/FOTOGALERIE/ Je pátek, deset hodin dopoledne a záchranáři z Horské služby v Peci pod Sněžkou se právě věnují na ošetřovně pacientovi. Při srážce dvou lyžařů na sjezdovce Zahrádky utrpěl zranění v oblasti zad. Záhy přistává vrtulník a letecká záchranka transportuje šestnáctiletého mladíka do Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Byl to jeden z 251 zásahů Horské služby Krkonoše v Peci pod Sněžkou v zimní sezoně od 1. prosince, během dvou měsíců.
Vyrazit na houby můžeme i v zimě. Spíše než naše chuťové buňky potěší tyto nálezy naše oči. Mnoho z hub, které najdeme v zimním období, se totiž jíst nedá. Ale jsou to krasavci, o tom není pochyb.
Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.
Je středa 29. prosince, všední den mezi Vánocemi a Silvestrem. Krokem projíždím Špindlerovým Mlýnem. Jednak proto, že co chvíli se před autem jako kuželka kolébá člověk v kombinéze a přezkáčích, jednak proto, že hledám sídlo Horské služby. Navigace konečně hlásí: „Váš cíl je vlevo.“ Cíl je tedy vlevo a vpravo je mlha, v níž se dnes ztrácejí nejen zdejší sjezdovky. A kousek odsud je hora Stoh a chalupa, kde se točil film Jak vytrhnout velrybě stoličku.
/FOTOGALERIE/ Nečekané zpestření. Po několika zimách v domácích podmínkách se pravděpodobně jihlavští fotbalisté vydají na část přípravy do zahraničí. V konečné fázi řešení je únorové soustředění v Chorvatsku. „Dolaďujeme již jen poslední detaily, měli bychom tam opravdu jet,“ potvrdil Deníku sportovní ředitel FC Vysočina Lukáš Vaculík.
Vyrazit v zimě po namrzlých silnicích může být nebezpečné i pro zkušené řidiče aut, natož pro cyklisty. Přesto se najdou odvážlivci, kteří se zapojují do zimní verze akce Do práce na kole, která se koná tento týden. Pardubáci jsou podle počtu účastníků ve výzvě jedni z nejaktivnějších.
Chloubou obce Suchý na Boskovicku je především jeho rybník a okolní lesy. Nevšedně čistá voda je v létě skvělá pro plavce a v zimě se nabízí jako přírodní kluziště pro lední bruslaře. Je to ale také vyhledávaná lokalita k procházkám. Paní Romana Langerová k rybníku pravidelně chodí a kouzlení bohyně Morany jí nepřestává fascinovat. Děkujeme jí za dnešní fotografie.
Jakmile se v Praze během zimy trochu oteplí, Vltava je okamžitě v obležení racků, nejraději mají ledolamy u Karlova mostu. „Dříve létali až do Itálie, jejich cesty se postupně zkracují, jak řeka nezamrzá,“ říká ornitolog Miroslav Jelínek, který jako dobrovolník kroužkuje ptáky pro Národní muzeum.
/FOTOGALERIE/ Nejatraktivnějším obdobím pro návštěvu botanické zahrady bývá jaro a léto. Ovšem ani zbývající roční období nesmíme opomenout. Kdo hledá klidné a tiché místo k procházkám, může v tomto období zvolit právě návštěvu arboreta, kdy se mu naskytnou zimní pohledy na jindy barevně kvetoucí stromy a keře.
Pořádně se obléct a vyrazit. Na rozhledny netřeba zapomínat ani v zimě. A pokud se vydáte v ten pravý čas na to správné místo, západ slunce nad sjezdovkou nabídne velmi nevšední podívanou. Podívejte se, jak vypadá Fajtův kopec, když přichází večer. A také jak pěkně umí být v okolí rozhledny Karasín. Za fotografie z výletů na Velkomeziříčsko a Bystřicko děkujeme Zuzaně Zounkové.
Jako kastelánka raduňského zámku působí Markéta Kouřilová od počátku roku 2019. Seznámila se s ním ale ještě dříve, v roce 2017 sem totiž nastoupila na post pracovníka vztahů k veřejnosti. V následujícím rozhovoru jsme si povídaly o plánech do budoucna, možnosti zpřístupnění zámku i v zimě a řeč přišla i na tajemný Čertův kámen, nacházející se v zámeckém parku.
Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.
Skatepark v blízkosti přírodního koupaliště Laguna patří k vyhledávaným sportovním areálům v Přerově. Jenže milovníci skateboardu mohou oblíbené sportoviště navštívit jen od jara do podzimu - během zimních měsíců se totiž uzavírá. Protože tříměsíční přestávka mladým sportovcům nevyhovuje, rozhodlo se město areál i přes zimu otevřít.
/FOTO/ Řidiči si v Jablonci musí dát pozor. Protože dlouhodobé předpovědi počasí hlásí ke konci ledna výrazné sněžení, město nechá z jedné strany uzavřít průjezd jednadvaceti ulicemi. V desítkách dalších bude omezeno parkování.
/VIZUALIZACE/ Na celorepublikové poměry jedinečnou možnost ke sportování mohou za několik let získat Brňané v lokalitě za Lužánkami. Na místě někdejšího zimního stadionu plánují představitelé města vybudovat víceúčelové sportoviště s rychlobruslařským oválem. Jeho možnou podobu ukazují nové vizualizace z dílny společnosti Arch.Design.
/VIZUALIZACE/ Na celorepublikové poměry jedinečnou možnost ke sportování mohou za několik let získat Brňané v lokalitě za Lužánkami. Na místě někdejšího zimního stadionu plánují představitelé města vybudovat víceúčelové sportoviště s rychlobruslařským oválem. Jeho možnou podobu ukazují nové vizualizace z dílny společnosti Arch.Design.
V sobotu se část pavlíkovských fotbalistek vydala na futsalový turnaj do Mělníka. Mezi týmy z vyšších soutěží a s halovými zkušenostmi se Lvice dokázaly prosadit a se dvěma výhrami se umístily na čtvrté pozici. Navíc braly i bezvadné individuální ocenění, nejlepší brankářkou turnaje byla vyhlášena Markéta Pázlerová.
Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.
"Takhle vypadala zima mého mládí," píše nám věrný čtenář Ladislav Beran z Volar k fotkám ze svého dětství. Jeho zimní vzpomínky se prý bohužel s letošní zimou srovnávat nedají. "Ale třeba se to ještě zlepší," dodává Ladislav Beran. Mnohokrát děkujeme za ukázku parádní zimy.
Dní, kdy se rtuť teploměru dostane pod bod mrazu, v Česku v posledních letech výrazně ubylo. Konkrétně: ještě v šedesátých letech minulého století jich meteorologové zaznamenávali v průměru 127 za rok, v minulé dekádě to byla už jen stovka.
Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.
Kdo přichází k lesní mateřské škole Sluněnka, slyší veselý výskot dětí už od vstupní branky do areálu. Ten má rozlohu asi dva tisíce metrů čtverečních a kromě velké zahrady nabízí dětem také zázemí v podobě vytápěné jurty, kde se svačí i obědvá a probíhají tam různé rukodělné a výtvarné aktivity. K odpočinku a spánku slouží zrekonstruovaná maringotka nebo speciální přístřešek, kde děti spí v „postýlkách“, které jsou zateplené pravými kožešinami.
/MAPA NEUDRŽOVANÝCH ÚSEKŮ/ Spálené Poříčí, Domažlice, Poběžovice, Tachov, Planá ale i Dobřany nebo Starý Plzenec. V okolí těchto a dalších měst v Plzeňském kraji je celá řada silnic, které nejsou v zimě udržované. Celkem jich je v kraji 145 km.
Zimní sezóna v Krušných horách je v plném proudu, říká náčelník horské služby Miroslav Račko, který se této záchranářské profesi věnuje už od roku 2005. Nejvíce práce mají podle něj krušnohorští záchranáři v zimě. Zásahů ale přibývá i v letních měsících. Deník horskou službu navštívil na základně na Bublavě.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Vlastníci a provozovatelé Stezky Valašky mají s nejnovější atrakcí Pusteven nadále poměrně smělé plány. Ještě letos by na ní chtěli otevřít tobogán a hobití vesničku, v příštích letech pak dokonce zipline. Jak to zde vypadá během letošní zimy zjišťoval přímo na místě reportér Deníku Petr Jiříček.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Vlastníci a provozovatelé Stezky Valašky mají s nejnovější atrakcí Pusteven nadále poměrně smělé plány. Ještě letos by na ní chtěli otevřít tobogán a hobití vesničku, v příštích letech pak dokonce zipline. Jak to zde vypadá během letošní zimy zjišťoval přímo na místě reportér Deníku Petr Jiříček.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Stezka korunami stromů Krkonoše v Janských Lázních je otevřená celoročně, návštěvníci se můžou vydat na jednu z pěti nejvyhledávanějších turistických atrakcí Královéhradeckého kraje i v zimě. Její údržba je proto poměrně svérázná věc. V loňském roce zažila i nezvyklé vloupání. Rodinka vyrazila na adrenalinovou noční prohlídku po zavíračce, poškodila přitom vstup na tobogán.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Stezka korunami stromů Krkonoše v Janských Lázních je otevřená celoročně, návštěvníci se můžou vydat na jednu z pěti nejvyhledávanějších turistických atrakcí Královéhradeckého kraje i v zimě. Její údržba je proto poměrně svérázná věc. V loňském roce zažila i nezvyklé vloupání. Rodinka vyrazila na adrenalinovou noční prohlídku po zavíračce, poškodila přitom vstup na tobogán.
Doteď jenom makali. Pracovali na fyzické kondici, nabírali sílu. Taktice a dalším věcem se budou věnovat až po návratu ze soustředění. Jedním z hlavních úkolů je ale zpevnění defenzivy. Obranná fáze trápila fotbalisty Zlína na podzim a sužuje je i v zimní přípravě.
Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.
/FOTOGALERIE/ Na více než třiceti lokalitách v Českém lese pobývají naši největší hlodavci. Rodina bobra evropského žije také pod Přimdou na Václavském potoce i v místech, kde původně stávala osada Mílov.
/FOTOGALERIE/ Na více než třiceti lokalitách v Českém lese pobývají naši největší hlodavci. Rodina bobra evropského žije také pod Přimdou na Václavském potoce i v místech, kde původně stávala osada Mílov.
Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.
Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.
Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.
Devítiletý žák národní školy ve Voitsbergu psal 11. ledna test bez roušky, ale venku, při mínusových stupních, píší hornorakouský deník OÖN. Rodiče s tím souhlasili a pořídili i fotku, která se stala hitem na sociálních sítích.
Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.
Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.
Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.
Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.
Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.
Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.
Po teplých lednových dnech opět přituhlo. To zachytil také náš čtenář Karel Šula, který nafotil řádění paní zimy na všem, co jí přišlo pod ruku - tedy i na pozůstatcích minulých ročních období. Za snímky moc děkujeme.
Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.
Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.
Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.
Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Správa Krkonošského národního parku obnovuje Muttichovy němé značky. Jsou z plechu, velké 30 až 50 centimetrů, mají červenou barvu, 31 různých motivů. Turistům slouží k orientaci v Krkonoších 101 let. Jsou světovým unikátem.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Správa Krkonošského národního parku obnovuje Muttichovy němé značky. Jsou z plechu, velké 30 až 50 centimetrů, mají červenou barvu, 31 různých motivů. Turistům slouží k orientaci v Krkonoších 101 let. Jsou světovým unikátem.
/FOTOGALERIE/ Správa Krkonošského národního parku obnovuje Muttichovy němé značky. Jsou z plechu, velké 30 až 50 centimetrů, mají červenou barvu, 31 různých motivů. Turistům slouží k orientaci v Krkonoších 101 let. Jsou světovým unikátem.