Kreativ

ŠTÍTEK: zima

Dvouletá rekonstrukce zásadně proměnila stanici Horské služby v Peci pod Sněžkou.

Je to úplně jiné kafe, pochvalují si borci z Horské služby novou stanici v Peci

/FOTOGALERIE/ Je pátek, deset hodin dopoledne a záchranáři z Horské služby v Peci pod Sněžkou se právě věnují na ošetřovně pacientovi. Při srážce dvou lyžařů na sjezdovce Zahrádky utrpěl zranění v oblasti zad. Záhy přistává vrtulník a letecká záchranka transportuje šestnáctiletého mladíka do Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Byl to jeden z 251 zásahů Horské služby Krkonoše v Peci pod Sněžkou v zimní sezoně od 1. prosince, během dvou měsíců.

Ani v zimních měsících se lidé nemusejí vzdávat houbaření. Na snímku je bolcovitka bezová, jedlá.

Zimní dobroty pro houbaře. Jidášovo ucho v čokoládě, špízy i řízky z hlívy

Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.

Při předávce zraněné lyžařky

V terénu s Horskou službou: Až 35 úrazů denně, rozhoduje fyzička i rychlá reakce

Je středa 29. prosince, všední den mezi Vánocemi a Silvestrem. Krokem projíždím Špindlerovým Mlýnem. Jednak proto, že co chvíli se před autem jako kuželka kolébá člověk v kombinéze a přezkáčích, jednak proto, že hledám sídlo Horské služby. Navigace konečně hlásí: „Váš cíl je vlevo.“ Cíl je tedy vlevo a vpravo je mlha, v níž se dnes ztrácejí nejen zdejší sjezdovky. A kousek odsud je hora Stoh a chalupa, kde se točil film Jak vytrhnout velrybě stoličku.

Zápasovou premiéru v dresu FC Vysočina prožil v sobotu proti Živanicím stoper Dávid Krčík, který přišel do Jihlavy na půlroční hostování ze slovenského Liptovského Mikuláše.

Změna v plánech. Zápas s Chrudimí odložen, Vysočina míří za teplem do Chorvatska

/FOTOGALERIE/ Nečekané zpestření. Po několika zimách v domácích podmínkách se pravděpodobně jihlavští fotbalisté vydají na část přípravy do zahraničí. V konečné fázi řešení je únorové soustředění v Chorvatsku. „Dolaďujeme již jen poslední detaily, měli bychom tam opravdu jet,“ potvrdil Deníku sportovní ředitel FC Vysočina Lukáš Vaculík.

Ilustrační foto

I v lednu odstartovala výzva Do práce na kole, je pro největší odvážlivce

Vyrazit v zimě po namrzlých silnicích může být nebezpečné i pro zkušené řidiče aut, natož pro cyklisty. Přesto se najdou odvážlivci, kteří se zapojují do zimní verze akce Do práce na kole, která se koná tento týden. Pardubáci jsou podle počtu účastníků ve výzvě jedni z nejaktivnějších.

Suchovský rybník je vyhlášený kvalitou své vody během celé letní sezony. V zimě se využívá k ledním sportům.

Pohlednice od Josefa Lady: Malebný Suchovský rybník okouzlí i v zimě

Chloubou obce Suchý na Boskovicku je především jeho rybník a okolní lesy. Nevšedně čistá voda je v létě skvělá pro plavce a v zimě se nabízí jako přírodní kluziště pro lední bruslaře. Je to ale také vyhledávaná lokalita k procházkám. Paní Romana Langerová k rybníku pravidelně chodí a kouzlení bohyně Morany jí nepřestává fascinovat. Děkujeme jí za dnešní fotografie.

Novodvorské arboretum v zimním období. 23. ledna 2022, Stěbořice.

OBRAZEM: Zasněžená romantika na Opavsku je pro veřejnost přístupná i v zimě

/FOTOGALERIE/ Nejatraktivnějším obdobím pro návštěvu botanické zahrady bývá jaro a léto. Ovšem ani zbývající roční období nesmíme opomenout. Kdo hledá klidné a tiché místo k procházkám, může v tomto období zvolit právě návštěvu arboreta, kdy se mu naskytnou zimní pohledy na jindy barevně kvetoucí stromy a keře.  

Rozhled z Fajtova kopce nabízí v zimě nezapomenutelný zážitek.

Fajtův kopec z ptačí perspektivy. Zdolat rozhlednu v zimě stojí za to, podívejte

Pořádně se obléct a vyrazit. Na rozhledny netřeba zapomínat ani v zimě. A pokud se vydáte v ten pravý čas na to správné místo, západ slunce nad sjezdovkou nabídne velmi nevšední podívanou. Podívejte se, jak vypadá Fajtův kopec, když přichází večer. A také jak pěkně umí být v okolí rozhledny Karasín. Za fotografie z výletů na Velkomeziříčsko a Bystřicko děkujeme Zuzaně Zounkové.

Raduňská kastelánka Markéta Kouřilová (na snímku s mikrofonem).

Kastelánka Raduně: Čert si hlídá, aby kámen zůstal součástí zámeckého parku

Jako kastelánka raduňského zámku působí Markéta Kouřilová od počátku roku 2019. Seznámila se s ním ale ještě dříve, v roce 2017 sem totiž nastoupila na post pracovníka vztahů k veřejnosti. V následujícím rozhovoru jsme si povídaly o plánech do budoucna, možnosti zpřístupnění zámku i v zimě a řeč přišla i na tajemný Čertův kámen, nacházející se v zámeckém parku.

Ani v zimních měsících se lidé nemusejí vzdávat houbaření. Na snímku je hlíva ústřičná.

FOTO: Zimní dobroty pro houbaře. Jidášovo ucho v čokoládě, špízy i řízky z hlívy

Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.

Skatepark u Laguny v Přerově

Skatepark u Laguny bude mít nově otevřeno i v zimě

Skatepark v blízkosti přírodního koupaliště Laguna patří k vyhledávaným sportovním areálům v Přerově. Jenže milovníci skateboardu mohou oblíbené sportoviště navštívit jen od jara do podzimu - během zimních měsíců se totiž uzavírá. Protože tříměsíční přestávka mladým sportovcům nevyhovuje, rozhodlo se město areál i přes zimu otevřít.

Na místě někdejšího zimního stadionu za Lužánkami v Brně má vyrůst multifunkční sportoviště s rychlobruslařským oválem.

Ovál pro nástupce Sáblíkové za Lužánkami: sportoviště dostává podobu, podívejte

/VIZUALIZACE/ Na celorepublikové poměry jedinečnou možnost ke sportování mohou za několik let získat Brňané v lokalitě za Lužánkami. Na místě někdejšího zimního stadionu plánují představitelé města vybudovat víceúčelové sportoviště s rychlobruslařským oválem. Jeho možnou podobu ukazují nové vizualizace z dílny společnosti Arch.Design.

Na místě někdejšího zimního stadionu za Lužánkami v Brně má vyrůst multifunkční sportoviště s rychlobruslařským oválem.

Nový brněnský unikát? Za Lužánkami vznikne ovál pro nástupce Sáblíkové

/VIZUALIZACE/ Na celorepublikové poměry jedinečnou možnost ke sportování mohou za několik let získat Brňané v lokalitě za Lužánkami. Na místě někdejšího zimního stadionu plánují představitelé města vybudovat víceúčelové sportoviště s rychlobruslařským oválem. Jeho možnou podobu ukazují nové vizualizace z dílny společnosti Arch.Design.

Lvice Pavlíkov skončily v mladém složení na turnaji v Mělníku čtvrté.

Mláďata Pavlíkova si zimu zpestřila u soutoku

V sobotu se část pavlíkovských fotbalistek vydala na futsalový turnaj do Mělníka. Mezi týmy z vyšších soutěží a s halovými zkušenostmi se Lvice dokázaly prosadit a se dvěma výhrami se umístily na čtvrté pozici. Navíc braly i bezvadné individuální ocenění, nejlepší brankářkou turnaje byla vyhlášena Markéta Pázlerová.

Ani v zimních měsících se lidé nemusejí vzdávat houbaření. Na snímku je bolcovitka bezová, jedlá.

Zimní dobroty pro houbaře. Jidášovo ucho v čokoládě, špízy i řízky z hlívy

Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.

Ani v zimních měsících se lidé nemusejí vzdávat houbaření. Na snímku je hlíva ústřičná.

FOTO: Zimní dobroty pro houbaře. Jidášovo ucho v čokoládě, špízy i řízky z hlívy

Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.

Lesní mateřská škola Sluněnka, 12. ledna 2022 v Olomouci. Mateřská škola s waldorfskou pedagogikou.

V olomoucké Sluněnce děti spí venku i v zimě. Jaké je to teď v lesní školce

Kdo přichází k lesní mateřské škole Sluněnka, slyší veselý výskot dětí už od vstupní branky do areálu. Ten má rozlohu asi dva tisíce metrů čtverečních a kromě velké zahrady nabízí dětem také zázemí v podobě vytápěné jurty, kde se svačí i obědvá a probíhají tam různé rukodělné a výtvarné aktivity. K odpočinku a spánku slouží zrekonstruovaná maringotka nebo speciální přístřešek, kde děti spí v „postýlkách“, které jsou zateplené pravými kožešinami.

Stezka Valaška, 15. ledna 2022.

Beskydy: Stezka v oblacích se do léta změní. Plány zahrnují tobogán i hobití ves

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Vlastníci a provozovatelé Stezky Valašky mají s nejnovější atrakcí Pusteven nadále poměrně smělé plány. Ještě letos by na ní chtěli otevřít tobogán a hobití vesničku, v příštích letech pak dokonce zipline. Jak to zde vypadá během letošní zimy zjišťoval přímo na místě reportér Deníku Petr Jiříček. 

Stezka Valaška, 15. ledna 2022.

Stezka v oblacích se do léta změní. Plány zahrnují tobogán i hobití ves

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Vlastníci a provozovatelé Stezky Valašky mají s nejnovější atrakcí Pusteven nadále poměrně smělé plány. Ještě letos by na ní chtěli otevřít tobogán a hobití vesničku, v příštích letech pak dokonce zipline. Jak to zde vypadá během letošní zimy zjišťoval přímo na místě reportér Deníku Petr Jiříček. 

Pracovníci Stezky korunami stromů Krkonoše upravují v zimě cesty, po kterých chodí návštěvníci.

Krkonošská Stezka v zimě? Po věži krouží traktůrky, zažila i nezvyklé vloupání

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Stezka korunami stromů Krkonoše v Janských Lázních je otevřená celoročně, návštěvníci se můžou vydat na jednu z pěti nejvyhledávanějších turistických atrakcí Královéhradeckého kraje i v zimě. Její údržba je proto poměrně svérázná věc. V loňském roce zažila i nezvyklé vloupání. Rodinka vyrazila na adrenalinovou noční prohlídku po zavíračce, poškodila přitom vstup na tobogán.

Pracovníci Stezky korunami stromů Krkonoše upravují v zimě cesty, po kterých chodí návštěvníci.

Krkonošská Stezka v zimě? Po věži krouží traktůrky, zažila i nezvyklé vloupání

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Stezka korunami stromů Krkonoše v Janských Lázních je otevřená celoročně, návštěvníci se můžou vydat na jednu z pěti nejvyhledávanějších turistických atrakcí Královéhradeckého kraje i v zimě. Její údržba je proto poměrně svérázná věc. V loňském roce zažila i nezvyklé vloupání. Rodinka vyrazila na adrenalinovou noční prohlídku po zavíračce, poškodila přitom vstup na tobogán.

Ani v zimních měsících se lidé nemusejí vzdávat houbaření. Na snímku je bolcovitka bezová, jedlá.

Zimní dobroty pro houbaře. Jidášovo ucho v čokoládě, špízy nebo řízky z hlívy

Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.

Ani v zimních měsících se lidé nemusejí vzdávat houbaření. Na snímku je bolcovitka bezová, jedlá.

Zimní dobroty pro houbaře. Jidášovo ucho v čokoládě, špízy či řízky z hlívy

Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.

Ani v zimních měsících se lidé nemusejí vzdávat houbaření. Na snímku je bolcovitka bezová, jedlá.

Zimní dobroty pro houbaře. Jidášovo ucho v čokoládě, špízy a řízky z hlívy

Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.

Ani v zimních měsících se lidé nemusejí vzdávat houbaření. Na snímku je boltcovitka bezová, jedlá.

Zimní dobroty pro houbaře. Jidášovo ucho v čokoládě, špízy i řízky z hlívy

Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.

Ani v zimních měsících se lidé nemusejí vzdávat houbaření. Na snímku je boltcovitka bezová, jedlá.

Zimní dobroty pro houbaře. Jidášovo ucho v čokoládě, špízy i řízky z hlívy

Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.

Ani v zimních měsících se lidé nemusejí vzdávat houbaření. Na snímku je boltcovitka bezová, jedlá.

Zimní dobroty pro houbaře. Jidášovo ucho v čokoládě, špízy i řízky z hlívy

Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.

Ani v zimních měsících se lidé nemusejí vzdávat houbaření. Na snímku je boltcovitka bezová, jedlá.

Zimní dobroty pro houbaře. Jidášovo ucho v čokoládě, špízy i řízky z hlívy

Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.

Ani v zimních měsících se lidé nemusejí vzdávat houbaření. Na snímku je bolcovitka bezová, jedlá.

Zimní dobroty pro houbaře. Jidášovo ucho v čokoládě, špízy či řízky z hlívy

Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.

Ani v zimních měsících se lidé nemusejí vzdávat houbaření. Na snímku je bolcovitka bezová, jedlá.

Zimní dobroty pro houbaře. Jidášovo ucho v čokoládě, špízy či řízky z hlívy

Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.

Ani v zimních měsících se lidé nemusejí vzdávat houbaření. Na snímku je bolcovitka bezová, jedlá.

Zimní dobroty pro houbaře. Jidášovo ucho v čokoládě, špízy či řízky z hlívy

Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.

Ani v zimních měsících se lidé nemusejí vzdávat houbaření. Na snímku je boltcovitka bezová, jedlá.

Zimní dobroty pro houbaře. Jidášovo ucho v čokoládě, špízy i řízky z hlívy

Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.

Ani v zimních měsících se lidé nemusejí vzdávat houbaření. Na snímku je boltcovitka bezová, jedlá.

Zimní dobroty pro houbaře. Jidášovo ucho v čokoládě, špízy i řízky z hlívy

Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.

Ani v zimních měsících se lidé nemusejí vzdávat houbaření. Na snímku je boltcovitka bezová, jedlá.

Zimní dobroty pro houbaře. Jidášovo ucho v čokoládě, špízy i řízky z hlívy

Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.

Ani v zimních měsících se lidé nemusejí vzdávat houbaření. Na snímku je boltcovitka bezová, jedlá.

Zimní dobroty pro houbaře. Jidášovo ucho v čokoládě, špízy i řízky z hlívy

Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.