Kreativ

ŠTÍTEK: Roh

Budova bývalé zotavovny ROH na Vavřinečku.

V areálu na Vavřinečku by mohl být opět hotel

Domažlice - Dříve vyhlášená výletní restaurace na vrchu Vavřineček již dlouho neslouží svému účelu. V socialistické éře byla v budově jako zotavovna ROH, kde se rekreovali lidé z celé republiky. Restaurace sloužila i k posezení při víkendových vycházkách Domažličanů.

Redaktor Krnovského Deníku Fidel Kuba.

Mléko, Parta hic a Tušení souvislosti

Pamatujete si na agitační mléčnou komedii ze sedmdesátých let Parta hic? Pokud vám tento skvost normalizační kinematografie nic neříká, prozradím, že pro mou generaci jde o zásadní filmové dílo, které formovalo náš vztah k mléku.

OSLAVENEC. Čerstvý pětaosmdesátník Miloš Nesvadba teď vystavuje svoje karikatury v Národním divadle.

Miloš Nesvadba: Nejvíc karikatur jsem nakreslil na schůzích ROH

Praha /EXKLUZIVNÍ ROZHOVOR/ – „Vypadáš na svá léta dobře, Nesvadbo. Abys vypadal ještě líp, měl bys s vnoučaty chodit do přírody. A ne pořád sedět nad tím svým kreslením,“ dobírala si Luba Skořepová svého hereckého kolegu Miloše Nesvadbu při zahájení výstavy jeho karikatur (k vidění jsou vždy před začátkem představení) v Národním divadle. V jeho angažmá je Miloš Nesvadba, čerstvý pětaosmdesátník, více než šedesát let. Diváci jej stále mohou vídat jako Kupce v Revizorovi, Pana diváka v Cyranovi z Bergeracu a Žana v Lucerně.

Ilustrační foto.

Divadelní přehlídka má hluboké kořeny

Štramberk - Páteční večery budou v Moravském Betlémě- městě Štramberk, od začátku tohoto měsíce až do poloviny dubna, patřit divadlu. 5. března zde totiž odstartovala tradiční divadelní přehlídka amatérských souborů.

Běžkaři si díky lesníkům mohli užívat lesní cesty.

Běžkaři děkují lesníkům za upravené cesty v regionu

Svitavy – Kdo zná červenou turistickou trasu z Březové nad Svitavou přes Rudnou na Hřebeč, mi jistě dá za pravdu, že úsek mezi kótami Roh (660 m) a „U obrázku“ patří ke zcela ojedinělým v celém svitavském okrese.

Stavení s Leninem poskytuje výletníkům i občerstvení. Jedním z nich byl i Jan Cipín z Větřní.

Gottwald s Leninem skončili za mřížemi

Mříč - Kdepak skončily bronzové sochy Klementa Gottwalda a Vladimíra Iljiče Lenina, které se za vlády komunistů pyšně vypínaly na prostranstvích rušných čtvrtí v Českých Budějovicích?

Fotoateliér Mašek pamatuje první republiku

Oto Mašek: Fotili jsme i vyznamenané členy ROH

Znojemsko /FOTOGALERIE/ - Pamatujete to napětí, když jste se zvedli z otáčecí stoličky, odcházeli od fotografa a týden jste museli čekat, než budou hotové snímky na občanku? Tedy pokud jste si nepřiplatili za expresní dodávku do půl dne? Také jste si zoufali, zda se nebudete na malém černobílém obrázku zase tvářit hrozně?

Ohlédnutí - jak to bylo před dvaceti lety.

V kopřivnické Tatře nebylo moc blaze - ohlédnutí

Novojičínsko - Vážení čtenáři, na tomto místě budeme každou sobotu uveřejňovat výňatky z tisku, který vycházel před dvaceti lety, jako připomínku situace, která panovala v naší společnosti krátce před a po její demokratizaci.

Zchátralý lovecký zámeček v Nových Valteřicích.

Areál se stáčírnou minerálek má jednoho zájemce

Moravský Beroun -Zchátralý lovecký zámeček v Nových Valteřicích, místní části Moravského Berouna, může pro zájemce přilákat především na prověřenou stáčírnu minerálních vod v jeho okolí. Budova z devatenáctého století je nyní majetkem soukromé firmy, která jej nabízí k prodeji.

Ilustrační fotografie

25 let loutkového divadla 'Brouček'

KLATOVY - V osmdesátých letech minulého století se v tehdejším PVT – Podniku výpočetní techniky – v Klatovech utvořila skupinka nadšenců pro loutkové divadlo

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Milan Štěch.

K odborům se přidávají tisíce mladých lidí

Česko - „Dostáváme příspěvek na dojíždění, vymohli jsme si také příspěvek na penzijní nebo důchodové připojištění a za dvaašedesátiko­runové stravenky dáváme jen pět korun. Ještě před čtyřmi lety to bylo nemyslitelné.“

Irena Palásková

Zpěvačka chce obnovit Vyškovského slavíka

S písničkou od Petry Černocké vyhrála před čtyřiatřiceti lety třetí a poslední ročník pěvecké soutěže Vyškovský Slavík tehdy jedenáctiletá Irena Znojová. Dnes známá hudebnice provdaná Palásková se rozhodla soutěž obnovit.

Vlhkou stopou. Tak nazval Michael Rittstein svou retrospektivu .

"Jsem lehce expresivní malíř"

„A taky jsem tak starej, že už asi nevadím,“ podotkl malíř Michael Rittstein (59) na úvod rozhovoru o jeho retrospektivě nazvané Vlhkou stopou ve Veletržním paláci.

Ilustrační foto.

Jsme svobodní, neděláme přeci nic, co se nemá

Chomutovsko - Na počátku 90. let se v ČR uzavíralo více než 70 tisíc sňatku ročně, ale chuť mladých lidí vstoupit do manželství postupně skomírala. V roce 2003 už počet nových manželství klesl pod 50 000 a situace se příliš nemění. Podle statistiků tento jev patří mezi typické rysy populačního vývoje po roce 1990. Stále více mladých párů praktikuje „život na hromádce“.

Zámek Lázeň v Chudenicích.

Hrabě nad ruinou zaplakal

CHUDENICE - Příslušníci hraběcího rodu Černínů z Chudenic chtějí bojovat o chátrající zámek Lázeň, který má ve správě Plzeňský Prazdroj

Langerova nová kancelář. Cena 19 milionů

PRAHA - Hlavy policie často mluví o tom, že je potřeba urychleně zmodernizovat policejní služebny, které jsou často v katastrofálním stavu. Generální opravy ale začaly jinde: v budově ministerstva vnitra, konkrétně v patře, kde má kancelář ministr vnitra Ivan Langer.

Mozaiková výzdoba kavárny hotelu Prague Imperial Hotel postaveného v letech 1913 - 1914, ve kterém pokračovala 13. července jeho náročná celková rekonstrukce, bude po jeho otevření chloubou hotelového interieru.

Obnovený lesk kavárny a hotelu Imperial

PRAHA - Své hosty vítá při vstupu antickou mozaikou se dvěma páry lvů, kavárna je přenese až do zdobného Orientu. Luxusní "koloniální" styl pozdní secese zařadil Imperial mezi nejosobitější pražské kavárny a hotely.

Rudolfovská, bývalá smaltovna Bohemia v roce 1981, provoz n. p. Sfinx.

Skoro z každé rodiny pracoval někdo v Ullmannce

ČB: Dne 28. 3. 1893 koupil Adolf Westen pozemek na Rudolfovské silnici a hned na to 1. 4. 1893 spolu s Franzem Westenem a Ottou Hasencleverem založili obchodní společnost „Budweiser Emaillirwerk Westen & Hasenclever“.

Zámek Lázeň v Chudenicích.

Prazdroji hrozili žalobou

CHUDENICE - Zastupitelům Chudenic se už zajídá žalostný stav zámku Lázeň a parku. Pivovar jako majitel slíbil nápravu.

Marta Kubišová

Možná pokouším osud

JABLONEC NAD NISOU - Marta Kubišová je nejen výbornou zpěvačkou. Léta moderuje i oblíbený seriál o opuštěných zvířatech Chcete mě? Dorazila i do útulku Dášenka v Lučanech.