Kreativ

ŠTÍTEK: České království

Ilustrační foto

Poslední dar češtiny světu? Tunneling

Praha – Náš mateřský jazyk se neustále vyvíjí. Potvrdil to i Den českého jazyka, konference pořádaná Českými centry a Ústavem pro jazyk český (ÚJČ) Akademie věd ČR. Když se podíváme do historie, zjistíme, že první velký rozvoj češtiny přišel s panovníkem Karlem IV. a druhý skok zaznamenala v době husitské, i když na úřadech se stále používala latina. Později se čeština začala používat i jako úřední řeč, jazykový zákon z roku 1615 dokonce říká: „Pokud obyvatel Českého království umí česky a mluví ve styku s Čechem jiným jazykem, musí se do šesti měsíců vystěhovat z Českého království."

Cyklohráček vyráží od soboty opět na koleje.

Cyklohráček opět vyjíždí z Prahy do Slaného

Kladensko – Cyklohráček – výletní motorový vlak upravený pro děti do podoby velkého pojízdného hřiště a doplněný vozem pro cyklisty po roce opět vyjíždí z Prahy do Slaného. Jezdit bude kolem hradu Okoř o všech sobotách, nedělích a státních svátcích až do 1. listopadu. Na palubě vlaku se budou starat o děti hrajvedoucí. Přímo ve Slaném je navíc pro rodiny připravena nová hra s názvem Cesta za zlatým pokladem.

Pramen Labe

U pramene Labe připomenou výročí jeho vysvěcení

Špindlerův Mlýn - U symbolického pramene řeky Labe na Labské louce v Krkonoších se o víkendu uskuteční slavnost. Za účasti královéhradeckého biskupa Jana Vokála si účastníci připomenou 330. výročí vysvěcení pramene řeky.

Ilustrační foto

Čechy neleží v srdci Evropy

Jilemnice - Stačí zajít na výstavu historických map do Krkonošského muzea v Jilemnici a přesvědčit se na vlastní oči.

   PŘIVÍTÁNÍ PREZIDENTA MASARYKA na náchodském náměstí 12. července 1926.

Po stopách hlav států v Náchodě - část II.

Náchod - U příležitosti oficiální prezidentské návštěvy města v tomto týdnu přinášíme druhou část speciálního článku o historických návštěvách hlav států ve městě Náchodě.

Náchod.

Po stopách hlav států v Náchodě I.

Náchod - U příležitosti oficiální prezidentské návštěvy města Náchoda v příštím týdnu přinášíme speciální článek o zdejších historických návštěvách hlav států.

Královská mincovna v Jáchymově.

Krušné hory to je malé pohoří světového významu

Jáchymov - Karlovarský kraj bude i v letošním roce ve spolupráci s Muzeem Karlovy Vary, krajskou knihovnou a společností Montanregion Krušnohoří/Erzgebirge pokračovat v organizaci přednáškového cyklu věnovaného Krušným horám.

Pracovnice zámku Zlata Čechová u rozkvetlé jabloně.

V zámeckém parku kvetou nově vysazené jabloně

Velké Březno - V zámeckém parku ve Velkém Březně pokračují poslední úpravy po obnově, kterou prošel v loňském roce. Lidé tu mohou vidět mimo jiné zhruba 50 nově vysazených okrasných jabloní. Některé z nich dokonce v současném, na leden nezvykle teplém, počasí vykvetly.

Dobový inzerát z klatovských novin

Výpravy zpět aneb co se kdysi psalo 204

Klatovsko – Přinášíme další díl seriálu o obcích v regionu, v němž kromě stručného představení nahlížíme do novin starých sto i více let, abychom zjistili, co zajímavého se o obcích psalo v minulosti.

Snímek ze Slavností města Šumperk.

Šumperk se připravuje na slavnosti, letos budou kratší

Šumperk – Celodenní program nabídnou Slavnosti města Šumperka, které vypuknou v sobotu 1. června. Středověké oslavy budou letos kratší, radnice se totiž rozhodla, že celou akci vtěsná do jednoho dne, místo obvyklých dvou.

Obal knihy Anděl v kulichu.

Zemřel pohádkář Otfried Preussler

Ústí nad Labem, Liberec - Jen málokdo dnes zná jeho jméno, ale všichni znají jeho pohádkové postavičky, malou čarodějnici a čarodějova učně Krabata. Před pár dny i k nám na dorazila zpráva, že jejich duchovní otec, spisovatel Otfried Preussler, zemřel. Bez několika měsíců se dožil devadesáti let. A jakých!

Erb rodu Smiřických ze Smiřic.

Jan Smiřický ze Smiřic, významná postava z dějin regionu

Východní Čechy – Jedním z titulů, který obohatil již necelé dva týdny před Štědrým dnem předvánoční nabídku na knihkupeckých pultech, je další svazek edice Osobnosti českých a moravských dějin, kterou již téměř celou jednu časovou dekádu vydává českobudějovické nakladatelství Veduta.

Ilustrační foto.

Monarchisté potvrdili ve funkci předsedy Václava Srba

Praha - Generální sněm Koruny české, monarchistické strany Čech, Moravy a Slezska dnes ve funkci svého předsedy potvrdil Václava Srba. Přestože řádný volební sněm bude až za dva roky, Srb sám požádal o potvrzení důvěry proto, že se ozývaly kritické hlasy ke způsobu, jakým stranu vede.

Dukát se svatým Václavem z produkce společnosti Zlaté mince – numismatika

Svatý Václav inspiruje tvůrce mincí už tisíc let

Region - Osmadvacátého září si připomínáme smrt patrona českých zemí knížete Václava. Tento den je v kalendáři zaznamenán jako Den české státnosti. Svatý Václav se stal zřejmě nevyobrazovanější historickou postavou na českých mincích, medailích ale například i pečetidlech.

Noční ohňový průvod městem uvidíte už dnes.

Slavnosti pětilisté růže v Krumlově jsou tu. Program je nabitý

Český Krumlov –  Již  dnes začíná naprosto jedinečná  a největší akce Českého Krumlova. Šestadvacáté  městské historické Slavnosti pětilisté  růže Český Krumlov jsou tu. Téma letošních slavností zní tajemně: Festina lente versus Memento mori.

Marie Manrique de Lara y Mendoza, plumlovská Černá paní

Unikátní objev! Archiváři našli závěť určenou dětem Černé paní z Plumlova

Prostějov/Plumlov - Pozoruhodný dokument vztahující se k dějinám Prostějova se podařilo nedávno objevit archivářům Moravského zemského archivu v Brně. V papírové krabici fondu G 7 Listiny Zemského soudu odpočívala dlouhá léta bez povšimnutí závěť Vratislava II. z Pernštejna, kterému ve druhé polovině šestnáctého století patřil plumlovský hrad i město Prostějov spolu se zámkem.

Navštivte ledopád Gautschgrotte u Hohnsteinu.

Tip na výlet: Navštivte ledopád Gautschgrotte u Hohnsteinu

Hohenstein - Ještě tam je. Dýchá z něj ledová krása, ale paprsky jarního slunce jsou neúprosné. Křišťál se ocitá v zajetí vody. Dopadající kapky se tříští o skalní římsy. Chladem noci vše utichne a osmnáct metrů vysoký ledopád nabírá síly na příští den. Nemůže vyhrát. Ví to?

Bohumír Kristián Hirschmentzel byl rovněž správcem farnosti v Bolaticích. Nový kostel zde byl postaven v roce 1703, tedy ve stejné době, kdy tento spisovatel ve Velehradě zemřel.

Hirschmentzel, vzdělaný kněz z Bolatic

/HISTORIE/ Bohumír Kristián Hirschmentzel byl katolický kněz, cisterciák velehradského kláštera, velmi plodný spisovatel a správce klášterního majetku v obci Bolatice nedaleko Opavy. Byl také horlivým propagátorem věrozvěstů Cyrila a Metoděje ve Slezsku. Narodil se 7. ledna 1638 ve Frýdku a navštěvoval střední školu v Brně a Olomouci.

Zdeněk Eyer při autogramiádě své nové knihy pověstí a bájí Stříbrska

Pověsti a báje Stříbrska vyšly opět knižně

Stříbro – Možná jste si povšimli, že poslední dobou se s knihami a publikacemi ve Stříbře trochu „roztrhl pytel”. Za sebe mohu říci, že je to jenom dobře. Důvodem mého tvrzení je, že naše město hodně zaostávalo za jinými městy a obcemi z pohledu historie i současnosti.

Příprava výstavy o Petru Vokovi.

Třeboň zve na výstavu Petra Voka

Třeboň - Až do 27. listopadu si mohou návštěvníci lázeňského města v zámku prohlédnout výstavu, spjatou s výročím úmrtí Rožmberka Petra Voka.

Zámek v Náměšti nad Oslavou. Ilustrační foto.

Potomek majitele zámku zůstane navždy v Náměšti

Náměšť nad Oslavou - Ostatky Jindřicha Haugwitze budou s největší pravděpodobností uloženy do rodinné hrobky v Náměšti nad Oslavou. Rozhodla o tom rada města při jednání na začátku října. Jindřich Haugwitz je jmenovcem svého otce, který byl posledním soukromým majitelem panství a Státního zámku Náměšť nad Oslavou.

Slavnosti města Šumperka 2011

VIDEO: Slavnosti města Šumperka 2011

Šumperk /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Průvod jako z doby středověku za doprovodu píšťal, bubnů i svitu loučí prošel v pátek 3. června centrem Šumperku. Začaly tak Slavnosti města, které se letos konaly již počtrnácté.