Kreativ

ŠTÍTEK: špagety

Stavění špagetových mostů je skvělou zábavou pro děti i dospělé.

Dokážete je postavit? Špagetové mosty rozvíjejí technické myšlení

Stavba špagetových mostů, ve světě známá jako Spaghetti Bridge Challenge, je v zahraničí oblíbenou vzdělávací aktivitou. Propojuje teoretické znalosti s praktickým řešením technických výzev. Jak název napovídá, cílem je postavit most ze syrových špaget, který unese co největší zatížení.

Linda Rybová se v jídle neomezuje. Naopak velmi ráda jí i vaří, vždy však s důrazem na kvalitní suroviny

Herečka Linda Rybová hubnout nepotřebuje. Prozradila, jak si drží štíhlou linii

Tajemství receptu na to, jak neztloustnout, se tak trochu skrývá v názvu projektu Půl talíře. Jeho ambasadorkou se stala herečka Linda Rybová. Jelikož hodně pracuje a vychovává s manželem, hercem Davidem Prachařem, tři děti, potřebuje mít na vše dost energie. Není divu, že jídlo je její vášní. Jak ale s kladným vztahem k dobrému jídlu nepřibrat? Linda Rybová prozradila své tipy.

Orlí hnízdo. Někdejší horské sídlo Adolfa Hitlera je nyní turistickým magnetem.

Orlí hnízdo pro Hitlera postavili za rekordní čas. Sídlo neocenil, turisté ano

/REPORTÁŽ/ Mělo to být jedinečné sídlo vyhrazené pro Adolfa Hitlera a nacistickou smetánku, dnes do něj míří autobusy plné turistů, kteří si pak v jeho zdech dopřávají pivo, špagety či zákusky. Když se po skončení druhé světové války bavorská vláda rozhodla ponechat stát Orlí hnízdo, toto rozhodnutí se jí vrátilo v podobě bohatých příjmů z cestovního ruchu. Původní účel budovy nyní prozrazují už jen detaily. 

V ministerské publikaci s názvem Úsporná kuchařka nechybí ani návod na silný zeleninový vývar ze zbytků.

Co jíst, když nemáte peníze? Ministerstvo práce lidem radí, jak levně vařit

Čočková polévka, špagety s rajskou, bezpracný knedlík či strouhankové noky ze zapomenutého chleba. To jsou některé z receptů, které jako tip na levné jídlo na svém webu nabízí Ministerstvo práce a sociálních věcí. V ministerském dokumentu s názvem Úsporná kuchařka najdete přes 50 receptů na levná jídla. 

Kristina chtěla vyhrát Spartan Race, a tak přidávala další a další tréninky

Z kypré maminky sportovní šampionkou. Kristina má o 11 kilo méně a řadu medailí

Kristina je chodící důkaz obrovské vůle. Zažila období s nadváhou i ta, kdy byla štíhlá. Ta první zákonitě přicházela ve chvílích, kdy se nesměla ani hnout, nebo když bojovala o zdraví syna. Hubené, a v případě Kristiny i výkonné časy nastávaly, když na sebe měla čas. Momentálně ji sportovní výkony vynesly na stupně vítězů a se svým tělem je moc spokojená.

Pasta Bar Olomouc

Bistrem Pan Parmezán si splnila sen. Teď učí Hanáky jíst čerstvé špagety

Fast food, to nemusejí být nutně jen nějaké kalorické nebo nezdravé potraviny. V olomoucké Riegrově ulici se o tom může každý přesvědčit v podniku Pan Parmezán, kde se připravují špagety. Přímo v centru města učí jíst Hanáky špagety Anastasija Čujeva, která pasta bar provozuje se svým přítelem.

Špagety s Nutellou

Seriál Divnojídla: Špagety s Nutellou

Když se řekne špagety, jací parťáci vás k nim napadnou? Boloňská směs? Pancetta a žloutky? Česnek a olivový olej? Ano, to jsou správné odpovědi. Ale jak to dopadne, když si budeme chtít připravit těstovinu s Nutellou?

Hledáte rychlý oběd? Těstoviny nikdy nezklamou

Jsou těstoviny zdravé, nebo nejsou? Rozhoduje kvalita, množství i příprava

Máme je rádi asi všichni. Jsou vždy při ruce, jejich příprava je rychlá a snadná, stačí k nim přidat pár ingrediencí a vlastně se k nim hodí cokoli, co doma najdeme. Pokaždé může být výsledný pokrm jiný, a tak se jimi nemůžeme nikdy přejíst. Vkrádá se ale otázka: jsou těstoviny zdravé?

Hlavně jinak než americké značky. Přišla nová doba fastfoodů, nabízí speciality

V České republice stále oblíbenější rychlá občerstvení lákají zákazníky na speciality. Lidé mohou ochutnat Lanýžový burger nebo například Jalapeño burger. Kdo chce zůstat u klasiky, v nabídce většiny fastfoodů nechybí ani Cheeseburger. Pestrá menu však kromě burgerů zahrnují i dezerty, kávu nebo domácí limonády. Pochutnat si lidé můžou také na špagetách.

Hlavně jinak než americké značky. Nová doba fastfoodů dorazila i do Ostravy

V České republice stále oblíbenější rychlá občerstvení lákají zákazníky na speciality. Lidé mohou ochutnat Lanýžový burger nebo například Jalapeño burger. Kdo chce zůstat u klasiky, v nabídce většiny fastfoodů nechybí ani Cheeseburger. Pestrá menu však kromě burgerů zahrnují i dezerty, kávu nebo domácí limonády. Pochutnat si lidé můžou také na špagetách.

Hlavně jinak než americké značky. Nová doba fastfoodů dorazila i do Ostravy

V České republice stále oblíbenější rychlá občerstvení lákají zákazníky na speciality. Lidé mohou ochutnat Lanýžový burger nebo například Jalapeño burger. Kdo chce zůstat u klasiky, v nabídce většiny fastfoodů nechybí ani Cheeseburger. Pestrá menu však kromě burgerů zahrnují i dezerty, kávu nebo domácí limonády. Pochutnat si lidé můžou také na špagetách.

Hlavně jinak než americké značky. Přišla nová doba fastfoodů, nabízí speciality

V České republice stále oblíbenější rychlá občerstvení lákají zákazníky na speciality. Lidé mohou ochutnat Lanýžový burger nebo například Jalapeño burger. Kdo chce zůstat u klasiky, v nabídce většiny fastfoodů nechybí ani Cheeseburger. Pestrá menu však kromě burgerů zahrnují i dezerty, kávu nebo domácí limonády. Pochutnat si lidé můžou také na špagetách.

Vaření (ne)jen na táboře. Děti vám utrhnou ruce i za jednoduchá a zdravá jídla

Pamatujete na táborovou kuchyni vašeho dětství? Buchtičky s krémem, bramborový guláš, rajská s knedlíky, řízek s bramborovou kaší, lečo nebo vepřo-knedlo-zelo, špagety s čímkoliv. Poměrně snadně připravitelná jídla a hlavně oblíbená u dětí. Pokud máte na hrbu kuchyni v táboře, nemůžete takovou nabídkou nikoho urazit. Ale i v polní kuchyni můžete následovat současné gastronomické trendy a zkusit něco nového. 

Každý okamžik píše krásný příběh, říká špagetový rekordman Jakub Skočdopole

/ROZHOVOR/ Jako Kašpar Kuba svými kejklemi dokáže ohromit velké i malé diváky. Loni v létě zaujal vtipným rekordem, kdy se mu podařilo vytvořit superdlouhou špagetu z cukety. Nedávno se také podílel na výrobě speciálních hracích karet s čerty a polenskými strašidly. Na Jihlavsku patří mezi známé propagátory veganství a raw vaření. Jakub Skočdopole z Polné na Vysočině se v současné době zabývá například tím, že chystá speciální veganskou kuchařku i novou zábavu pro děti, které navštíví jeho vystoupení.

Každý okamžik píše krásný příběh, říká cestovatel Jakub Skočdopole

Polná – Můžete ho potkat na nejrůznějších akcích, kde jako Kašpar Kuba svými kejklemi dokáže ohromit velké i malé diváky. Loni v létě zaujal vtipným rekordem, kdy se mu podařilo vytvořit superdlouhou špagetu z cukety. Nedávno se podílel mimo jiné také na výrobě speciálních hracích karet s čerty a polenskými strašidly. 

Zájemci o studium na vysoké škole se mohou hlásit

Jihlava - Zájemci o studium na jediné veřejné vysoké škole v Kraji Vysočina už se mohou hlásit. Na několik oborů Vysoké škole polytechnické Jihlava (VŠPJ) budou studenti přijati bez přijímaček. Kdo se bude chtít podívat, jak to na VŠPJ na chodí, může tam zavítat ve středu 30. ledna, kdy se uskuteční den otevřených dveří.

OBRAZEM: Z cukety vytvořil téměř šestimetrovou špagetu

Pelhřimov - O nový zápis do České knihy rekordů se pokusil Jakub Skočdopole z Polné. Ten s sebou do expozice Zlaté české ručičky v Pelhřimově dovezl kromě speciálního spiralizéru na tvorbu zeleninových a ovocných špaget i četné zásoby cuket.

Kolik toho spořádají studenti?

Mezi oblíbené pokrmy studentů Gymnázia Mikuláše Koperníka v Bílovci patří například buchtičky s krémem, boloňské špagety, vepřový řízek nebo čínské nudle.

„Ahoj, jsem Svatava a jsem blázen... blázen do jídla...“

Královéhradecko - Svatava Vašková patří mezi nejznámější a nejúspěšnější současné české foodblogerky. Sama o sobě říká: „Nemám ambici ohromovat vysokou kulinařinou či cukrařinou, na to nemám schopnosti, čas ani prostředky. Ráda bych, aby můj blog především inspiroval…“ Dlužno říct, že se jí to daří. Přesvědčit se můžete sami nejen v našem rozhovoru, ale i na webu Coolinarka.cz.

Molekulární kuchyně v Ostravě aneb Jak chutnají amarouny?

/FOTOGALERIE/ Kaviár, okurková pěna, špagety z rybízu, jablečný štrůdl v kostce či čerstvá fanta. To jsou jídla molekulární kuchyně, která včera připravovali studenti na AHOLu - Střední škole gastronomie, turistiky a lázeňství v Ostravě.

Pomoci obětem zemětřesení v Itálii je možné i koupí špaget

Řím - Severoitalský Turín uspořádá v neděli festival se špagetami all'Amatriciana, jehož výtěžek půjde na pomoc oblastem postiženým zemětřesením. Informovala o tom agentura DPA. Část z prodeje těstovin s rajčatovou omáčkou původem z poničeného městečka Amatrice přislíbila věnovat na pomoc postižených řada italských restaurací po celém světě, do dobročinné akce se zapojil i známý britský šéfkuchař Jamie Oliver.

OBRAZEM: Jahodové špagety i elektronové mikroskopy. Fakulta pořádala den chemie

Brno – Chemie není žádná nuda. To se ve čtvrtek dozvěděli lidé na takzvaném dni chemie. Zájemci si na chemické fakultě mohli prohlédnout výstavu o ukládání oxidu uhličitého i molekulární gastronomii. „Například jsme ukázali výrobu jahodových špaget nebo se návštěvníci podívali do nejzajímavějších laboratoří," popsala mluvčí Vysokého učení technického Radana Kolčavová. A to třeba do laboratoře fluorescence, technologie potravin, kovů a koroze.

Střelecký recept? Špagety s červenou omáčkou, smála se Karin Reichlová

Litvínov /FOTOGALERIE/ – Špagety s červenou omáčkou k obědu a v kolonce branek dvě trefy. Kristian Reichel položil hlavní základ důležitému vítězství 3:1 nad Karlovými Vary. Mladý útočník se poprvé v extraligové kariéře prosadil dvakrát v jednom zápase. Možná za to mohl i oběd od jeho maminky Karin.

Za salmonelu ve špagetách padla pokuta čtvrt milionu

Plzeň – Krajská hygienická stanice stanovila výši pokuty pro vývařovnu ZRTAS, jejíž špagety a la carbonara loni v létě nakazily salmonelou přes 130 lidí. Asi 70 jich muselo být hospitalizováno v nemocnicích.

Zdravotní klaun Martin Falář: Skočit správně do řeči není snadné

Praha /ROZHOVOR/ - Vtípky, smích a veselí. Na Silvestra výbava každého z nás. Pro zdravotní klauny každodenní náplň práce. O tom, jak smích léčí, jsme si povídali s hercem a režisérem Martinem Falářem alias doktorem Bidlem či Řízkem.Veselých historek má nespočet. Méně vážná i vážná témata musí brát s nadhledem. Jak člověku správně skočit do řeči, v čem všem se klauni neustále školí a jak se po klaunsku vaří špagety?

Salmonela ve vajíčkách z Ústecka nebyla

Plzeň - Salmonela ve špagetách, kterou se na konci července v Plzni nakazilo 145 lidí, nepocházela z podezřelého chovu na Ústecku. Dnes to oznámil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Pejchal.

V nemocnici zůstává poslední pacient se salmonelou

Plzeň – Bakterie salmonely, které v Plzeňském kraji nakazily 145 lidí, obsahoval hotový pokrm, tedy špagety z plzeňské vývařovny, a byly ještě na povrchu skořápek vajec, která se do jídla přidávala. Hygienici zkoumali také ingredience pokrmu – samotné vejce, které bylo negativní, stejně jako smetana, parmezán, slanina a špagety.

Rozbory: Salmonela v Plzni byla jen v hotovém jídle a skořápkách

Plzeň - Bakterie salmonely, které v Plzeňském kraji nakazily 145 lidí, obsahoval hotový pokrm, tedy špagety z plzeňské vývařovny, a byly ještě na povrchu skořápek vajec, která se do jídla přidávala. Potvrdily to výsledky dalších rozborů hygieniků. Bakterie v jiných ingrediencích pokrmu ani ve vývařovně ani u jejích zaměstnanců, kteří jídlo připravili, už neobjevili. Dnes to řekl ředitel Krajské hygienické stanice v Plzni Přemysl Tomašuk. V plzeňské a klatovské nemocnici zůstávají už jen dva lidé.

Vejce se salmonelou byla z Ústecka

Plzeň – Vejce ve špagetách „á la carbonara" z vývařovny ZRTAS, která způsobila epidemii salmonelózy v Plzeňském kraji, pocházela z chovu na Ústecku.

Hygienici: Salmonela byla asi jen v hotovém jídle a skořápkách

Plzeň - Další rozbory hygieniků a Zdravotního ústavu zatím neobjevily bakterie salmonely v jiných ingrediencích pokrmu, ani v plzeňské vývařovně a jídelně, ani u jejích zaměstnanců. Salmonela nakazila od pátku do úterý 133 lidí z Plzeňského kraje. Už ve středu hygienici řekli, že byla v hotovém jídle, tedy ve špagetách, a také na povrchu skořápek vajíček, které se do pokrmu přidávaly.

Odškodné za nákazu salmonelou? I statisíce

Plzeň – Protrpěli si své, ale mají naději, že za to budou finančně odškodněni. Řeč je o více než stovce lidí z Plzně a Klatov, kteří se minulý týden nakazili salmonelózou, když snědli infikované špagety z vývařovny ZRTAS. Deníku to potvrdili oslovení právníci.

Salmonela postihla i Klatovany

Klatovsko - V Klatovské nemocnici bylo ošetřeno 14 lidí, čtyři z nich byli posláni domů, dva do Plzně a zbytek tam leží.