Kreativ

ŠTÍTEK: Vlado Milunić

Ve věku 81 let podle Radiožurnálu zemřel český architekt chorvatského původu Vlado Milunić (na snímku z 25. února 2016). Jeho nejslavnějším dílem byl Tančící dům v Praze

Zemřel architekt Vlado Milunić, spoluautor Tančícího domu. Bylo mu 81 let

Ve věku 81 let po dlouhé nemoci zemřel český architekt chorvatského původu Vlado Milunić, který se do povědomí veřejnosti dostal jako spoluautor Tančícího domu v Praze. Uvedl to dnes Český rozhlas s odvoláním na architektovu rodinu. Rodák z Chorvatska, který od mládí žil v Česku, byl znám i svými názory na podobu pražských sídlišť či jako spoluautor řady sociálních staveb. Jako pedagog působil na Českém vysokém učení technickém (ČVUT), kde vystudoval architekturu.

Tančící dům oslavil 20. června 2021 čtvrstoletí.

Turisté obdivují Tančící dům, Pražané dovnitř ale nechodí

Rohová parcela na Jiráskově náměstí u břehu Vltavy byla prázdná od roku 1945, někdejší dům byl 14. února omylem zničen zásahem americké bomby při leteckém bombardování Prahy. V roce 1963 bylo rozhodnuto o zástavbě proluky, což se však až do 90. let nestalo.

Tančící dům oslavil 20. června 2021 čtvrstoletí.

OBRAZEM: Dům, který nad Vltavou tančí už 25 let

V neděli 20. června oslavil Tančící dům 25 let od svého otevření. Dům se stal jedním z nejvyhledávanějších architektonických skvostů Prahy, přivítal přes tři miliony návštěvníků, patří mezi nejfotografovanější místa v republice a získal za svou podobu řadu ocenění.

V Planetáriu se můžete podívat i na dno oceánů.

Tipy na víkend 22. a 23. srpna

Strávíte víkend v Praze nebo naopak metropoli opustíte? Pokud platí ta první varianta, možná byste rádi navštívili nějakou zajímavou akci. Podívejte se na pár našich tipů, třeba si vyberete.

Poznejte tajemství Vyšehradu.

Tipy na víkend 15. a 16. srpna

Strávíte další horký víkend v Praze nebo naopak metropoli opustíte? Pokud platí ta první varianta, možná byste rádi navštívili nějakou zajímavou akci. Podívejte se na pár našich tipů, třeba si vyberete.

Ve ctěnickém zámku na vás čeká zajímavá výstava o řemeslech z pohádek.

Tipy na víkend 1. a 2. srpna

Zůstanete během prvního srpnového víkendu v Praze? Pokud ano, podívejte se na pár tipů na zajímavé akce. Třeba se vám nějaká zalíbí a horké dny si zpříjemníte jejich návštěvou.

Poznejte tajemství a mysteria Valdštejnské zahrady.

Tipy na čtvrtek 11. června

Počasí je v posledních dnech trochu deštivé, ale i tak se dá navštívit v metropoli několik zajímavých akcí. Jakých? Podívejte se na pár tipů do naší nabídky.

Tančící dům poprvé ve své historii otevře technické zázemí pro veřejnost.

Plány na tunel k Vltavě i „Havlův“ vnitroblok. Tančící dům láká k návštěvě

V domě na Rašínově nábřeží, který postavil Vácslav Havel v roce 1905 a kde se narodil jeho vnuk a pozdější československý prezident Václav Havel, vznikla před více než čtyřiceti lety myšlenka zaplnit proluku na rohu nábřeží kulturou. Novobarokní dům zničila omylem americká bomba na konci druhé světové války. Architekt Vlado Milunić, Havlův soused, zhmotnil (alespoň částečně) sen ve spolupráci s proslulým Frankem O. Gehrym v roce 1996. Galerie Tančící dům nyní první návrhy stejnojmenné stavby připomíná a zve veřejnost do běžně nepřístupných prostor.

Retrospektivní výstava díla Bořka Šípka v Galerii Tančící dům.

Tančící dům se otevírá. Výstava díla Bořka Šípka je prodloužena

Ode dneška mohou lidé opět navštívit Galerii Tančící dům a výstavu českého umělce a architekta Bořka Šípka. Ta měla původně končit v březnu, ale přerušila ji pandemie koronaviru krátce před původním zakončením. Galerie se proto rozhodla výstavu prodloužit až do 27. září. Návštěvníky čeká na 200 skleněných předmětů a na 60 kousků designového nábytku, který umělec vlastnoručně vyráběl.

Zakladatelka Centra celoživotního vzdělávání Dana Steinová

Dana Steinová: Jaká místa mám v Praze ráda

Praha - Dana Steinová pomáhala v roce 1983 založit Klub aktivního stáří. Z něj o pět let později iniciovala na Fakultě všeobecného lékařství Univerzitu 3. věku. Od roku 2005 pak vede Centrum celoživotního vzdělávání.

Tančící dům.

V Tančícím domě je hotel, nabízí luxusní nocleh a výhled na Hrad

Praha - V Tančícím domě, nejznámější porevoluční stavbě v Praze, byl v úterý otevřen čtyřhvězdičkový hotel. Hostům nabízí kromě luxusního ubytování možnost pobývat uvnitř stavby, kterou většina turistů obdivuje pouze zvenčí. Z většiny pokojů je vidět na Pražský hrad. Pokoje jsou ve dvou patrech domu.

Ilustrační foto

Hospicová péče v krajském městě dostane na podzim posilu

České Budějovice – Jihočeská metropole, jako jedno 
z mála krajských měst v republice, „svůj" hospic nemá. Klienti z Českých Budějovic využívají služby jediného lůžkového jihočeského Hospice sv. Jana Nepomuka Neumanna, který se nachází v Prachaticích.

Vizualizace bytového domu Zvonařka v Praze.

Obestavění roubenky má zelenou. Projekt podpořili radní

Praha - Jako políček do tváře berou opoziční zastupitelé tah radních druhé městské části. V prosinci neschválilo zastupitelstvo Prahy 2 výstavbu bytového domu v zahradě památkově chráněné roubenky. Byla to pro opozici překvapivá výhra.

Vizualizace bytového domu Zvonařka v Praze.

Lidé se bouří proti obestavění chráněné památky

Praha /VIZUALIZACE/ - Zahrada u historické roubenky na Zvonařce by se mohla výrazně proměnit. Zatímco nyní u památkově chráněné budovy rostou stromy, do několika let by jejich místo mohl zabrat bytový dům. Prostranství u Nuselských schodů na druhé městské části by tak dostalo zcela novou podobu. Podle návrhu tam má vzniknout 35 bytů a garáží pro 42 automobilů.

Vizualizace: rozhledna Doubravka v představách známého českého architekta Martina Rajniše. Podle původního záměru by dvaadvacetimetrová dřevěná konstrukce měla stát v přírodní lokalitě Na Čihadlech nad Rokytkou v Praze 14.

Zrození zbrusu nové rozhledny Doubravky? Už v příštím roce

Praha /INFOGRAFIKA/ - Metropole bude mít další rozhlednu. Jmenuje se Doubravka a loňská představa o jejím vzniku i umístění již dostává jasnější rozměr. Dvaaadvacetimetrovou konstrukcí pouze z přírodního dřeva se bude v roce 2016 pyšnit Městská část Prahy 14. Platí již i místo, kde rozhlednu navštívit. Je to přírodní lokalita Na Čihadlech nad Rokytkou ve zmíněné městské části.

Kanonýr Sparty David Lafata (vlevo) se snaží obehrát Radka Šírla z Bohemians Praha 1905.

Vybrali jsme tváře Prahy roku 2014

Praha /FOTOGALERIE/ - Nejen politici, ale také sportovci, umělci a mnoho dalších - to všechno jsou osobnosti, které v minulém roce byly výraznými tvářemi hlavního města.

Václavské náměstí v Praze.

Pražané: Nakupovat dárky na Václaváku? To raději žádné!

Praha - Předvánoční honba za dárky v metropoli vrcholí a lidské hemžení se počítá ve statisících. Lhostejno, zda se tak momentálně děje na kterémkoliv místě v centru hlavního města. Otázkou ale zůstává, kdo je v početném davu Pražák.

Panelákový blok na Jižním Městě. Kdysi nezajímavá jednobarevná šedá fasáda se v běhu času proměnila v opticky veselejší obytnou stavbu.

Stavět v Praze? Na okraji už nikoliv, uvnitř města jen někde

Sídlištní panelová šeď městské periferie střídající neutěšený pohled na chátrající historické centrum Prahy. To byl předobraz snahy, která za pětadvacet let metropoli urbanisticky proměnila. Mnohá místa se proto změnila k nepoznání. Je otázka, zda mění názor i ti, kteří s proměnou města měli, či mají něco společného.

Panelákový blok na Jižním Městě. Kdysi nezajímavá jednobarevná šedá fasáda se v běhu času proměnila v opticky veselejší obytnou stavbu.

Stavět v Praze? Na okraji už nikoliv, uvnitř města jen někde

Praha - Sídlištní panelová šeď městské periferie střídající neutěšený pohled na chátrající historické centrum Prahy. To byl předobraz snahy, která za pětadvacet let metropoli urbanisticky proměnila. Mnohá místa se proto změnila k nepoznání. Je otázka, zda mění názor i ti, kteří s proměnou města měli, či mají něco společného.

Letenská pláň je kvůli stavbě tunelu Blanka už jen torzem své někdejší podoby a místem veřejných atrakcí všeho druhu. Jaká bude její nová tvář, to se snaží vymyslet i radnice Prahy 7.

Navrhněte si novou Letnou, vyzývá radnice své občany

Holešovice - Radnice Prahy 7 v červnu vyhlásila veřejnou soutěž na návrhy úprav Letenské pláně a přilehlých prostor po otevření tunelového komplexu Blanka. Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy kritizuje radnici, že s ním nekonzultovala vyhlášení soutěže.

Ilustrační snímek.

Syndikát novinářů už dostal od státu vysouzených 292 milionů

Praha - Syndikát novinářů už dostal na účet peníze, které vysoudil na státu za nedodržení smlouvy. Soud před několika týdny pravomocně rozhodl o tom, že ministerstvo financí má profesní organizaci vyplatit 292 milionů korun za to, že nepostavil syndikátu novou budovu. Novinářské sdružení chce využít jen zhodnocení z uložené částky, informoval dnes Radiožurnál.

Architekt Martin Rajniš

Praha bude mít zřejmě novou rozhlednu. Na Čihadlech

Jde se na Doubravku, možná si v dohledném budoucnu řeknou výletníci, kteří se vypraví na novou rozhlednu v přírodní lokalitě Na Čihadlech nad Rokytkou v Praze 14. Vyroste tam volnočasová dominanta, jejímž autorem je věhlasný architekt Martin Rajniš. Na kontě tvůrčí práce má například novou Poštovnu na Sněžce.

Architekt Martin Rajniš

Praha bude mít zřejmě novou rozhlednu. Na Čihadlech

Praha - Jde se na Doubravku, možná si v dohledném budoucnu řeknou výletníci, kteří se vypraví na novou rozhlednu v přírodní lokalitě Na Čihadlech nad Rokytkou v Praze 14. Vyroste tam volnočasová dominanta, jejímž autorem je věhlasný architekt Martin Rajniš. Na kontě tvůrčí práce má třeba novou Poštovnu na Sněžce.

Ilustrační foto

Tančící dům získala Pražská správa nemovitostí za 360 mil. Kč

Praha – Pražský Tančící dům se prodal za 360 milionů korun. Od dosavadního majitele CBRE Global Investors ji získala Pražská správa nemovitostí realitního podnikatele Václava Skaly. Cenu dnes zveřejnila společnost Jones Lang LaSalle, která prodej zprostředkovávala. Na prodej budovy minulý týden upozornil deník E15.

Ilustrační foto

Tančící dům získala Pražská správa nemovitostí za 360 milionů

Praha – Pražský Tančící dům se prodal za 360 milionů korun. Od dosavadního majitele CBRE Global Investors ji získala Pražská správa nemovitostí realitního podnikatele Václava Skaly. Cenu dnes zveřejnila společnost Jones Lang LaSalle, která prodej zprostředkovávala. Na prodej budovy minulý týden upozornil deník E15.

Ilustrační foto

Tančící dům získala Pražská správa nemovitostí

Praha – Novým majitelem pražského Tančícího domu se stala Pražská správa nemovitostí realitního podnikatele Václava Skaly. Cena transakce není známá, ví se ale, že byla vyšší než čtvrt miliardy korun. Informuje o tom deník E15 s odkazem na zdroj obeznámený s průběhem transakce.

Zdeňku Regentovou zaujala velká bible z majetku církve.

Planá otevřela vlastní muzeum. Díky svým občanům

Planá nad Lužnicí - Malíček si dává malé cíle, Planá si dává větší, ale musí do nich dorůst. Touto větou uvedl vpátek odpoledne starosta Jiří Šimánek do života Malé plánské muzeum. Svoje místo získalo ve faře a exponáty věnovali nebo zapůjčili i samotní občané Plané nad Lužnicí na Táborsku.