Kreativ

ŠTÍTEK: brambor

Ilustrační foto

Farmáři: Na čerstvou zeleninu si počkáme. Mrazy zpozdí úrodu o měsíc

Plzeň – O měsíc až šest týdnů se posune zahájení prodeje letošní čerstvé jarní zeleniny a bylinek z polí a zahrad českých farmářů. Důvodem jsou dosavadní mrazy po celém Česku včetně Litoměřicka a Roudnicka, které jsou zdrojem zeleniny pro západ Čech, kde se jí ve velkém věnuje málo pěstitelů, řekli zahrádkáři a Tomáš Popp, organizátor farmářských trhů v Plzni, jejichž čtvrtý ročník dnes začal.

Ludmila Vilánková.

K Bílé sobotě patří slavnost vzkříšení

Strakonice – Jaro a Velikonoce bývaly protkané tradicemi. Dnes už se mnohé vytratily, některé se zase vrací. Ludmila Vilánková z Muzea středního Pootaví přiblížila, proč je středa Škaredá a jakou roli měly kdysi rozkvetlé kočičky.

Kuchařka Ivana Derynková ukazuje pekáč plný kuřete na smetaně.

RECEPT DENÍKU: Recept vznikl improvizací

Ústí nad Labem - „Manželka dělá doma zapečené brambory se šlehačkou s vepřovou kotletou. Ale s kuřecím to není také špatné," zhodnotil recept Deníku Pavel Pokorný.

Ilustrační foto.

Brambora za 2,6 miliardy korun

Karlovarský kraj - Horký brambor za 2,6 miliardy mají v pondělí v ruce krajští zastupitelé. Na programu mimořádného krajského zastupitelstva je totiž jeden jediný bod stav Regionálního operačního programu Severozápad. A stav není dobrý. Naopak.

Ilustrační foto.

Brambora za 2,6 miliardy

Karlovarský kraj - Horký brambor za 2,6 miliardy budou mít v ruce krajští zastupitelé už dnes.

Ilustrační foto.

Brambora za 2,6 miliardy

Karlovarský kraj – Horký brambor za 2,6 miliardy budou mít v ruce krajští zastupitelé už dnes.

Ilustrační foto.

dm drogerie stahuje z trhu dětskou výživu, může obsahovat sklo

Brno – Síť drogerií dm drogerie markt stahuje z trhu jeden druh dětské výživy Alnatura, výrobek může obsahovat úlomky skla. Na svém webu to uvedla Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Varování se vztahuje k jedné šarži výrobku.

Nádenica.

Vařte se Slováckými novinami: Nádenica

Slovácko není kraj bohatý jen na folklor, ale také na výborné lokální suroviny. Najdeme zde například staré odrůdy ovocných stromů, jako jsou jabloně rozmarýnky, kočičí hlavy, skoráky nebo hrušně václavky, ovesňačky či žitňačky.

Česneková omáčka.

Vařte se Slováckými novinami: Česneková omáčka (Chamula)

Slovácko není kraj bohatý jen na folklor, ale také na výborné lokální suroviny. Najdeme zde například staré odrůdy ovocných stromů, jako jsou jabloně rozmarýnky, kočičí hlavy, skoráky nebo hrušně václavky, ovesňačky či žitňačky.

Ilustrační foto

HOKEJ: Chrudimští vybojovali bronz, na Hlinsko zbyly 'brambory'

Chrudim Neděle 10. března napsala tečku za hokejovým ročníkem 2012/2013 v rámci krajské ligy mužů. Zatímco v play off o přeborníka kraje bylo již rozhodnuto, dohrávalo se utkání o 3. místo. Stejně tak i v Poháru Vladimíra Martince se bojovalo o bronzový post, když Pohár získali „skláři" ze Světlé, kteří 2:0 na zápasy porazili ZH Pardubice.

Silový trojboj Olympie Zlín.  Na snímku Tomáš Pavliš

Silákům Olympie opět cinkalo zlato

Zlín – Čtyři prvenství a řadu dalších medailí vybojovala šestičlenná výprava Olympie Zlín na 21. mistrovství Moravy v silovém trojboji mužů a žen v Krnově.

Jaro na talíři.

Brněnský drak

Recept nám poslal Josef Bárta z Vlčkovic v Podkrkonoší.

Ilustrační foto

Rady nejen do vaší zimní zahrady

Strakonicko - Už jste zastřihli pelargonie 
a přesadili je do nové půdy? Teď začátkem března můžeme začít s opatrnou zálivkou, ale zatím je ještě nehnojíme.

Pudingové speciality provoněly o víkendu Eat Art Gallery v Mikulově. Slané i sladké dobroty známé již z jídelníčku králů a papežů připravila majitelka mikulovské galerie Jitka Plesz.

Pudingy babiček bývaly slané, říká majitelka Eat Art Gallery Jitka Plesz

Mikulov - Vaření je pro výtvarnici Jitku Plesz z Mikulova potěšením. Již třicet let sbírá staré recepty, podle kterých připravuje nejrůznější menu. „Vařím celý život, přestože to není moje pravá profese. Recepty, které najdu, si ukládám do sešitku," usmívá se majitelka mikulovské Eat Art Gallery.