Kreativ

ŠTÍTEK: antioxidant

Některé koření by ve vaší kuchyni ani "lékárničce" nemělo chybět.

Zhubnout lze i díky koření. Tento poklad v kuchyni dokáže navíc posít imunitu

Nezastupitelnou roli v zimním jídelníčku hraje koření. To ostré má zahřívací schopnost a může být tělu nápomocné při posilování imunity. Ideálními druhy a pomocníky pro naše tělo jsou kajenský a černý pepř nebo zázvor, ale hodí se i méně pálivé koření jako skořice, kardamom nebo kurkuma. Připomeňte si šest druhů koření, které určitě pozvěte do své kuchyně i lékárničky.

Brusinková marmeláda

Recepty s brusinkami: Chutnají skvěle a ještě prospívají zdraví

Díky vysokému obsahu vitaminů C, E a dalších antioxidantů se tyhle lehce nahořklé červené bobule řadí k superpotravinám. Podporují imunitu, předcházejí zánětům močových cest a k tomu skvěle chutnají. Uvařte z nich marmeládu nebo jimi rozzáříte třeba muffiny.

Čas zavařování: u malin, borůvek či brusinek se musejí dodržet určitá pravidla

Bohatá úroda, kterou najdeme v přírodě, láká k okamžité konzumaci. Co si budeme povídat, čerstvé plody jsou nejlepší… Jenže všechno se časem přejí a navíc by byla škoda alespoň něco neschovat ve sklenicích ve spíži. Týdeník Květy ve svém článku podotýká, že nejen proto, že se to hodí třeba při pečení vánočního cukroví.

Jak se chránit před chřipkou

Chřipkové období přichází každoročně a snad každý se snaží o nějakou prevenci, aby se mu chřipka vyhnula. Existuje celá řada lidových doporučení, co dělat, abychom získali větší imunitu a nemuseli řešit zdravotní problémy, které chřipku doprovázejí. Máme pro vás pár zaručených tipů.

Vystavují ovoce a zeleninu

Krnovští zahrádkáři po válce měli velkou podporu ze strany města, protože dokázali tlumit výkyvy v zásobování potravinami. Jak se jim daří dnes?

Rady do zahrady

Příbram - Opět přinášíme čtenářům několik aktuálních rad do zahrady.

Antioxidanty v drobném ovoci chrání i proti slunci

Čas léta je spojen s obdobím zrání drobných plodů - jahod, malin, borůvek, ostružin, angreštu a rybízu. Mají nejen lahodnou chuť, ale také celou řadu vitamínů, minerálních látek, a také obsahují esenciální mastné kyseliny. Všechny zmiňované rostliny jsou nabité antioxidanty, které tělo ochraňují před slunečními paprsky. Abychom posílili organismus pro zimní období, měli bychom jich sníst v letní sezoně jeden a půl kila.

Ženy pijí čím dál tím více piva

V České republice stoupá podíl žen, které pijí pivo. „Naše průzkumy říkají, že se české ženy chtějí setkávat s přáteli a známými, mají chuť se bavit. Proto nepřekvapí, že i ženy si čím dál častěji dopřávají návštěvu pivnic," potvrzuje výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová.

Čokoládu vzali ve Zlíně útokem. Chutnala celá hala

Zlín – Čokoládové tabulky, čokoládové pralinky, horká bílá, mléčná či hořká čokoláda, čokoládové víno a pivo nebo čokoláda coby pastelka a celá řada dalších do hněda zbarvených sladkostí. Zkrátka čokoláda všude, kam se podíváš, byla po tři uplynulé dny doménou zlínské Sportovní haly Euronics. Konal se tam Čokoládový festival, jehož cílem bylo ukázat, že všemi generacemi oblíbená pochutina není jen slovo.

Rady do zahrady

Příbram - Přečtěte si další rady do zahrady od Petra Kumšty.

Patentovaná italská zmrzlina může prodlužovat život

Řím - Zmrzlina může prodlužovat život. Nejlepší je k tomuto účelu čokoládová, oříšková či ze zeleného čaje. "Kdo říká, že by dobrá jídla měla tělu škodit?" táže se Valerio Sanguigni, kardiolog z římské univerzity Tor Vergata, který studoval a nechal si patentovat tento výjimečný koncentrát antioxidantů. A příznivými účinky kornoutu zmrzliny se zabýval i takový vědecký časopis jako je Nutrition, píše italský deník La Repubblica.

Vzácný morušovník zkrášluje zlínské Prštné přes sto let

Zlín - Na Zlínsku je evidováno přes 30 památných stromů. Jedním z nejcennějších je morušovník černý, který roste v Prštném na Podhoří u křižovatky. Mohutná dřevina má až 150 let, ale přesné stáří nelze určit. Morušovník je nejen esteticky zajímavý, ale je také vzácný. Dříve se přitom moruše využívaly mnohem více. Tyto bobule obsahují hodně železa, ale také vitamin C nebo resveratrol, který se nachází i v červeném víně a je to velmi prospěšný antioxidant.

Je burčák skutečně zdravý?

Staré pranostiky říkají, že každý rok se má vypít tolik burčáku, kolik je v těle krve. To ale zvládne málokdo. Kvalitní burčák rozhodně není nezdravý.

Předchůdce burčáku? Začíná sezóna višňového moku

Brno - Zatímco na oblíbený burčák si lidé v kraji ještě asi měsíc počkají, už v těchto dnech si mohou vychutnat mošt s názvem višňák. Sladký nápoj s dvěma až pěti procenty alkoholu seženou lidé například v burčákomatu brněnského hypermarketu Globus. „Letošní úroda byla navzdory rozmarům počasí průměrná. Prodávat višňák budeme do konce srpna, kdy navážeme nabídkou burčáku," upřesnil Petr Krejčík z vinařství Lednice Annovino.

Rady do zahrady: Závlaha květin a ovocných dřevin

Spotřeba vody u pokojových květin je v teplých letních měsících velmi vysoká. Na to musíme pamatovat především v době dovolených. Je také vhodná doba na vydatné přihnojování především balkonových a kbelíkových rostlin.

Rady do zahrady

Příbram - Přečtěte si další rady do zahrady Petra Kumšty.

Švestky umí léčit, ukazují v Kostelci

Zlín-Kostelec – Mnohé zdravotní potíže se dají vyřešit bez chemikálií a za pomoci jednoduchých prostředků. Ve Zlíně-Kostelci si mimo jiné můžete vyzkoušet sílu švestek.

Maxi Nuta na výlety a dovolené

Léto milujeme – vzduch se tetelí teplem, dozrává ovoce, vlahé noci jsou jako stvořené k romantickému posezení se sklenkou vína… a navíc si můžeme během dovolené užívat lenošení. Léto je ovšem také dobou plavek a lehoučkého oblečení. A to nás nutí dbát o linii více než obvykle. Náš jídelníček se tak hemží zeleninou, rybami, luštěninami, sýry, jogurty… Jenže – co když nás přepadne neodolatelná chuť na sladké? Raději než po zmrzlině či poháru se šlehačkou sáhněte po oříškové tyčince MAXI NUTA.

Středy doktora Středy: Spirulina, kustovnice a další superpotraviny

Východní Čechy - Minulý týden jsme se v naší rubrice o zdraví, zdravém životním stylu a stravování zaměřili na tzv. superpotraviny neboli superfoods. Jsou to takové potraviny, které obsahují spoustu vitamínů, minerálů, stopových prvků, aminokyselin, vlákniny, antioxidantů a dalších zdraví prospěšných látek.

Středy doktora Středy: Spirulina, kustovnice a další superpotraviny

Východní Čechy - Minulý týden jsme se v naší rubrice o zdraví, zdravém životním stylu a stravování zaměřili na tzv. superpotraviny neboli superfoods. Jsou to takové potraviny, které obsahují spoustu vitamínů, minerálů, stopových prvků, aminokyselin, vlákniny, antioxidantů a dalších zdraví prospěšných látek.

Středy doktora Středy: Spirulina, kustovnice a další superpotraviny

Východní Čechy - Minulý týden jsme se v naší rubrice o zdraví, zdravém životním stylu a stravování zaměřili na tzv. superpotraviny neboli superfoods. Jsou to takové potraviny, které obsahují spoustu vitamínů, minerálů, stopových prvků, aminokyselin, vlákniny, antioxidantů a dalších zdraví prospěšných látek.

Středy doktora Středy: Spirulina, kustovnice a další superpotraviny

Východní Čechy - Minulý týden jsme se v naší rubrice o zdraví, zdravém životním stylu a stravování zaměřili na tzv. superpotraviny neboli superfoods. Jsou to takové potraviny, které obsahují spoustu vitamínů, minerálů, stopových prvků, aminokyselin, vlákniny, antioxidantů a dalších zdraví prospěšných látek.

Středy doktora Středy: Spirulina, kustovnice a další superpotraviny

Východní Čechy – Minulý týden jsme se v naší rubrice o zdraví, zdravém životním stylu a stravování zaměřili na tzv. superpotraviny neboli superfoods. Jsou to takové potraviny, které obsahují spoustu vitamínů, minerálů, stopových prvků, aminokyselin, vlákniny, antioxidantů a dalších zdraví prospěšných látek.

Středy doktora Středy: Tentokrát na téma superpotraviny

Východní Čechy – Základní složkou našich jídelníčků jsou potraviny. Věděli jste ale, že existují také takzvané superpotraviny? S trochou nadsázky by se dalo říci, že se jedná o potravinové superhrdiny a siláky. Zdravý jídelníček by je měl určitě obsahovat. Jsou však také vhodné i jako doplněk přechodných a dočasných diet. O jaké konkrétní potraviny se jedná a proč jsou tak super?