Kreativ

ŠTÍTEK: věda

Ilustrační foto

Audit Deníku: Učitelům rostou platy. I blbá nálada

Při pohledu do sboroven českých škol je zřejmé, že učitelé stárnou. Mladí se do nich nehrnou, a pokud pár let před tabulí zůstanou, po čase odcházejí. Situaci minulý týden vystihl místopředseda Senátu Jiří Šesták (TOP 09/STAN) pomocí příběhu učitele dějepisu a společenských věd z Gymnázia v Třeboni.

Základní škola. Ilustrační foto.

Audit Deníku: Rostou platy. I blbá nálada

Střední Čechy  - Při pohledu do sboroven českých škol je zřejmé, že učitelé stárnou. Mladí se do nich nehrnou, a pokud pár let před tabulí zůstanou, po čase odcházejí. Situaci minulý týden vystihl místopředseda Senátu Jiří Šesták (TOP 09/STAN) pomocí příběhu učitele dějepisu a společenských věd z Gymnázia v Třeboni. „Je to jeden z nejlepších pedagogů v regionu, ale po 15 letech praxe a 22 tisících čistého už dál nemůže a po prázdninách začíná učit ve Stuttgartu. České lékaře mohou částečně nahradit doktoři z Ukrajiny, Moldávie nebo Rumunska, ale dějepisáře nenahradí nikdo."

Základní škola. Ilustrační foto.

Audit Deníku: Rostou platy. I blbá nálada

Praha - Při pohledu do sboroven českých škol je zřejmé, že učitelé stárnou. Mladí se do nich nehrnou, a pokud pár let před tabulí zůstanou, po čase odcházejí. Situaci minulý týden vystihl místopředseda Senátu Jiří Šesták (TOP 09/STAN) pomocí příběhu učitele dějepisu a společenských věd z Gymnázia v Třeboni. „Je to jeden z nejlepších pedagogů v regionu, ale po 15 letech praxe a 22 tisících čistého už dál nemůže a po prázdninách začíná učit ve Stuttgartu. České lékaře mohou částečně nahradit doktoři z Ukrajiny, Moldávie nebo Rumunska, ale dějepisáře nenahradí nikdo."

Víte, jak rezonuje tělo, jak obelstít oči nebo jak si ohřát jídlo pomocí slunce? Včerejší zábavně-naučná akce u ZŠ Poštovní bavila návštěvníky všech věkových kategorií.

Nudná fyzika a chemie? To ani omylem

Karlovy Vary – Že fyzika nepatří jen do laboratoře, to předvedli včera žáci Základní školy Poštovní a jejich spolužáci z chebského gymnázia v prostorách areálu karlovarské školy.

Jiří Čunek poskytl rozhovor Deníku

Čunek bude kandidovat proti Bělobrádkovi na předsedu KDU-ČSL

/ANKETA/- Zlínský hejtman Jiří Čunek bude kandidovat na předsedu KDU-ČSL. Do funkce byl navržen na dnešním sjezdu strany v Praze. Jeho soupeřem je dosavadní lidovecký předseda a vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek, který získal nominaci už před sjezdem. V kandidátském projevu před volbou apeloval Bělobrádek na podporu vzdělávání, Čunek na podporu tradičních rodin.

Cenu Neuron získal Martin Soukup z Filozofické fakulty UP Olomouc

Cenu Neuron získal olomoucký antropolog

Cenu Neuron pro mladé vědce získal Martin Soukup z katedry sociologie, andragogiky a kulturní antropologie filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

Ocenění Nadačního fondu Neuron.

Neuron ocenil vědce do čtyřiceti let, i za počítačovou grafiku

Praha - Za přínos světové vědě ve středu večer ocenil Nadační fond Neuron pět špičkových odborníků do 40 let, mezi nimi počítačového grafika Daniela Sýkoru a biologa Marka Eliáše. Speciální cenu obdržel také antropolog Martin Soukup. Neuron už poosmé vybral významné vědce v pěti oborech - společenských vědách, fyzice, biologii, matematice a počítačové vědě. Laureáti převzali ceny v pražském Divadle Archa.

Ilustrační foto

Česko vyšle do USA vědeckého diplomata Luďka Moravce

Druhým českým vědeckým diplomatem se stal Luděk Moravec, bude působit ve Spojených státech. Moravce dnes na tiskové konferenci představili vicepremiér pro vědu Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Nový vědecký diplomat by měl do USA odcestovat do konce července.

Cena Neuron

Neuron ocení vědce do čtyřiceti let

Praha - Za přínos světové vědě ocení ve středu Nadační fond Neuron pět špičkových odborníků, mezi nimi počítačového grafika Daniela Sýkoru a biologa Marka Eliáše. Speciální cena poputuje také antropologovi Martinu Soukupovi.

Gabriela Beňačková.

Společnost pro vědy a umění ocenila Beňačkovou,Passera i Pomahače

Praha - Pěvkyně Gabriela Beňačková, režisér Ivan Passer, historik Vilém Prečan, herec Stanislav Zindulka nebo plastický chirurg Bohdan Pomahač patřili k osobnostem, jimž dnes udělila svou cenu pražská pobočka krajanské Společnosti pro vědy a umění. Ocenění se předávala v sídle Senátu lidem, kteří se zasloužili o propagaci české vědy a kultury v zahraničí.

Vystoupením v Mělníku zahájil své středoevropské turné Concert Choir University of Minnesota Morris.

V Mělníku koncertovali zpěváci z Minnesoty

Mělník /FOTOGALERIE/ - Vystoupením v Mělníku zahájil své středoevropské turné Concert Choir University of Minnesota Morris. Jediný koncert v České republice se uskutečnil 19. května v mělnickém evangelickém kostele, kde smíšený sbor pod vedením Bradleyho Millera uvedl širokou škálu skladeb od Johanna Sebastiana Bacha až po Eugena Suchoně a Jaroslava Krčka.

Pavel Bělobrádek

ČR a Sasko chtějí prohlubovat spolupráci ve vědě a vzdělávání

Česko a Sasko mají zájem o prohlubování spolupráce nejen v ekonomických oblastech, ale i ve vědě, výzkumu a vzdělávání. V úterý se na tom v Praze shodli vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) a saský zemský premiér Stanislaw Tillich. Sasko má podle Tillicha zájem na podpoře dvojjazyčného školství. Bělobrádek se chystá příští týden v Drážďanech podepsat dohodu o vědeckovýzkumné spolupráci s tamním Frauenhoferovým institutem.

Univerzita Karlova. Ilustrační foto.

Na Univerzitě Karlově začíná dvoudenní veletrh vědy Via Carolina

Praha - Na Univerzitě Karlově dnes začíná veletrh vědy a inovací Via Carolina, který nabídne možnosti rozvoje spolupráce akademického výzkumu s podnikatelskou sférou. Firmám poskytne přehled využití výsledků výzkumu, přístrojů a poznatků vědeckých kapacit. Veletrh, který organizuje Centrum pro přenos poznatků a technologií Univerzity Karlovy, potrvá v Karolinu dva dny.

PAVEL ČAPEK dochází již více než pět let jednou za 14 dnů do domova důchodců, kde jim hraje zpívá. Za svou dobrovolnou činnost získal krajskou „cenu Ď“.

Učitel hudby rozdává pozitivní energii a získal „cenu Ď“

Police nad Metují - Pavel Čapek je učitel hudby v ZUŠ v Polici nad Metují. Kromě výuky budoucích muzikantů již více než pět let pravidelně ve svém volnu a bez nároku na odměnu dochází do místního domova důchodců, kde za klavírem s písničkou na rtech pomáhá rozjasňovat mysl seniorům. A právě za tuto aktivitu si zasloužil velký dík.

Pavel Bělobrádek

Vláda na vědu a výzkum schválila více peněz. Dá na ně přes 36 miliard korun

Na vědu a výzkum půjde v příštím roce 36,2 miliardy korun, což je zhruba o 3,5 miliardy víc než letos. Návrh vicepremiéra pro vědu a výzkum Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) dnes schválila vláda. Materiál počítá i se zvýšením střednědobých výhledů do roku 2020. Více peněz by mělo jít zejména do aplikovaného výzkumu.

Ivan Pilný.

Ivan Pilný: Kdybych řídil hospodářský výbor jako firmu, polovinu lidí vyhodím

/VIDEO, FOTOGALERIE/- Dosud poměrně nenápadný předseda sněmovního hospodářského výboru Ivan Pilný během několika dnů vystřídá Andreje Babiše v čele ministerstva financí. Tento výsledek vládní krize ale může ještě koaličním partnerům hnutí ANO pořádně zamotat hlavu. Ivan Pilný se vyjadřuje bez skrupulí a na nikoho nebere ohledy. 

Premiér Bohuslav Sobotka poskytl 2. května v Praze rozhovor Deníku.

Sobotka vyrazí s podnikateli na návštěvu Japonska

Premiér Bohuslav Sobotka vyrazí společně s podnikatelskou delegací koncem června na návštěvu Japonska. Během pětidenní cesty, kterou diplomaté domlouvali více než rok, by se měl setkat s japonským premiérem Šinzó Abem a řešit spolupráci ve vědě a výzkumu, investice či turistiku. Sobotka dnes uvedl, že významnou možnost spolupráce mezi oběma zeměmi nabízí do budoucna i otázka obrany.

Ilustrační foto

Filip Špringl bude reprezentovat Kolín i celý Středočeský kraj ve vědecké soutěži

Kolín – Filip Špringl, žák osmé třídy základní školy Lipanská, reprezentuje Kolín i Středočeský kraj v celorepublikové vědecké soutěži nazvané Science Games. Na jeho úspěch v krajském kole této soutěže upozornila jeho třídní učitelka Iva Kronusová. Ta nešetří chválou na úspěšného žáka, kterého zajímají předměty z oblasti vědy.

Havlíčkobrodské gymnázium.

Student brodského gymnázia bude Česko reprezentovat v Indonésii

Havlíčkův Brod – Mezi světovou elitu v řešení fyzikálních úloh se může počítat i Matěj Mezera z Gymnázia Havlíčkův Brod. Student čtvrtého ročníku zazářil v prestižní fyzikální olympiádě, kde změřil síly s dalšími 47 nejtalentovanějšími studenty z celé republiky.

Časopis National Geographic (vydavatelství Vltava Labe Media)

Nejlepší Časopisy roku. Vydavatelství Vltava Labe Media sbíralo ocenění

Čtvrteční večer patřil v pražském klubu Sasazu udílení cen pro tuzemské magazíny, které vyhlašuje Unie vydavatelů. Letos se soutěžilo ve třinácti kategoriích podle obsahového zaměření, v rámci kterých byly vyhlášeny nejlepší magazíny. Na závěr pak pořadatel soutěže vyhlásil absolutního vítěze, který si odnesl ocenění Časopis roku 2016. Stal se jím byznysový měsíčník Forbes.

Na chytrém zásahovém obleku pracovali vědci z RICE šest let. Na fotografii je vedoucí výzkumného týmu Aleš Hamáček, který ukazuje elektronickou řídicí jednotku obsahující mikropočítač s operačním systémem.

Spolupráci výzkumných organizací a firem komplikuje byrokracie

České výzkumné organizace jsou úspěšné a mohou se dobře uplatnit na evropském trhu, pokud jim nebudou bránit byrokratické a legislativní překážky. Na briefingu po semináři Asociace výzkumných organizací (AVO) to řekl její ředitel Libor Kraus. 

V Olšanech otevřela škola své dveře: přivítala současné i budoucí školáky, dorazili i rodiče.

V Olšanské škole přivítali rodiny hudbou i pokusy

Spoustou aktivit, hudebními vystoupeními a vyzdobenými prostory. Tak přivítali v olšanské škole během středy celé rodiny. Ředitelka Eva Pluskalová se svými kolegy a kolegyněmi přichystala Den otevřených dveří ve velkém stylu. A zapojily se i sami děti: rodičům zahrály na bubny, také je však poučily o fyzice a chemii.

Divadlo 29

Studenti pardubické univerzity pořádají konferenci Sociocon

Pardubice - V pardubickém Divadle 29 se dnes uskuteční osmý ročník studentské konference, která nese název Sociocon. Studenti, vyučující i hosté Katedry sociálních věd Fakulty filozofické Univerzity Pardubice představí projekty, terénní výzkumy, filmy či studentské závěrečné práce. Akce je určena i pro veřejnost, začíná ve 14 hodin a potrvá do 20 hodin.

Prezident Miloš Zeman.

Zeman umožnil dotovat provoz výzkumných institucí

Praha - Prezident Miloš Zeman umožnil poskytovat dotace na provoz výzkumných institucí a jejich materiálové náklady. Podepsal dnes úpravu nedávno přijatého zákona o vědě a výzkumu. V úterý o tom informoval mluvčí hlavy státu.

Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky.

V pražských Dejvicích byla otevřena budova institutu CIIRC ČVUT

Praha - V pražských Dejvicích byla v úterý slavnostně otevřena nová budova Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) Českého vysokého učení technického (ČVUT). Výukové a výzkumné centrum má fungovat jako ústřední pracoviště špičkové vědy napříč technickými obory. Mělo by podpořit digitalizaci průmyslu, která patří k prioritám současné vlády.

Ivan Netuka.

Novým šéfem kliniky kardiovaskulární chirurgie IKEM je Netuka

Praha - Novým přednostou kliniky kardiovaskulární chirurgie Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) se stal od 1. května Ivan Netuka. Nahradil Jana Pirka. Devětašedesátiletý Pirk dál zůstává přednostou kardiocentra IKEM, pod které klinika kardiovaskulární chirurgie spadá. V úterý o tom informovala mluvčí IKEM Veronika Velcová. Netuku, který v IKEM působí od roku 2000, na post doporučila komise složená ze zástupců ministerstva zdravotnictví, odborných společností a institutu.

Ivan Hoffman

Den Ivana Hoffmana: Nelékaři

Novelu zákona o nelékařských povoláních pojali poslanci v duchu nejlepších tradic politického kutilství. Nedostatek zdravotních sester se rozhodli pořešit nižšími nároky na jejich vzdělání. Nepochybně je to levnější, než nalákat sestry na lepší platy, ale v otázce kvalifikace by asi trend měl vypadat jinak.

Schola Gregoriana Pragensis

Gregoriánský chorál součástí festivalu Pardubické hudební jaro

Pardubice - Hned dvakrát si mohou návštěvníci Pardubického hudebního jara vychutnat chrámový koncert souboru Schola Gregoriana Pragensis, a to ve středu 3. května od 19:00 hodin v Poutním chrámu Panny Marie Pomocné na Chlumku v Luži a ve čtvrtek 4. května také od 19:00 hodin v Kostele sv. Bartoloměje v Pardubicích.

Studenti. Ilustrační foto.

Mladí a nadaní mohou žádat o stipendium v Talentovém fondu Broumovska

Broumov - Talentový fond Broumovska obecně prospěšné společnosti Pro rozvoj Broumovska připravil pro mladé nadané uchazeče s vazbou na region v území CHKO Broumovsko otevřené grantové kolo na podporu získání zahraniční zkušenosti ve formě studia v zahraničí, odborné stáže nebo jiné zkušenosti z oboru umění či vědy ve školním roce 2017/2018. Uzávěrka přihlášek je 31. května 2017.