Kreativ

ŠTÍTEK: antioxidant

Mikrorostlinky v sobě skrývají velikou sílu.

Zabojujte s jarní únavou. Zdroje vitaminů si snadno vypěstujete za pár dnů doma

Extra dávku vitaminů potřebuje na jaře asi každý. Proč ale utrácet velké peníze za doplňky stravy, když si jarní doping můžete vypěstovat doma. Zajistit pro své tělo ten nejlepší a nejpřirozenější zdroj vitaminů a dalších přírodních látek navíc není vůbec těžké. Podpořte svou imunitu tím, že do jídelníčku zařadíte klíčky a microgreens, neboli mikrorostlinky. Jak se od sebe obě zmíněné potraviny liší a proč jsou tak zdravé, nám prozradili pěstitel i odbornice na výživu.

Káva oddálí nástup únavy a dostaví se po ní pocit přívalu energie.

S dlouhodobou únavou si kofein neporadí, zato chrání před rakovinou či diabetem

Káva je sice postradatelným nápojem, ale jen málokdo se bez ní obejde. Obvykle po ní saháme, abychom potlačili únavu či spánek. Přitom bychom kávu mohli vnímat i jako příspěvek v péči o zdraví. Snižuje totiž rizika řady chronických nemocí, včetně rakoviny. Máme se jí ale bát kvůli odvodňování organismu, nebo kvůli zvyšování krevního tlaku? A je pravda, že pití kávy oddaluje stárnutí? Zeptali jsme se nutriční specialistky Kateřiny Šimkové.

Skořice je plná různých ochranných antioxidantů, které snižují poškození volnými radikály a zpomalují proces stárnutí.

Využijte koření s hřejivou vůní: Je plné antioxidantů proti nemocem i stárnutí

Voňavé hnědé svitky patří už po staletí mezi nejoblíbenější koření na světě. Dokážeme je ocenit hlavně v zimě, kdy nás jeho hřejivá vůně dokáže příjemně povzbudit. Skořice však má pro náš organismus mnoho dalších blahodárných účinků. Mimo jiné je zdrojem antioxidantů chránících tělo před volnými radikály, které poškozují buňky a vedou k chorobám a předčasnému stárnutí. Přečtěte si, jak skořice pomáhá lidskému zdraví a který druh skořice je zdravější.

Kyselé mandarinky lze snadno přeměnit na sladké pomocí jednoduchého triku.

Jak proměnit kyselé mandarinky na sladké za pár minut? Funguje na to snadný trik

Mandarinky se kvůli své nezaměnitelné chuti a vůni oprávněně stávají královnami každé zimy. Jsou sladké, šťavnaté, mírně nakyslé. A navíc se dají rychle oloupat a hned sníst. Někdy se ale stane, že si přinesete domů kilo mandarinek, které jsou tak kyselé, že se zkrátka nedají jíst. Buď si je můžete pocukrovat, jako to dělávaly naše babičky, nebo zkusit jeden trik, se kterým i ty nejkyselejší mandarinky zesládnou během deseti minut.

Jednou z cest, jak se zbavit přebytečných kilogramů a současně ozdravit svůj organismus, je pití vody s jablky a skořicí.

Provoněná silná dvojka pomůže s detoxem i s hubnutím. A navíc si pochutnáte

Po veselém hodování, které doprovází závěr prosince, přicházejí lednové výčitky svědomí. Vánoční a silvestrovské dobroty už jsou sice minulostí, ale váha nám je stále připomíná. Jednou z cest, jak se zbavit přebytečných kilogramů a současně ozdravit svůj organismus, je pití vody s jablky a skořicí, nebo jablečného skořicového čaje. Nejen že vám pomohou zbavit se toxinů a zhubnout, ale navíc výborně chutnají. Jak připravit jablečnou skořicovou vodu? Jak jablečná skořicová voda pomáhá s hubnutím? A jak uvařit jablečný skořicový čaj?

I jedna miska zeleniny denně může ohromně prospět vašemu zdraví

Dopřejte si denně misku zeleniny. Neuvěříte, co se stane s vaším tělem

Tušíte, co se stane s vaším tělem, když do každodenního jídelníčku přidáte jedinou misku zeleniny a ovoce? Budete hodně překvapeni a možná se i pro příště obejdete bez doktora. Hemoroidy, záněty nebo tloustnutí – tomu všemu se vyhnete jednoduchou změnou jídelníčku. Odbornice na výživu vysvětluje, proč se s tělem začnou dít doslova zázraky.

Nealkoholovým ztukovatěním jater trpí 25 – 30 % lidí na celém světě.

Jak zachránit tukem zvětšená játra? Lékaři radí, jaká samoléčba doma pomůže

Nadýmání, únava i trávicí potíže. Takto mohou volat o pomoc tukem zvětšená játra. Bez dobře fungujících jater člověk nepřežije ani několik dní. To je špatná zpráva pro téměř každého třetího z nás. Přesně tolik lidí na světě trpí nemocí, při níž nadměrné ukládání tuku zvětšuje játra. A posledním stádiem této choroby je jaterní cirhóza. Jak zjistit informace o stavu svých jater? Jak o játra pečovat a jak je případně zbavit nadbytečného tuku? U nás i ve světě jsou populární nejrůznější doplňky stravy na detoxikaci a podporu jater. Fungují, nebo jde o zbytečně vyhozené peníze?

Spálení pokožky zvyšuje riziko tvorby vrásek, pigmentových skvrn i onemocnění rakovinou kůže.

Předejděte spálení pokožky. S našimi radami získáte krásně opálené tělo

Dovolená klepe na dveře, a pokud se už ani vy nemůžete dočkat, až se po celém roce uvelebíte na pláži a necháte sluneční paprsky, aby si pohrály s barvou vaší kůže, máme pro vás několik tipů. K dokonalému opálení totiž potřebujete znát, jaký opalovací krém vybrat, jak často se mazat, jaký vybrat ochranný faktor, jak dlouho můžete být na slunci, zda k lepšímu opálení dopomůže olivový olej a jakým jídlem podpořit snědou pokožku, aby vám opálení vydrželo co nejdéle.

Třešně zlepšují spánek, bojují proti zánětům i zhoubným nádorům, snižují krevní tlak, pomáhají zlepšovat bolestivou dnu a podporují hubnutí.

Malé plody, obrovský výkon: Pomohou s hubnutím, krevním tlakem i se spánkem

Proč jíst třešně? Třešně milujeme, ale málokdo ví, kolik vitaminů a antioxidantů se v nich skrývá a jak neuvěřitelně jsou zdravé. Třešně zlepšují spánek, bojují proti zánětům i zhoubným nádorům, snižují krevní tlak, pomáhají zlepšovat bolestivou dnu a podporují hubnutí. Do svého jídelníčku by je rozhodně měli zařadit i aktivní sportovci. 

Bez tuků se žádné vaření neobejde. Je však třeba pamatovat na to, že v teplé kuchyni platí jiná pravidla než v té studené.

Máslo, sádlo, nebo olej? V teplé kuchyni je často všechno naopak

Čas od času se vynoří nějaká nová dieta či výživový postup, který kompletně zakazuje určitou složku potravin. Jednou je původcem „všeho zla“ laktóza, jindy lepek, cukr či rovnou všechny sacharidy. Nejednou se na paškál dostaly i tuky jako máslo, sádlo či olej. Kdo se však trochu zajímá o zdravou výživu, ten ví, že tuky mají v těle celou řadu životně důležitých a nenahraditelných funkcí. A každý, kdo se aspoň občas mihne u sporáku, zase ví, že se bez nich neobejde žádné vaření. Není však tuk jako tuk a je potřeba vědět, v jakých situacích po jakém druhu sáhnout.

Příprava čaje, který dokáže pročistit střeva, pomůže tělu vypořádat se s běžnými zažívacími problémy a stimulovat hubnutí, je jednoduchá.

Jak si pročistit střeva a zhubnout? Pomůže i čaj z koření, které má každý doma

Zima je obdobím, kdy si tělo žádá vydatnou stravu, a proto někteří lidé na jaře cítí potřebu zbavit organismus zátěže například pročištěním střev. I když v případě střev pojem očista nebo ozdravení v mnohých vyvolává nepříjemné asociace, my máme na mysli domácí kúru. Jak pročistit střeva doma? Postačí otevřít skříňku s kořením, vybrat bobkový list a skořici a uvařit z nich čaj. Ten jednak pomůže pročistit střeva a navíc podpoří i zdravé hubnutí.

Některé koření by ve vaší kuchyni ani "lékárničce" nemělo chybět.

Zhubnout lze i díky koření. Tento poklad v kuchyni dokáže navíc posít imunitu

Nezastupitelnou roli v zimním jídelníčku hraje koření. To ostré má zahřívací schopnost a může být tělu nápomocné při posilování imunity. Ideálními druhy a pomocníky pro naše tělo jsou kajenský a černý pepř nebo zázvor, ale hodí se i méně pálivé koření jako skořice, kardamom nebo kurkuma. Připomeňte si šest druhů koření, které určitě pozvěte do své kuchyně i lékárničky.

Brusinková marmeláda

Recepty s brusinkami: Chutnají skvěle a ještě prospívají zdraví

Díky vysokému obsahu vitaminů C, E a dalších antioxidantů se tyhle lehce nahořklé červené bobule řadí k superpotravinám. Podporují imunitu, předcházejí zánětům močových cest a k tomu skvěle chutnají. Uvařte z nich marmeládu nebo jimi rozzáříte třeba muffiny.

Zavařování si oblíbila řada domácností.

Čas zavařování: u malin, borůvek či brusinek se musejí dodržet určitá pravidla

Bohatá úroda, kterou najdeme v přírodě, láká k okamžité konzumaci. Co si budeme povídat, čerstvé plody jsou nejlepší… Jenže všechno se časem přejí a navíc by byla škoda alespoň něco neschovat ve sklenicích ve spíži. Týdeník Květy ve svém článku podotýká, že nejen proto, že se to hodí třeba při pečení vánočního cukroví.

Ilustrační foto

Jak se chránit před chřipkou

Chřipkové období přichází každoročně a snad každý se snaží o nějakou prevenci, aby se mu chřipka vyhnula. Existuje celá řada lidových doporučení, co dělat, abychom získali větší imunitu a nemuseli řešit zdravotní problémy, které chřipku doprovázejí. Máme pro vás pár zaručených tipů.

Tradiční krnovskou výstavu ovoce a zeleniny letos uspořádal Český zahrádkářský svaz v sále restaurace Pod věží.

Vystavují ovoce a zeleninu

Krnovští zahrádkáři po válce měli velkou podporu ze strany města, protože dokázali tlumit výkyvy v zásobování potravinami. Jak se jim daří dnes?

Ilustrační foto.

Rady do zahrady

Příbram - Opět přinášíme čtenářům několik aktuálních rad do zahrady.

lesní plody

Antioxidanty v drobném ovoci chrání i proti slunci

Čas léta je spojen s obdobím zrání drobných plodů - jahod, malin, borůvek, ostružin, angreštu a rybízu. Mají nejen lahodnou chuť, ale také celou řadu vitamínů, minerálních látek, a také obsahují esenciální mastné kyseliny. Všechny zmiňované rostliny jsou nabité antioxidanty, které tělo ochraňují před slunečními paprsky. Abychom posílili organismus pro zimní období, měli bychom jich sníst v letní sezoně jeden a půl kila.

Představitelé státního podniku Budějovický Budvar představili v Malém Pivovaru nový výrobek s názvem Cryo.

Ženy pijí čím dál tím více piva

V České republice stoupá podíl žen, které pijí pivo. „Naše průzkumy říkají, že se české ženy chtějí setkávat s přáteli a známými, mají chuť se bavit. Proto nepřekvapí, že i ženy si čím dál častěji dopřávají návštěvu pivnic," potvrzuje výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová.

Ve zlínské sportovní hale Euronics se od pátku 20. do neděle 22. ledna 2017 koná Čokoládový festival.

Čokoládu vzali ve Zlíně útokem. Chutnala celá hala

Zlín – Čokoládové tabulky, čokoládové pralinky, horká bílá, mléčná či hořká čokoláda, čokoládové víno a pivo nebo čokoláda coby pastelka a celá řada dalších do hněda zbarvených sladkostí. Zkrátka čokoláda všude, kam se podíváš, byla po tři uplynulé dny doménou zlínské Sportovní haly Euronics. Konal se tam Čokoládový festival, jehož cílem bylo ukázat, že všemi generacemi oblíbená pochutina není jen slovo.

Správnou potravu v krmítku ptáci ocení.

Rady do zahrady

Příbram - Přečtěte si další rady do zahrady od Petra Kumšty.

Ilustrační foto.

Patentovaná italská zmrzlina může prodlužovat život

Řím - Zmrzlina může prodlužovat život. Nejlepší je k tomuto účelu čokoládová, oříšková či ze zeleného čaje. "Kdo říká, že by dobrá jídla měla tělu škodit?" táže se Valerio Sanguigni, kardiolog z římské univerzity Tor Vergata, který studoval a nechal si patentovat tento výjimečný koncentrát antioxidantů. A příznivými účinky kornoutu zmrzliny se zabýval i takový vědecký časopis jako je Nutrition, píše italský deník La Repubblica.

Moruše v Prštném, památný strom

Vzácný morušovník zkrášluje zlínské Prštné přes sto let

Zlín - Na Zlínsku je evidováno přes 30 památných stromů. Jedním z nejcennějších je morušovník černý, který roste v Prštném na Podhoří u křižovatky. Mohutná dřevina má až 150 let, ale přesné stáří nelze určit. Morušovník je nejen esteticky zajímavý, ale je také vzácný. Dříve se přitom moruše využívaly mnohem více. Tyto bobule obsahují hodně železa, ale také vitamin C nebo resveratrol, který se nachází i v červeném víně a je to velmi prospěšný antioxidant.

Burčák. Ilustrační foto.

Je burčák skutečně zdravý?

Staré pranostiky říkají, že každý rok se má vypít tolik burčáku, kolik je v těle krve. To ale zvládne málokdo. Kvalitní burčák rozhodně není nezdravý.

Zatímco na oblíbený burčák si lidé v kraji ještě asi měsíc počkají, už v těchto dnech si mohou vychutnat mošt s názvem višňák. Sladký nápoj s dvěma až pěti procenty alkoholu seženou lidé například v burčákomatu brněnského hypermarketu Globus.

Předchůdce burčáku? Začíná sezóna višňového moku

Brno - Zatímco na oblíbený burčák si lidé v kraji ještě asi měsíc počkají, už v těchto dnech si mohou vychutnat mošt s názvem višňák. Sladký nápoj s dvěma až pěti procenty alkoholu seženou lidé například v burčákomatu brněnského hypermarketu Globus. „Letošní úroda byla navzdory rozmarům počasí průměrná. Prodávat višňák budeme do konce srpna, kdy navážeme nabídkou burčáku," upřesnil Petr Krejčík z vinařství Lednice Annovino.

Ilustrační foto.

Rady do zahrady: Závlaha květin a ovocných dřevin

Spotřeba vody u pokojových květin je v teplých letních měsících velmi vysoká. Na to musíme pamatovat především v době dovolených. Je také vhodná doba na vydatné přihnojování především balkonových a kbelíkových rostlin.

Ilustrační foto.

Rady do zahrady

Příbram - Přečtěte si další rady do zahrady Petra Kumšty.

Kostelec lázně

Švestky umí léčit, ukazují v Kostelci

Zlín-Kostelec – Mnohé zdravotní potíže se dají vyřešit bez chemikálií a za pomoci jednoduchých prostředků. Ve Zlíně-Kostelci si mimo jiné můžete vyzkoušet sílu švestek.

Maxi Nuta na výlety a dovolené

Maxi Nuta na výlety a dovolené

Léto milujeme – vzduch se tetelí teplem, dozrává ovoce, vlahé noci jsou jako stvořené k romantickému posezení se sklenkou vína… a navíc si můžeme během dovolené užívat lenošení. Léto je ovšem také dobou plavek a lehoučkého oblečení. A to nás nutí dbát o linii více než obvykle. Náš jídelníček se tak hemží zeleninou, rybami, luštěninami, sýry, jogurty… Jenže – co když nás přepadne neodolatelná chuť na sladké? Raději než po zmrzlině či poháru se šlehačkou sáhněte po oříškové tyčince MAXI NUTA.

Doktor Leoš Středa.

Středy doktora Středy: Spirulina, kustovnice a další superpotraviny

Východní Čechy - Minulý týden jsme se v naší rubrice o zdraví, zdravém životním stylu a stravování zaměřili na tzv. superpotraviny neboli superfoods. Jsou to takové potraviny, které obsahují spoustu vitamínů, minerálů, stopových prvků, aminokyselin, vlákniny, antioxidantů a dalších zdraví prospěšných látek.

Doktor Leoš Středa.

Středy doktora Středy: Spirulina, kustovnice a další superpotraviny

Východní Čechy - Minulý týden jsme se v naší rubrice o zdraví, zdravém životním stylu a stravování zaměřili na tzv. superpotraviny neboli superfoods. Jsou to takové potraviny, které obsahují spoustu vitamínů, minerálů, stopových prvků, aminokyselin, vlákniny, antioxidantů a dalších zdraví prospěšných látek.

Doktor Leoš Středa.

Středy doktora Středy: Spirulina, kustovnice a další superpotraviny

Východní Čechy - Minulý týden jsme se v naší rubrice o zdraví, zdravém životním stylu a stravování zaměřili na tzv. superpotraviny neboli superfoods. Jsou to takové potraviny, které obsahují spoustu vitamínů, minerálů, stopových prvků, aminokyselin, vlákniny, antioxidantů a dalších zdraví prospěšných látek.

Doktor Leoš Středa.

Středy doktora Středy: Spirulina, kustovnice a další superpotraviny

Východní Čechy - Minulý týden jsme se v naší rubrice o zdraví, zdravém životním stylu a stravování zaměřili na tzv. superpotraviny neboli superfoods. Jsou to takové potraviny, které obsahují spoustu vitamínů, minerálů, stopových prvků, aminokyselin, vlákniny, antioxidantů a dalších zdraví prospěšných látek.