Extra dávku vitaminů potřebuje na jaře asi každý. Proč ale utrácet velké peníze za doplňky stravy, když si jarní doping můžete vypěstovat doma. Zajistit pro své tělo ten nejlepší a nejpřirozenější zdroj vitaminů a dalších přírodních látek navíc není vůbec těžké. Podpořte svou imunitu tím, že do jídelníčku zařadíte klíčky a microgreens, neboli mikrorostlinky. Jak se od sebe obě zmíněné potraviny liší a proč jsou tak zdravé, nám prozradili pěstitel i odbornice na výživu.
Káva je sice postradatelným nápojem, ale jen málokdo se bez ní obejde. Obvykle po ní saháme, abychom potlačili únavu či spánek. Přitom bychom kávu mohli vnímat i jako příspěvek v péči o zdraví. Snižuje totiž rizika řady chronických nemocí, včetně rakoviny. Máme se jí ale bát kvůli odvodňování organismu, nebo kvůli zvyšování krevního tlaku? A je pravda, že pití kávy oddaluje stárnutí? Zeptali jsme se nutriční specialistky Kateřiny Šimkové.
Voňavé hnědé svitky patří už po staletí mezi nejoblíbenější koření na světě. Dokážeme je ocenit hlavně v zimě, kdy nás jeho hřejivá vůně dokáže příjemně povzbudit. Skořice však má pro náš organismus mnoho dalších blahodárných účinků. Mimo jiné je zdrojem antioxidantů chránících tělo před volnými radikály, které poškozují buňky a vedou k chorobám a předčasnému stárnutí. Přečtěte si, jak skořice pomáhá lidskému zdraví a který druh skořice je zdravější.
Mandarinky se kvůli své nezaměnitelné chuti a vůni oprávněně stávají královnami každé zimy. Jsou sladké, šťavnaté, mírně nakyslé. A navíc se dají rychle oloupat a hned sníst. Někdy se ale stane, že si přinesete domů kilo mandarinek, které jsou tak kyselé, že se zkrátka nedají jíst. Buď si je můžete pocukrovat, jako to dělávaly naše babičky, nebo zkusit jeden trik, se kterým i ty nejkyselejší mandarinky zesládnou během deseti minut.
Po veselém hodování, které doprovází závěr prosince, přicházejí lednové výčitky svědomí. Vánoční a silvestrovské dobroty už jsou sice minulostí, ale váha nám je stále připomíná. Jednou z cest, jak se zbavit přebytečných kilogramů a současně ozdravit svůj organismus, je pití vody s jablky a skořicí, nebo jablečného skořicového čaje. Nejen že vám pomohou zbavit se toxinů a zhubnout, ale navíc výborně chutnají. Jak připravit jablečnou skořicovou vodu? Jak jablečná skořicová voda pomáhá s hubnutím? A jak uvařit jablečný skořicový čaj?
Tušíte, co se stane s vaším tělem, když do každodenního jídelníčku přidáte jedinou misku zeleniny a ovoce? Budete hodně překvapeni a možná se i pro příště obejdete bez doktora. Hemoroidy, záněty nebo tloustnutí – tomu všemu se vyhnete jednoduchou změnou jídelníčku. Odbornice na výživu vysvětluje, proč se s tělem začnou dít doslova zázraky.
Nadýmání, únava i trávicí potíže. Takto mohou volat o pomoc tukem zvětšená játra. Bez dobře fungujících jater člověk nepřežije ani několik dní. To je špatná zpráva pro téměř každého třetího z nás. Přesně tolik lidí na světě trpí nemocí, při níž nadměrné ukládání tuku zvětšuje játra. A posledním stádiem této choroby je jaterní cirhóza. Jak zjistit informace o stavu svých jater? Jak o játra pečovat a jak je případně zbavit nadbytečného tuku? U nás i ve světě jsou populární nejrůznější doplňky stravy na detoxikaci a podporu jater. Fungují, nebo jde o zbytečně vyhozené peníze?
Dovolená klepe na dveře, a pokud se už ani vy nemůžete dočkat, až se po celém roce uvelebíte na pláži a necháte sluneční paprsky, aby si pohrály s barvou vaší kůže, máme pro vás několik tipů. K dokonalému opálení totiž potřebujete znát, jaký opalovací krém vybrat, jak často se mazat, jaký vybrat ochranný faktor, jak dlouho můžete být na slunci, zda k lepšímu opálení dopomůže olivový olej a jakým jídlem podpořit snědou pokožku, aby vám opálení vydrželo co nejdéle.
Proč jíst třešně? Třešně milujeme, ale málokdo ví, kolik vitaminů a antioxidantů se v nich skrývá a jak neuvěřitelně jsou zdravé. Třešně zlepšují spánek, bojují proti zánětům i zhoubným nádorům, snižují krevní tlak, pomáhají zlepšovat bolestivou dnu a podporují hubnutí. Do svého jídelníčku by je rozhodně měli zařadit i aktivní sportovci.
Čas od času se vynoří nějaká nová dieta či výživový postup, který kompletně zakazuje určitou složku potravin. Jednou je původcem „všeho zla“ laktóza, jindy lepek, cukr či rovnou všechny sacharidy. Nejednou se na paškál dostaly i tuky jako máslo, sádlo či olej. Kdo se však trochu zajímá o zdravou výživu, ten ví, že tuky mají v těle celou řadu životně důležitých a nenahraditelných funkcí. A každý, kdo se aspoň občas mihne u sporáku, zase ví, že se bez nich neobejde žádné vaření. Není však tuk jako tuk a je potřeba vědět, v jakých situacích po jakém druhu sáhnout.
Zima je obdobím, kdy si tělo žádá vydatnou stravu, a proto někteří lidé na jaře cítí potřebu zbavit organismus zátěže například pročištěním střev. I když v případě střev pojem očista nebo ozdravení v mnohých vyvolává nepříjemné asociace, my máme na mysli domácí kúru. Jak pročistit střeva doma? Postačí otevřít skříňku s kořením, vybrat bobkový list a skořici a uvařit z nich čaj. Ten jednak pomůže pročistit střeva a navíc podpoří i zdravé hubnutí.
Období švestek trvá od začátku července až do září a byl by hřích těchto sladkých a oblíbených plodů českých zahrad nevyužít. Nabízí se švestkový jahelník? Je to dezert, který lze mít na snídani i jako výborné pohoštění pro návštěvu.
Nezastupitelnou roli v zimním jídelníčku hraje koření. To ostré má zahřívací schopnost a může být tělu nápomocné při posilování imunity. Ideálními druhy a pomocníky pro naše tělo jsou kajenský a černý pepř nebo zázvor, ale hodí se i méně pálivé koření jako skořice, kardamom nebo kurkuma. Připomeňte si šest druhů koření, které určitě pozvěte do své kuchyně i lékárničky.
Díky vysokému obsahu vitaminů C, E a dalších antioxidantů se tyhle lehce nahořklé červené bobule řadí k superpotravinám. Podporují imunitu, předcházejí zánětům močových cest a k tomu skvěle chutnají. Uvařte z nich marmeládu nebo jimi rozzáříte třeba muffiny.
Více jak 850 aromatických prvků, které ovlivňují výslednou chuť, více než třicet různých způsobů pražení. Káva není jen povzbuzující nápoj s předlouhou tradicí. Káva je také zábavná alchymie.
Bohatá úroda, kterou najdeme v přírodě, láká k okamžité konzumaci. Co si budeme povídat, čerstvé plody jsou nejlepší… Jenže všechno se časem přejí a navíc by byla škoda alespoň něco neschovat ve sklenicích ve spíži. Týdeník Květy ve svém článku podotýká, že nejen proto, že se to hodí třeba při pečení vánočního cukroví.
Méně alkoholu a více antioxidantů. Tak by měla vypadat nová nízkoalkoholická a nealkoholická vína, na kterých pracuje firma EPS biotechnology z Kunovic.
Tradičně až 23. prosince se koná rozsvícení vánočních stromů v místních části Letohradu - Kunčicích. O hudbu se postaral Dětský soubor Moniky Vychytilové, pro několik desítek příchozích bylo zdarma přichystáno občerstvení.
Kutná Hora - Na půlnoční mši do kostela svatého Jakuba v Kutné Hoře dorazily na Štědrý den stovky lidí. Byli mezi nimi věřící i místní lidé, kteří si chtěli užít vánoční atmosféru v kostele.
Chřipkové období přichází každoročně a snad každý se snaží o nějakou prevenci, aby se mu chřipka vyhnula. Existuje celá řada lidových doporučení, co dělat, abychom získali větší imunitu a nemuseli řešit zdravotní problémy, které chřipku doprovázejí. Máme pro vás pár zaručených tipů.
Mostek - Společnost Algamo pěstuje v Mostku sladkovodní řasu Haematococcus pluvialis. V bývalém průmyslovém areálu textilky Tiba v Mostku z ní získává nejsilnější přírodní antioxidant na světě Astaxanthin. V sobotu otevřela unikátní továrnu veřejnosti.
Společnost Algamo pěstuje v Mostku sladkovodní řasu Haematococcus pluvialis. V bývalém průmyslovém areálu textilky Tiba v Mostku z ní získává nejsilnější přírodní antioxidant na světě Astaxanthin. V sobotu otevřela unikátní továrnu veřejnosti.
Zahradníci šípkové keře nevidí rádi. Rostou divoce, píchají a pnou se do výšky korun stromů. Komu se jich ale zželí, vypěstuje si na domácí půdě obrovský zdroj vitamínu C.
Čas léta je spojen s obdobím zrání drobných plodů - jahod, malin, borůvek, ostružin, angreštu a rybízu. Mají nejen lahodnou chuť, ale také celou řadu vitamínů, minerálních látek, a také obsahují esenciální mastné kyseliny. Všechny zmiňované rostliny jsou nabité antioxidanty, které tělo ochraňují před slunečními paprsky. Abychom posílili organismus pro zimní období, měli bychom jich sníst v letní sezoně jeden a půl kila.
V České republice stoupá podíl žen, které pijí pivo. „Naše průzkumy říkají, že se české ženy chtějí setkávat s přáteli a známými, mají chuť se bavit. Proto nepřekvapí, že i ženy si čím dál častěji dopřávají návštěvu pivnic," potvrzuje výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová.
Žďárské vrchy - Přírodní antibiotikum, antioxidant, zdroj vitaminu C, prostředek na snižování krevního tlaku i na podporu trávení. Řeč je o medvědím česneku, bylině, kterou právě v těchto dnech v lesích vyhledávají řady jejích příznivců.
Období medvědího česneku je opět tady. Využijte krátkého jarního období, kdy je možné tuto bylinu volně nacházet a sbírat v lesích na různých místech regionu, a vylepšete si svůj jídelníček.
Diety a zdravější výběr jídel, to je dnes moderní představa většiny Čechů o zdravém stravování. Jídla, jako je například bůček nebo knedlíky, považujeme za vyloženě nezdravé. Málokdo ovšem ví, že opak je pravdou.
Zlín – Čokoládové tabulky, čokoládové pralinky, horká bílá, mléčná či hořká čokoláda, čokoládové víno a pivo nebo čokoláda coby pastelka a celá řada dalších do hněda zbarvených sladkostí. Zkrátka čokoláda všude, kam se podíváš, byla po tři uplynulé dny doménou zlínské Sportovní haly Euronics. Konal se tam Čokoládový festival, jehož cílem bylo ukázat, že všemi generacemi oblíbená pochutina není jen slovo.
Řím - Zmrzlina může prodlužovat život. Nejlepší je k tomuto účelu čokoládová, oříšková či ze zeleného čaje. "Kdo říká, že by dobrá jídla měla tělu škodit?" táže se Valerio Sanguigni, kardiolog z římské univerzity Tor Vergata, který studoval a nechal si patentovat tento výjimečný koncentrát antioxidantů. A příznivými účinky kornoutu zmrzliny se zabýval i takový vědecký časopis jako je Nutrition, píše italský deník La Repubblica.
Zlín - Na Zlínsku je evidováno přes 30 památných stromů. Jedním z nejcennějších je morušovník černý, který roste v Prštném na Podhoří u křižovatky. Mohutná dřevina má až 150 let, ale přesné stáří nelze určit. Morušovník je nejen esteticky zajímavý, ale je také vzácný. Dříve se přitom moruše využívaly mnohem více. Tyto bobule obsahují hodně železa, ale také vitamin C nebo resveratrol, který se nachází i v červeném víně a je to velmi prospěšný antioxidant.
Brno - Zatímco na oblíbený burčák si lidé v kraji ještě asi měsíc počkají, už v těchto dnech si mohou vychutnat mošt s názvem višňák. Sladký nápoj s dvěma až pěti procenty alkoholu seženou lidé například v burčákomatu brněnského hypermarketu Globus. „Letošní úroda byla navzdory rozmarům počasí průměrná. Prodávat višňák budeme do konce srpna, kdy navážeme nabídkou burčáku," upřesnil Petr Krejčík z vinařství Lednice Annovino.
Spotřeba vody u pokojových květin je v teplých letních měsících velmi vysoká. Na to musíme pamatovat především v době dovolených. Je také vhodná doba na vydatné přihnojování především balkonových a kbelíkových rostlin.
Zlín-Kostelec – Mnohé zdravotní potíže se dají vyřešit bez chemikálií a za pomoci jednoduchých prostředků. Ve Zlíně-Kostelci si mimo jiné můžete vyzkoušet sílu švestek.
Léto milujeme – vzduch se tetelí teplem, dozrává ovoce, vlahé noci jsou jako stvořené k romantickému posezení se sklenkou vína… a navíc si můžeme během dovolené užívat lenošení. Léto je ovšem také dobou plavek a lehoučkého oblečení. A to nás nutí dbát o linii více než obvykle. Náš jídelníček se tak hemží zeleninou, rybami, luštěninami, sýry, jogurty… Jenže – co když nás přepadne neodolatelná chuť na sladké? Raději než po zmrzlině či poháru se šlehačkou sáhněte po oříškové tyčince MAXI NUTA.
Východní Čechy - Minulý týden jsme se v naší rubrice o zdraví, zdravém životním stylu a stravování zaměřili na tzv. superpotraviny neboli superfoods. Jsou to takové potraviny, které obsahují spoustu vitamínů, minerálů, stopových prvků, aminokyselin, vlákniny, antioxidantů a dalších zdraví prospěšných látek.
Východní Čechy - Minulý týden jsme se v naší rubrice o zdraví, zdravém životním stylu a stravování zaměřili na tzv. superpotraviny neboli superfoods. Jsou to takové potraviny, které obsahují spoustu vitamínů, minerálů, stopových prvků, aminokyselin, vlákniny, antioxidantů a dalších zdraví prospěšných látek.
Východní Čechy - Minulý týden jsme se v naší rubrice o zdraví, zdravém životním stylu a stravování zaměřili na tzv. superpotraviny neboli superfoods. Jsou to takové potraviny, které obsahují spoustu vitamínů, minerálů, stopových prvků, aminokyselin, vlákniny, antioxidantů a dalších zdraví prospěšných látek.
Východní Čechy - Minulý týden jsme se v naší rubrice o zdraví, zdravém životním stylu a stravování zaměřili na tzv. superpotraviny neboli superfoods. Jsou to takové potraviny, které obsahují spoustu vitamínů, minerálů, stopových prvků, aminokyselin, vlákniny, antioxidantů a dalších zdraví prospěšných látek.