O tom, že čaj má velmi příznivé účinky na lidské zdraví, se ví už stovky let. U nás se nejčastěji pije čaj černý a čaj zelený, jehož zdravotní účinky jsou obzvláště vyhlášené. Velmi zajímavé benefity však má i čaj oolong, v překladu černý drak. Mimo jiné umí oolong snižovat hladinu cukru v krvi a pomáhá v boji proti zánětu.
Řeřichou si lidé svůj jídelníček zpestřovali odnepaměti a její příjemnou trochu štiplavou chuť, připomínající ředkvičky, mají rádi i dnes. V posledních letech si získala velkou oblibu mezi stoupenci detoxikačních kúr, protože pro své všestranné účinky je ideální do očistné diety. Rozhodně by ji však neměli opomíjet starší lidé. Obsahuje totiž živiny, které podpoří jejich zdraví a pomohou jim s ochranou proti vážným chorobám.
Káva má nejen schopnost povzbudit organismus a zvýšit naši bdělost i pozornost, ale má také pozoruhodné zdravotní účinky. Může snížit riziko srdečních chorob, diabetu 2. typu i některých druhů rakoviny. Pozitivně působí i při prevenci Alzheimerovy choroby. Nedávný vědecký průzkum zjistil, ve kterou denní dobu je konzumace kávy zdraví nejprospěšnější.
Když před dvěma lety společnost Starbucks nabídla zákazníkům kávu s olivovým olejem, mnoho lidí nevěřícně zvedalo obočí. Káva nazvaná Oleato byla oficiálně představena v Miláně. A nebylo to náhodou. K italskému životu totiž neodmyslitelně patří jak dobrá káva, tak kvalitní olivový olej. Navíc společnost vyrukovala s novým produktem krátce poté, co se v Itálii objevily výzvy k jejímu bojkotu. Káva s olivovým olejem tehdy vzbudila pozornost zákazníků i baristů, ale postupně se na ni zaměřili i odborníci na výživu.
Chutné a příjemně vonící ovoce, jehož jedinou chybou je chlupatá slupka, oplývá zdravými živinami. Kdo sní kiwi, ten dodá svému tělu množství vitaminů a minerálů, které prospívají srdci, zažívacímu i dýchacímu ústrojí. Málokdo však ví, že plody se zelenou dužinou a nakyslou chutí umějí také významně podporovat dobrý spánek.
Mandarinky jsou nejen chutným, ale také zdravým ovocem, které mají v oblibě Češi všech věkových kategorií. O to více naštve, když při konzumaci nesplní očekávání. Jak poznat tu nejchutnější mandarinku? Dobrá a šťavnatá obvykle ponese několik klíčových znaků.
Míchaná vejce se špenátem jsou jídlo, které na první dobrou vypadá jako dieta pro kulturisty, baletky nebo Pepka námořníka. Tato kombinace je však skvělou možností, jak vydatně a zdravě posnídat, pro každého člověka. Na rozdíl od sladkých cereálií nabízí vysoce kvalitní bílkoviny, řadu základních vitaminů i minerálů. Podle nutričních odborníků zásobí toto jídlo tělo důležitými živinami na celý den. K tomu může zlepšit svalovou hmotu, hladinu cholesterolu, funkce mozku či zrak. Lidé, kteří překročili čtyřicet let věku, by kombinaci vajíček a špenátu rozhodně měli věnovat pozornost.
Sušené švestky, někde také karlátka, jsou velmi sladké, trochu lepkavé a hodí se do moučníků, müsli, ale i ke slanině či pečenému vepřovému. Odedávna se ví, že umějí rozpohybovat trávicí ústrojí a zbavit člověka zácpy. Vědci však zjistili, že toto obyčejné sušené ovoce má neobyčejné léčebné účinky na lidské zdraví. Je bohaté na draslík, vlákninu a antioxidanty. Podporuje zdraví srdce i kostí, zpomaluje proces stárnutí a napomáhá hubnutí.
Tamarind indický, v češtině také tamaryšek, je tropický strom s neobyčejnými plody. Vypadají jako zvláštní velké lusky a vedle zajímavé chuti a mnohostranného využití v kuchyni nabízejí také úžasné léčivé účinky. Plody tamarindu se odedávna používají k tišení bolesti, zmírňování nevolnosti a tlumení horečky. Nyní se však také ukazuje, že umí detoxikovat organismus a pomáhat v boji proti vážným chorobám, včetně kardiovaskulárních nemocí, rakoviny, šedého zákalu či obezity.
Jen málo nápojů je v současné době tak populárních jako kombucha. Celebrity, od herců až po sportovce, se s plechovkou kombuchového čaje nechávají rády vidět i fotit. V roce 2021 lidé za kombuchu utratili 2,64 miliardy dolarů a každým dalším rokem se toto číslo jen zvyšuje. Fermentovaný nápoj ze symbiotické kolonie bakterií a kvasinek je však opravdu zdravý. Probiotika, antioxidanty a další obsažené prospěšné látky nepomáhají jen celebritám. Mohou zlepšit i zdraví obyčejných lidí, zejména těch, kteří už překročili padesát let života.
Ke každodenním rituálům mnoha lidí patří zpravidla šálek kávy, od něhož si slibujeme, že nás povzbudí a zvýší naše soustředění. Stejné účinky však má i kvalitní zelený čaj, který navíc nabízí celou řadu zdravotních benefitů. Mnohé z nich mohou být zajímavé zejména pro lidi, kteří už překročili padesát let života. Látky obsažené v zeleném čaji totiž pomáhají bojovat s vysokým tlakem i cholesterolem. Dále snižují riziko osteoporózy, pomáhají chránit před Alzheimerovou a Parkinsonovou chorobou či zmírňují úzkost i stres. A umí také podpořit hubnutí.
Trnitý keř, který roste běžně i v České republice, nelze díky jasně oranžovým bobulím přehlédnout. Jmenuje se rakytník řešetlákový a jeho plody jsou skutečným pokladem přírody. Na co je zdravý rakytník, co všechno se dělá z rakytníku a jak ho nejlépe využít v období nejrůznějších nachlazení či viróz, jsme se zeptali lékárníka Filipa Škardy.
Nejpřirozenější léčba těla začíná na talíři. Pokud hledáte potravinu, která může tak trochu zafungovat jako lék, nemusíte chodit daleko. Máte ji po ruce na zahrádce, nebo v každé samoobsluze – jde o jablko. Otázky, proč jíst jablko denně, na co jsou jablka dobrá a kolik jich má člověk sníst, se odvíjejí od lidového tvrzení, že jedno jablko denně nahradí lékaře. Je to neuvěřitelné, ale vědci se opravdu pokusili tuto skutečnost studií ověřit. Její výsledky vás překvapí.
Šípky jsou jedním z nejkrásnějších a nejzdravějších darů, které nám příroda každý podzim dává. Jasně červené lesklé plody patří mezi rekordmany v obsahu vitaminu C. Vedle toho nabízejí nepřeberné množství dalších látek s léčivými účinky. To je důvod, proč si zaslouží přezdívku červené zlato. Kdo si nasbírá šípky v místě nezatíženém škodlivinami, ten si může vařit chutný čaj a těšit se z jeho zdravotních benefitů. Vedle posílení imunity a pomoci při boji s chřipkou či covidem je šípkový čaj výborný i při artróze nebo žaludečních vředech. Napomáhá také hubnutí a chrání pleť proti stárnutí.
Jen těžko by si někdo troufl tvrdit, že med nepatří mezi zdravé potraviny. Pravdou ale je, že ve včelím úlu najdeme ještě něco, čemu med nesahá ani po kotníky - včelí chléb neboli pergu. Nejsofistikovanější výrobek, který nám včely dávají. Pochází sice ze stejného přírodního zdroje jako med, ale včely při tvorbě pergy využívají procesu fermentace. A právě díky tomuto postupu zpracování je perga ve srovnání s ostatními včelími produkty na jasné první příčce.
Oves patří mezi obiloviny, které obsahují nejvíce výživově hodnotných složek. Ke skvělým vlastnostem ovsa patří vysoký obsah rozpustné i nerozpustné vlákniny a vyšší obsah bílkovin. Na otázky, na co všechno je dobrý či jak zdravé jsou ovesné vločky, existuje opravdu dlouhá odpověď. Konzumace ovsa především příznivě ovlivňuje trávení, pomáhá při hubnutí a má řadu dalších zdravotních výhod.
Chutnají skvěle a jejich vůně je nezaměnitelná. Rajčata mnoha barev i tvarů teď sklízejí zahrádkáři ve velkém a v obchodech jsou konečně za rozumnou cenu. To je dobré využít, protože rajčata jsou nejen velmi zdravá, ale jsou i ideální pomocník při hubnutí. Podívejte se, jaké pochoutky z rajčat připravit.
Být stále mlád, jak zpíval Karel Gott, by si přál asi každý. Proces stárnutí sice nezastavíme, ale můžeme udělat mnohé proto, abychom se zbavili svých špatných návyků a zlozvyků. Právě ty jsou podle vědců důvodem předčasného stárnutí.
Malá nenápadná sedmikráska, která kvete téměř po celý rok, byla po staletí využívána v lidovém léčitelství. Je sice malá výškou, ale velká výkonem. Umí totiž hojit rány, léčit kašel, vyrážky a záněty, čistit krev i zlepšovat trávení. A to není všechno: vědci potvrdili, že sedmikráska navíc obsahuje antioxidanty, které bojují proti stárnutí organismu. Obsahuje také látky, které příznivě ovlivňují stav pokožky, vlasů, nehtů i kostí.
Cukety jsou skvělou volbou pro každého, kdo chce udělat chutný a přitom rychlý a jednoduchý oběd. Mezi cuketové rychlovky patří i vynikající cuketové nudle. Příprava zabere opravdu jen pár minut.
Rajčata - šťavnatá dobrota různých tvarů i chutí. Těžko si dnes představíme, že ještě před několika staletími nebyla běžnou součástí evropského jídelníčku. Rajčata jsou navíc zdravá. Nutriční terapeutka Dana Hrnčířová prozrazuje, kdy a proč rajčata mohou zdraví zásadně podpořit. Ale také upozorňuje na to, kdy je rozhodně nejíst. Poradila také dva chutné recepty s rajčaty.
Jablečný ocet je již po staletí známý svými léčivými účinky a prospěšností pro zdraví. Tento přírodní produkt se vyrábí fermentací jablečné šťávy a obsahuje množství prospěšných látek, včetně kyseliny octové, vitamínů, minerálů a antioxidantů. Používá se nejen v kuchyni jako dochucovadlo a konzervant, ale také v tradiční medicíně. Jablečný ocet může pomoci s trávením, podporuje hubnutí a udržuje stabilní hladinu cukru v krvi. Je také známý svými antibakteriálními vlastnostmi, což z něj činí účinný přírodní dezinfekční prostředek.
Červenou řepu ze školní jídelny znal v dětství každý. Její naložená podoba ve sladkokyselém nálevu ale málokoho nadchla. Vraťme tuto lidovou, nesmírně zdravou potravinu do našeho jídelníčku. Stojí to za to. Červená řepa se totiž pyšní velkými přínosy pro zdraví. Je však dobré vědět, jak často se může šťáva z červené řepy pít a kdo by se této zelenině měl raději vyhnout. Odborníci nám dali ověřené informace.
Hubnu, hubneš, hubneme… A je nejvyšší čas, protože se nebezpečně rychle blíží léto a plavková sezona. Jedním z velkých hitů hubnoucího období však není žádná dieta, ale nenápadná svačinka. Borůvky s jogurtem prý pomohou odbourat břišní tuk, a navíc dodají tělu řadu skvělých živin. Do svého jídelníčku je zařazuje dokonce i britský premiér Rishi Sunak.
Už jste někdy slyšeli o mrkvovém opalování? Konzumace levné křupavé zeleniny údajně dokáže zajistit hezké zbarvení pokožky. Navíc ji má chránit před UV zářením. Zajímalo nás, co je na tom pravdy. Zjišťovali jsme také, jestli je mrkev skutečně zdravá na oči, jak jsme slýchávali jako malí. V dnešním článku zjistíte, na co je celkově dobré mrkev jíst i jak často bychom si ji měli dopřávat. Za pozornost stojí především jedna látka, kterou tato zelenina obsahuje v hojném množství.
Že je mrkev dobrá jen pro králíky? Ale kdepak! Je to výborná zelenina, která by v našem jídelníčku měla hrát daleko větší roli, než jí dosud dovolujeme. Je plná živin, vlákniny a zejména antioxidantů, které brání předčasnému stárnutí a mohou naše tělo ochránit i před velmi vážnými chorobami. A podle některých názorů je mrkev dokonce výborným prostředkem pro hubnutí.
Extra dávku vitaminů potřebuje na jaře asi každý. Proč ale utrácet velké peníze za doplňky stravy, když si jarní doping můžete vypěstovat doma. Zajistit pro své tělo ten nejlepší a nejpřirozenější zdroj vitaminů a dalších přírodních látek navíc není vůbec těžké. Podpořte svou imunitu tím, že do jídelníčku zařadíte klíčky a microgreens, neboli mikrorostlinky. Jak se od sebe obě zmíněné potraviny liší a proč jsou tak zdravé, nám prozradili pěstitel i odbornice na výživu.
Káva je sice postradatelným nápojem, ale jen málokdo se bez ní obejde. Obvykle po ní saháme, abychom potlačili únavu či spánek. Přitom bychom kávu mohli vnímat i jako příspěvek v péči o zdraví. Snižuje totiž rizika řady chronických nemocí, včetně rakoviny. Máme se jí ale bát kvůli odvodňování organismu, nebo kvůli zvyšování krevního tlaku? A je pravda, že pití kávy oddaluje stárnutí? Zeptali jsme se nutriční specialistky Kateřiny Šimkové.
Voňavé hnědé svitky patří už po staletí mezi nejoblíbenější koření na světě. Dokážeme je ocenit hlavně v zimě, kdy nás jeho hřejivá vůně dokáže příjemně povzbudit. Skořice však má pro náš organismus mnoho dalších blahodárných účinků. Mimo jiné je zdrojem antioxidantů chránících tělo před volnými radikály, které poškozují buňky a vedou k chorobám a předčasnému stárnutí. Přečtěte si, jak skořice pomáhá lidskému zdraví a který druh skořice je zdravější.
Mandarinky se kvůli své nezaměnitelné chuti a vůni oprávněně stávají královnami každé zimy. Jsou sladké, šťavnaté, mírně nakyslé. A navíc se dají rychle oloupat a hned sníst. Někdy se ale stane, že si přinesete domů kilo mandarinek, které jsou tak kyselé, že se zkrátka nedají jíst. Buď si je můžete pocukrovat, jako to dělávaly naše babičky, nebo zkusit jeden trik, se kterým i ty nejkyselejší mandarinky zesládnou během deseti minut.
Po veselém hodování, které doprovází závěr prosince, přicházejí lednové výčitky svědomí. Vánoční a silvestrovské dobroty už jsou sice minulostí, ale váha nám je stále připomíná. Jednou z cest, jak se zbavit přebytečných kilogramů a současně ozdravit svůj organismus, je pití vody s jablky a skořicí, nebo jablečného skořicového čaje. Nejen že vám pomohou zbavit se toxinů a zhubnout, ale navíc výborně chutnají. Jak připravit jablečnou skořicovou vodu? Jak jablečná skořicová voda pomáhá s hubnutím? A jak uvařit jablečný skořicový čaj?
Tušíte, co se stane s vaším tělem, když do každodenního jídelníčku přidáte jedinou misku zeleniny a ovoce? Budete hodně překvapeni a možná se i pro příště obejdete bez doktora. Hemoroidy, záněty nebo tloustnutí – tomu všemu se vyhnete jednoduchou změnou jídelníčku. Odbornice na výživu vysvětluje, proč se s tělem začnou dít doslova zázraky.
Nadýmání, únava i trávicí potíže. Takto mohou volat o pomoc tukem zvětšená játra. Bez dobře fungujících jater člověk nepřežije ani několik dní. To je špatná zpráva pro téměř každého třetího z nás. Přesně tolik lidí na světě trpí nemocí, při níž nadměrné ukládání tuku zvětšuje játra. A posledním stádiem této choroby je jaterní cirhóza. Jak zjistit informace o stavu svých jater? Jak o játra pečovat a jak je případně zbavit nadbytečného tuku? U nás i ve světě jsou populární nejrůznější doplňky stravy na detoxikaci a podporu jater. Fungují, nebo jde o zbytečně vyhozené peníze?
Dovolená klepe na dveře, a pokud se už ani vy nemůžete dočkat, až se po celém roce uvelebíte na pláži a necháte sluneční paprsky, aby si pohrály s barvou vaší kůže, máme pro vás několik tipů. K dokonalému opálení totiž potřebujete znát, jaký opalovací krém vybrat, jak často se mazat, jaký vybrat ochranný faktor, jak dlouho můžete být na slunci, zda k lepšímu opálení dopomůže olivový olej a jakým jídlem podpořit snědou pokožku, aby vám opálení vydrželo co nejdéle.
Proč jíst třešně? Třešně milujeme, ale málokdo ví, kolik vitaminů a antioxidantů se v nich skrývá a jak neuvěřitelně jsou zdravé. Třešně zlepšují spánek, bojují proti zánětům i zhoubným nádorům, snižují krevní tlak, pomáhají zlepšovat bolestivou dnu a podporují hubnutí. Do svého jídelníčku by je rozhodně měli zařadit i aktivní sportovci.
Čas od času se vynoří nějaká nová dieta či výživový postup, který kompletně zakazuje určitou složku potravin. Jednou je původcem „všeho zla“ laktóza, jindy lepek, cukr či rovnou všechny sacharidy. Nejednou se na paškál dostaly i tuky jako máslo, sádlo či olej. Kdo se však trochu zajímá o zdravou výživu, ten ví, že tuky mají v těle celou řadu životně důležitých a nenahraditelných funkcí. A každý, kdo se aspoň občas mihne u sporáku, zase ví, že se bez nich neobejde žádné vaření. Není však tuk jako tuk a je potřeba vědět, v jakých situacích po jakém druhu sáhnout.
Zima je obdobím, kdy si tělo žádá vydatnou stravu, a proto někteří lidé na jaře cítí potřebu zbavit organismus zátěže například pročištěním střev. I když v případě střev pojem očista nebo ozdravení v mnohých vyvolává nepříjemné asociace, my máme na mysli domácí kúru. Jak pročistit střeva doma? Postačí otevřít skříňku s kořením, vybrat bobkový list a skořici a uvařit z nich čaj. Ten jednak pomůže pročistit střeva a navíc podpoří i zdravé hubnutí.
Období švestek trvá od začátku července až do září a byl by hřích těchto sladkých a oblíbených plodů českých zahrad nevyužít. Nabízí se švestkový jahelník? Je to dezert, který lze mít na snídani i jako výborné pohoštění pro návštěvu.
Nezastupitelnou roli v zimním jídelníčku hraje koření. To ostré má zahřívací schopnost a může být tělu nápomocné při posilování imunity. Ideálními druhy a pomocníky pro naše tělo jsou kajenský a černý pepř nebo zázvor, ale hodí se i méně pálivé koření jako skořice, kardamom nebo kurkuma. Připomeňte si šest druhů koření, které určitě pozvěte do své kuchyně i lékárničky.
Díky vysokému obsahu vitaminů C, E a dalších antioxidantů se tyhle lehce nahořklé červené bobule řadí k superpotravinám. Podporují imunitu, předcházejí zánětům močových cest a k tomu skvěle chutnají. Uvařte z nich marmeládu nebo jimi rozzáříte třeba muffiny.
Více jak 850 aromatických prvků, které ovlivňují výslednou chuť, více než třicet různých způsobů pražení. Káva není jen povzbuzující nápoj s předlouhou tradicí. Káva je také zábavná alchymie.
Bohatá úroda, kterou najdeme v přírodě, láká k okamžité konzumaci. Co si budeme povídat, čerstvé plody jsou nejlepší… Jenže všechno se časem přejí a navíc by byla škoda alespoň něco neschovat ve sklenicích ve spíži. Týdeník Květy ve svém článku podotýká, že nejen proto, že se to hodí třeba při pečení vánočního cukroví.
Méně alkoholu a více antioxidantů. Tak by měla vypadat nová nízkoalkoholická a nealkoholická vína, na kterých pracuje firma EPS biotechnology z Kunovic.
Tradičně až 23. prosince se koná rozsvícení vánočních stromů v místních části Letohradu - Kunčicích. O hudbu se postaral Dětský soubor Moniky Vychytilové, pro několik desítek příchozích bylo zdarma přichystáno občerstvení.
Kutná Hora - Na půlnoční mši do kostela svatého Jakuba v Kutné Hoře dorazily na Štědrý den stovky lidí. Byli mezi nimi věřící i místní lidé, kteří si chtěli užít vánoční atmosféru v kostele.
Chřipkové období přichází každoročně a snad každý se snaží o nějakou prevenci, aby se mu chřipka vyhnula. Existuje celá řada lidových doporučení, co dělat, abychom získali větší imunitu a nemuseli řešit zdravotní problémy, které chřipku doprovázejí. Máme pro vás pár zaručených tipů.
Mostek - Společnost Algamo pěstuje v Mostku sladkovodní řasu Haematococcus pluvialis. V bývalém průmyslovém areálu textilky Tiba v Mostku z ní získává nejsilnější přírodní antioxidant na světě Astaxanthin. V sobotu otevřela unikátní továrnu veřejnosti.
Společnost Algamo pěstuje v Mostku sladkovodní řasu Haematococcus pluvialis. V bývalém průmyslovém areálu textilky Tiba v Mostku z ní získává nejsilnější přírodní antioxidant na světě Astaxanthin. V sobotu otevřela unikátní továrnu veřejnosti.