Kreativ

ŠTÍTEK: antioxidant

Doktor Leoš Středa.

Středy doktora Středy: Spirulina, kustovnice a další superpotraviny

Východní Čechy – Minulý týden jsme se v naší rubrice o zdraví, zdravém životním stylu a stravování zaměřili na tzv. superpotraviny neboli superfoods. Jsou to takové potraviny, které obsahují spoustu vitamínů, minerálů, stopových prvků, aminokyselin, vlákniny, antioxidantů a dalších zdraví prospěšných látek.

V "hubnoucí" ordinaci dr. Středy.

Středy doktora Středy: Tentokrát na téma superpotraviny

Východní Čechy – Základní složkou našich jídelníčků jsou potraviny. Věděli jste ale, že existují také takzvané superpotraviny? S trochou nadsázky by se dalo říci, že se jedná o potravinové superhrdiny a siláky. Zdravý jídelníček by je měl určitě obsahovat. Jsou však také vhodné i jako doplněk přechodných a dočasných diet. O jaké konkrétní potraviny se jedná a proč jsou tak super?

Vůně specialit z medvědího česneku přilákala na Zelný trh v pátek po jedenácté hodině dopoledne desítky lidí. Lidé mohou nejenom ochutnat hotová jídla ze čtyř stánků, ale také koupit si pesto z medvědího česneku a také svazky oblíbené jarní potraviny.

Muffiny nebo lívance. Medvědí česnek přilákal na Zelný trh milovníky jídla

Brno - Vůně specialit z medvědího česneku přilákala na Zelný trh v pátek 15. dubna po jedenácté hodině dopoledne desítky lidí. Organizátoři připravili akci i další den do tří odpoledne. Lidé mohou nejenom ochutnat hotová jídla ze čtyř stánků, ale také koupit si pesto z medvědího česneku a také svazky oblíbené jarní potraviny.

Vinař Břetislav Jakubík ze Zlechova.

Dvojici vín pojmenovali po věrozvěstech Cyrilu a Metodějovi

Zlechov – Cyrillus a Methodius, tak se jmenuje dvojice nejžhavějších novinek ve zlechovském Vinařství Jakubík, jejichž chuť, vůni i barvu budou moct jako první posoudit návštěvníci sobotní degustace Tichých vín v uherskohradišťské Redutě. Methodius je cuvée z burgundských odrůd a Cyrillus je cuvée z cabernetovských o­drůd.

Pečujte o svůj zrak s regionálním Deníkem.

Pečujte o svůj zrak s regionálním Deníkem

Máte možnost s námi vyzkoušet doplněk stravy Avilut Ginkgo od Herbacos Recordati v balení 90 kapslí, který svým složením přispívá k normálnímu fungování biologického filtru sítnice. Zahrnuje v sobě totiž jak karotenoidy a antioxidanty, tak vazoaktivní látky.Stačí jen správně odpovědět na otázku a 4 soutěžící vyhrávají 2 balení Avilut Ginkgo.

Ilustrační foto.

Hubnutí: které potraviny pomáhají?

Když je sníte, zhubnete. Pěkná představa. Ale tak to bohužel nefunguje. Přesto konzumace určitých potravin usnadňuje zbavování se přebytečných kil. Především jde o ty s vysokým obsahem vlákniny. Vždy je ale potřeba mít na paměti, že zázraky se nekonají, snižováníváhy je komplexní a také individuální záležitost.

Červenomasá odrůda Baya Marisa.

Zahradníci sklízí ze stromů první krvavá jablka

Region - Zahrádkáři, kteří předloni podlehli reklamě na atraktivní červenomasá jablka a obětovali řádově 300 až 700 korun za jeden stromek, se v těchto dnech dočkali své první sklizně. Zjišťují, které odrůdy jsou opravdu červené zvenku i zevnitř a u kterých je reklamní agentury nalákaly na počítačem upravené fotky jablek vylepšené o červenou barvu.

Mostecká elektrárna nalákala 
k prohlídce davy zvědavců

Elektrárna se otevřela lidem

Mostek - Den obce slavili v sobotu lidé v Mostku. Velkým lákadlem se stala i prohlídka zrekonstruovaného areálu bývalé Tiby.

Ilustrační foto.

Které potraviny nám zvednou náladu?

Paříž - Únava, stres, neklid, nálada pod psa. Ale co kdybyste změnili jídelníček? Lékařka Nina Cohenová-Koubiová, která se zabývá výživou a psychosomatikou, doporučuje některé potraviny, jejichž konzumace člověku může zvednout náladu. V první řadě to jsou tučné ryby.

Ilustrační foto

Vyrazte ochutnávat borůvkové speciality

Borůvkové hody probíhají coby jedna ze dvou kulinářských akcí roku v Malé Morávce a Karlově pod Pradědem od soboty 15. do neděle 16. srpna. Většina tamních restaurací zve při borůvkovém víkendu na nejrůznější speciality, jimž dominují borůvkové knedlíky na mnoho způsobů.

Ilustrační foto.

Rady do zahrady: Seriál o podnožích

St. Julien A je nejrozšířenější středně vzrůstná podnož, která je vhodná pro slivoně, meruňky a broskvoně. Vyznačuje se střední intenzitou růstu, uniformním růstem stromů, dobrým ukotvením na stanovišti, raným nástupem do plodnosti a nepodrůstá

Ilustrační foto.

Rady do zahrady: Seriál o podnožích

St. Julien A je nejrozšířenější středně vzrůstná podnož, která je vhodná pro slivoně, meruňky a broskvoně. Vyznačuje se střední intenzitou růstu, uniformním růstem stromů, dobrým ukotvením na stanovišti, raným nástupem do plodnosti a nepodrůstá

Vlašské ořechy.

Jezte ořechy, jsou zdravé a blahodárně působí na váš organismus

Máte málo energie? Nestíháte všechno, co byste chtěli? Začněte žít zdravěji. Ke zdravému životnímu stylu neodmyslitelně patří i vyvážená strava plná vitamínů, minerálů a dalších prospěšných látek. Není snad nic lepšího než si dát denně hrst oříšků, které vám cenné látky doplní jednoduše a ještě si pochutnáte. Jedna hrst představuje optimální dávku, která pozitivně ovlivní vaši náladu a navodí příjemný pocit. Ráno si můžete oříšky přidat do jogurtu nebo müsli, večer jimi můžete nahradit nezdravé chipsy nebo tyčinky.

Ilustrační foto

Půl hrsti ořechů denně může snížit riziko úmrtí, uvedli vědci

Amsterodam – Jedení půl hrsti ořechů každý den může podstatně snížit riziko předčasného úmrtí, naznačila studie nizozemských vědců. Odborníci z univerzity v Maastrichtu během desetileté studie zjistili, že u lidí, kteří jedí nejméně deset gramů oříšků denně, je riziko úmrtí o 23 procent nižší, uvedla britská BBC.

Ilustrační foto

Test margarínů: Obsahují málo tuku, ale hodně vody, zjistil dTest

Praha - Roztíratelné rostlinné tuky, běžně označované jako margaríny, obsahují v mnoha případech málo tuku, ale hodně vody. Vyplývá to z testu časopisu dTest. Pod názvem margarín se smějí prodávat jen výrobky, které obsahují mezi 80 a 90 procenty tuku. Testovaných 22 výrobků obsahovalo od 20 do 60 procent tuku, uvedl dTest.

Ilustrační foto.

Norský losos pomůže doplnit potřebné látky

S příchodem zimy, kdy se zkracují dny, chybí lidskému organismu vitaminy ze slunečního svitu. Jak je doplnit? Buď můžeme utrácetza potravinové doplňky, nebo si můžeme dát norského lososa, což je jistě chutnější a zároveň zdravější. Jeho konzumace je totižjedním ze způsobů, jak doplnit Omega-3 nenasycené mastné kyseliny, vitaminy A, B12, D a antioxidanty.

Ilustrační foto

Jaká je ideální denní porce ovoce a zeleniny?

Pojídat hodně ovoce a zeleniny je zdraví prospěšné, to víme všichni, ale jaké je ideální množství? Pět porcí denně, jak to doporučuje Světová zdravotnická organizace (WHO), anebo ještě více, aby se zvýšil ochranný účinek? Podle jednoho z dosud nejrozsáhlejších průzkumů na toto téma, jehož výsledky přinesla publikace British Medical Journal, se oněch pět porcí denně zdá nanejvýše vhodnou dávkou k zajištění blahodárných účinků ovoce a zeleniny. Je zde však práh, za nímž se tyto účinky již nezvyšují.

Ilustrační foto

Těžký život psa ve městě. Nemoci i obezita

Život dnešního psa zdaleka nevypadá tak, jak bylo zvykem před dvaceti nebo padesáti lety. Ze zahrad a polí se se svými páníčky přestěhovali do měst a malých bytů. Pes v očích člověka už není pouhé zvíře, ale člen rodiny. Podle toho se k němu lidé také chovají - nechávají ho spát v posteli, dávají mu ochutnávat lidské jídlo a berou ho třeba na nákupy. Veterináři ale upozorňují, že městský pes strádá, a pokud nemá dostatečnou péči, je více nemocný a dříve umírá. Jak se Češi ke svým mazlíčkům chovají?

Ilustrační foto

Biopotraviny jsou nutričně hodnotnější než běžné potraviny, zjistila studie

Praha - Biopotraviny jsou nutričně hodnotnější než produkty konvenčního zemědělství. Vyplývá to z výsledků nové mezinárodní studie vedené britskou Newcastle University. Podle studie, na níž v tiskové zprávě upozornili ekologové z Hnutí Duha, obsahují biopotraviny o desítky procent více antioxidantů a polyfenolů, zároveň méně reziduí pesticidů a těžkých kovů. Výsledky podobných studií se však výrazně odlišují. Jiné v minulosti dokazovaly, že biopotraviny hodnotnější než běžné produkty nejsou.

Zdravý elixír pro oči a kůži

Podle měření Solární a ozonové laboratoře Českého hydrometeorologického ústavu síla ozonové vrstvy soustavně klesá. Sluneční záření je stále agresivnější, a proto je zapotřebí naše tělo účinně chránit.

Ilustrační foto

Poradna doktora Středy: Zelená káva na hubnutí

J. Novotná, Kralupy nad Vltavou: Jak je to s hubnutím pomocí zelené kávy? Prý se jejím užíváním dá shodit až 14 kilogramů za 4 týdny. Zajímalo by mě, jaký je Váš názor na tento zázrak přírody.

Ilustrační foto

Lékárny budou prodávat červené víno z Břeclavska

Jediné víno, které se od letošního podzimu může prodávat v českých lékárnách, je z Břeclavska. Stojí za ním společnost ResVinia. Její červené víno, které je směsí několika odrůd, je vyrobené z hroznů z katastru Velkých Bílovic a Moravského Žižkova.

Ilustrační foto

Lékárny budou prodávat červené víno z Břeclavska

Břeclavsko – Jediné víno, které se od letošního podzimu může prodávat v českých lékárnách, je z Břeclavska. Stojí za ním společnost ResVinia. Její červené víno, které je směsí několika odrůd, je vyrobené z hroznů z katastru Velkých Bílovic a Moravského Žižkova.