Kreativ

ŠTÍTEK: Západočeská galerie v Plzni

Kubišta-Filla: Plzeňská disputace výstava

O Vzkříšení Lazara v galerii

Vzkříšení Lazara je jedno z nejvzácnějších děl uchovávaných ve sbírkách Západočeské galerie v Plzni. K vidění je v Masných krámech.

Na snímku zleva: Milan Čechura, Tamara Kopřivová, Vlasta Špinková, Jarka Málková, Markéta Jansová a Jiří Hlobil

Jarní poetický dvorek

Plzeň - Pod názvem „Jarní poetický dvorek“ proběhlo v prostorách Západočeské galerie v Plzni autorské čtení členů Střediska západočeských spisovatelů. Příjemný podvečer 25. dubna 2019 moderoval Jiří Hlobil.

Kouzla slavných árií.

Kouzla slavných árií

Plzeň - Pod názvem Kouzla slavných árií proběhl již 2. benefiční koncert z cyklu TROCHU LÁSKY NEUŠKODÍ, který 3. dubna 2019 v Masných krámech společně se Západočeskou galerií v Plzni uspořádal Lions Club Plzeň Ladies.  

Smetanovské dny v Plzni.

Smetanovské dny začnou výstavami

Konec února bývá v Plzni ve znamení prvních akcí spojených s festivalem Smetanovské dny. Letos se v Plzni konají po devětatřicáté.

Nová kniha Vochov. Procházka staletími. Zleva autor knihy Radek Popelka, bývalý hokejový reprezentant, dnes strarosta Vochova Bohuslav Ebermann a moderátor Jiří Hlobil.

Kniha mapuje historii Vochova

Plzeňsko - Vochov. Procházka staletími se jmenuje nová kniha, která vyšla u příležitosti oslav 700 let od první písemné zmínky o obci na severu Plzeňska. 

Pavel Režný při vyhlášení nominací Cen Thálie

Beseduje Bára Munzarová i plzeňský kandidát na Thálii

Plzeň – Herečka Bára Munzarová, její plzeňský kolega Miloslav Krejsa, člen souboru muzikálu DJKT Pavel Režný a dirigent Pavel Kantořík budou hosty pořadu Herecká setkání, který se uskuteční ve čtvrtek 8. března od 17 hodin v plzeňské výstavní síni Masné krámy.

Vernisáž Západočeské galerie a 2. ZŠ Plzeň

Vernisáž Západočeské galerie a 2. ZŠ Plzeň

Plzeň - Západočeská galerie v Plzni nás v září 2017 oslovila, zda bychom se se žáky nepřišli podívat a zároveň si prožít tvůrčí dílnu týkající se právě probíhající výstavy v Masných krámech „Tenkrát v Evropě. Čeští umělci v totalitních režimech 1938-1953.“ 

Literární festival připomene literáta Zdeňka Barborku

Literární festival připomene literáta Zdeňka Barborku

Plzeň – Plzeňský literární festival, který začal už minulý měsíc, nabízí během tohoto týdne bohatý program. Už včera začal v Knihovně města Plzeň Festival regionálních nakladatelů, který pokračuje i ve čtvrtek.

Autorka Alena Pomajzlová (vpravo) a kurátorka výstavy Petra Kočová při zahájení výstavy Obraz a slovo v českém výtvarném umění šedesátých let v Masných krámech.

Obraz a slovo v Masných krámech

Plzeň - Nová výstava Západočeské galerie v Plzni ukazuje, jak čeští výtvarní autoři před padesáti lety pracovali s tématem vyprázdněnosti jazyka. Dnes si výstavu v Masných krámech můžete projít s její autorkou Alenou Pomajzlovou.

Viktor Viktora

Profesor Viktora o slavných náhrobcích

Plzeň – Profesor Viktor Viktora bude v úterý 2. května od 17 hod. v přednáškovém sále Západočeské galerie v Plzni vyprávět o slavných náhrobcích plzeňských hřbitovů.

Plzeň zmizelá. U příležitosti výstavy Zmizelá Plzeň knihu vydala Západočeská galerie v Plzni. Volně navazuje na I. díl knihy z edice Zmizelé Čechy a prodává se na pokladnách obou výstavních síní galerie a v Semlerově rezidenci za 290 Kč.

Zmizelá Plzeň: výstava je prodloužena

Plzeň – Výstavu Zmizelá Plzeň vidělo od listopadu minulého roku v síni „13" už více než čtyři tisíce návštěvníků a zájem nepolevuje. Západočeská galerie v Plzni proto výstavu prodlužuje. Místo ohlášeného 5. února skončí až ve čtvrtek 9. února.

Jindřiška, Kamila a Pavel Kikinčukovi mají za sebou angažmá v plzeňském Divadle J. K. Tyla, dnes však již působí jinde. Společně bývají k vidění na jevišti plzeňského Divadla Pluto a setkat se s nimi můžete ve čtvrtek v Masných krámech

Herecká setkání budou ve znamení Kikinčuků

Plzeň – Vánoční atmosféru a plno humoru i písniček slibují organizátoři posledních letošních Hereckých setkání. Pořad Západočeské galerie v Plzni se uskuteční ve čtvrtek od 18 hodin ve výstavní síni Masné krámy a jeho protagonisty budou členové herecké rodiny Kikinčuků.

Pavel Kikinčuk

Galerie zve na Herecká setkání

Plzeň - Neuvěřitelných 16 let už chodí diváci do Západočeské galerie v Plzni na pořad Herecká setkání, který přináší besedy se známými plzeňskými herci plné humoru a hudby.

Moderní knižní kultura ze sbírek Muzea umění v Olomouci umístěná ve výstavní síni „13" Západočeské galerie v Plzni končí v neděli 16. října.

V neděli končí výstava, která představuje mimořádnou knižní kolekci

Plzeň - Moderní knižní kultura ze sbírek Muzea umění v Olomouci umístěná ve výstavní síni „13" Západočeské galerie v Plzni končí v neděli 16. října. Ještě o víkendu tedy mají návštěvníci možnost vidět, jak se měnila kniha s nástupem secese, symbolismu, surrealismu nebo funkcionalismu i v 2. polovině 20. století a jak se z ní stalo svébytné umělecké dílo.

Červencová kultura vyjde v pondělí.

V pondělí vyjde červencová Kultura

Rokycansko - Kompletní přehled společenských a kulturních akcí, které se v červenci konají na Plzeňsku a Rokycansku bude součástí Plzeňského a Rokycanského deníku v pondělí 27. června.

Muzejní noc v Západočeském muzeu

Do Muzejní noci se zapojí i DEPO2015

Plzeň – Západočeská galerie, Západočeské muzeum, Galerie města Plzně, Pivovarské muzeum, historické podzemí a letos nově také kreativní zóna DEPO2015, všechna tato místa dnes spojí oblíbená Muzejní noc.

Karolina Gudasová získala Cenu Thálie.

Herecká setkání hostí držitelku Ceny Thálie

Plzeň – Nejen o Cenách Thálie, divadle, hudbě, zpěvu a tanci, ale jistě i o hokeji se bude mluvit v pořadu Herecká setkání, který se uskuteční v úterý 19. dubna od 17 hodin v přednáškovém sále výstavní síně 13 Západočeské galerie v Plzni, Pražské ulici 13.

Eva Bendová u bronzových soch Bohuslava Schnircha z roku 1899 – Hašení požáru a Volání na poplach. Byly určeny k výzdobě fasády Pražské městské pojišťovny. Zapůjčila je Národní galerie v Praze

Katastrofy v galerii, ale jen na obrazech

Plzeň - Fenoménu živelních katastrof se věnuje výstava v síni „13", kterou připravila Západočeská galerie v Plzni jako svůj příspěvek k letošnímu 36. ročníku Smetanovských dnů.

Výstavu zahájila ve čtvrtek vernisáž

Galerie vystavuje baroko dětskýma očima

Plzeň - V Západočeské galerii v Plzni je od čtvrtka k vidění výstava prací dětí z 24. mateřské školy, které jsou inspirovány barokním uměním a zážitkovou dílnou.

Eva Bendová před dílem Mikoláše Alše s názvem Živly

Živly jsou k vidění v Západočeské galerii

Plzeň - Zástěnu se symboly čtyř živlů vytvořil slavný český malíř Mikoláš Aleš v roce 1878. Dílo je v majetku Národní galerie v Praze a nyní je k vidění v Západočeské galerii.

Zahájení 22. ročníku celostátní soutěžní výstavy Grafika roku 2015 a 21. ročníku Ceny Vladimíra Boudníka. Clam-Gallasův palác 15. února.

OBRAZEM: Soutěž o Grafiku roku zná svého vítěze

Praha - Laureátem Ceny Vladimíra Boudníka, kterou uděluje odborná porota každoročně dílům, jež zaujmou objevnou formou či obsahem, se za loňský rok stal Dalibor Smutný. Porota v pondělí vyhlásila výsledky soutěže a zároveň byla zahájena celostátní výstava soutěžních děl, kterou mohou návštěvníci od úterý 16. února vidět v Clam-Gallasově paláci na Starém Městě.

Zahájení 22. ročníku celostátní soutěžní výstavy Grafika roku 2015 a 21. ročníku Ceny Vladimíra Boudníka. Clam-Gallasův palác 15. února.

OBRAZEM: Soutěž o Grafiku roku zná svého vítěze

Praha - Laureátem Ceny Vladimíra Boudníka, kterou uděluje odborná porota každoročně dílům, jež zaujmou objevnou formou či obsahem, se za loňský rok stal Dalibor Smutný. Porota v pondělí vyhlásila výsledky soutěže a zároveň byla zahájena celostátní výstava soutěžních děl, kterou mohou návštěvníci od úterý 16. února vidět v Clam-Gallasově paláci na Starém Městě.