Kreativ

ŠTÍTEK: sušenka

Ovesné vločky jsou neprávem opomíjenou potravinou.

Bojujete s jarní únavou? S restartem organismu pomůže obyčejná levná obilovina

Venku svítí sluníčko, všude kolem svěží zeleň, rozkvetlé stromy i květiny a vám je přesto mizerně? Cítíte se unavení, vyčerpaní a máte chuť zalézt zpátky do postele, místo abyste radostně vyrazili někam na výlet? Nejste v tom sami. Jarní únavou a vyčerpáním organismu po zimě trpí hodně lidí. Způsobů, jak vrátit ztracenou vitalitu, je celá řada. Pomoct vám s tím mohou i úplně obyčejné ovesné vločky, které máte ve spíži. Přečtěte si, co obsahují a proč byste je měli právě na jaře zařadit do svého jídelníčku.

Vítězové soutěže s Deníkem měli sladkou exkurzi ve firmě Mondelez.

Vítězové soutěže s Deníkem se brouzdali mezi Fidorkami a Oreem v Mondelez

/FOTOGALERIE/ Opavský závod firmy Mondelez na výrobu kultovních Fidorek, sušenek Oreo a dalších oblíbených cukrovinek měl v minulých dnech netradiční návštěvu: výherce soutěže s Deníkem. Odměnou za správné odpovědi byla 13 účastníkům soutěže (a jejich přátelům či příbuzným, které si směli přivést) speciální exkurze do výroby s vůní sušenek a čokolády.

Prášek ze sušených mandarinkových slupek má mnoho využití v domácnosti i péči o tělo.

Slupky oblíbeného ovoce rozmixujte na prášek: Zatočí s virózou a dochutí koláče

Všechny druhy ovoce a zeleniny jsou chráněny slupkou, která ve většině případů končí v koši. Slupky však obsahují řadu cenných látek, které je škoda nevyužít k našemu prospěchu. Jasným příkladem jsou mandarinky, jejichž kůra nám může posloužit jako osvěžující dochucovadlo, lék proti nachlazení, peeling proti celulitidě i odpuzovač molů.

Pamatujete si ještě na tyto výrobky, které již nikdy a nikde nekoupíte?

Vlnky, Dukly, pralinky. Připomeňte si mlsání, které skončilo v propadlišti dějin

Jejich historie se začala psát v roce 1965 v závodě Zora Olomouc, kde se vyrábí až dosud. Šedesátin se však po generace oblíbené rumové pralinky nedožijí. Společnost Nestlé se totiž rozhodla ukončit jejich výrobu. Pralinky však nejsou jediným pamlskem, po kterém zůstane v regálech obchodů prázdné místo. Deník připravil přehled cukrovinek, na nichž si už nikdo nepochutná.

Fotodokumentace závad ve vietnamském obchodě v Žamberku

Myši, špína i ohryzané sušenky. Inspekce zavřela vietnamský obchod v Žamberku

/FOTO/ Státní zemědělská a poravinářská inspekce zavřela ve čtvrtek vietnamský obchod HT Market v Žamberku na Orlickoústecku. Zjistila tu velké množství závad. Asi nejotřesnějším důkazem výskytu hlodavců byly nakousané sušenky. Inspekce vyčetla obchodu všudepřítomnou špínu i rozpadající se zdi. Podívejte se ve fotkách. 

Lidé mnohdy odmítají jíst lepek, aby netloustli.

Bezlepková dieta není na hubnutí. Víme ovšem, proč u někoho funguje

Vyřadila jsem ze stravy lepek a zhubla jsem. Kolik takových osobních svědectví jste už na internetu našli? Pokud vás bezlepková dieta inspirovala a chystáte se ji bez konzultace s lékařem nasadit, zadržte. Skuteční odborníci na výživu vysvětlují, jak to dělat lépe a bez zášti k lepku.

Než souhlas s cookies na webové stránce odkliknete, podívejte se, s čím vlastně souhlasíte, radí odborníci.

Lidé bezmyšlenkovitě přijímají cookies. Nechtěně se vzdávají soukromí

Otevřete si internetové stránky a vyskočí na vás tabulka s informací, že provozovatel používá k zajištění funkčnosti webu soubory cookie. Web pak nabídne zpravidla dvě tlačítka – Souhlasím nebo Nastavení. Nechcete se tím příliš zatěžovat a abyste mohli pokračovat dál, zatrhnete „Souhlasím“. Stejně postupuje polovina lidí. Navíc tři čtvrtiny Čechů vůbec netuší, k čemu cookies slouží. Jejich používání přitom přináší rizika. 

Skotský shortbread

Recept na sušenky shortbread. Tato dobrota zmizí ze stolu okamžitě

Sušenky shortbread se hodí na ta nejfajnovější pohoštění, v Británii vévodí vánočnímu stolu, vy si je však můžete připravit snadno i doma - jen tak k odpolednímu čaji nebo kávě. Jde o máslové kousky upečené ze dvou dílů másla, tří dílů hladké mouky a jednoho dílu cukru. Podávejte je s malinovou marmeládu a doma budete za hvězdu.

Krůtí burger

JÍDELNÍČEK: Dnes se těšte na hamburgrové orgie!

/21. DEN/ Hamburger je obecně vnímaný jako tzv. junkfood, ale nemusí tomu tak být! Pokud si ho připravíte doma z kvalitních surovin, jedná se o skvělé nutričně vyvážené jídlo - třeba rychlou večeři. Hranolky k burgeru raději vynechejte, ale nezapomeňte přidat dostatečné množství zeleniny. Do burgeru se jí tolik nevejde, tak si určitě připravte ještě salát navíc jako přílohu.  

Kino v Benešově bude brzy digitální.

Prázdniny ukončí Křupaví mazlíčci

Sto pět minut zábavy si na samý závěr letních prázdnin užijí děti i jejich rodiče při sledování americko – španělského filmu Křupaví mazlíčci v benešovském biografu v Poštovní ulici.

Švestkové chutney. Petr Psota Kytlice.

Regionální značku získaly další výrobky a zážitky z Děčínska

V květnu proběhlo již 18. kolo certifikace regionálních výrobků a mezi výrobky se značkou „Českosaské Švýcarsko regionální produkt“ tak nyní nově patří: Ovocné destiláty a likéry z Dolního Podluží, Paperník – ručně zdobené perníčky a sušenky z Kytlic, Chutney, džemy, sirupy a pesta z Kytlic, Textilní dekorační předměty s motivem T. Haenkeho z Chřibské, Punčochové zboží Schindler z Krásné Lípy. V kategorii Zážitky pak uspěly tyto akce: Tour de Feminin - Mezinárodní profesionální cyklistický závod žen a Tour de Zeleňák – veřejný cyklistický závod.

Psí cukroví

Tuňákové sušenky či hovězí s brusinkou. I psi mohou mlsat vánoční cukroví

Vanilkové rohlíčky, linecké, vosí hnízda. Na takové dobroty se těšíme my lidé, vánoční cukroví už voní ve všech domácnostech. Ale co takhle hovězí maso s brusinkami, tuňákové sušenky, lososová pochoutka nebo lahůdky z kuřecího či srnčího masa? Že by to také mohla být dobrota? Je! Ale psí. Stále více lidí peče vánoční pamlsky také svým čtyřnohým miláčkům.

Z Výtvarky pro nejstarší v Muzeu umění a designu v Benešově: zdobení hrnečků.

OBRAZEM: Na setkání v muzeu si senioři zdobili hrnečky

Zdobením hrnečků fixy na keramiku zahájili senioři v Muzeu umění a designu v Benešově ve středu 25. září poprázdninové půlroční setkávání na Výtvarce pro nejstarší. Pokaždé si vyrobí či ozdobí něco jiného. Podšálky, lžičky, konvičku nebo si třeba vytvoří podložku pod kávový servis. Z občerstvení byla v nabídce káva nebo čaj a k tomu sušenky a jednohubky.