Kreativ

ŠTÍTEK: Andalusie

Tanečnice a učitelka flamenka Jana Drdácká s Eduardem Zubákem.

Tanečnice Jana Drdácká: Flamenco vyžaduje a umožňuje průchod emocí

Praha /FOTOGALERIE, ROZHOVOR/ - Šestnáct let je životní náplní Jany Drdácké flamenco. Španělský lidový tanec, s nímž v současnosti pravidelně vystupuje na tanečních představeních, plesech, a který také učí v pražském tanečním studiu. Od tancování neodradilo Janu Drdáckou ani těhotenství a mateřství.

JEZDEC  jičínského týmu COM PLUS RACING Valentin Debise na snímku v Portugalsku v roce 2012.

Jičínský tým v Andalusii bodoval

Jičín – Jičínský tým Com Plus SMS Racing nastoupil po dlouhé letní pauze k dalšímu podniku šampionátu mistrovství světa superbike. Horký závod v Andalusii, v jihozápadním Španělsku, na okruhu Jerez de La Frontera se vydařil, když si tým odvezl s jezdcem Valentinem Debisem další body do světového šampionátu.

Ilustrační foto.

Seniorské pobyty: některé i s výhodami pro doprovod

Cestování v pokročilém věku? Pro současné seniory to může být snadné. Pobyty sestavené na míru jsou již běžnou součástí nabídkycestovních kanceláří. Dají se pořídit za výhodnější ceny, některé i s lékařskou péčí.

FOTBAL - ilustrační foto.

Předčasná oslava. Las Palmas smutní, španělskou ligu bude hrát Córdoba

Las Palmas - Fotbalisté Córdoby se po 42 letech vracejí do nejvyšší španělské ligy. Klub z Andalusie remizoval v divoké odvetě finále play off na hřišti Las Palmas 1:1 a po bezbrankovém výsledku z prvního duelu si zajistil společně s baskickým Eibarem a Deportivem La Coruňa postup mezi elitu.

V Irisu o rostlinách

V Irisu proběhlo setkání nejen s českou květenou

Prostějov – Zájemci o poznání květin, jejich prostředí k životu a seznámení se vzácnějšími druhy, měli v sobotu příležitost získa nové poznatky. V prostějovském Ekocentru Iris byla pro všechny, které svět rostlin zajímá, uspořádána přednáška skládající se z několika témat týkajících se jak tuzemských, tak zahraničních rostlinných druhů.

Golfový simulátor na 25. ZŠ v Plzni

FOTO: Golf na Havaji mohou hrát ze Slovan

Plzeň – Zahrát si golf na Havaji, v Andalusii nebo na některém jiném světovém hřišti mohou žáci 25. základní školy ve Chválenické ulici v Plzni na Slovanech.

Ilustrační foto

Firmu Ikea zaplavily žádosti o místo v novém obchodě ve Španělsku

Madrid - Švédský řetězec s nábytkem Ikea obdržel doslova záplavu odpovědí na svůj inzerát, ve kterém hledá zaměstnance pro nový obchod ve Španělsku. Firma hledá pro novou prodejnu u města Valencie, která se otevře příští rok, 400 zaměstnanců a za dva dny obdržela žádosti od 20.000 zájemců.

Lukáš Hroššo z Nitry jde do Slovanu

Pomohl mi i někdo nahoře, děkoval Hroššo

Sevilla – I brankáři Lukáši Hroššovi vděčí liberečtí fotbalisté za to, že v utkání Evropské ligy v Seville uhráli nečekanou remízu 1:1. Slovenský gólman kvůli těžkému zranění chytal v pohárech poprvé po téměř dvou letech, obnovenou premiéru na evropské scéně ale zvládl na výbornou.

Víctor Machín ze Sevilly dává vyrovnávací gól brankáři Liberce Lukáši Hroššovi.

Hroššo: Věřil jsem, že něco uhrajeme, pomohl mi i někdo nahoře

Sevilla - I brankáři Lukáši Hroššovi vděčí liberečtí fotbalisté za to, že v utkání Evropské ligy v Seville uhráli nečekanou remízu 1:1. Slovenský gólman kvůli těžkému zranění chytal v pohárech poprvé po téměř dvou letech, obnovenou premiéru na evropské scéně ale zvládl na výbornou. 

Slovan Liberec na stadionu Ramóna Sancheze Pizjuana s místní Sevillou FC .

Liberec znovu remizoval se Sevillou, bod mu vystřelil Pavelka

Sevilla - Fotbalisté Liberce dokázali v Evropské lize podruhé sebrat body favorizované Seville. Ve 4. kole základní skupiny nečekaně remizovali ve Španělsku 1:1 a zopakovali výsledek z domácího duelu před dvěma týdny. V přímém souboji o první místo otevřel v 29. minutě skóre Perotti, v 71. minutě ale vyrovnal po individuální akci Pavelka.

Martin Frýdek z Liberce (vlevo) a Diego Perotti ze Sevilly.

Skvělé, Liberec se přiblížil postupu, v Seville mu remízu vystřelil Pavelka

Sevilla - Fotbalisté Liberce dokázali v Evropské lize podruhé sebrat body favorizované Seville. Ve 4. kole základní skupiny nečekaně remizovali ve Španělsku 1:1 a zopakovali výsledek z domácího duelu před dvěma týdny. V přímém souboji o první místo otevřel v 29. minutě skóre Perotti, v 71. minutě ale vyrovnal po individuální akci Pavelka.

Liberec vs. Sevilla. Souboj Vinceta Iborra a Serhiye Rybalky.

Kouč Liberce Šilhavý: Pořád držíme tříbodový náskok na druhém místě

Liberec /FOTOGALERIE/ - Fotbalisté Liberce přišli dvě minuty před koncem v oslabení po vyloučení brankáře Přemysla Kováře o skalp Sevilly a se španělským týmem ve 3. kole Evropské ligy remizovali 1:1. Severočeši dlouho vedli díky Michaelu Rabušicovi, v závěru ale srovnal Machín a udržel tak favorita v čele skupiny o dva body před Slovanem.

Snímek ze zápasu Liberce proti Seville v roce 2006.

Liberec cítí šanci. Jak to? Sevilla nechala své největší hvězdy doma

Liberec - Určitě to pro ně bude další svátek. A vzhledem k současné situaci to bude další bitva o senzaci. Fotbalisté Liberce dnes nastoupí do třetího duelu v základní skupině Evropské ligy. A zatím jsou nečekaně ve hře o postup. Teď je ovšem čeká nejtěžší soupeř. FC Sevilla.

Trenér Stanislav Levý.

Kouč Vratislavi Levý se před duelem v Seville děsí velkých veder

Vratislav – Český trenér fotbalistů Vratislavi Stanislav Levý se před čtvrtečním úvodním zápasem 4. předkola Evropské ligy s FC Sevillou děsí velkých veder, které momentálně panují na jihu Španělska. Čtyřicetistupňové teploty prý budou pro polský tým dalším problémem po špičkovém soupeři.

Jolanda  (v čele stolu) přijela poznávat naši zemi a chce se naučit  i český jazyk. Do Jičína přicestovala  jako dobrovolnice.

Jolanda a ti druzí ve Valdštejnské lodžii

Jičín – Ve dvoře lodžie je vynesený starobylý stůl. Na něm spousta všelijakých dobrot sladkých i slaných. Lidé okolo stolu mluví jeden přes druhého, děti od čtyř měsíců po dospělé ukusují, zlobí jen málo. V lodžii je pohoda. Přijela Jolanda.

Almería, zrcadlo moře, jak přístav ve východní Andalusii nazvali Arabové...

Almería: Za okřídlenou pesetou, jídlem a pohodou

Almería, zrcadlo moře, jak přístav ve východní Andalusii nazvali Arabové, není město, které každého oslní napoprvé. Člověk se do něj musí vnořit, stejně jako do celé provincie stejného jména, pokud chce objevit jeho krásy a duši.

Španělská Andalusie, to je ráj pro vaše chuťové buňky.

Španělská Andalusie: Nejen památky, ale i gastronomický ráj

Když má dovolená být víc než jen odpočinek, musí se odehrávat na hodně zajímavém místě a navíc s poutavými zvyky. Jedním z nich je španělská Andalusie na samém jihu Pyrenejského poloostrova. Kromě tepla, moře, kultury a historie zde hraje důležitou roli i gastronomie.

Ondřej Cink

Kvádro si oblékám rád, směje se jihomoravský sportovec roku Cink

Brno /ROZHOVOR/ - Korunovaný král, který si ovšem svou korunu nevyzvedl. Cyklista Ondřej Cink vybojoval titul mistra světa i Evropy do 23 let v cross country na horském kole a ve čtvrtek ovládl anketu Sportovec Jihomoravského kraje za rok 2012. Cenu za něj ovšem přebral Petr Vaněk, jeden z šéfů brněnského Merida Biking Teamu, odkud Cink od nového roku roku zamířil do mezinárodní stáje Multivan Merida. „Žádné podobné ocenění doma nemám, těší mě to," hlásí dvaadvacetile­tý biker.

Miss Kolínska 2012

Miss Kolínska 2012

Kolín - Prožijte znovu vyhlašování soutěže Miss Kolínska 2012 a přečtěte si rozhovor s novou královnou krásy Kolínska.

Miss Kolínska 2012

OBRAZEM: Miss Kolínska 2012 je Alena Mašindová

Kolín - V letošním ročníku Miss Kolínska vyhrála Alena Mašindová s číslem 10, která za výhru v soutěži krásy získala letecký výlet do Andalusie. I. vicemiss se stala Markéta Matoušová s číslem 4, titul II. vicemiss získala Kateřina Bohuňková s číslem 9.

Ilustrační foto

Česká plachetnice La Grace ztroskotala u španělských břehů

Madrid – Česká školní plachetnice La Grace, replika korzárské lodi českého mořeplavce ze 17. století Augustina Heřmana, ztroskotala u břehů jižního Španělska nedaleko letoviska Marbella. Mluvčí projektu Alan Kučera médiím sdělil, že nikdo z osmičlenné posádky se po uvíznutí plavidla na mělčině nezranil. La Grace pod vedením najatého kapitána byla na cestě na Kanárské ostrovy, kde měla strávit zimní sezonu.

Ilustrační foto

Moody's snížila ratingy pěti španělských regionů

New York - Mezinárodní ratingová agentura Moody's snížila ratingy pěti španělských autonomních oblastí - Andalusie, Extremadury, Kastilie-La Manchy, Katalánska a Murcie - vesměs těch, které už požádaly ústřední vládu o finanční pomoc. V pondělním sdělení to odůvodnila zhoršením jejich finanční pozice a nízkými finančními rezervami. Všem těmto regionům zůstává negativní ratingový výhled, který naznačuje možnost dalšího zhoršení.

Ilustrační foto.

Záplavy ve Španělsku mají již deset obětí

Madrid - Již deset mrtvých je bilance záplav po pátečních prudkých deštích na jihu a jihovýchodě Španělska. Informovala o tom v sobotu agentura AFP. Mezi mrtvými je asi devítiletá dívka. Stovky rodin byly evakuovány.

Ilustrační foto

Požár u španělského letoviska Marbella je prý pod kontrolou

Madrid - Ničivý požár, který vypukl ve čtvrtek v oblasti kolem oblíbeného přímořského letoviska Marbella na Costa del Sol na jihu Španělska, se již podařilo dostat pod kontrolu. Informovaly o tom dnes španělské úřady. Hasiči uvedli, že postup ohně se jim povedlo zastavit, ale na některých izolovaných místech plameny ještě působí problémy. Živel usmrtil 78letého Brita a dalších pět lidí zranil, z toho dva vážně.

Andalusie je nejšpanělštější oblastí celé země. Býčí zápasy, tapas, flamenco nebo kytara, všechno, co je typické pro Španělsko, pochází z Andalusie.

Španělská vášeň se zrodila v Andalusii

Španělsko je živou a vášnivou zemí. V tomto smyslu je temperamentní Andalusie nejšpanělštější oblastí celé země. Býčí zápasy, tapas, flamenco nebo kytara, všechno, co je typické pro Španělsko, pochází z Andalusie.

Přístav Puerto Marina v španělské Andalusii

V Andalusii vás uchvátí příroda i pláže

Andalusie je země plná přírodních kontrastů. Ve vnitrozemí vás uchvátí přírodní scenérie se zelenými pahorky a rozlehlými přírodními rezervacemi, kterým dominuje největší pohoří španělské pevniny Sierra Nevada. Bohatství krajiny najdete zejména na vrcholcích Iberského poloostrova - velké plochy mokřadů, husté, stinné lesy i vulkanické pouště.

Španělská Almería

Španělská Almería: Plavky a lyže s sebou

Název španělské provincie Almería, který zároveň nese i její hlavní město, vzniklo z arabského slova Almairiyya, což znamená „zrcadlo moře". A moře si tu užijete opravdu hodně.

Sevilla je perlou španělské Andalusie.

Orient v jihozápadní Evropě

Andalusie je nejlidnatější autonomní společenství na jihu Španělska. Zdejší metropolí je sedmisettisícová Sevilla. Tato oblast je rodným krajem nejznámějších španělských památek, pokladů islámské architektury.

Andaluská provincie Almería se rozprostírá na jihovýchodním pobřeží Středozemního moře.

Španělská Almería: Krásné pláže v krásné přírodě

Andaluská provincie Almería se rozprostírá na jihovýchodním pobřeží Středozemního moře. Je plná geografických kontrastů: vyprahlé pouště se slanými jezery střídají úrodná území, na hornatá pohoří navazují dlouhé písečné pláže.

Ilustrační foto

Španělsko v rytmu flamenca

Pokuty se nikdy neplatí na místě. Policie vás informuje o přestupku, vyplní formulář a pokuta vám přijde až domů… Takové to bylo ve Španělsku. A co ještě čtenářka Deníku zažila?

Po čtvrté se v Olomouci uskutečnila přehlídka věnovaná temperamentnímu tanci – flamencu.

Tanec je životní styl, říká tanečnice flamenca Petra Pšenicová

Olomouc /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Flamenco je úžasný tanec a velká výzva, říká dvaatřicetiletá Petra Pšenicová z Olomouce. Tancem plným vášně a temperamentu žije už osmým rokem, je flamencovou tanečnicí, lektorkou a členkou olomoucké skupiny Aires del Sur. V sobotu odpoledne její um mohli lidé vidět přímo v centru města, kde se před radnicí konala Flamencová fiesta, jako součást tradičního festivalu Colores Flamencos.

Vokšický literárně-hudební festival.

Francouzská kultura zaplnila Vokšice

Vokšice – V pátek vstoupil hudebně – literární festival do svého již dvanáctého ročníku. Posledních pět let úspěšně probíhá v galerii J. B. Spektrum.

Ilustrační foto.

Kam na dovolenou: Seniorské programy na cesty

Jičín – Kam letos na dovolenou, jak a kdy? Připravili jsme seriál, který vám přinese nejen důležité rady před cestou do zahraničí, ale také vám představí atraktivní místa, kam můžete vycestovat.