Kreativ

ŠTÍTEK: věda

Drahocenný vánoční doklad.

Sousedé opravili datum vzniku Tiché noci

Linec – 177 let se věřilo krásné, ale falešné legendě, že nejznámější vánoční píseň na světě, Tichá noc, vznikla krátce před premiérovým uvedením na Štědrý večer 1818 v Oberndorfu během několika málo hodin, píší OÖN.

Ilustrační foto.

Basketbalisté BC Vysočina ve Zlíně prohráli

Jihlava, Zlín – Tentokrát jihlavské „pravidlo“ sedmi statečných nezabralo. Okleštěná sestava basketbalistů BC Vysočina tahala ve Zlíně za kratší koneca domácím nestačila. Výsledkem byla jasná výhra hostitelů takřka o čtyřicet bodů, z níž si ale trenér Petr Pešout hlavu neláme.

Vědecký ředitel Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum profesor Jaroslav Doležel.

Rostlinný genetik Doležel převzal cenu Česká hlava. Oceněni byli i další

Rostlinný genetik Jaroslav Doležel přezval na dnešním slavnostním galavečeru v Praze hlavní Národní cenu vlády při předávání ocenění Česká hlava. Ceny dostali také další čtyři lidé. Uspěly algoritmus pro rozpoznání písmen počítačem v obraze, prostředky proti virům způsobujícím vážná onemocnění nebo počítačový program pro výpočet stavebních konstrukcí.

Olomoucký vědec Jaroslav Doležel

Nejvýznamnější vědeckou cenu Česká hlava převzal olomoucký genetik

Národní cenu Česká hlava, nejvýznamnější ocenění za vědu, dnes na slavnostním galavečeru v Praze převzal rostlinný genetik Jaroslav Doležel, vědecký ředitel olomouckého Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum (CRH), jenž se podílel na rozluštění genomu pšenice.

Rostlinný genetik Jaroslav Doležel

Skoncujeme s hladem na světě, věří nositel ceny Česká hlava Jaroslav Doležel

/ROZHOVOR/ Sedmnáct ročníků a 30 milionů korun odměn, to je stručná bilance ocenění Česká hlava, které je věnováno nejlepším mozkům v oblasti vědy a techniky. Projekt vznikl z iniciativy spisovatele Arnošta Lustiga a biochemika Antonína Holého s cílem vytvořit projekt na podporu české inteligence. Jejím letošním držitelem se stal rostlinný genetik profesor Jaroslav Doležel.

Kapacita 7. základní a mateřské školy v Plzni na Vinicích už není dostačující. Škola se má rozšířit o tři nové odborné učebny

Do vinické školy se už všechny děti nevejdou

Plzeň - Kapacita 7. základní a mateřské školy na sídlišti Vinice v Brněnské ulici má být zvětšena do konce září příštího roku. Škola by mohla zahájit nástavbu za 46 milionů korun už v prosinci.

Ze tří domácích utkání v řadě získali hokejisté Žďáru (v černých dresech) šest bodů.

Domácí trip přinesl šest bodů

Žďár nad Sázavou – Domácí trip byl úspěšný jen ze dvou třetin. Druholigoví hokejisté Žďáru hráli během sedmi dnů třikrát doma. S prvními dvěma zápasy musela panovat spokojenost, Plameny totiž nejprve zdolaly českobudějovický David Servis 6:3, o čtyři dny později pak krajský rival z Pelhřimova odjel z Bouchalek s porážkou 6:2.

Ilustrační foto

Kde se žije dobrodružstvím vědy?

Střední Čechy – Pětadvacet míst ve středních Čechách, kde se dělá špičková věda, rozhodně stojí za pozornost. Ať už se jedná o vysokoškolská pracoviště či výzkumná centra, mezi nimiž nechybějí ani ústavy Akademie věd ČR. Věnují se rozmanitým oborům – převážně technickým (a to zdaleka nikoli pouze v návaznosti na automobilový průmysl), zemědělským či přírodovědným; zaměřují se ale také třeba na oblasti duševního zdraví, zabezpečení před chemickými nebo biologickými hrozbami, biomedicíny – a dokonce i na materiálový průzkum výtvarných děl.

Nová interaktivní výstava v konventu žďárského zámku zahrnuje na pět desítek exponátů určených k vyzkoušení, vyřešení nebo k soutěžení.

Nová žďárská výstava nabízí zábavu i poučení

Žďár nad Sázavou /FOTO, VIDEO/ – Zábavu i vzdělávání v sobě spojuje výstava, která se nyní návštěvníkům nově otevřela ve žďárském zámku. Interaktivní expozice s názvem Poznávej se! je pokračováním úspěšné výstavy Hry a klamy zábavně, za kterou stojí naučné science centrum iQPARK v Liberci, jež popularizuje svět vědy a techniky hravou formou.

Středočeští záchranáři mají dvě novinky, které jim pomáhají v péči o pacienty.

Středočeští záchranáři mají dvě novinky, které jim pomáhají v péči o pacienty

Střední Čechy /FOTOGALERIE/ - Přenosný ultrazvuk nové generace, který se vejde do příruční brašny a je jen o málo větší, než mobilní telefon, je špičkové zařízení, jež dokáže bleskově odhalit problém a urychlit přednemocniční péči zdravotníkům v terénu a do pár minut stanovit příčinu bezvědomí nebo zástavu oběhu. K dispozici ho mají středočeští záchranáři nyní v devíti sanitkách.

Na interaktivních stáncích mohli vidět mnoho technických, chemických a fyzikálních pokusů.

Věda a technika v krajské knihovně

Karlovy Vary – Do Týdne vědy a techniky Akademie věd ČR, což je největší vědecký festival v České republice, který zahrnuje přednášky, výstavy, dny otevřených dveří a promítání dokumentárních filmů, to vše k propagaci vědy co nejširší veřejnosti, se zapojila také Krajská knihovna Karlovy Vary.

Lomnické děti slavily s republikou.

OBRAZEM: Lomnické děti slavily s republikou

Lomnice nad Lužnicí - Tak jako po celé republice probíhaly oslavy stého výročí založení republiky, i děti v Lomnici nad Lužnicí si připomněly toto významné výročí.

Herec Jaromír Hanzlík získává cenu.

Jaromír Hanzlík či rektor Tomáš Zima. Podnikatelé ocenili významné osobnosti

Nejvyšších poct podnikatelské veřejnosti se letos dočkalo za účasti více než 400 podnikatelů, představitelů státní správy a osobností veřejného života celkem 14 osobností z řad podnikatelů, manažerů, lékařů, sportovců i vědeckého a uměleckého světa. Mezi laureáty je mimo jiné rektor Karlovy Univerzity Tomáš Zima nebo hokejista Jaromír Jágr. 

Jiří Drahoš (vlevo) a Marek Hilšer.

Senátní výbory mají nové předsedy. Drahoš povede školský a Fischer zahraniční

Bývalí prezidentští kandidáti Jiří Drahoš a Pavel Fischer povedou senátní výbory. Bývalý předseda Akademie věd Drahoš (za STAN) se dnes stal předsedou výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice. Diplomat Fischer, který není členem žádné senátorské frakce, ale kandidoval do Senátu s podporou tří nejsilnějších klubů, bude předsedat výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost.

Slavnostní promoce v Třinci.

Promovat po šedesátce? V Třinci úplně v pohodě

Hotovo! Senioři to mají řečeno s trochou nadsázky úspěšně za sebou. Slavnostní promocí totiž ukončilo v úterý 13. listopadu studium univerzity třetího věku 160 posluchačů z Třince a širšího okolí.

Týden vědy a techniky v Praze

Objevy posledního století představí vědci veřejnosti při zábavných show

Až do neděle mají zájemci možnost navštívit festival Týden vědy a techniky, jehož letošním tématem je Století české vědy. Většina akcí pro rodiny s dětmi se uskuteční ke konci týdne a o víkendu. V nabitém programu nechybí ani úniková hra, jejímž cílem je otevřít během 50 minut 15 zámků. Nutnou podmínkou úspěchu je ovšem znalost národních dějin.

Ilustrační foto.

Univerzita J. E. Purkyně zve na oslavu týdne vědy a techniky

Ústí nad Labem - „Oslavte u nás celý týden zábavné a poučné vědy a techniky. A využijte možnosti dát si zde se svůdnou vědou rande naslepo,“ láká univerzita od úterý 6. listopadu do Pasteurovy ulice na největší vědecký festival v České republice. 

Vědecká pracoviště a laboratoře českobudějovického Biologického centra.

Festival Akademie věd představí století české vědy. Připomene významné objevy

Po celé zemi se v rámci Týdne vědy a techniky Akademie věd ČR (AV ČR) ode dneška konají přednášky, prohlídky laboratoří, filmová promítání či výstavy. Celkem jde o 627 akcí v 50 městech. Tématem festivalu je Století české vědy. Slavnostního zahájení v Knihovně AV ČR se dopoledne zúčastnil premiér Andrej Babiš (ANO). Vstup na všechny akce je bezplatný, u většiny je ale třeba rezervace. Kompletní program je na webu www.tydenvedy.cz.

ZŠ Kokonín, budova Rychnovská 215

Výuku na ZŠ v Kokoníně má obohatit nová venkovní učebna pro přírodní vědy

Jablonec n. N. – Jablonecký magistrát chystá opravy školních budov. Na příští rok jsou naplánovány rekonstrukce škol za více než 40 milionů korun. Většinu by měly pokrýt dotace. Letos stály podobné opravy 50 milionů. Zvláště v základní škole v Kokoníně, která sídlí ve třech budovách, se mají na co těšit.

Noc vědců. Ilustrační foto

Noc vědců se nese ve znamení „stovky“

Hradec Králové - Univerzita Hradec Králové zve v pátek všechny příznivce vědy do svého kampusu Na Soutoku, kde se od 17 hodin uskuteční další ročník festivalu Noc vědců.

Noc vědců. Ilustrační foto

Univerzita láká na páteční Noc vědců

Pardubice - Na více než třiceti místech v České republice se v pátek večer otevřou dveře vědě. Nejinak tomu bude na Univerzitě Pardubice, kde mohou zájemci navštívit Noc vědců, která letos ponese podtitul Sto let české vědy.

O dopravě, kultuře, sportu i sociálních tématech debatovalo deset kandidátů na brněnského primátora v pondělí večer v hotelu International.

Brno je město vědy i chaosu, tvrdí lídři. Říha: Nic pozitivního na Brně nevidím

Brno /FOTOGALERIE, VIDEO, ANKETA/ – Primátor by mohl využít svého telefonního čísla na premiéra a přesun nádraží k řece popohnat. Tak vyzval svého soupeře na pondělní debatě deseti kandidátů na brněnského primátora Vlastimil Válek z TOP 09. „Odsun má příliš vad a rizik. Je to utopie,“ řekla Jasna Flamiková ze Zelených.

Ilustrační foto.

Málo žen ve vědě? Pomůže grant, hlídání pro děti i kampaň

Jižní Morava – Od mala je učitelé při matematice či chemii zesměšňují, dívky pak raději míří na humanitní obory. To podle odborníků může za malý počet žen ve vědě a technice. Přilákat dívky k těmto oborům chtějí brněnské vysoké školy. Podpořit ženy ve vědeckých oborech plánuje Masarykova univerzita. Jako jedna z prvních u nás dá půl milionu navíc výzkumům, do nichž se vrátí vědkyně po rodičovské.

Dny vědy a techniky v Plzni

Dny vědy a techniky opět v Plzni

Plzeň - Od pátku do soboty bude plzeňské náměstí Republiky a prostor před Západočeským muzeem patřit vědeckým hrátkám a netradičním experimentům.

Dny vědy a techniky v Plzni

ZČU opět organizuje Dny vědy a techniky

Plzeň - Dny vědy a techniky Západočeské univerzity (ZČU) v Plzni tentokrát od pátku 14. do soboty 15. září nabídnou pod věží plzeňské katedrály a před Západočeským muzeem k vidění celkem dvaatřicet expozic.

Ilustrační foto

Výdaje na vědu rostou, v inovacích ale ČR na Evropu ztrácí, tvrdí NKÚ

Systém podpory výzkumu, vývoje a inovací v České republice nevytváří vždy ideální podmínky, aby vznikaly výsledky uplatnitelné v praxi, a nepřispívá ke zvyšování konkurenceschopnosti země. Vyplývá to z dnes zveřejněných výsledků prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Navzdory rostoucímu množství peněz provází výzkum dlouhodobé problémy, které se nedaří řešit. Je to například málo nově registrovaných patentů nebo slabá spolupráce mezi soukromým a veřejným sektorem.