Kreativ

ŠTÍTEK: špagety

Italská kuchyně: špagety s rajčaty.

Špagety s rajčaty. Zázračně jednoduché, rychlé a chutné

Symbol italské kuchyně? Špagety. Jednoduché, rychlé, chutné, lehce stravitelné. Jídlo, které si podmanilo naše chuťové buňky a rozšířilo se do celého světa. Zmínky o špagetách jsou téměř tisíc let staré a v posledních sta letech se jejich popularita ještě znásobila. Není se čemu divit.

Italská kuchyně: špagety s rajčaty.

Špagety s rajčaty. Zázračně jednoduché, rychlé a chutné

Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Symbol italské kuchyně? Špagety. Jednoduché, rychlé, chutné, lehce stravitelné. Jídlo, které si podmanilo naše chuťové buňky a rozšířilo se do celého světa. Zmínky o špagetách jsou téměř tisíc let staré a v posledních sta letech se jejich popularita ještě znásobila. Není se čemu divit.

Ochutnávka hmyzích specialit v Ostravě.

Hmyzí kuchař Petr Ocknecht: Pojídání švába je hmyzí maturita

/ROZHOVOR/ Hmyz se jako potrava zcela běžně využívá ve většině zemí světa a na jeho konzumaci dokonce závisí lidské životy, protože je velmi výživný. V Evropě je ale pojídání hmyzu, takzvaná entomofagie, stále spíše kuriózní záležitost pro gurmety nebo silné žaludky.

Malé kuchařinky a jeden kuchtík si ve školní družině vyzkoušeli všechny fáze přípravy špaget,včetně servírování na talíř.

Děti z kroužku kuchařinek připravovaly ve školní družině špagety

Benešov - Kroužek  kuchařinek zaujal v letošním školním roce děti tak, že se vaření v družině  ZŠ Jiráskova věnují čtyři skupiny. „Mám v kroužku ve středu, ve čtvrtek a v pátek po 10 dětech a další kurz vede ve středu kolegyně," uvedla vychovatelka Marcela Vanišová, která se žačkami připravovala špagety.

Ilustrační foto

Svíčková s knedlíky? Spíše špagety, Češi šetří

Praha /INFOGRAFIKA/ – Zlobili jste? Přinesl vám včera čert brambory? Važte si toho. Už to není jídlo chudých, ale lahůdka za odměnu.České domácnosti šláply na brzdu. Neutrácí a odráží se to 
i v tom, jak vypadají jejich nákupní košíky. Spotřeba potravin klesá. Platí to hlavně pro maso, zeleninu, brambory. Potvrdila to nová data, která včera zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). „Souvisí to s indexem růstu cen i ostatních nákladů. Občané v takovém případě zvažují, která věc má prioritu," potvrzuje Jiří Hrbek, šéf odboru statistiky zemědělství ČSÚ.

Ilustrační fotografie.

Dobrovolníci mohou koupit třeba špagety a darovat je

Jihlavsko - Historicky první Národní potravinová sbírka se uskuteční příští sobotu 16. listopadu také na Jihlavsku. Konkrétně v hypermarketu Tesco v Jihlavě a v Tescu v Telči a také v hypermarketu Interspar v Jihlavě.

 Jaroslav Němec na soutěže nijak zvlášť netrénuje a říká, že doma je celkem normální strávník. „Jen když mě to chytne, řeknu manželce, aby udělala o šišku knedlíku víc,“ dodává.

Půl kila špaget snědl Jaroslav Němec za 49 vteřin

Boršov nad Vltavou – Loni potřeboval na zdolání půlkilové porce špaget minutu a 44 vteřin, letos mu stačilo pouhých 49 vteřin. Suverénně obhájil Jaroslav Němec minulý víkend titul nejrychlejšího jedlíka na Slavnostech těstovin v Boršově nad Vltavou.

Western Quentina Tarantina Nespoutaný Django s oscarovými herci Jamiem Foxxem, Christophem Waltzem a Leonardem DiCapriem má premiéru 17. ledna.

Nespoutaný Django Quentina Tarantina: Oscarový western s hektolitry krve

Praha /FOTOGALERIE/ - Netrpělivě očekávaný nový Tarantino má premiéru v českých kinech tento čtvrtek. Příběh z amerického Jihu dva roky před občanskou válkou nám představuje držitele Oscara Jamieho Foxxe v roli Djanga, otroka, který se následkem agresivních vztahů se svým předchozími pány setká s německým lovcem odměn, doktorem Kingem Schultzem (držitel Oscara Christoph Waltz).

Ilustrační foto.

V Europastě vyrábí špagety nová linka

Boršov nad Vltavou  - Největší výrobce těstovin v Česku společnost Europasta SE v prvním pololetí zprovoznila novou linku na výrobu špaget za více než 100 milionů korun. S výkonem 4,3 tuny za hodinu je největším výrobním zařízením svého druhu ve střední Evropě, řekl  ředitel společnosti Pavel Hrdina.

Aleš Hemský před italským gólmanem Tragustem.

Špagety k večeři budou chutnat, Česko deklasovalo Itálii 6:0

Stockholm -  Čeští hokejisté zvítězili na mistrovství světa ve Stockholmu nad nováčkem elitní kategorie Itálií vysoko 6:0 a upevnili si třetí místo v základní skupině B. Dvěma góly k tomu přispěl obránce Petr Čáslava, gólman Jakub Štěpánek si připsal čisté konto. Předposlední zápas ve skupině čeká tým kouče Aloise Hadamczika v neděli od 16:15 s Ruskem.

Lancia Thema

Test: Lancia Thema - Charismatický křižník

Praha /FOTOGALERIE/ - To, co vidíte, je nová Lancia Thema. Ale vlastně to není úplně Lancia, jde o poitalštěného Američana jménem Chrysler 300. A ten zase hojně využívá starší techniku německé automobilky Mercedes-Benz…

Jumpark v Havrani.

Jumpark v Havrani: Areál s jedinečnou dopadovou plochou je otevřený

Havraň – Odraz, lyžař nabírá rychlost a skok! Dva tři triky během letu a dopadá. Nenásleduje gejzír vody, i když jsme v bazénu, ale měkký dopad do molitanových „špaget“. V Havrani u Mostu nově trénují akrobatičtí lyžaři v jedinečném areálu, který vznikl na bývalém koupališti díky Klubu freestylového lyžování v Mostě.

Jumpark v Havrani.

Jumpark v Havrani: Unikát v republice je otevřený

Havraň – Odraz, lyžař nabírá rychlost a skok! Dva tři triky během letu a dopadá. Nenásleduje gejzír vody, i když jsme v bazénu, ale měkký dopad do molitanových „špaget“. V Havrani u Mostu nově trénují akrobatičtí lyžaři v jedinečném areálu, který vznikl na bývalém koupališti díky Klubu freestylového lyžování v Mostě.

Během poledne se v restauraci Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu prodalo všech osmdesát připravovaných porcí. Na snímku šéfkuchař Martin Ječmen.

HLASUJTE o nejlepší recept od čtenáře!

Ústí nad Labem – Uvařit špagety, nakrájet anglickou slaninu a pórek. V restauraci Sport Pub Zlatopramen se vařil, jako každý čtvrtek, vítězný recept čtenáře Ústeckého deníku. Vítězkou posledního kola se stala Věra Stříbrná s receptem na Myslivecké špagety.

Ilustrační foto

Všechny cesty vedou do fast foodu, nikoliv do Říma

Zlín /DENÍK ZLÍŇÁKA/ - Správně si vybrat oběd může být někdy ošemetná záležitost. Za slibně znějícími názvy pokrmů se totiž ne vždy skrývají také skutečně chutná jídla. V jedné nejmenované restauraci jsem si objednala špagety Bolognese.

Soutěž v pojídání špaget v Mířkově.

Mířkovské maškary pojídaly špagety

Mířkov – Soutěž v pojídání špaget byla jednou ze zábavných kratochvílí, které potěšily návštěvníky sobotního maškarního karnevalu v Mířkově.

Ve středu ráno se na Rokycanské srazila tři auta. Účastníkem nehody byla i dodávka převážející potraviny, které po nehodě zůstaly rozsypané na silnici

Na Rokycanskou se vysypaly špagety

Plzeň - Tři nabouraná auta, uzavřená silnice a špagety rozsypané na zemi. Tak to vypadalo ve středu ráno u dětského divadla Alfa v Plzni na Rokycanské třídě.

Billa. Ilustrační fotografie.

Billa stahuje z prodeje tři druhy potravin

Bratislava - Telecí máslový řízek, špagety a masové kuličky v rajské omáčce mohou ve vybraných šaržích obsahovat částečky z plastu. Může za to výrobní chyba, zákazníci mohou výrobky vracet v kterékoliv prodejně i bez dokladu.

Italové svým kolegům z Hotelové školy Bohemia například prozradili, jak vaří špagety.

OBRAZEM: Italové prozradili, jak vaří špagety

Chrudim - Studenti Hotelové školy Bohemia se přiučili zase něčemu novému. Na návštěvu k nim totiž zavítali mistři kuchaři z Itálie, kteří předtím školili své české kolegy v Grandhotelu Pupp. Chrudimští studenti měli možnost na vlastní oči vidět přípravu pravých italských špaget a naučit se, jak se vaří rizoto a připravují dezerty.