Kreativ

ŠTÍTEK: věda

Mléčná dráha - Ilustrační foto

Tip na středu 13. listopadu: Amatérská astronomie

Láká Vás hvězdná obloha, ale pozorování vám připadá náročné nebo nevíte, jak na to? V rámci týdne vědy a techniky přijede do bíloveckého muzea zkušený amatérský astronom Bohuslav Pelc.

Ilustrační foto.

Ve vědecké knihovně nahlédnete do virtuální reality

Již potřetí se Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě zúčastní Týdne vědy a techniky Akademie věd ČR, největšího vědeckého festivalu u nás, který se bude konat od 11. do 17. listopadu. Jeho motto zní: „Věda, svoboda, odpovědnost“. Knihovna nabídne možnost vyzkoušení virtuální reality a práce s roboty či přednášku o kybernetické bezpečnosti.

15. ročník festivalu Týden vědy a techniky Akademie věd České republiky.

Přijďte si vyzkoušet, jaké to je, když se země chvěje

/INFOGRAFIKA/ V rámci Týdne vědy a techniky, který začíná toto pondělí a potrvá až do neděle 17. listopadu, máte možnost navštívit vybraná špičková technologická centra v Česku. Vydat se za zajímavými exkurzemi a světem objevů můžete samozřejmě i v Praze či jejím okolí. Již 19. ročník festivalu Týden vědy a techniky, který pořádá Akademie věd České republiky, se letos koná s mottem Věda, svoboda a odpovědnost.

Týden vědy a techniky v Knihovně Kroměřížska

Kouzla moderního vědeckého poznání a technologického pokroku mohou obdivovat návštěvníci kroměřížské knihovny. Čeká je mimo jiné prezentace Střední školy - Centra odborné přípravy technické.

Na tomto místě, ve výtopně v Luhu měla vyrůst spalovna. Zastupitelé stavbu po nátlaku veřejnosti neschválili na zasedání v říjnu 2019.

Spalovnu zastupitelé odmítli. Teď řeší, kam s odpadem

„Skvělá zpráva, dobře, že zdravý rozum zvítězil. Konečně se celé bezpáteřní vedení města rozhoupalo a to až na popud občanské iniciativy. Za nás jako obyvatele super rozhodnutí.“ Ale také „Spalovna je jediné řešení. Chci vidět nadšení, až budou obyvatelé platit za odpady třeba víc jak 1 000 korun. Čtyřicet let se v Luhu topilo uhlím a nikoho to nezajímalo. Teď budou dělat vědy ze spalovny.“

Mléčná dráha - Ilustrační foto

Amatérská astronomie

Láká Vás hvězdná obloha, ale pozorování vám připadá náročné nebo nevíte, jak na to? V rámci týdne vědy a techniky přijede do bíloveckého muzea zkušený amatérský astronom Bohuslav Pelc.

Obchodní centrum Forum.

Přijďte do OC Forum na Kávu nad vědou

Ve středu 13. listopadu proběhne od 16 do 18 hodin v obchodním centru Fórum v Ústí nad Labem akce Káva nad vědou, pořádaná Univerzitou J. E. Purkyně v Ústí nad Labem.

Slavnostní večer při příležitosti 101. výročí vzniku Československé republiky v Milevsku.

KOMENTÁŘ STANISLAVY KOBLIHOVÉ: Oceňování je dobrou motivací

/ANKETA/ V Milevsku udržují od roku 2014 na Písecku ojedinělou hezkou tradici. Je to udílení stříbrných pamětních medailí města významným osobnostem se zásluhami o město, a to zejména v oblasti politiky a veřejné správy, kultury, sportu, hospodářského rozvoje a podnikání, vědy a školství nebo mezinárodní spolupráce. V letech 2014 až 2019 tu bylo postupně uděleno již 31 medailí.

V roce 2011 získal Jiří Grygar nejvyšší ocenění České astronomické společnosti, Cenu Františka Nušla.

Jsme ve vesmíru sami pane Grygare?

Ledeč nad Sázavou – Na besedu s českým astrofyzikem a popularizátorem vědy o vesmíru zve město Ledeč nad Sázavou. Beseda na téma Jsme sami ve vesmíru? se uskuteční 7. listopadu 2019 od 16.30 hodin v sále Gymnázia Ledeč nad Sázavou.

Muzeu Vysočiny v Jihlavě. Ilustrační foto.

V muzeu bude zajímavý program

Jihlava – I letos se Muzeum Vysočiny Jihlava připojí k Týdnu vědy a techniky Akademie věd České republiky. Letošní podtitul je Věda, svoboda, odpovědnost.

30 let cesty. Kde jsme a kam dál

30 let cesty. Kde jsme a kam dál

Diskusi o tom, kam se posunula demokracie v České republice od Sametové revoluce, zorganizoval Akademický spolek studentů politických věd.

Lékaři dokáží často zázraky

Milníky ve zdravotnictví: V čem Češi vynikli ve 20. století?

Do roku 1989 nebylo v Československu příliš přátelské prostředí pro vědu a výzkum, přesto se čeští lékaři a vědci celosvětově proslavili svými vynálezy a prvenstvím v nejrůznějších disciplínách. Byla založena dětská onkologie, začaly probíhat úspěšné transplantace a došlo k vymýcení některých nemocí.

Café Nobel tentokrát v Tisé.

Café Nobel tentokrát v Tisé, hovořit se bude o Sluneční soustavě

Žijeme v zajímavé době, kdy každým dnem přicházejí nové poznatky a dechberoucí snímky z cizích světů. Spolu s biologem a popularizátorem vědy Tomášem Petráskem se podíváme, co je v našem vesmírném okolí nového. Ve čtvrtek 24. října v Refugiu v Tisé na Ústecku.

Asteroidu si na záběrech Hubbleova vesmírného dalekohledu všimla jako první dobrovolnice Melina Thévenotová z Německa

Vesmírná trefa. Hubbleův dalekohled zachytil unikátní průlet asteroidu

Vypadá jako škrábanec na fotografickém snímku, ale jde o něco úplně jiného. Podivná šmouha uprostřed fotografie Krabí mlhoviny z Hubbleova vesmírného dalekohledu je ve skutečnosti asteroid. Jako první si ho všimla německá dobrovolnice Melina Thénevotová, zapojená do mezinárodního projektu občanské vědy Zooniverse.

Margit Slimáková

Tip na pondělí 21. října: Zdravá strava není věda

Jak se stravovat abychom předcházeli stresu, nemocem a cítili se dobře? To, a ještě více, vám zodpoví autorka knihy „Velmi osobní kniha o zdraví“ Margit Slimáková, která je v současné době jednou z nejvýraznějších osobností zabývající se zdravou výživou  -  životním stylem.

Festival Prototyp a festival Brno Mini Maker Faire

VIDEO: Světelná show i robotický hlas bavil návštěvníky Prototypu

Brno – Já nic nevidím. Jak dlouho už nic nevidíš? Podobné útržky konverzace umělkyně a takzvaného chatbotu míjejí Brňané v sobotu odpoledne nedaleko vstupu na letošní ročník festivalu Prototyp. Spolu s partnerským festivalem Brno Mini Maker Fare letos propojuje kromě umění, vědy a technologií také všechny kutily.

Budoucí děkan právnické fakulty Václav Stehlík

Právnickou fakultu UP od února povede Václav Stehlík

Další z fakult Univerzity Palackého v Olomouci má nového děkana. Po zdravotnických vědách svého nejvyššího představitele pro následující čtyři roky zvolila i fakulta právnická. V tajné volbě zvítězil dosavadní vedoucí katedry mezinárodního a evropského práva Václav Stehlík. Funkce by se měl ujmout koncem ledna 2020, kdy skončí funkční období současné děkance Zdence Papouškové.

Ilustrační foto.

Ve Valticích vzdělají zájemce v umění degustace vína

Valtice – Nový kurz, které lidem podrobněji přiblíží degustaci vína, chystají v Národním vinařském centru ve Valticích. Absolventi úvodního semináře pro začátečníky se nyní můžou zúčastnit i navazujícího kurzu Degustace vína – věda i umění. Ten se uskuteční v sobotu 19. října. Jeho cena je necelých tisíc korun.

Kostel Povýšení svatého Kříže.

V jihlavském kostele vystavuje Stano Lajda

Jihlava - Více než deset let práce, snaha o co největší věrnost a nakonec obdivuhodný výsledek. To je v kostce příběh žilinského akademického malíře Stana Lajdy, který se systematicky věnoval rekonstrukci světoznámého obrazu Leonarda da Vinci Poslední večeře. Jeho dílo si můžete od 10. do 30. října prohlédnout v jihlavském kostele Povýšení svatého Kříže. Od úmrtí jedné z nejvýznamnějších osobností světového umění a vědy letos v květnu uplynulo již pět set let.  

František Vilém Sieber alias Franz Wilhelm Sieber

Jako z Cimrmana: První Čech, který objel svět, byl podivín a skončil v útulku

Duchovní tvůrci Járy Cimrmana vystihli ve svých hrách existenci českého národa v Rakousku-Uhersku s nadsázkou, ale jinak docela přesně. Příběh "prvního Čecha, který objel svět", by se do jejich her docela dobře hodil: František Vilém Sieber byl napůl Rakušan a svůj život dožil v léčebně pro duševně choré. A jeho objevy provází dost pochyb.

Dveře knihovny s hvězdárnou se v Jiráskově ulici otevřou v pátek už před šestou hodinou večer.

Táborská hvězdárna zve obyvatele i návštěvníky Tábora na Noc vědců

Páteční noc se po celé České republice promění v čas inspirace, zamyšlení i zábavy. Na programu je Noc vědců, projekt, který má za úkol prostřednictvím her, besed a pochopení představit fascinující svět vědy. Projekt pochopitelně nemohl minout ani táborskou hvězdárnu, která si podává ruku s inspirací i vědeckou činností už více než osmdesát let.

Noc vědců. Ilustrační foto

Noci vědců, program na téma Šetrně k planetě

Téměř třicítka měst v celém Česku ožije v pátek 27. září 2019 od 17 do 22 hodin vědou. Univerzity, hvězdárny a vědecká centra nabídnou dětem i dospělým v rámci Noci vědců program na téma Šetrně k planetě. 

Noc vědců ve Slaném v roce 2017

Noc vědců otevře brány tajemství v pátek

Noc vědců – to je minimálně sedm hodin chytré zábavy a vypukne už tento pátek od 18 hodin také v Gymnáziu Václava Beneše Třebízského ve Slaném. Noc vědců je celorepubliková vědecko popularizační akce, která zapojuje všechny lidi do inspirujícího prostředí vědy.

Naši prvňáci: Škola T. G. Masaryka přivítala 56 nových prvňáčků.

Nový školní rok na Masarykově škole se hned nesl ve znamení úspěchu

Základní škola T. G. Masaryka v Kutné Hoře přivítala 56 nových prvňáčků. Přes léto se ale ve škole rozhodně nezahálelo. V rámci dotačního programu IROP (Integrovaný regionální operační program) Učíme přírodní vědy inovativně získalo vzdělávací zařízení přes tři miliony korun na modernizaci učebny fyziky - chemie a vybudování chemické laboratoře a skladu chemikálií.

Noc vědců v Táboře plakát.

Noc vědců v Táboře

Kdy: V pátek 27. září od 19 do 22 hodin Kde: Hvězdárna Městské knihovny Tábor