Kreativ

ŠTÍTEK: Západočeská galerie v Plzni

Příprava výstavy Člověk a stroj v Západočeském muzeu

První auta a lokomotivy Plzně uvidíte v muzeu

Plzeň – První lokomotiva plzeňské dráhy, staré tramvaje či dokonce plán jak vyrobit perpetuum mobile. To všechno obsahuje výstava Člověk a stroj, která dnes začíná v Západočeském muzeu v Plzni.

Adolf Loos

Kraj dostal dům, může začít s budováním

Plzeň - Budovu na Klatovské třídě 110 získá bezúplatným převodem Plzeňský kraj. Souhlasili s tím městští zastupitelé s tím, že v objektu vznikne Centrum pro výzkum architektury 19. a 20. století.

Ilustrační foto

Zajímá vás kultura? Přijďte diskutovat

Plzeň – Diskutovat o šancích v kultuře a o tom, jak udělat Plzeň atraktivní pro mladé začínající tvůrce, můžete přijít v pátek 6. ledna do auly Gymnázia na Mikulášském náměstí.

Adolf Loos

Díky zájmu o výstavu zavádí galerie předprodej

Plzeň - O komentované prohlídky výstavy Loos - Plzeň - Souvislosti, která se koná v plzeňské výstavní síni „13“ do 12. února, je obrovský zájem. Proto Západočeská galerie v Plzni zavádí úplnou novinku - předprodej vstupenek na další termíny.

Adolf Loos

Proč tvořil Adolf Loos v Plzni?

Plzeň - Kdo byli zákazníci světoznámého architekta Adolfa Loose v Plzni? Proč právě v tomto městě vzniklo tolik jeho prací? A proč jsou tyto interiéry soustředěny na Klatovské třídě a v její blízkosti?

Ředitel Západočeské galerie v Plzni Roman Musil včera představil obraz Václava Brožíka Anežka Steinhäuserová a Zikmund ze Švamberka (Ve smrti spojeni), který se za jeden a půl milionu korun stál součástí galerijních sbírek

Rychlost přinesla Plzni vzácný obraz

Plzeň - Další unikát získala do svých sbírek Západočeská galerie v Plzni (ZČG). Od soukromého majitele totiž zakoupila za více než jeden a půl milionu korun rozměrné historické plátno významného malíře 19. století Václava Brožíka.

Člen Střediska západočeských spisovatelů Milan Čechura je nejen prozaikem, ale i písničkářem (na snímku při natáčení CD)

Milan Čechura pokřtí CD

Plzeň - „Mám z něj radost. Už proto, že se ho podařilo natočit,” říká plzeňský spisovatel Milan Čechura o svém zbrusu novém písničkovém CD.

Jaroslava Málková, předsedkyně Střediska západočeských spisovatelů, druhá zleva. Vlevo Tamara Kopřivová, vpravo Vlasta Špinková a Milan Čechura, další členové střediska.

S básnířkou Jaroslavou Málkovou o Středisku západočeských spisovatelů

Plzeň /ROZHOVOR/ – Listopad je měsícem, ve kterém Středisko západočeských spisovatelů uděluje každoročně Cenu Bohumila Polana. Jaký význam má toto ocenění v kalendáři spisovatelského střediska, upřesnila jeho předsedkyně Jaroslava Málková: „Cenu Bohumila Polana považujeme za prestižní záležitost, protože se týká hodnocení autorských prací spisovatelů, kteří v západních Čechách žijí nebo se svou tvorbou této oblasti dotýkají. Vyhlášení vítězů již jedenáctého ročníku se uskuteční 25. listopadu opět v prostorách plzeňské radnice.“

Adolf Loos byl jedním z nejvýraznějších mistrů moderní architektury. Výstava představuje dosud nepublikované archivní dokumenty, snímky Loosových staveb a unikátní fotografie interiérů.

Výstava v Západočeské galerii představuje Loosovu architekturu

Plzeň – Dílo architekta Adolfa Loose, jednoho ze zakladatelů moderní architektury, představuje nová výstava Západočeské galerie v Plzni. Začala v úterý v její plzeňské výstavní síni Masné krámy a zaměřuje se na Loosovu tvorbu v českých zemích. Nad jednou ze zásadních výstav Plzně roku 2011 převzal záštitu ministr kultury, hejtman kraje i primátor města.

Modely galerie jsou od pátku k vidění v Masných krámech v Pražské ulici. Skutečná budova v Plzni hned tak stát nebude

Galerie už stojí. Ale jen zmenšená

Plzeň – Věříme. Doufáme. Dvě nejčastější slova, která jsou nyní slyšet ve spojení s novou budovou Západočeské galerie, která má stát v prostoru U Zvonu v centru Plzně. Nejsou na ni totiž peníze a nikdo neví, kdy budou. Zatím vznikly zmenšeniny.

Ilustrační foto

V Plzni vystavili Braunovo sousoší

Plzeň – V rámci cyklu Jedno dílo/jeden svět včera Západočeská galerie v Plzni představila další vzácný kus ze svého depozitáře. Sousoší Zvěstování Panně Marii vytvořené Matyášem Bernardem Braunem si mohli lidé prohlížet celý den ve výstavní síni Masné krámy.

Petr Jindra

Petr Jindra přibližuje zrod poutavé a objevné publikace

Plzeň – Výjimečnou knihu pokřtí v úterý Západočeská galerie v Plzni. Ve své výstavní síni Masné krámy představí publikaci Umění českého západu s podtitulem Sdružení západočeských výtvarných umělců v Plzni 1925–1951.

Z malířské tvorby Josefa Bolfa, kterou představuje na nové výstavě Západočeská galerie v Plzni. Stala se tak součástí unikátního projektu „Decadence Now!“ s centrem v pražské Galerii Rudolfinum

Zrození, zraňování i smrt jsou tématy výstavy v Pražské 13

Plzeň – Ještě místo? Pustá zem? Takový je název nové výstavy Západočeské galerie v Plzni, kterou slavnostně otevřela v úterý vpodvečer ve své výstavní síni „13“ v Pražské ulici. Jen místo otazníků obsahuje název pomlčku. Ta má opodstatnění už proto, že výstava přibližuje tvorbu dvou autorů, jejichž vidění světa má příbuzné rysy. Devětačtyřicetiletý Ivan Pinkava sleduje dočasnost lidského života a naši smrtelnost v černobílé fotografii, o desetiletí mladší Josef Bolf v obrazech.

Z nové výstavy Miloše Šejna v Západočeské galerii v Plzni: Tělo Kamenice, Jizerské hory, 18. 1. 2004

Miloš Šejn tvoří spojen s přírodou

Plzeň - Od krajinomaleb, portrétů a zátiší Martina Salcmana se přenesla Západočeská galerie svou novou výstavou v plzeňských Masných krámech do současnosti. Ve čtvrtek slavnostně zahájila výstavu o půlstoletí mladšího Miloše Šejna, která zde pod názvem „Býti krajinou“ potrvá až do 6. června. Zároveň galerie a nakladatelství Arbor Vitae vydaly stejnojmennou autorovu monografii.

Z nové výstavy Miloše Šejna v Západočeské galerii v Plzni: Tělo Kamenice, Jizerské hory, 18. 1. 2004

Miloš Šejn tvoří spojen s přírodou

Plzeň - Od krajinomaleb, portrétů a zátiší Martina Salc– mana se přenesla Západočeská galerie svou novou výstavou v plzeňských Masných krámech do současnosti.

Důraz na plzeňské žáky a následovníky malíře Martina Salcmana klade nová výstava v Galerii města Plzně. Pod názvem Salcmanova škola potrvá až do 7. března (na snímku obraz Bronislava Losenického z roku 1983 pojmenovaný Žlutá skála)

Galerie města Plzně připomíná žáky Martina Salcmana

Plzeň - Tři desítky předních českých malířů připomíná jejich tvorbou nová výstava v Galerii města Plzně. Už tím je výjimečná, neboť shromáždit díla tolika významných autorů v jednom souboru je záležitost obdivuhodná. Zcela ojedinělá je pak tím, že všechny tvůrce ovlivnil malíř Martin Salcman původem z Druztové u Plzně, jehož odkaz neztrácí na významu ani třicet let od umělcovy smrti. Jeho celoživotní práci nyní přibližuje Západočeská galerie v Plzni a výtečně na ni navázala Galerie města Plzně. Unikátní soubor české malby 20. století vystavuje pod názvem Salcmanova škola do 7. března.

Z tvorby Martina Salcmana, kterou představuje výstavní síň Masné krámy Západočeské galerie: obraz z roku 1929, nazvaný Dívky

Západočeská galerie zahájila výstavu malíře Martina Salcmana

Plzeň – Reprezentativní výstavu z tvorby malíře Martina Salcmana (1896–1979) zahájila včera Západočeská galerie v Plzni. Autor se narodil v Druztové na Plzeňsku a prezentovaný soubor ukazuje vůbec poprvé jeho umělecký vývoj od raných prací po vrcholná díla. „Jeho ateliérem na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy prošla řada vynikajících osobností, ale asi ne zcela je dosud zhodnoceno, že byl také mimořádným malířem,“ připomněl ředitel Západočeské galerie Roman Musil. Téměř devadesát autorových maleb, kreseb a grafik bude v plzeňské výstavní síni Masné krámy k vidění až do 14. března. Díla pocházejí z devatenácti galerií České republiky včetně Národní galerie v Praze a ze soukromých sbírek.

Z tvorby Martina Salcmana, kterou představuje výstavní síň Masné krámy Západočeské galerie: obraz z roku 1929 nazvaný Dívky

Salcmanovo dílo uceleně

Plzeň - Reprezentativní výstavu z tvorby malíře Martina Salcmana (1896–1979) zahájila v úterý Západočeská galerie v Plzni.

Ilustrační foto

Západočeská galerie startovala v novém

Plzeň - Dvě lahůdky na úvod. Přímo se nabízí tak charakterizovat výstavy, které připravila Západočeská galerie v Plzni pro své rekonstruované a architektonicky pozměněné výstavní síně.

Výstavní síň „13“ Západočeské galerie prošla výraznou proměnou. Všechny prostory obepíná jedna nekonečná černá stěna a černý je také koberec

FOTO: Západočeská galerie dostala novou tvář

Plzeň - Černá a bílá barva, materiál sádrokarton. To jsou typické rysy nové podoby Západočeské galerie v Plzni – výstavních síní „13“ a Masné krámy. Ve čtvrtek jejich tvář poprvé představil ředitel galerie Roman Musil.

Hejtmanka Plzeňského kraje Milada Emmerová byla hostem moderátora Jiřího Hlobila ve výstavní síni „13“ Západočeské galerie v Plzni

S hejtmankou kraje o knížkách

Plzeň - Hejtmanka Plzeňského kraje Milada Emmerová byla hostem moderátora Jiřího Hlobila ve výstavní síni „13“ Západočeské galerie v Plzni.

Západočeská galerie v Plzni uspořádala výstavu sochaři Františkovi Pacíkovi.

Západočeská galerie objevila velkého sochaře

Plzeň - Velké výstavní projekty Západočeské galerie v Plzni pokračují rozsáhlou expozicí nazvanou František Pacík (1927–1975). Výstava se koná do 19. dubna v plzeňské výstavní síni Masné krámy.

Ve středu začíná v plzeňské Galerii Jiřího Trnky výstava k nedožitým narozeninám Bronislava Losenického (na snímku jeho olejomalba z roku 1980 s názvem Skalní úbočí)

S radostí, se smutkem začne výstava jako pocta

Plzeň - Výstava k nedožitým 75. narozeninám nenahraditelného plzeňského výtvarného teoretika a významného malíře Bronislava Losenického začíná ve středu o sedmnácté hodině v Galerii Jiřího Trnky na náměstí Republiky v Plzni.

Naučte se tančit 'sousedskou'

PLZEŇ - Západočeská galerie v Plzni připravila na dnešek večerní program s názvem Muzejní noc s podtitulem Galerijní salon. Konat se bude ve výstavní síni a galerijním sklípku ´13´ , ve výstavní síni Masné krámy i před ní. Návštěvníci budou moci absolvovat například kurzy, v nichž se naučí tančit jako před sto lety, poslechnou si folklorní písně i jazz.

Pozornost poutají například hyperrealistická jablka Jany Hasmanové

Spolužáky spojuje přátelství

PLZEŇ - Dvanáct výtvarníků, absolventů Pedagogické fakulty v Plzni z roku 1984, spojuje nejen humor a stálé přátelství, ale také společně vystavují svá výtvarná díla.

Ilustrační foto

Galerie odhalila další část plzeňských sbírek

LIBEREC - Druhá část rozsáhlého souboru kreseb 19. století ze sbírek Západočeské galerie v Plzni je k vidění v Oblastní galerii v Liberci. Těžištěm výstavy jsou především práce autorů, kteří patřili k takvzané Generaci devadesátých let. Návštěvníci se tak v Oblastní galerii setkají s dílem Alfonse Muchy, Jana Preislera, Maxe Švabinského a Františka Kupky.

Václav Houfek

Muzeum ukrývá rarity

ÚSTÍ NAD LABEM – Muzeum města Ústí v současnosti nemá prostory, kde by si mohli jeho návštěvníci prohlédnout exponáty. Zajímavosti muzea tedy začne představovat náš seriál.