Jak si zpříjemnit obyčejný den nebo třeba menší rodinnou oslavu? Vyzkoušejte nealkoholický punč, na kterém si jistě pochutnají i vaši nejmenší. Jakmile se napijete, pohladí vás dokonale vybalancovaná vůně malin, rakytníku, skořice, hřebíčku, badyánu, zázvoru a máty. Sladkost, svěžest i jemnost v jednom.
V chladnějších dnech zaručeně prohřeje a zasytí krémová polévka z pečené mrkve se zázvorem. K polévce se výborně hodí chléb lavaš zapečený v sendvičovači s čedarem, radí foodblogerka Markéta Chovancová.
Nezastupitelnou roli v zimním jídelníčku hraje koření. To ostré má zahřívací schopnost a může být tělu nápomocné při posilování imunity. Ideálními druhy a pomocníky pro naše tělo jsou kajenský a černý pepř nebo zázvor, ale hodí se i méně pálivé koření jako skořice, kardamom nebo kurkuma. Připomeňte si šest druhů koření, které určitě pozvěte do své kuchyně i lékárničky.
Masa už mají po vánočních svátcích všichni nejspíš dost, takže se v lednu dostává ke slovu skromnější a hlavně více dietní i zdravější kuchyně. Na stole by se hojně měla objevovat čerstvá zelenina plná vitaminů, která pomůže při prevenci nachlazení nebo chřipky. Při redukci váhy mohou pomoci luštěniny, výborná je jejich úprava v naklíčeném stavu.
/INFOGRAFIKA/ Co zlevní, a co naopak zdraží? Takové jsou otázky každého bilancování na přelomu roku. Ten s číslem 18 přinesl růst cen energií, bydlení a potravin. A rok s číslovkou 19 bude v nastoleném trendu pokračovat. Deník vám přináší přehled růstů vybraných životních nákladů, tak, jak je vidí ekonomové i některé instituce.
Příbramsko - Letošní jaro a léto jasně ukázalo slabá místa v zásobování měst a obcí pitnou vodou. V některých obcích voda dokonce obyvatelům ve studnách došla a musel se řešit její dovoz, příkladem je Hrachov u Sedlčan.
V Domově pro seniory Chodov se konal druhý ročník divadelního festivalu vzpomínek MEMOfestival. Ten si dal za úkol zdůraznit význam vzpomínky, a to právě formou divadla. Program zajišťovala skupina FysioART, která se pod vedením režisérky a spisovatelky Hany Strejčkové nechala inspirovat vyprávěním seniorů.
Pardubice - K tradicím v Pardubicích patří jak Štědrovečerní procházka, tak také Štědrovečerní zpívání ve Východočeském divadle v Pardubicích. O půlnoci se v divadle rozezní nástroje a hlasy zpěváků z řad herců i samotných návštěvníků.
Patří k odchovancům klubu. Po hostování v Karviné si před dvěma lety vydobyl místo v kádru brněnského celku a teď byl za své výkony odměněn. Defenzivní záložník Jan Sedlák prodloužil se Zbrojovkou smlouvu do roku 2021.
Ústecký kraj - Zastupitelstvo Ústeckého kraje schválilo Program 2019 na podporu nové techniky, výstavby požárních zbrojnic pro jednotky SDH a podporu spolků a veřejně prospěšných organizací působících na poli požární ochrany, ochrany obyvatelstva a ostatních složek IZS.
Vyberte si tu pravou zeleninu ve správný čas. Gurmáni, odborníci na zdravou stravu i přední šéfkuchaři sahají vždy po té sezonní, která má v období své sklizně tu nejlepší chuť. Víte, co jíst právě teď?
Nevíte, čím byste své přátele na Silvestra uchvátili? Máme pro vás tip – místo nudných chlebíčků zkuste letos třeba silvestrovské čatní s různými tipy hermelínů. Příprava vám zabere nanejvýš hodinu a uvidíte, že se určitě vyplatí.
Orlickoústecko - Ještě než na silvestra začne odbíjet půlnoc a z lahví šampaňského vyletí korkové zátky, zkuste si dopřát změnu: drink podle vašeho znamení.
Velké Březno - Na Dni otevřených dveří pivovaru Velké Březno se příznivci mohou těšit na speciální polotmavé pivo Märzen a na premiéru zázvorového piva.
Brno – Pouze kvalitní ovoce, cukrový sirup a hlavně žádné ztužovače. Tak málo podle devětatřicetiletého Petra Zahnáše stačí k výrobě dobré domácí zmrzliny. Svým jednoduchým receptem na zmrzlinu z černého rybízu v pátek zaujal i v soutěži, kterou pořádalo brněnské pekařství a cukrářství Laskominy od Maryny.
Výlet do Thajska je nejen cestovatelským, ale i kulinárním zážitkem. Kdo má rád nové chutě, bude ve svém živlu. Ale pokud se do Thajska nechystáte, nezoufejte. Thajskou kuchyni si můžete bez problémů uvařit i doma. Dobrá zpráva je, že u vaření nestrávíte celé dopoledne – dobrota je hotová za pár minut.
Před více než dvaceti lety Radmila Červinková onkologicky onemocněla. Kromě klasické léčby v nemocnici začala navštěvovat také léčitele, který ji radil, jaké bylinky užívat. Dnes bylinné sirupy a tinktury sama vyrábí a je to ona, která radí lidem, jak podpořit organismus.
Říkovice – Před více než dvaceti lety Radmila Červinková onkologicky onemocněla. Kromě klasické léčby v nemocnici začala navštěvovat také léčitele, který ji radil, jaké bylinky užívat. Dnes bylinné sirupy a tinktury sama vyrábí a je to ona, která radí lidem, jak podpořit organismus.
Kdyně – Jak zvládnout ráno po bujarém silvestrovském večírku a jak se vypořádat s kocovinou radí Michaela Štofková ze Kdyně, výživová poradkyně a odbornice na čínskou medicínu.
Jak zvládnout ráno po bujarém silvestrovském večírku a jak se vypořádat s kocovinou radí Michaela Štofková ze Kdyně, výživová poradkyně a odbornice na čínskou medicínu.
Jižní Morava - Zahřát se o Vánocích svařákem se skořicí nebo čajem s medem? Podle pivovarů přežitek. Tradiční přísady do horkých nápojů totiž o adventu přidávají do piva.
Úžice /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Speciality africké kuchyně, které v restauraci Ranč u Bašty v Úžicích na Mělnicku ochutnali účastníci třetího cestovatelského večera, byly výsledkem kulinářského umění tamního šéfkuchaře Jana Folka. Ačkoli mezi jeho nejoblíbenější pokrmy patří dobroty z české kuchyně, rád zkouší i speciality ze vzdálených zemí.
Náchod - Náchodský pivovar po loňském úspěchu přišel letos pro letní sezonu na trh s novým ochuceným pivem Chipper s příchutí šťavnaté hrušky a zázvoru.
Náchod - Náchodský pivovar po loňském úspěchu přišel letos pro letní sezonu na trh s novým ochuceným pivem Chipper s příchutí šťavnaté hrušky a zázvoru.
Náchod - Náchodský pivovar po loňském úspěchu přišel letos pro letní sezonu na trh s novým ochuceným pivem Chipper s příchutí šťavnaté hrušky a zázvoru.
Olomoucký kraj – Vystoupat do výšky 1351 metrů nad mořem, vychutnat si pohled na Jeseníky a pivo, které je jejich symbolem? Na Jiřího chatě na Šeráku má hanušovické pivo zvláštní kouzlo a v těchto dnech navíc natočí i speciál s unikátní stupňovitostí 13,51°. Na úrodné hanácké rovině má svůj půvab hruškový speciál U krále Ječmínka.
Rostlina s léčivým oddenkem pomáhá při nachlazení, bolesti v krku, chřipce nebo poruchách trávení. Výborná je i jako koření. V gastronomii se používá už od čtvrtého století.
Astragalus, zázvor, lipový čaj, mateřídouška, případně výtažek chinovníku. To jsou přírodní „léčiva", které podle bylinkářů dokáží účinně čelit chřipce. Někteří z nich tvrdí, že jejich účinek, může být efektivnější něž klasické léky.
Uherské Hradiště – Astragalus, zázvor, lipový čaj, mateřídouška, případně výtažek chinovníku. To jsou přírodní „léčiva", které podle bylinkářů dokáží účinně čelit chřipce. Někteří z nich tvrdí, že jejich účinek, může být efektivnější něž klasické léky.
„Rostliny nemají jen jednu kvalitu. Jsou také kombinací teplot a chutí, které jim propůjčují specifické vlastnosti a léčivé schopnosti," říká známá česká bylinkářka Venuše Studničková.
„Rostliny nemají jen jednu kvalitu. Jsou také kombinací teplot a chutí, které jim propůjčují specifické vlastnosti a léčivé schopnosti," říká známá česká bylinkářka Venuše Studničková.
Necítíte se „ve své kůži", máte ucpaný nos nebo vás škrábe v krku? Nedejte nemoci šanci a už při prvních příznacích s ní začněte bojovat. Zkuste nejdříve šetrnější přírodní prostředky.
Necítíte se „ve své kůži", máte ucpaný nos nebo vás škrábe v krku? Nedejte nemoci šanci a už při prvních příznacích s ní začněte bojovat. Zkuste nejdříve šetrnější přírodní prostředky.
Náchodsko - Lidský organismus musí čelit stále větším nárokům, které na něho klade dnešní hektické životní tempo. Nadměrná psychická zátěž se pak odráží na dlouhodobé únavě a větší náchylnosti k chorobám.
Bojujete s nachlazením a nechcete do sebe ládovat pouze chemii? Za mého dětství se proti chřipce nejvíce doporučoval bezinkový čaj a krájený citron se zázvorem nebo cibule s medem. A když nepomohly ani tyto pochoutky, přišla na řadu vincentka nebo čaj s mlékem, máslem a medem.