Kreativ

ŠTÍTEK: Marie Kudeříková

Havířov, parkoviště u nemocnice, 22. dubna 2024.

FOTO: Havířov má nové parkoviště. Vzniklo tu 160 míst k stání

V Havířově vzniklo 160 nových parkovacích míst. Nabízí je plocha v areálu Nemocnice Havířov z ulice Astronautů. S realizací se začalo v druhé polovině loňského roku, ke slavnostnímu předání stavby došlo 22. dubna. Náklady činily necelých 20 milionů korun.

Den zdraví ve Strážnici. Žáci si připravili pro své kamarády spoustu aktivit

Den zdraví ve Strážnici. Žáci si připravili pro své kamarády spoustu aktivit

Základní škola Marie Kudeříkové ve Strážnici je téměř dvacet let zařazena v české síti Zdravých škol (Škol podporujících zdraví), a to jako jediná základní škola v okrese Hodonín. K pravidelným akcím, které pořádá, patří také projektový Den zdraví. Ten se uskutečnil ve středu 25. října. Cílem projektu bylo rozvíjet u všech žáků školy zdraví v tom nejširším slova smyslu, jak zdraví fyzické, kde se žáci například formou stanovišť učili poskytovat první pomoc, tak také zdraví psychické a sociální realizované prostřednictvím návštěvy sousedního domova pro seniory a některých firem ve městě, popřípadě i zdraví enviromenrální spojené s účastí na sběru hliníku.

Parkoviště u takzvané Ameriky u Přímětické ulice.

Nové parkoviště plánují v Přímětické. Město Znojmo si nechá vypracovat studii

/FOTO, VIDEO/ Nová místa k parkování by mohli získat řidiči ve znojemské Přímětické ulici. Parkoviště s napojením na okolní ulice tam plánuje vybudovat vedení Znojma. Na to, jak by se mohla oblast místním lidem známá pod názvem Amerika proměnit, si město nechá vypracovat podrobnou územní studii. Nové parkoviště má ulevit i jiným částem Znojma.

John Scharffenberg

Chcete se v zdraví dožít vysokého věku? Přijďte zjistit, jak na to

Bezmála stoletý lékař John Scharffenberg zavítá ve středu 15. června do Benešova, aby se podělil o zkušenosti z preventivní medicíny. Přednáška Jak se dožít vysokého věku ve zdraví a vitalitě se uskuteční v Klubu zdraví v Benešově, ulice Marie Kudeříkové, od 17.30 hodin. Vstup je volný. 

Ilustrační foto.

Jak se vyrovnat se stresem a napětím? Dozvíte se na přednášce Jany Krynské

Nezisková organizace Kluby zdraví připravila další setkání, na kterém účastníkům doktorka Jana Krynská povypráví o tom, jak se vyrovnat se stresem a napětím v této neklidné době. Akce se uskuteční ve středu 27. dubna od 17.30 hodin v Klubu seniorů Benešov na adrese Marie Kudeříkové 1556/1 (vchod od hřiště) a je přístupná široké veřejnosti. Všem, kterým není lhostejné vlastní zdraví. Vstup je tradičně volný. 

Část autorů výstavy (zleva: Martin Janeček, Lukáš Lexa, Petr Bouda, Vojtěch Bača, Jaroslav Semelka, Ivo Bača, Karel Slavík, Jiří Novák).

Výstava Svět miniatur ukáže nejen monstrózní modely lodí Titanic a Bismarck

Koncem února byla zahájena výstava Svět miniatur ve Strážnici. Výstava ukazuje jak hotové modely, tak i postup stavby, modelářské nástroje nebo různé druhy stavebnic. Mapuje historii strážnického plastikového modelářství od jeho počátků do současnosti. 24 autorů vystavuje téměř 200 modelů a diorám, které ukazují průřez nejrůznějšími měřítky a druhy vojenské i civilní techniky. Děkujeme panu Lexovi a panu Vratislavskému za dnešní příspěvek.

Ilustrační foto.

Brno chce využít dešťovou vodu: odborníci přezkoumají, jak na to

Jak efektivně zpracovávat dešťovou vodu ve městě zjistí studie opatření na využití srážkových vod. „Pomůže nám zajistit efektivní využití dešťovky na konkrétních objektech a plochách v Brně,“ sdělila brněnská primátorka Markéta Vaňková. Městští radní schválili zadávací řízení pro zhotovitele studie.

Obří nanostruktura zdobí náměstí Svobody k příležitosti Dnů elektronové mikroskopie.

Elektronové dny v Brně: lidé prozkoumají obří nanostrukturu a vyluští i šifru

Mezi snímky z elektronových mikroskopů uvnitř skoro jedenáctimetrové nanostruktury se od středy procházejí Brňané na náměstí Svobody. Venkovní expozice Mikrosvět na Svoboďáku je letošním lákadlem Dnů elektronové mikroskopie. „Je to super. Jsem ráda, že se v Brně něco děje, i když je pandemie,“ řekla třeba Karolína Malá.

Senioři si rádi zavzpomínají na mládí.

Seniorům pomůžou se vzpomínkami na mládí dobrovolnice z gymnázia

Zajímavou výzvu zveřejnily dříve narozeným obyvatelům benešovských domů s pečovatelskou službou, ale i těm, kteří bydlí jinde, Barbora Macháčková z benešovského Posezu a dobrovolnice z benešovského gymnázia Adéla a Sarah. Právě ony přicházejí s projektem nazvaným Dopisníci.

Výstavba nového nástupiště na zastávce v Peceradech.

SOUHRN ZPRÁV Z REGIONU: Přes peceradský přejezd auta nemají jezdit od soboty

Podle oznámení vydaného veřejnou vyhláškou Silničním správním úřadem Benešov a schváleném Policií ČR Benešov si rekonstrukce zastávky Pecerady vyžádá také přerušení průjezdu automobilů přes tamní železniční přejezd. Podle úřadu k tomu dojde od soboty 17. do středy 21. října, kdy auta mezi Bukovany a Pecerady nepojedou. Trať je sice pro vlaky už nyní uzavřená, ale vozidla to čeká až v souvislosti s vyjmutím kolejí přejezdu.

Vítání občánků. Ilustrační foto.

SOUHRN ZPRÁV Z REGIONU: Kvůli restrikcím občánky na radnici letos nepřivítají

Pouze dvakrát za rok, na jaře a na podzim se konají vítání občánků. To je tradičně situováno do května a října. Kvůli první vlně nového čínského koronaviru se májové vítání sloučilo s tím říjnovým. Ale ani to se nakonec v obvyklé podobě, za přítomnosti dětí i rodičů v obřadní síni radnice, neuskuteční. „Posunout ceremoniál už není kam,“ uvedla Květoslava Říhová, vedoucí odboru správních agend s tím, že ani tak o dárky a pamětní listy noví obyvatelé města nepřijdou.

Přestavba vysokoškolské koleje u olomoucké tržnice na Centrum vědy a výzkumu Cyrilometodějské teologické fakulty UP

U olomoucké tržnice vzniká moderní centrum vědy. Budovu proměnila i věžička

Budova s věžičkou a nárožním vchodem, uvnitř kaple i kvetoucí strom. Bývalá vysokoškolská kolej Marie Kudeříkové v Kateřinské ulici v Olomouci se mění v moderní Centrum vědy a výzkumu. Sloužit bude pracovníkům Institutu sociálního zdraví nebo Centra pro práci s patristickými, středověkými a renesančními texty, ale i zaměstnancům a studentům Univerzity Palackého.

Opravený vnitroblok mezi ulicemi Kounicova, Tábor, Pod Kaštany a Šumavská v brněnských Žabovřeskách.

Parkující vedle hráčů pétanque. Tak po opravě vypadá největší vnitroblok v Brně

/VIDEO/ Dětské hřiště, posezení, pouliční lampy a více parkovacích míst. Zmíněné novinky a mnohé další využijí lidé v opraveném vnitrobloku mezi ulicemi Kounicova, Tábor, Pod Kaštany a Šumavská v brněnských Žabovřeskách. Největší vnitroblok ve městě za šestačtyřicet milionů korun ve středu představili zástupci města a stavební firmy.

Eva Stulíková v době, kdy na Policii ČR v Benešov působila jako tisková mluvčí.

KRÁTCE: Benešov má novou preventistku

Obdobnou práci, jako zastávala u Policie České republiky, má nyní nově na starosti Eva Stulíková na Městském úřadě v Benešově. U policie pracovala řadu let ve funkci tiskové mluvčí a také na pozici takzvané preventistky. Na radnici sice jako mluvčí nepůsobí, ale o to víc se zaměřuje na předcházení patologických jevů.

Webová aplikace Hlášení závad umožňuje občanům rychle a jednoduše upozornit na závady na komunikacích v rámci Středočeského kraje.

KRÁTCE: K opravě silnic lze pomoci i z domova

Zajímavou aplikaci, díky níž může každý, a to dokonce z pohodlí domova, upozornit na závadu na veřejné komunikaci, provozuje Středočeský kraj. Aplikace Musíme to opravit umožňuje v rámci kraje aktivní zapojení veřejnosti ke zlepšení stavu silnic. Na základě vložených informací může správce komunikace včas reagovat a problém vyřešit.

Ilustrační foto.

KRIMI MIX: Kvůli splaškům vypouštěným do potoka přijeli hasiči

Na oznámení o vypouštění neznámé látky do Ledeckého potoka, pravděpodobně splašků z jímky u domu, přijeli ve středu 8. ledna podvečer do Barochova, místní části obce Řehenice, hasiči a také policisté. „Z benešovské stanice dorazila dvě auta včetně speciálu vybaveného k likvidaci úniků nebezpečných látek a také vozidlo Sboru dobrovolných hasičů Pyšely,“ potvrdil mluvčí Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje Jaroslav Gabriel.

Vizualizace budoucí podoby parku na Palackého náměstí v brněnských Řečkovicích.

Parky v Brně? Po stížnostech se zřejmě blýská na lepší časy

Černovicím v Brně chybí centrální náměstí, kde by se lidé mohli při různých příležitostech setkávat. Na dlouhodobý problém městské části upozornila redakci místní obyvatelka Jindřiška Grymová. „Je potřeba s ním něco dělat,“ zdůraznila. Chybějícím středobodem by se podle zástupců radnice mohl po své revitalizaci stát park Řehořova. Obnovy zelených prostranství se chystají i na jiných místech Brna.

Vizualizace budoucí podoby parku na Palackého náměstí v brněnských Řečkovicích.

Parky v Brně? Poslouží třeba jako náměstí

Brno /VIZUALIZACE/ – Černovicím chybí centrální náměstí, kde by se lidé mohli při různých příležitostech setkávat. Na dlouhodobý problém městské části upozornila redakci místní obyvatelka Jindřiška Grymová. „Je potřeba s ním něco dělat,“ zdůraznila. Chybějícím středobodem by se podle zástupců radnice mohl po své revitalizaci stát park Řehořova. Obnovy zelených prostranství se chystají i na jiných místech Brna.

Ilustrační foto.

KRÁTCE: Lhůta energetiků skončí v polovině listopadu

Majitele pozemků, přes které vedou vzduchem dráty distribuční soustavy, vyzývají energetici ze společnosti ČEZ, aby prořezali větve, které mohou ohrozit elektrické vedení. Čas na to mají už jen do pátku 15. listopadu.

Ilustrační foto.

KRÁTCE: Kvůli lajnování nezastaví auta na 700 metrech silnic

Benešov - Dočasné opatření pro zajištění pokládky vodorovného dopravního značení na sídlišti kolem ulice Marie Kudeříkové v Benešově, se citelně dotkne především tamních řidičů. Ti jsou zvyklí využívat místní silnice k parkování. Jenže právě tam dojde k uvedeným pracím a ty vylučují přítomnost vozidel.

Ilustrační fotografie.

KRÁTCE: Trauma pacientů ze Sázavy končí, lékaři otvírají praxi

Sázava - Dlouhé, osmiměsiční čekání na lékaře, který ošetří pacienty přímo v Sázavě, je u konce. Už v pondělí 1. dubna začala pacientům pomáhat lékařka, v městem zrekonstruované ordinaci ve Školské ulici. Tu bude provozovat společnost Všeobecný lékař. „Jsme rádi, že naše nová ordinace nabídne obyvatelům vysoce kvalitní lékařskou péči a lidský přístup ke každému pacientovi,“ uvedla primářka společnosti Olga Janovská.

Ilustrační foto.

KRÁTCE: Žádný apríl, oprava chodníků na sídlišti potrvá celý duben

Benešov - Celý měsíc potrvá oprava chodníků v několika benešovských ulicích. Konkrétně se jedná o ulice Jiřího Horáka, Jana Švermy a Marie Kudeříkové ve vnitrobloku sídliště Pražská. V podstatě však půjde jen o I. etapu rekonstrukce komunikací pro pěší v této části města. Kvůli ní musejí motoristé počítat s tím, že v uvedených ulicích po dobu trvání akce, nezaparkují své vozy, nebo je zaparkují nanejvýš obtížně.

Seniorům v Benešově slouží v nouzi tlačítka pro přivolání pomoci.

Tlačítka v Benešově prokázala oprávnění, senioři chtějí další

Benešov - Tlačítka, která ve formě jakýchsi přívěšků na klíče nebo v klasické nástěnné podobě začala sloužit seniorům v Benešově, prokázala brzy svou oprávněnost. Strážníci totiž díky signálu, který se jim objevil na pultu centralizované ochrany, zachránili z prekérní situace obyvatelku domu s pečovatelskou službou na Malém Náměstí.

Socha Marie Kudeříkové.

Festival Meeting Brno se letos zabývá i pohlavím soch

Brno - Po celém Brně mohou lidé míjet sochy mužů, zvířat nebo různých předmětů z kamene, kovu či jiných materiálů. Sochu ženy by našli pouze jednu, a to navíc velmi obtížně. I proto organizátoři Meetingu Brno letos dva dny věnují ženám. „Chceme upozornit, že v brněnských ulicích stojí na sedm desítek soch a bust zajímavých mužů. Ale jediná připomínka ženským hrdinkám je socha Marie Kudeříkové, kterou jsem sama nemohla najít,“ upozornila programová ředitelka Kateřina Tučková.

Ilustrační foto

Pes uvízl v trubce, pomáhali hasiči

Benešovsko - Pes, který vlezl do vodorovné trubky pod silnicí a nedokázal se už vrátit zpět, zaměstnal ve čtvrtek 5. ledna před polednem hasiče nedaleko obce Pravonín na Vlašimsku.

ZŠ Marie Kudeříkové, Havířov-Město, třída 1.B

Představujeme prvňáky ZŠ Marie Kudeříkové, ZŠ Majakovského a ZŠ Doubrava

Deník přináší čtenářům nový seriál Naši prvňáci. Jeho prostřednictvím bude představovat tabla jednotlivých prvních tříd základních škol, a to až do pololetního vysvědčení. Rodiče a blízcí žáků najdou své prvňáčky každou středu na straně 4 a na webu. Deník si tak mohou koupit na památku. Fotografii zvětšíte kliknutím.

Klášterka v centru Benešova projde rekonstrukcí.

Benešov přemění park Klášterku v místo pro všechny

Benešov /FOTOGALERIE/ – Vedle rekonstrukce bývalého Ústavu zemědělské ekonomiky a informací v Hodějovského ulici na školu, který Benešov přestaví bez finanční podpory státu či Evropské unie částkou téměř 50 milionů korun, se město chystá i na další nedotovanou investiční akci.