Kreativ

ŠTÍTEK: antioxidant

Mezi čokoládami nabízí nejvíc zdravotních benefitů čokoláda hořká.

Tabulka plná antioxidantů pomáhá snižovat riziko demence

Čokoláda by mohla pomáhat proti vzniku demence. Důležitou roli při vzniku demence hraje genetika, věk, nekvalitní strava i nedostatek pohybu, duševní aktivity a spánku. Vědci stále pátrají po faktorech, které by mohly chránit starší lidi před mentálním úpadkem. A vše nasvědčuje tomu, že jedním z nich by mohla být konzumace hořké čokolády.

V Etiopii se tef nejčastěji používá k výrobě chleba zvaného enjera nebo injera.

Milička habešská: Bezlepková obilovina tef prospívá kostem i srdci

O obilnině s krásným názvem milička habešská, známé také jako tef, většina lidí zřejmě nikdy neslyšela. Její miniaturní zrnka jsou však z hlediska výživy nesmírně zajímavá. Neobsahují lepek, zato jsou zdrojem vlákniny, železa a zejména vápníku, jehož obsah mají překvapivě vysoký.

Nejvíce užitku z jablek získáte, když je budete jíst syrová a neloupaná.

Nejzdravější na světě? V Česku běžné ovoce chrání mozek i srdce

Jablko je malý zásobník velkého množství živin. Obyčejné jablko je pro nás v České republice dostupné po celý rok, a když si každý den dopřejeme byť jen jedno nebo dvě, prokážeme našemu zdraví velkou službu. Vitamíny, minerály, vláknina a voda prospějí srdci, trávicímu ústrojí, pleti i štíhlé linii.

Rajčatovo-bazalková paštika ze slunečnicových semínek je zdravé a chutné jídlo.

Chutná paštika ze slunečnicových semínek a rajčat prospěje srdci i mozku

Nedílnou součástí české kuchyně jsou pomazánky. Zkuste do svého rodinného receptáře zařadit i pomazánku ze slunečnicových semínek a sušených rajčat. Vzhledem připomíná paštiku, je výživná, sytá, plná bílkovin, zdravých tuků i antioxidantů a obohatí vás novou škálou chutí. Navíc ji můžete nabídnout i lidem, kteří preferují rostlinnou stravu.

Polyfenoly, které lyofilizované ovoce obsahuje, mohou snižovat hladinu cukru v krvi a prospívat kognitivním funkcím, například zlepšení paměti.

Nahraďte chipsy křupavým zobáním. Snižuje hladinu cukru a zlepšuje paměť

Potrpíte si na zobání chipsů, ale chtěli byste tuhle extrémně nezdravou pochoutku raději něčím nahradit? Někteří lidé přešli na lyofilizované ovoce. Je stejně příjemně křupavé, ale neskonale zdravější, protože uchovává většinu živin, které nám poskytuje ovoce čerstvé. Jednu chybu však tohle zdravé mlsání má.

Studie naznačují, že pravidelná konzumace borůvek může dlouhodobě snížit krevní tlak.

Sezona nejlepšího ovoce pro snížení krevního tlaku je v plném proudu

Čas borůvek přináší mnoho kulinárních potěšení. Patří mezi ně borůvkové knedlíky, koláče, smoothie nebo syrové borůvky s tvarohem či jogurtem. Víte však, že ten, kdo má pusu fialovou od borůvek, udělal i něco pro své zdraví? Malé modré kuličky jsou totiž zdrojem nesmírně zdravých látek. Vedle jiných účinků pomáhají také snižovat krevní tlak.

Jedním z nejlepších nápojů k zahnání žízně je voda s nakrájenou salátovou okurkou.

Žádné sladké limonády. Ve vedru vám pomůže lahodný osvěžující nápoj

Ve vedru se lidé více potí a mohou trpět dehydratací, proto je důležité nezanedbávat pitný režim. Jedním z nejlepších nápojů k zahnání žízně je voda s nakrájenou salátovou okurkou. Její příprava je jednoduchá a ten, kdo ji pije pravidelně, navíc podpoří své zdraví – a to hned několika způsoby.

Pokud nejste milovníky kávy, denní dávku kofeinu vám zajistí zelený čaj nebo matcha.

Ranní nápoje, které nahradí kávu a nastartují mozek

Ačkoliv je káva skvělou cestou, jak ráno probudit tělo i mysl, jsou lidé, kterým nevyhovuje, nebo jim z nějakých důvodů vyhovovat přestala. Naštěstí existuje několik nápojů, které nám ráno pomohou nastartovat mozek a nakopnout organismus podobně jako káva. Patří mezi ně například zelený nebo ženšenový čaj i kurkumové laté.

Místo detoxikačních diet nebo nápojů se zaměřte na vyváženou stravu bohatou na ovoce, zeleninu, libové bílkoviny a celozrnné produkty. Vaše játra vám poděkují.

5 potravin, které prospívají regeneraci jater. Potřebuje je každý druhý Čech

Játra jsou jedním z nejdůležitějších a nejodolnějších orgánů v lidském těle. Pokud je však příliš namáháme, například nezdravým životním stylem, hrozí narušení jejich fungování. Důsledkem může být vážné ztučnění jater a další choroby. Podle odborníků je jedním z klíčů k udržení zdraví jater vyvážená strava. Existují totiž potraviny, které podporují funkci jater nebo je přímo chrání.

Mražené ovoce a zelenina mají velmi podobný obsah vitaminů a dalších důležitých živin jako čerstvé.

Nezavrhujte mraženou zeleninu. Srovnání s čerstvou vás překvapí

Mražené potraviny jsou v povědomí lidí většinou spojeny s nižší kvalitou produktu a leností kupujících, kterým se nechce příliš namáhat v kuchyni. V případě mražené zeleniny a mraženého ovoce bychom však podle odborníků neměli být tak jednoznačně odmítaví. Množství živin, které obsahují, by totiž mnoho lidí mohlo překvapit.

Každý stupeň zralosti banánu má jiné zdravotní přínosy.

Jaká barva banánu je nejzdravější? Jedna je na imunitu, druhá zase proti mrtvici

Banán je ovoce, které umí rychle měnit svou podobu. Z obchodu si přinesete zelené plody, ale brzy začnou žloutnout, později se na nich objeví hnědé skvrnky, takže vypadají jako pihovaté, a pak začnou hnědnout. Neošklíbejte se nad žádným stupněm zralosti banánu, protože každý z nich má různé zdravotní přínosy. A některé jsou pro naše zdraví opravdu důležité. Věděli jste, že odborníci na výživu si obzvláště považují zelených banánů?

Bršlice kozí noha obsahuje množství zdraví prospěšných látek. Je známá především jako účinný prostředek při zánětech kloubů, má však také pozitivní vliv například na trávení a působí jako prevence proti močovým a ledvinovým kamenům.

Není to plevel, ale zelenina zdarma. Léčí bolavé klouby a je silný antioxidant

Roste na každém rohu, rychle se množí a je velmi těžké se jí zbavit. Na vlastnosti, pro které je bršlice kozí noha často nenáviděná, však lze pohlížet i z jiného úhlu pohledu – stačí vyjít před dům a můžete si zdarma natrhat množství zdravé listové zeleniny. Bršlice je totiž skvělým pomocníkem při potížích pohybového aparátu. Pomáhá při bolestech kloubů, dně či revmatu. Umí toho však ještě daleko víc. A jako bonus se může pochlubit příjemnou chutí podobnou petrželce.

Kustovnice čínská je považována za rostlinu dlouhověkosti.

Goji, zázračné bobule z Himalájí: Podporují plodnost, srdce i dlouhověkost

Sušené plody kustovnice čínské, známé také jako goji, vypadají jako malé svrasklé šípky nebo červené rozinky. Jsou k dostání i v českých obchodech. Mnoho lidí však neví, jaký zdravotní potenciál se v nich skrývá. Goji je považována za rostlinu dlouhověkosti. Živiny, které obsahuje, mají mimo jiné vliv na zdraví očí, jater a srdce. Skvělé jsou i pro zlepšení imunity či podporu plodnosti, pomáhají při cukrovce a s hubnutím.

Bílá pěna na medu je plná úžasných včelích pokladů.

Bílý povlak na medu. Jen znalci vědí, co právě drží v rukou

Co dělat, když otevřete sklenici s medem a na jeho povrchu uvidíte bílý povlak, který vypadá jako zvláštní zkrystalizovaná pěna? Hodně lidí by zřejmě došlo k názoru, že s medem není něco v pořádku a že by s jeho konzumací měli být opatrní. Ve skutečnosti by se však měli radovat, protože si pořídili med, který je velmi kvalitní.

Sladká káva, a obzvláště ta, která pochází z díly kreativního baristy, může být velkým potěšením. Ale nic se nemá přehánět.

Nejhorší káva pro zdraví srdce. Češi ji přesto milují a pijí po litrech

Káva je nápoj, bez něhož si mnoho lidí nedokáže své fungování představit. I když byla ještě před několika desítkami let považována za zdroj možných zdravotních problémů, dnes se vědci kloní k názoru, že umírněné pití černé kávy může naopak zdraví prospět. Kávu ocení například srdce. Také může díky obsaženým antioxidantům pomoci v prevenci některých nebezpečných chorob. Ne každý kávový nápoj však tyto příznivé účinky má. Před některými dokonce kardiologové varují, protože mohou zvýšit riziko srdečních onemocnění.

Výzkumy ukazují, že polyfenoly, tedy látky s antioxidačními účinky, obsažené v čaji oolong mimo jiné snižují hladinu cukru v krvi.

Pijte oolong místo zeleného čaje. Snižuje záněty i hladinu cukru v krvi

O tom, že čaj má velmi příznivé účinky na lidské zdraví, se ví už stovky let. U nás se nejčastěji pije čaj černý a čaj zelený, jehož zdravotní účinky jsou obzvláště vyhlášené. Velmi zajímavé benefity však má i čaj oolong, v překladu černý drak. Mimo jiné umí oolong snižovat hladinu cukru v krvi a pomáhá v boji proti zánětu.

Nenápadnou rostlinku odborníci označují za vitaminovou bombu a špičkový zdroj důležitých živin.

Nenápadná bylina má ohromující zdravotní účinky. Pro seniory by měla být povinná

Řeřichou si lidé svůj jídelníček zpestřovali odnepaměti a její příjemnou trochu štiplavou chuť, připomínající ředkvičky, mají rádi i dnes. V posledních letech si získala velkou oblibu mezi stoupenci detoxikačních kúr, protože pro své všestranné účinky je ideální do očistné diety. Rozhodně by ji však neměli opomíjet starší lidé. Obsahuje totiž živiny, které podpoří jejich zdraví a pomohou jim s ochranou proti vážným chorobám.

Vědci zjistili, že lidé, kteří pijí kávu ráno, mají nižší riziko úmrtí na kardiovaskulární onemocnění.

Pití kávy je zdravé pouze v jednu denní dobu, vyplývá z nového výzkumu

Káva má nejen schopnost povzbudit organismus a zvýšit naši bdělost i pozornost, ale má také pozoruhodné zdravotní účinky. Může snížit riziko srdečních chorob, diabetu 2. typu i některých druhů rakoviny. Pozitivně působí i při prevenci Alzheimerovy choroby. Nedávný vědecký průzkum zjistil, ve kterou denní dobu je konzumace kávy zdraví nejprospěšnější.

Káva i olivový olej obsahují velké množství antioxidantů.

Dát si olivový olej do kávy? Přišla s tím známá firma, tělo to prý ocení

Když před dvěma lety společnost Starbucks nabídla zákazníkům kávu s olivovým olejem, mnoho lidí nevěřícně zvedalo obočí. Káva nazvaná Oleato byla oficiálně představena v Miláně. A nebylo to náhodou. K italskému životu totiž neodmyslitelně patří jak dobrá káva, tak kvalitní olivový olej. Navíc společnost vyrukovala s novým produktem krátce poté, co se v Itálii objevily výzvy k jejímu bojkotu. Káva s olivovým olejem tehdy vzbudila pozornost zákazníků i baristů, ale postupně se na ni zaměřili i odborníci na výživu.

Vliv kiwi na dobrý spánek potvrdily vědecké výzkumy.

Běžně dostupné ovoce může zkvalitnit váš spánek. A ještě si pochutnáte

Chutné a příjemně vonící ovoce, jehož jedinou chybou je chlupatá slupka, oplývá zdravými živinami. Kdo sní kiwi, ten dodá svému tělu množství vitaminů a minerálů, které prospívají srdci, zažívacímu i dýchacímu ústrojí. Málokdo však ví, že plody se zelenou dužinou a nakyslou chutí umějí také významně podporovat dobrý spánek.

Kombinace vajíček a špenátu má neuvěřitelný vliv na zrak a pevnost kostí.

Jídlo ze dvou běžných potravin: Zlepší zdraví kostí, očí i mozku u žen nad 40

Míchaná vejce se špenátem jsou jídlo, které na první dobrou vypadá jako dieta pro kulturisty, baletky nebo Pepka námořníka. Tato kombinace je však skvělou možností, jak vydatně a zdravě posnídat, pro každého člověka. Na rozdíl od sladkých cereálií nabízí vysoce kvalitní bílkoviny, řadu základních vitaminů i minerálů. Podle nutričních odborníků zásobí toto jídlo tělo důležitými živinami na celý den. K tomu může zlepšit svalovou hmotu, hladinu cholesterolu, funkce mozku či zrak. Lidé, kteří překročili čtyřicet let věku, by kombinaci vajíček a špenátu rozhodně měli věnovat pozornost.

Sušené švestky jako malá svačinka představují skvělý způsob, jak uspokojit chuť na sladké a zároveň poskytnout tělu množství velmi zdravých látek.

Sladká svačinka ochrání srdce i kosti, zlepší trávení a napomůže hubnutí

Sušené švestky, někde také karlátka, jsou velmi sladké, trochu lepkavé a hodí se do moučníků, müsli, ale i ke slanině či pečenému vepřovému. Odedávna se ví, že umějí rozpohybovat trávicí ústrojí a zbavit člověka zácpy. Vědci však zjistili, že toto obyčejné sušené ovoce má neobyčejné léčebné účinky na lidské zdraví. Je bohaté na draslík, vlákninu a antioxidanty. Podporuje zdraví srdce i kostí, zpomaluje proces stárnutí a napomáhá hubnutí.

Lusky tamarindu nejsou moc vzhledné, ale jejich možnosti využití jak v kulinářské, tak v léčebné oblasti tento nedostatek bohatě vyváží.

Zvláštní lusky překvapily: Detoxikují tělo, podporují srdce, pomáhají hubnout

Tamarind indický, v češtině také tamaryšek, je tropický strom s neobyčejnými plody. Vypadají jako zvláštní velké lusky a vedle zajímavé chuti a mnohostranného využití v kuchyni nabízejí také úžasné léčivé účinky. Plody tamarindu se odedávna používají k tišení bolesti, zmírňování nevolnosti a tlumení horečky. Nyní se však také ukazuje, že umí detoxikovat organismus a pomáhat v boji proti vážným chorobám, včetně kardiovaskulárních nemocí, rakoviny, šedého zákalu či obezity.

Kombucha připravená doma vyjde levněji.

Nápoj plný probiotik a antioxidantů milují celebrity. Upevní zdraví lidí nad 50

Jen málo nápojů je v současné době tak populárních jako kombucha. Celebrity, od herců až po sportovce, se s plechovkou kombuchového čaje nechávají rády vidět i fotit. V roce 2021 lidé za kombuchu utratili 2,64 miliardy dolarů a každým dalším rokem se toto číslo jen zvyšuje. Fermentovaný nápoj ze symbiotické kolonie bakterií a kvasinek je však opravdu zdravý. Probiotika, antioxidanty a další obsažené prospěšné látky nepomáhají jen celebritám. Mohou zlepšit i zdraví obyčejných lidí, zejména těch, kteří už překročili padesát let života.

Zdravotní výhody zeleného čaje vyplývají především ze skutečnosti, že obsahuje množství antioxidantů.

Dostupný nápoj pomůže lidem nad 50 let bojovat se stárnutím, chorobami i s váhou

Ke každodenním rituálům mnoha lidí patří zpravidla šálek kávy, od něhož si slibujeme, že nás povzbudí a zvýší naše soustředění. Stejné účinky však má i kvalitní zelený čaj, který navíc nabízí celou řadu zdravotních benefitů. Mnohé z nich mohou být zajímavé zejména pro lidi, kteří už překročili padesát let života. Látky obsažené v zeleném čaji totiž pomáhají bojovat s vysokým tlakem i cholesterolem. Dále snižují riziko osteoporózy, pomáhají chránit před Alzheimerovou a Parkinsonovou chorobou či zmírňují úzkost i stres. A umí také podpořit hubnutí.

Léčivé účinky rakytníku a medu se navzájem podporují.

Přírodní vitaminová bomba chránila zdraví kosmonautů. Češi ji hojně nakupují

Trnitý keř, který roste běžně i v České republice, nelze díky jasně oranžovým bobulím přehlédnout. Jmenuje se rakytník řešetlákový a jeho plody jsou skutečným pokladem přírody. Na co je zdravý rakytník, co všechno se dělá z rakytníku a jak ho nejlépe využít v období nejrůznějších nachlazení či viróz, jsme se zeptali lékárníka Filipa Škardy.

Jedno jablko denně má uzdravující účinek.

Jeden kus tohoto ovoce nahradí hrst prášků. Musí se ale jíst každý den

Nejpřirozenější léčba těla začíná na talíři. Pokud hledáte potravinu, která může tak trochu zafungovat jako lék, nemusíte chodit daleko. Máte ji po ruce na zahrádce, nebo v každé samoobsluze – jde o jablko. Otázky, proč jíst jablko denně, na co jsou jablka dobrá a kolik jich má člověk sníst, se odvíjejí od lidového tvrzení, že jedno jablko denně nahradí lékaře. Je to neuvěřitelné, ale vědci se opravdu pokusili tuto skutečnost studií ověřit. Její výsledky vás překvapí.

Kdo si nasbírá šípky v místě nezatíženém škodlivinami, ten si může vařit chutný čaj a těšit se z jeho zdravotních benefitů.

Ideální doba na sběr začíná: 8 důvodů, proč pít červené zlato

Šípky jsou jedním z nejkrásnějších a nejzdravějších darů, které nám příroda každý podzim dává. Jasně červené lesklé plody patří mezi rekordmany v obsahu vitaminu C. Vedle toho nabízejí nepřeberné množství dalších látek s léčivými účinky. To je důvod, proč si zaslouží přezdívku červené zlato. Kdo si nasbírá šípky v místě nezatíženém škodlivinami, ten si může vařit chutný čaj a těšit se z jeho zdravotních benefitů. Vedle posílení imunity a pomoci při boji s chřipkou či covidem je šípkový čaj výborný i při artróze nebo žaludečních vředech. Napomáhá také hubnutí a chrání pleť proti stárnutí.

Včelí chléb neboli perga udržuje zdraví jater a pomáhá se zácpou. Med strčí do kapsy.

Zklamání pro milovníky medu. Neobstál. Převálcoval ho jiný včelí produkt

Jen těžko by si někdo troufl tvrdit, že med nepatří mezi zdravé potraviny. Pravdou ale je, že ve včelím úlu najdeme ještě něco, čemu med nesahá ani po kotníky - včelí chléb neboli pergu. Nejsofistikovanější výrobek, který nám včely dávají. Pochází sice ze stejného přírodního zdroje jako med, ale včely při tvorbě pergy využívají procesu fermentace. A právě díky tomuto postupu zpracování je perga ve srovnání s ostatními včelími produkty na jasné první příčce.

Ovesné vločky patří mezi potraviny s mimořádným obsahem živin, které mají významný vliv pro naše tělo.

Obilnina plná zdravé vlákniny pomáhá hubnout, snižuje cukr i cholesterol v krvi

Oves patří mezi obiloviny, které obsahují nejvíce výživově hodnotných složek. Ke skvělým vlastnostem ovsa patří vysoký obsah rozpustné i nerozpustné vlákniny a vyšší obsah bílkovin. Na otázky, na co všechno je dobrý či jak zdravé jsou ovesné vločky, existuje opravdu dlouhá odpověď. Konzumace ovsa především příznivě ovlivňuje trávení, pomáhá při hubnutí a má řadu dalších zdravotních výhod.

Rajčata jsou nejen chutná a velmi zdravá, ale jsou i ideální pomocník při hubnutí.

Je jich všude plno: sezona zázračných pomocníků na hubnutí právě vrcholí

Chutnají skvěle a jejich vůně je nezaměnitelná. Rajčata mnoha barev i tvarů teď sklízejí zahrádkáři ve velkém a v obchodech jsou konečně za rozumnou cenu. To je dobré využít, protože rajčata jsou nejen velmi zdravá, ale jsou i ideální pomocník při hubnutí. Podívejte se, jaké pochoutky z rajčat připravit.

Sedmikrásky obsahují antioxidanty, které bojují proti stárnutí organismu.

Skromný kvítek pomáhá proti stárnutí. Vyhlazuje pleť, potvrdili vědci

Malá nenápadná sedmikráska, která kvete téměř po celý rok, byla po staletí využívána v lidovém léčitelství. Je sice malá výškou, ale velká výkonem. Umí totiž hojit rány, léčit kašel, vyrážky a záněty, čistit krev i zlepšovat trávení. A to není všechno: vědci potvrdili, že sedmikráska navíc obsahuje antioxidanty, které bojují proti stárnutí organismu. Obsahuje také látky, které příznivě ovlivňují stav pokožky, vlasů, nehtů i kostí.

Rajčata se vyplatí zařazovat do jídelníčku pravidelně

Dva zajímavé recepty: Oblíbená zelenina snižuje riziko rakoviny i nemocí srdce

Rajčata - šťavnatá dobrota různých tvarů i chutí. Těžko si dnes představíme, že ještě před několika staletími nebyla běžnou součástí evropského jídelníčku. Rajčata jsou navíc zdravá. Nutriční terapeutka Dana Hrnčířová prozrazuje, kdy a proč rajčata mohou zdraví zásadně podpořit. Ale také upozorňuje na to, kdy je rozhodně nejíst. Poradila také dva chutné recepty s rajčaty.

Nejen v kuchyni - i v lékárničce má přírodní jablečný ocet svoje místo.

Zázrak, nebo mýtus? Jablečný ocet vědce zatím nepřesvědčil, kuchaře rozhodně ano

Jablečný ocet je již po staletí známý svými léčivými účinky a prospěšností pro zdraví. Tento přírodní produkt se vyrábí fermentací jablečné šťávy a obsahuje množství prospěšných látek, včetně kyseliny octové, vitamínů, minerálů a antioxidantů. Používá se nejen v kuchyni jako dochucovadlo a konzervant, ale také v tradiční medicíně. Jablečný ocet může pomoci s trávením, podporuje hubnutí a udržuje stabilní hladinu cukru v krvi. Je také známý svými antibakteriálními vlastnostmi, což z něj činí účinný přírodní dezinfekční prostředek.