Kreativ

ŠTÍTEK: Zázvor

Rakytníkový punč.

Nealkoholický rakytníkový punč

Jak si zpříjemnit obyčejný den nebo třeba menší rodinnou oslavu? Vyzkoušejte nealkoholický punč, na kterém si jistě pochutnají i vaši nejmenší. Jakmile se napijete, pohladí vás dokonale vybalancovaná vůně malin, rakytníku, skořice, hřebíčku, badyánu, zázvoru a máty. Sladkost, svěžest i jemnost v jednom.

Krémová polévka z mrkve

Krémová polévka z mrkve. Skvěle zahřeje i zasytí

V chladnějších dnech zaručeně prohřeje a zasytí krémová polévka z pečené mrkve se zázvorem. K polévce se výborně hodí chléb lavaš zapečený v sendvičovači s čedarem, radí foodblogerka Markéta Chovancová.

Některé koření by ve vaší kuchyni ani "lékárničce" nemělo chybět.

Zhubnout lze i díky koření. Tento poklad v kuchyni dokáže navíc posít imunitu

Nezastupitelnou roli v zimním jídelníčku hraje koření. To ostré má zahřívací schopnost a může být tělu nápomocné při posilování imunity. Ideálními druhy a pomocníky pro naše tělo jsou kajenský a černý pepř nebo zázvor, ale hodí se i méně pálivé koření jako skořice, kardamom nebo kurkuma. Připomeňte si šest druhů koření, které určitě pozvěte do své kuchyně i lékárničky.

Mrkvová polévka se zázvorem

Jak po Vánocích pomoci tělu: Lednová kuchyně by měla být o konkrétní zelenině

Masa už mají po vánočních svátcích všichni nejspíš dost, takže se v lednu dostává ke slovu skromnější a hlavně více dietní i zdravější kuchyně. Na stole by se hojně měla objevovat čerstvá zelenina plná vitaminů, která pomůže při prevenci nachlazení nebo chřipky. Při redukci váhy mohou pomoci luštěniny, výborná je jejich úprava v naklíčeném stavu. 

Ilustrační foto

Rok 2019: Peněženky se prohnou kvůli bydlení a energiím, ale platy porostou

/INFOGRAFIKA/ Co zlevní, a co naopak zdraží? Takové jsou otázky každého bilancování na přelomu roku. Ten s číslem 18 přinesl růst cen energií, bydlení a potravin. A rok s číslovkou 19 bude v nastoleném trendu pokračovat. Deník vám přináší přehled růstů vybraných životních nákladů, tak, jak je vidí ekonomové i některé instituce. 

Ilustrační foto

Projekt skupinového vodovodu je znovu v jednání

Příbramsko - Letošní jaro a léto jasně ukázalo slabá místa v zásobování měst a obcí pitnou vodou. V některých obcích voda dokonce obyvatelům ve studnách došla a musel se řešit její dovoz, příkladem je Hrachov u Sedlčan.

Křest knihy. Zleva: Autorka Hana Strejčková, patron domova Otakar Brousek ml., patron knihy Tomáš Töpfer, ředitelka Ilona Veselá a vedoucí úseku ART Jaroslava Slivoňová.

MEMOfestival: U nás senioři nečekají na smrt, ale užívají si života naplno

V Domově pro seniory Chodov se konal druhý ročník divadelního festivalu vzpomínek MEMOfestival. Ten si dal za úkol zdůraznit význam vzpomínky, a to právě formou divadla. Program zajišťovala skupina FysioART, která se pod vedením režisérky a spisovatelky Hany Strejčkové nechala inspirovat vyprávěním seniorů.

Štědrovečerní zpívání ve Východočeském divadle v Pardubicích.

OBRAZEM: Štědrovečerní zpívání v divadle

Pardubice - K tradicím v Pardubicích patří jak Štědrovečerní procházka, tak také Štědrovečerní zpívání ve Východočeském divadle v Pardubicích. O půlnoci se v divadle rozezní nástroje a hlasy zpěváků z řad herců i samotných návštěvníků. 

ilustr

Hasiči mohou žádat kraj o dotace na zbrojnice i techniku

Ústecký kraj - Zastupitelstvo Ústeckého kraje schválilo Program 2019 na podporu nové techniky, výstavby požárních zbrojnic pro jednotky SDH a podporu spolků a veřejně prospěšných organizací působících na poli požární ochrany, ochrany obyvatelstva a ostatních složek IZS.

hovězí ragú s mrkví

Zimní pohádka na talíři

Vyberte si tu pravou zeleninu ve správný čas. Gurmáni, odborníci na zdravou stravu i přední šéfkuchaři sahají vždy po té sezonní, která má v období své sklizně tu nejlepší chuť. Víte, co jíst právě teď?

Silvestrovské čatní

Ohromte přátele silvestrovským čatní

Nevíte, čím byste své přátele na Silvestra uchvátili? Máme pro vás tip – místo nudných chlebíčků zkuste letos třeba silvestrovské čatní s různými tipy hermelínů. Příprava vám zabere nanejvýš hodinu a uvidíte, že se určitě vyplatí. 

Ilustrační foto.

Zamilujte si chutě Asie

Výlet do Thajska je nejen cestovatelským, ale i kulinárním zážitkem. Kdo má rád nové chutě, bude ve svém živlu. Ale pokud se do Thajska nechystáte, nezoufejte. Thajskou kuchyni si můžete bez problémů uvařit i doma. Dobrá zpráva je, že u vaření nestrávíte celé dopoledne – dobrota je hotová za pár minut.

Michaela Štofková.

Od kocoviny pomůže mléko, banán i zázvor

Kdyně – Jak zvládnout ráno po bujarém silvestrovském večírku a jak se vypořádat s kocovinou radí Michaela Štofková ze Kdyně, výživová poradkyně a odbornice na čínskou medicínu.

Ilustrační foto.

Od kocoviny pomůže mléko, banán i zázvor

Jak zvládnout ráno po bujarém silvestrovském večírku a jak se vypořádat s kocovinou radí Michaela Štofková ze Kdyně, výživová poradkyně a odbornice na čínskou medicínu.

Ilustrační foto

Vánoce v pivovarech: zázvor, med i skořice

Jižní Morava - Zahřát se o Vánocích svařákem se skořicí nebo čajem s medem? Podle pivovarů přežitek. Tradiční přísady do horkých nápojů totiž o adventu přidávají do piva.

Africký večer v Úžicích.

Zázvor se používá ve většině afrických jídel, říká šéfkuchař Jan Folk

Úžice /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Speciality africké kuchyně, které v restauraci Ranč u Bašty v Úžicích na Mělnicku ochutnali účastníci třetího cestovatelského večera, byly výsledkem kulinářského umění tamního šéfkuchaře Jana Folka. Ačkoli mezi jeho nejoblíbenější pokrmy patří dobroty z české kuchyně, rád zkouší i speciality ze vzdálených zemí.

Ilustrační foto.

Nové pivo chutná po hrušce a zázvoru

Náchod - Náchodský pivovar po loňském úspěchu přišel letos pro letní sezonu na trh s novým ochuceným pivem Chipper s příchutí šťavnaté hrušky a zázvoru.

Ilustrační foto.

Nové pivo chutná po hrušce a zázvoru

Náchod - Náchodský pivovar po loňském úspěchu přišel letos pro letní sezonu na trh s novým ochuceným pivem Chipper s příchutí šťavnaté hrušky a zázvoru.

Ilustrační foto

Výlet s pivem: speciál na Šeráku, svěží Ječmínek, zázvor u zoo

Olomoucký kraj – Vystoupat do výšky 1351 metrů nad mořem, vychutnat si pohled na Jeseníky a pivo, které je jejich symbolem?  Na Jiřího chatě na Šeráku má hanušovické pivo zvláštní kouzlo a v těchto dnech navíc natočí i speciál s unikátní stupňovitostí 13,51°. Na úrodné hanácké rovině má svůj půvab hruškový speciál U krále Ječmínka.

Pokud si chcete připravit zázvorový čaj, měli byste oddenek pomalu vařit ve vodě po dobu patnácti minut.

Zázvor: přírodní všelék

Rostlina s léčivým oddenkem pomáhá při nachlazení, bolesti v krku, chřipce nebo poruchách trávení. Výborná je i jako koření. V gastronomii se používá už od čtvrtého století.

Čaj, který může ulevit při chřipce, namíchají bylinkáři v každé specializované prodejně.

Zázvor, bez, máta a lípa: trumfy proti chřipce

Astragalus, zázvor, lipový čaj, mateřídouška, případně výtažek chinovníku. To jsou přírodní „léčiva", které podle bylinkářů dokáží účinně čelit chřipce. Někteří z nich tvrdí, že jejich účinek, může být efektivnější něž klasické léky.

Čaj, který může ulevit při chřipce, namíchají bylinkáři v každé specializované prodejně.

Zázvor, bez, máta a lípa: trumfy proti chřipce

Uherské Hradiště – Astragalus, zázvor, lipový čaj, mateřídouška, případně výtažek chinovníku. To jsou přírodní „léčiva", které podle bylinkářů dokáží účinně čelit chřipce. Někteří z nich tvrdí, že jejich účinek, může být efektivnější něž klasické léky.

Popíjejte léčivé bylinné čaje, vhodné jsou čajové směsi z černého rybízu, lipového květu, heřmánku, černého bezu, podbělu, mateřídoušky, máty, bazalky nebo zázvoru.

Jak se chránit proti nachlazení? Prevencí

Necítíte se „ve své kůži", máte ucpaný nos nebo vás škrábe v krku? Nedejte nemoci šanci a už při prvních příznacích s ní začněte bojovat. Zkuste nejdříve šetrnější přírodní prostředky.

Popíjejte léčivé bylinné čaje, vhodné jsou čajové směsi z černého rybízu, lipového květu, heřmánku, černého bezu, podbělu, mateřídoušky, máty, bazalky nebo zázvoru.

Jak se chránit proti nachlazení? Prevencí

Necítíte se „ve své kůži", máte ucpaný nos nebo vás škrábe v krku? Nedejte nemoci šanci a už při prvních příznacích s ní začněte bojovat. Zkuste nejdříve šetrnější přírodní prostředky.

Ilustrační foto

Imunitu posílí česnek, cibule, zázvor i černý bez

Náchodsko - Lidský organismus musí čelit stále větším nárokům, které na něho klade dnešní hektické životní tempo. Nadměrná psychická zátěž se pak odráží na dlouhodobé únavě a větší náchylnosti k chorobám.

Ilustrační foto

Chřipku zažene zázvor či panák cibulové šťávy

Bojujete s nachlazením a nechcete do sebe ládovat pouze chemii? Za mého dětství se proti chřipce nejvíce doporučoval bezinkový čaj a krájený citron se zázvorem nebo cibule s medem. A když nepomohly ani tyto pochoutky, přišla na řadu vincentka nebo čaj s mlékem, máslem a medem.

Ilustrační foto

Které vitamíny jsou nejlevnější?

Praha /GRAFIKA/ - Chřipkové období nastupuje. Jedinou možnou prevencí před touto nemocí je udržování životosprávy a pravidelný přísun vitamínů.