Kreativ

ŠTÍTEK: České království

Marta Mašková s malbou přibližné podoby hradu Věžka

Z Věžky dnes zbylo pár zdí a studna

Druztová - Hrad Věžka se kdysi tyčil nad severoplzeňskou Druztovou. Po někdejším sídle dnes na vrchu není skoro ani památky. Připomíná ho několik zbytků zdí, díra v zemi a informační tabulka pro turisty.

Ivan Rubáš s ilustrovanými pohlednicemi.

Vydali pamětní mince i pohlednice

Klatovy – Město Klatovy slaví v letošním roce 750. výročí. Klatovan Ivan Rubáš spolu s Přáteli české historie měli pocit, že taková událost zaslouží více pamětních předmětů, než vydává radnice, a tak se rozhodli přispět vlastní troškou do mlýna.

Bild vergrößern ANDĚL VÁCLAV FORMÁNEK ČETL Z KNIHY. Vánoční příběhy z Jizerských hor Anděl v kulichu přeložil Jan Kvapil, na fotografii vpravo.

Anděl v oranžovém četl z knihy Otfrieda Preusslera

Liberec – Anděl, herec a básník Václav Formánek, s křídly, v oranžovém tričku a s červenou bambulí na pruhovaném kulichu čte při slabém svitu lampičky vánoční příběhy. Jeho slova se ladně snoubí se zpěvem z kancionálu Michaela Pospíšila při hře na stolní varhany, šalmaje, dudy i niněru.

Poznáte, kde jsme fotografovali? Památka je jedna z nejmladších, nejmenších, ale zároveň i nejkrásnějších v České republice. Byla totiž postavena až mezi lety 1843 a 1845.

HLASOVÁNÍ: Poznáte kde jsme fotografovali 3. listopadu?

Ústí nad Labem – Začneme zlehka. Prvním objektem, který vás necháme hádat, je památka, která byla postavena v letech 1842 až 1845 pro bývalého nejvyššího purkrabího Českého království, jenž se po svém penzionování rozhodl strávit podzim života v Polabí.

SDH Ratenice - současnost

Dobrovolní hasiči úzce spolupracují s obcí

Ratenice /LIDÉ SVATÉHO FLORIÁNA/ - Dobrovolní hasiči v Ratenicích mají dlouhou tradici. Od jejich založení prošlo sborem několik generací lidí, kteří svou odvahu, sílu a dovednost zasvětili ochraně lidských životů, zdraví a životního prostředí.

Ilustrační foto

KOZLŮV HASIČSKÝ POČIN: SDH Veselá

Veselá - Sbor dobrovolných hasičů ve Veselé na Semilsku má historii vzešlou ze dvou samostatných sborů dobrovolných hasičů, a to z obce Kotelsko a obce Veselá. Oba sbory svůj vznik datují do 90. let 19. století. Starší je sbor z Kotelska, který byl založen v roce 1894, o tři roky mladší je pak sbor z Veselé. Ten byl založen roku 1897.

Vynález Ferdinanda Leitenbergera, který byl patentován ve Vídni roku 1852.

Zákupští hasiči jsou hrdí na své prvenství

Zákupy - /LIDÉ SV. FLORIÁNA/ „Na pomoc“, je hasičské heslo známé po celém světě. Řídí se jím beze zbytku i nejstarší dobrovolný hasičský sbor v celé střední Evropě - SDH Zákupy.

Růžový palouček

Zajímavá místa regionu: Růžový palouček

Trutnovsko - Růžový palouček leží na samé hranici s Polskem, v Černé Vodě nedaleko Žacléře. Je místem, kde se Jan Ámos Komenský roku 1628 loučil s rodnou zemí. Odešel do Lešna a už se nikdy do Českého království nevrátil.

Víkend bude patřit v Šumperku slavnostem města

Šumperkem projedou rytíři, začínají slavnosti

Šumperk /AKTUALIZOVÁNO/ - Průvod rytířů ve středověkých kostýmech, za svitu loučí a zvuku bubnů projde v pátek 5. června večer dvakrát centrem Šumperka. Začínají tradiční, už patnácté Slavnosti města Šumperka, které připomínají významnou historickou událost - sněm moravských a slezských stavů ze 4. června 1490.

Památník v Orlové připomínající české oběti československo-polského sporu o Těšínsko

Blíží se výročí Sedmidenní války o Slezsko

Region - V tomto roce si připomínáme 90. výročí vzniku samostatného Československa. Stalo se tak 28. 10. 1918 vyhlášením samostatnosti a tento akt znamenal fakticky zánik Rakousko-Uherska.

Památník v Orlové připomínající české oběti československo-polského sporu o Těšínsko

Blíží se výročí Sedmidenní války o Slezsko

Region/ V tomto roce si připomínáme 90. výročí vzniku samostatného Československa. Stalo se tak 28. 10. 1918 vyhlášením samostatnosti a tento akt znamenal fakticky zánik Rakousko-Uherska.

Oslavy 690.výročí v Pozořicích.

Pozořice slaví 690. výročí

Pozořice - Dbejte na boj proti kacířství, vzkázal před šesti sty devadesáti lety tehdejší papež Jan XXII. olomouckému a pražskému arcibiskupovi. Výzvu adresoval také Půtovi z Pozořic, což pro místní znamená první doloženou písemnou zmínku o obci.

Ve Znojmě se dočasně usadily pohřební insignie krále Přemysla II. Otakara.

Historik: Přemyslovo tělo zůstalo ve Znojmě náhodou

Znojmo - Proč zůstalo tělo Přemysla Otakara II. dvacet let pohřbené právě ve Znojmě? Je to jedna ze záhad dějin, říká přední český odborník na poslední Přemyslovce Josef Žemlička. Přemysl Otakar II. byl, podle něj, jeden z těch, kteří v třináctém století otevírali nové cesty.

Zádušní mše za Přemysla Otakara II.

Historik: Přemyslovo tělo zůstalo ve Znojmě vlastně náhodou

Znojmo – Proč zůstalo tělo Přemysla Otakara II. dvacet let pohřbené právě ve Znojmě? Je to jedna ze záhad dějin, říká jeden z předních českých odborníků na poslední Přemyslovce Josef Žemlička. Přemysl byl podle něj jeden z těch, kteří v dynamickém třináctém století otevíral nové cesty.

Návštěvníci Sadů 1. máje mohli sledovat i rytířské turnaje na koních.

VIDEO: Šumperané se o víkendu vrátili do středověku

Šumperk - Moravští a slezští páni, kteří 4. června 1490 přijeli rokovat do Šumperka, nemohli tušit, že svým rozhodnutím nejen zachovají celistvost Českého království, ale zároveň dávají základ lidové slavnosti, která o pět set let později bude jejich sněm každoročně připomínat.

Svátek mají Zdeňkové

V občanském kalendáři dnes nacházíme jméno Zdeněk, nebo – jak bývalo dříve častější, Zdenek.

Květina pro radost

Důvod k oslavám má Zdeněk

Rychnovsko - V občanském kalendáři dnes nacházíme jméno Zdeněk, nebo – jak bývalo dříve častější, Zdenek.

Blahopřejeme

Dnes má svátek Zdeněk

Svitavy - V občanském kalendáři dnes nacházíme jméno Zdeněk, nebo – jak bývalo dříve častější, Zdenek. V české historii se objevuje hned několik významných nositelů tohoto jména. Patřil mezi ně i Zdeněk Vojtěch Popel z Lobkovic, nejvyšší kancléř Českého království, muž vysoce vzdělaný, s mimořádnými jazykovými znalostmi.

Kamila Horáčková, knihkupectví Paseka v České Třebové

Knihkupec doporučuje

Česká Třebová - Kníže František Thun patří k nejvýznamnějším osobnostem české a rakouské politiky. Nejvíce se blížil ideální představě o českém šlechtici, rakouském a zemském vlastenci, který nestojí ani na české, ani na německé straně, ale jenž miluje České království a trvá na jeho jednotě a nedělitelnosti.

VÝSTAVA K VÝROČÍ.  V budově Českého svazu chovatelů uspořádali milevští včelaři jubilejní výstavu. Na snímku předseda základní organizace Richard Šimko (vlevo) a Pavel Sláma.

Včelaři letos slaví stovku

MILEVSKO - Základní organizace Českého svazu včelařů slaví letos sto let od svého založení. Při té příležitosti uspořádala výstavu.

Ďáblova bible

Kniha, jakou svět neviděl

PRAHA - Která česká kniha je nejznámější na světě? Máj? Švejk? Báječná léta pod psa? Samá voda. Je to středověký rukopis Codex gigas lidově zvaný Ďáblova bible.

Takto otevřenou knihu by měli vidět návštěvníci výstavy v pražském Klementinu. Bible bude umístěna ve speciálním trezoru, kam bude omezený vstup.

Kniha, jakou svět neviděl

PRAHA - Která česká kniha je nejznámější na světě? Máj? Švejk? Báječná léta pod psa? Samá voda. Je to středověký rukopis Codex gigas lidově zvaný Ďáblova bible.

Znak Starého Sedliště

Kapr, lín či pstruh?

STARÉ SEDLIŠTĚ - Tentokrát vám v našem pravidelném seriálu přiblížíme erb Starého Sedliště.

Tři oříšky od Elišky

Tři oříšky od Elišky

KRÁLOVÉHRADECKO - Kdo dnes správně zodpoví jednoduchou soutěžní otázku,může vyhrát mp3 přehrávač, nebo poukázku do restraurace.