Kreativ

ŠTÍTEK: věda

Václav Sosnovský je novým trenérem fotbalistů Lysé nad Labem

Sosnovský první flek nečekal

Lysá nad Labem /ROZHOVOR/ - Pro mnohé je to velké překvapení a možná to nečekali ani sami. Fotbalisté Slovanu Lysá nad Labem jsou v polovině sezony na prvním místě tabulky krajské I.A třídy skupiny B. A trenér Václav Sosnovský střádá plány na jarní část soutěže. „Bude to hon na lyského zajíce,“ směje se hrající kouč lídra.

Brod je prvním městem na Vysočině, kde bude přírodovědné centrum. Největší atrakcí pro všechny bude planetárium a také observatoř.

Brod staví na střeše školy přírodovědné centrum. Se skleníkem i hvězdárnou

Havlíčkův Brod – Jak nadchnout děti pro přírodní vědy? Na to našli recept v základní škole Nuselská kde vzniká nové přírodovědné centrum s laboratoří, multifunkční učebnou s 2D a 3D projekcí nebo skleníkem, ve kterém mohou žáci pěstovat rostliny a stromky. Brod je prvním městem na Vysočině, které se může chlubit něčím tak originálním.

Jihočeská univerzita. Ilustrační foto.

Filozofická fakulta má od pátku nového děkana

České Budějovice – Jeden ve své funkci pátečním dnem po osmi letech končí, pro druhého začíná nová etapa života. Řeč je o děkanech Filozofické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

Základní škola v Malém Újezdě.

Nová škola bojuje o cenu veřejnosti Pasivní dům 2018

Malý Újezd /FOTOGALERIE/ - Základní škola v Malém Újezdě má od letošního školního roku novou budovu, kde se budou děti učit v moderním prostředí především přírodní vědy a environmentálně se vzdělávat. Nová budova, která vznikla na zahradě současné základní školy, je pasivní stavbou a byla přihlášena do soutěžní přehlídky Pasivní dům roku 2018.

Ilustrační foto

Třída obchodní akademie se už příští rok neotevře

Kralupy - Dvořákovo gymnázium a Střední odborná škola ekonomická v Kralupech už příští školní rok neotevře třídy obchodní akademie. Podle ředitele Andreje Plecháčka naopak budou nabízet studium ve dvou třídách čtyřletého gymnázia.  „V osmiletém studiu budeme tradičně otevírat jednu třídu,“ vysvětluje ředitel.

Ve středu se na Filozofické fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích uskutečnil cyklus popularizačních přednášek Jak se dělá věda.

OBRAZEM: Na univerzitě zjistili, jak se dělá věda

České Budějovice - Jaký je osud humanitních věd v porovnání s přírodními vědami? Co je to jazykověda a jaký je současný jazykovědný výzkum? Jak to tenkrát běžel Zátopek? Taková byla témata středečního akce konané na Filozofické fakultě Jihočeské univerzity (JU) v Českých Budějovicích.

Snímky z výstavby a zařizování tvořivě badatelské dílny pro předškoláky a žáky 1. stupně  ve Svitavách.

Děti se stanou malými vědci

Svitavy - V parčíku před Základní a mateřskou školou Pražská ve Svitavách vyrůstá skutečné „vědecké pracoviště“ pro předškoláky. Projekt je unikátní v celém kraji.

Debakl. Futsalisté Atlanticu Rakovník schytali v Přelouči ostudný nářez.

Futsalisté Atlanticu utržili třetí dvouciferný debakl v řadě

Přelouč – Futsalisté Atlanticu Rakovník utržili v 11. kole krajského přeboru třetí dvouciferný debakl v řadě a podlehli domácím Mazákům rozdílem devíti zásahů.Do 170 kilometrů vzdálené Přelouče odcestovalo torzo sestavy, když ještě ráno v den zápasu byli k dispozici jen čtyři hráči.

Imunoložka Blanka Říhová

Blanka Říhová: Jak podpořit imunitu? Na to vždy říkám, kupte si kilo pomerančů

/ROZHOVOR/ Na podporu imunity v zimě doporučuje profesorka Blanka Říhová každému, aby si koupil kilo pomerančů a zašel si do divadla. Regulace imunitního systému je ovšem ve skutečnosti mimořádně složitá a tím, že si koupíte nějaký doplněk stravy, své zdraví rozhodně nespasíte. Na druhou stranu mu tím ale ani neublížíte.

Bistrot de Papa.

Brzlík zaujal. Lidé se v Dubenkách ptají, co vlastně budou jíst

Horní Dubenky – V Bistrot de Papa v Horních Dubenkách už se těší na hosty, kteří k nim vyrazí ochutnat dobroty přichystané speciálně pro Grand Restaurant Festival. Mnozí milovníci dobrého jídla jsou zvědaví, na čem si to vlastně pochutnají, zajímají se hlavně o brzlík.

Kateřina Perknerová.

Glosa Kateřiny Perknerové: Učí. Umí to?

Kdo umí, ten umí. Kdo neumí, ten učí. Tohle uštěpačné heslo rozšiřují většinou lidé, kteří mají pocit, že školy ovládají hysterické pedagožky, jejichž životní náplní je buzerovat žactvo a užívat si dvouměsíční prázdniny.

Ilustrační foto.

Debakly na úvod Weber Cupu

Kladensko - Celky z Kladenska moc šikovně do zimního fotbalového turnaje Aritmy Prahy Weber Cup nevstoupily. Muži Velké Dobré i dorost SK Kladno vysoko prohráli.

Výkonným ředitelem společnosti DEL je od 1. ledna 2019 Pavel Svoreň.

Žďárská společnost DEL má nového výkonného ředitele

Žďár nad Sázavou – Novým výkonným ředitelem inženýrské společnosti DEL a.s. je od 1. ledna letošního roku Pavel Svoreň, který do té doby působil jako předseda představenstva a generální ředitel společnosti Tatra Metalurgie. Dále také donedávna zastával funkci prezidenta Svazu kováren České republiky.

Sýkora koňadra

Sčítání ptactva: ve Středočeském kraji vede sýkora koňadra

Střední Čechy - Sčítání ptactva je za námi; nyní se čeká na finální výsledky. Někteří lidé, kteří se podíleli na sčítání ptáků, totiž budou archy se sečteným ptactvem zasílat poštou. Nicméně ze statistik, které lidé odevzdávali on-line, lze spatřit předběžné výsledky; finální budou podle organizátorů začátkem února po jejich odborném zpracování.

Stprávná životospráva, dieta, hubnutí. Ilustrační snímek.

Hubnutí? To je věda, která se neřídí módními trendy

Jablonec nad Nisou /ROZHOVOR/ – S vítáním nového roku přišla také každoroční předsevzetí. Jedním z nejčastějších je dieta. Čeho se vyvarovat a čeho se naopak držet, přiblížila v rozhovoru nutriční terapeutka Romana Davidová ze Světa zdraví Harmonie v Jablonci nad Nisou.

Stprávná životospráva, dieta, hubnutí. Ilustrační snímek.

Hubnutí? To je věda, která se neřídí módními trendy

Liberecký kraj /ROZHOVOR/ – S vítáním nového roku přišla také každoroční předsevzetí. Jedním z nejčastějších je dieta. Čeho se vyvarovat a čeho se naopak držet, přiblížila v rozhovoru nutriční terapeutka Romana Davidová ze Světa zdraví Harmonie v Jablonci nad Nisou.

Stprávná životospráva, dieta, hubnutí. Ilustrační snímek.

Hubnutí? To je věda, která se neřídí módními trendy

Jablonec nad Nisou /ROZHOVOR/ – S vítáním nového roku přišla také každoroční předsevzetí. Jedním z nejčastějších je dieta. Čeho se vyvarovat a čeho se naopak držet, přiblížila v rozhovoru nutriční terapeutka Romana Davidová ze Světa zdraví Harmonie v Jablonci nad Nisou.

Agent 007 (Daniel Craig) v nové bondovce.

Agent s povolením popíjet. Bond má vážný problém s alkoholem, zjistili vědci

/VIDEO/ James Bond, agent s povolením zabíjet? Spíš agent s povolením popíjet, uvádějí novozélandští vědci ve studii, podle níž má 007 vážný problém s alkoholem. Jejich práce vyšla v odborném časopise Medical Journal of Australia, který je zcela seriózní - ale do vánočního čísla rád zařazuje trochu rozvernější vědy.

Ilustrační foto.

Byl to zloděj, a taky žhář

Loket – Loupež suvenýrů a k tomu požár má na svědomí třiatřicetiletý muž, který se vloupal o vánočních svátcích do prodejny v Lokti.

Nová rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová.

ROK 2018: Mendelovu univerzitu vede poprvé žena

Brno /ANKETA/ - Nejmladší. Po profesorce a prorektorce se Danuše Nerudová může chlubit i titulem nejmladší první rektorky jedné z brněnských vysokých škol. V čele Mendelovy univerzity stojí od letošního února. Nerudová se rektorkou stala v devětatřiceti letech.

Ředitel Policie ČR Benešov Pavel Havránek.

Soud: Policejní ředitel Pavel Havránek trestný čin nespáchal

Benešov - Nespáchali trestný čin. Právě takový je zatím nepravomocný rozsudek Městského soudu v Praze, který se zabýval obžalobou ředitele Policie ČR Benešov Pavla Havránka a dalších pěti lidí. Všichni se měli v letech 2009 a 2010 podílet na manipulaci několika výběrových řízeních. Havránkovi hrozilo až 12 let vězení.

Lily Latioková, Přerov, narozena 9. prosince 2018 v Přerově, míra 47cm,  váha 3080 g

Právě jsme se narodili. Mrkněte se na nás

FOTOGALERIE / Po delší pauze se na náš web vrátila galerie nově narozených miminek. Díky vstřícnosti přerovské, olomoucké, novojičínské a meziříčské porodnice vám přinášíme fotky nejmladších obyvatel Přerovska, Hranicka a Lipnicka. 

Scéna u píšťanského jezera ve filmu Všechno bude.

Čeští teenageři Oscara nezískají

Hrdinové českého filmu Všechno bude se do Los Angeles nepodívají. Road movie režiséra Olma Omerzua se do užší nominace na oscarové klání v sekci cizojazyčných filmů nedostala. Akademie filmového umění a věd vybrala do devítky adeptů v této kategorii jiná díla. Oznámila to v noci na úterý našeho času.

Nové venkovní prostory pro výuku na zahradě ZŠ Malenice.

Školáci z Malenic se budou učit venku

Malenice – Vyměnit alespoň na chvíli školní třídu za učení pod širým nebem. Sen mnoha školáků. Dětem z Malenic se splní, budou se moci učit v altánu na zahradě školy.

Na náměstí Přemysla Otakara II. se zjevilo biologické peklo. Vědečtí čerti lákali do svých spárů děti a předváděli jim rybí parazity, šváby i Faraonova hada.

Učení podpořené strašením

České Budějovice – Čerti z Biologického centra Akademie věd přinesli ve středu na českobudějovické náměstí Přemysla Otakara II. nadílku vědomostí zabalenou do údivu, strachu a odporu a překvapení. 

Ilustrační fotografie.

Věda v muzeu se bude zabývat počasím

Humpolec – Počasí, opravdu nás paměť neklame? Právě tak zní název přednášky, na kterou mohou zavítat nejen Humpolečtí do výstavního sálu Muzea Dr. A. Hrdličky na Dolním náměstí v Humpolci. Zmíněná přednáška, jež se bude zabývat tématem, které při hovoru nezklame, se uskuteční v rámci známého cyklu Věda v muzeu ve čtvrtek odpoledne.

Vědkyně Orna Berry.

Vědkyně Orna Berry: Musíte umět vybrat téma a označit ho za národní cíl

/ROZHOVOR/ Během právě skončené oficiální návštěvy prezidenta Miloše Zemana v Izraeli premiér Benjamin Netanjahu uvedl, že jeho země nemá na východní polokouli lepšího přítele než Českou republiku. Toto konstatování má hluboké historické kořeny, ale také pestrou současnost. Izrael lze mimo jiné představit jako inkubátor nejlepších mozků, zemi, z níž vzešlo mnoho nositelů Nobelových cen, stát, kde se daří vědě, výzkumu a kde chytré myšlenky nemají daleko k realizaci.