Kreativ

ŠTÍTEK: Andalusie

Na rýmu má pomeranče, na nudu výlety. Ústečan vyměnil panelák za měsíce u moře

V Ústí opustil své fotříky a vyrazil dodávkou na tři měsíce k moři do Španělska

/FOTO, VIDEO/ Život je změna! S tímto mottem se pětatřicetiletý Jakub Jirgle z Ústí nad Labem rozhodl vyměnit panelový byt a déšť za moře a slunce a podniknout s rodinou tříměsíční výlet do Španělska. Stačily mu k tomu dvě věci - chuť a dodávka. Muž, který se na Ústecku živí jako kondiční trenér a založil například projekt Nebuď fotřík, tak po boku manželky a tří dětí poznává život ve Španělsku. Jezdí ve skateparku, kde řádil legendární Tony Hawk, chodí po horách, poznává nové fitness trendy, a hlavně zdravý životní styl dopřává nejen sobě, ale i svým nejbližším.

Taťjana Medvecká

Taťjana Medvecká prozradila svůj trik, aby jí nebyla venku zima

Od konce června až do začátku září se letos opět uskuteční Prima Hvězdné léto pod žižkovskou věží v Praze, kde bude mít premiéru i nová komedie Návštěva na zabití s Taťjanou Medveckou. Hraje v ní výstřední Američanku, kterou doma rozhodně nechcete. Protože Taťjana není velkou příznivkyní hraní venku, poradila jí garderobiérka jednu vychytávku, aby jí nebyla po setmění zima. 

Festival Cestobraní 2023 v hradišťském kině Hvězda: Za šest hodin kolem světa!

Kolem světa vezme návštěvníky festival Cestobraní v Uherském Hradišti

Pět nevšedních přednášek cestovatelů z různých koutů světa a doprovodný program, včetně gastronomických zážitků a soutěží o ceny s cestovatelskou tematikou, nabídne návštěvníkům festival Cestobraní. Uskutečni se v sobotu 2. března od 14 hodin v kině Hvězda v Uherském Hradišti. Bude to jeho pátý ročník.

Vernisáž výstavy fotografií Vojtěcha Vlka v Malovaném domě v Třebíči

Jako Ku-klux-klan. Snímky v Malovaném domě v Třebíči ukazují řeč masek

Fotografie mužů v kápích ve stylu Ku-klux-klanu jsou nyní k vidění v třebíčském Malovaném domě. Nejedná se však o vzývání pochybných ideálů amerického Jihu, ale o snímky křesťanských bratrstev z Andalusie. Jiné fotografie zachycují například lékařku v anticovidovém obleku s tváří zakrytou maskou či modely schovávající tváře za listem papíru. Autorem snímků je fotograf Vojtěch Vlk, který pochází z Moravských Budějovic, dlouhodobě však žije v Praze a za svými motivy cestuje na nejrůznější místa naší planety.

Letos Noc s operou přinese Bizetovu Carmen.

Plzeňské divadlo chystá sedmou Noc s operou. Letos pod širým nebem uvede Carmen

Příběh plný vášně nabídne letošní Noc s operou, kterou na pátek 23. června už posedmé připravuje plzeňské Divadlo J. K. Tyla. Letos se na závěr divadelní sezony mohou příznivci opery, divadla a netradičních zážitků pod širým nebem těšit na jednu z nejhranějších a nejúspěšnějších oper vůbec – Bizetovu Carmen.

Kostel - Ilustrační foto

Muž útočil v kostelech na jihu Španělska. Zemřel jeden člověk

Zatím neznámý muž ve středu večer zaútočil v nejméně dvou kostelech na jihu Španělska, jednoho člověka zabil a další čtyři lidi zranil. Píší to španělská média. Prokuratura potvrdila agenturám AFP a Reuters, že útok je vyšetřován jako možný teroristický čin. Muž, jehož policie zadržela, použil samurajský meč nebo obdobnou zbraň. O život přišel podle médií kostelník a mezi zraněnými je i jeden kněz.

Z divadelního představení v Uhlířských Janovicích.

Divadelní víkend v Uhlířských Janovicích přinesl psychologické drama Knihovna

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Sokolovna v Uhlířských Janovicích opět ožila divadlem. Divadelníci z místního Ochotnického spolku Uhlíř zde uvedli v pátek 13. ledna premiéru a následně v sobotu reprízu představení Knihovna. Kdo by čekal, že se nasměje jako při posledně uvedené hře Mirákl v Andalusii, ten se hluboce zmýlil.

Z cesty Marta Eslema do Kolumbie.

Lockdown? Poprvé za víc než dvacet let jsem byl rok v kuse doma, říká cestovatel

/ROZHOVOR/ Lockdowny spoustu rodin a vztahů rozvrátily, ale ústecký cestovatel, publicista a fotograf Mart Eslem si dlouhý společný čas s partnerkou opravdu užil. "Uvědomili jsme si, jak rádi spolu jsme, i po více než dvou dekádách společného života. Odclonili jsme venkovní šílenství a prožívali jedno z nejlepších období našeho života,” říká Eslem. Nyní už jezdí do světa znovu, ačkoli zatím jen po Evropě. Jak to s ním v posledních letech život „zaonačil” obšírně líčí v rozhovoru, ve kterém dává nahlédnout zblízka do své tvůrčí dílny.

Divadelní spolek Uhlíř zahrál  v ratajském zámku komedii Mirákl v Andalusii.

Podívejte se: Ratajský zámek zažil Mirákl v Andalusii. Zapojili se i diváci

Další představení odehrál v sobotu 13. srpna divadelní spolek Uhlíř na nádvoří zámku v Ratajích nad Sázavou. Toto prostředí není divadelníkům z Uhlířských Janovic neznámé, v minulých letech zde odehráli úspěšné představení hry Sira Arthura C. Doylea Pes baskervillský. Tentokrát šlo o komedii Mirákl v Andalusii, která je zároveň režijním debutem Jany Jirsové ml.

Janovické slavnosti 2022.

OBRAZEM: Janovičtí se nenechali odradit počasím a oslavy si užili

Sobota 25. června se v Uhlířských Janovicích nesla v duchu Janovických slavností. Jejich bohatý program probíhal současně na několika místech, ale hlavním centrem dění bylo místní náměstí. Zde se na pódiu konala hudební a taneční vystoupení nebo klaunský program.

Malaga, druhé největší město španělské Andalusie, ve kterém se narodili legendární malíř Pablo Picasso a filmová hvězda Antonio Banderas, nabízí všechny možné druhy zážitků a celoročně příjemné počasí.

Kouzelná Malaga. Město, kde se narodil i fešák Antonio Banderas

Okouzlí turisty, cyklisty, romantiky i gurmány. Druhé největší město španělské Andalusie, ve kterém se narodili legendární malíř Pablo Picasso a filmová hvězda Antonio Banderas, nabízí všechny možné druhy zážitků a celoročně příjemné počasí. Navštívit Malagu můžete i vy prostřednictvím článku z časopisu Vlasta.

Třešňově červené krystaly rumělky ze světově proslulých dolů na cinabarit v Almadénu ve Španělsku

Nejstarší prokázaná otrava. Vědci našli v tisíce let starých kostech stopy rtuti

V kostech lidí, kteří byli před pěti tisíci let pohřbeni ve Španělsku a v Portugalsku, se našly důkazy o otravě rtutí. Informuje o tom nová studie. Ve Španělsku se dodnes nacházejí jedny z nejznámějších dolů na rudu cinabarit, nazývanou česky také rumělka (díky jasně červenému zbarvení jejích krystalů). Právě cinabarit je hlavní rudou rtuti.

Zlínská fotbalistka Klára Cahynová zažila životní přestup - z pražské Slavie zamířila do španělského velkoklubu FC Sevilla.

Nejlepší nabídka přišla z Andalusie. Cahynová v Seville vystřídala Vaclíka

/ROZHOVOR/ Splnila si svůj sen. Dva roky se upsala přednímu španělskému celku FC Sevilla odchovankyně zlínské kopané Klára Cahynová. „Španělská liga patří společně s tou anglickou k těm nejlepším v Evropě, proto věřím, že mě to fotbalově posune,“ září štěstím 27letá reprezentační záložnice a majitelka čtyř mistrovských titulů s pražskou Slavií.

Martin Stošek jezdí na kole skvěle

Nejlepší biker na světě Martin Stošek lepí modely. A rád si lehne

Martin Stošek už má ve své sbírce třeba bronz z MS. Aktuálně těží z přípravy, kterou kompletní absolvoval v zahraničí. Na Kanárských ostrovech. Jedním dechem vysvětluje: „Přítelkyně se rozhodla, že na Gran Canaria bude studovat. Nejprve zimní, pak i letní semestr.“

Zajeďte si o víkendu do autokina!

TIPY DENÍKU: Zajeďte si o víkendu do autokina

O víkendu startuje na parkovišti pod Svatou Horou "kára" s názvem a značkou filmová kultura a tankuje 8 filmových hitů během 3 dní. V nabídce jsou i filmy pro malé i velké. To a mnoho dalšího, jako přednášky, promítání filmů nebo koncerty, vám přinášíme v našich víkendových tipech.

Vydejte se na provoněnou procházku!

TIPY DENÍKU: Vydejte se na provoněnou procházku

Dochází vám tipy na výlety? Vydejte se na zámek Loučeň, který kromě svých zahrad s labyrinty otevřel také své komnaty. To a mnoho dalšího, jako přednášky, promítání filmů nebo koncerty, vám přinášíme v našich víkendových tipech.

Vydejte se objevovat malebná zákoutí Kutné Hory na prohlídce  města s průvodcem!

TIPY DENÍKU: Objevujte malebná zákoutí Kutné Hory

Dochází vám tipy na výlety? Vydejte se objevovat malebná zákoutí Kutné Hory na prohlídce  města s průvodcem. A kdo ví, třeba se dozvíte i nějakou "peprnější" historku. To a mnoho dalšího, jako přednášky, promítání filmů nebo koncerty, vám přinášíme v našich víkendových tipech.

Přidejte se k Velkooseckému Kamínkohraní!

TIPY DENÍKU: Přidejte se k Velkooseckému Kamínkohraní

Potkali jste už někdy namalovaný kamínek? Třeba to byl jeden z těch zapojených do Kamínkohraní od TJ Sokol Velký Osek. Přidejte se k této akci, plňte úkoly a tvořte své vlastní výtvory. To a mnoho dalšího, jako přednášky, promítání filmů nebo koncerty, vám přinášíme v našich víkendových tipech.

Vydejte se o víkendu po stopách Sherlocka Holmese!

TIPY DENÍKU: Vydejte se po stopách Sherlocka Holmese v Unhošti

Máte rádi únikové hry? A Sherlocka Holmese? Do konce víkendu máte možnost se zapojit do"únikovky" ZŠ Unhošť, která je právě s tímto slavným detektivem spojená. To a mnoho dalšího, jako přednášky, promítání filmů nebo koncerty, vám přinášíme v našich víkendových tipech.

Kapela RockTom o víkendu zahraje na podporu dětského oddělení!

TIPY DENÍKU: RockTom zahraje na podporu dětského oddělení

Pusťte si o víkendu online koncert benešovské kapely RockTom. Vstupné na koncert je dobrovolné a veškerý zisk půjde na podporu dětského oddělení Klaudiánovy nemocnice v Mladé Boleslavi. To a mnoho dalšího, jako přednášky, promítání filmů nebo koncerty, vám přinášíme v našich víkendových tipech.

Vydejte se po střípcích berounského školství!

TIPY DENÍKU: Vyluštěte střípky berounského školství

Navštivte do konce víkendu venkovní hru spojenou se známými osobnostmi Berouna. Až budete mít všechny úkoly vyluštěné, vydejte se do Holandského domu na výstavu trojrozměrných obrazů. To a mnoho dalšího, jako přednášky, promítání filmů nebo koncerty, vám přinášíme v našich víkendových tipech.

Hvězdárna Vlašim je opět otevřena pro veřejnost!

TIPY DENÍKU: Vydejte se pozorovat noční oblohu

Docházejí vám tipy na výlety? Navštivte o víkendu do Hvězdárnu Vlašim, která je opět otevřena veřejnosti. To a mnoho dalšího, jako přednášky, promítání filmů nebo koncerty, vám přinášíme v našich víkendových tipech.

Motocyklista LIBOR PODMOL (36) v Saudské Arábii na extra výsledek nemyslí, ale rád by se předl

Podmol v Saudské Arábii na extra výsledek nemyslí. Chce být mediálně zajímavý

Vánoce, nevánoce. Rallye Dakar je za humny (v saúdskoarabské Džiddě startuje 2. ledna prologem), a tak není čas na rozjímání. Nováček dálkových soutěží, ale jinak ostřílený motorkář Libor Podmol, který se v mládí věnoval klasickému motokrosu a pak se stal hvězdou freestylových klání, trávil odpoledne před Štědrým dnem v sedle domácího bicyklu.

Motocyklista LIBOR PODMOL (36) v Saudské Arábii na extra výsledek nemyslí, ale rád by se předl

Podmol v Saudské Arábii na extra výsledek nemyslí, chce být mediálně zajímavý

/ROZHOVOR/ Vánoce, nevánoce. Rallye Dakar je za humny (v saúdskoarabské Džiddě startuje 2. ledna prologem), a tak není čas na rozjímání. Nováček dálkových soutěží, ale jinak ostřílený motorkář Libor Podmol, který se v mládí věnoval klasickému motokrosu a pak se stal hvězdou freestylových klání, trávil odpoledne před Štědrým dnem v sedle domácího bicyklu.

Motocyklista LIBOR PODMOL (36) v Saudské Arábii na extra výsledek nemyslí, ale rád by se předl

Podmol v Saudské Arábii na extra výsledek nemyslí, chce být mediálně zajímavý

/ROZHOVOR/ Vánoce, nevánoce. Rallye Dakar je za humny (v saúdskoarabské Džiddě startuje 2. ledna prologem), a tak není čas na rozjímání. Nováček dálkových soutěží, ale jinak ostřílený motorkář Libor Podmol, který se v mládí věnoval klasickému motokrosu a pak se stal hvězdou freestylových klání, trávil odpoledne před Štědrým dnem v sedle domácího bicyklu.

Motocyklista LIBOR PODMOL (36) v Saudské Arábii na extra výsledek nemyslí, ale rád by se předl

Podmol v Saudské Arábii na extra výsledek nemyslí, chce být mediálně zajímavý

/ROZHOVOR/ Vánoce, nevánoce. Rallye Dakar je za humny (v saúdskoarabské Džiddě startuje 2. ledna prologem), a tak není čas na rozjímání. Nováček dálkových soutěží, ale jinak ostřílený motorkář Libor Podmol, který se v mládí věnoval klasickému motokrosu a pak se stal hvězdou freestylových klání, trávil odpoledne před Štědrým dnem v sedle domácího bicyklu.

Motocyklista LIBOR PODMOL (36) v Saudské Arábii na extra výsledek nemyslí, ale rád by se předl

Podmol v Saudské Arábii na extra výsledek nemyslí, chce být mediálně zajímavý

/ROZHOVOR/ Vánoce, nevánoce. Rallye Dakar je za humny (v saúdskoarabské Džiddě startuje 2. ledna prologem), a tak není čas na rozjímání. Nováček dálkových soutěží, ale jinak ostřílený motorkář Libor Podmol, který se v mládí věnoval klasickému motokrosu a pak se stal hvězdou freestylových klání, trávil odpoledne před Štědrým dnem v sedle domácího bicyklu.

Motocyklista LIBOR PODMOL (36) v Saudské Arábii na extra výsledek nemyslí, ale rád by se předl

Podmol v Saudské Arábii na extra výsledek nemyslí, chce být mediálně zajímavý

/ROZHOVOR/ Vánoce, nevánoce. Rallye Dakar je za humny (v saúdskoarabské Džiddě startuje 2. ledna prologem), a tak není čas na rozjímání. Nováček dálkových soutěží, ale jinak ostřílený motorkář Libor Podmol, který se v mládí věnoval klasickému motokrosu a pak se stal hvězdou freestylových klání, trávil odpoledne před Štědrým dnem v sedle domácího bicyklu.

Motocyklista LIBOR PODMOL (36) v Saudské Arábii na extra výsledek nemyslí, ale rád by se předl

Podmol v Saudské Arábii na extra výsledek nemyslí, chce být mediálně zajímavý

/ROZHOVOR/ Vánoce, nevánoce. Rallye Dakar je za humny (v saúdskoarabské Džiddě startuje 2. ledna prologem), a tak není čas na rozjímání. Nováček dálkových soutěží, ale jinak ostřílený motorkář Libor Podmol, který se v mládí věnoval klasickému motokrosu a pak se stal hvězdou freestylových klání, trávil odpoledne před Štědrým dnem v sedle domácího bicyklu.