Kreativ

ŠTÍTEK: brambor

polentová pizza s lilkem

Veganská výzva aneb moderní půst

  Před Velikonocemi, které letos připadají na 2. duben, tradičně probíhá půst. Kdy jindy než teď budete mít příležitost vyzkoušet si veganskou stravu? V čem tkví její kouzlo nebo které recepty zařadit do jídelníčku, vám prozradí blogerka Linda Müllerová.  

Ilustrační foto.

Místo mobilu jí přišly brambory

Jednadvacet tisíc korun zaplatila 31letá žena za pytlík brambor. Na bazarovém serveru si objednala luxusní mobilní telefon, ale podvodníci ji převezli.

Ilustrační foto.

Brambory atletům Lokomotivy nevadily

Beroun – O víkendu se kromě halového mistrovství světa v Birminghamu konalo také domácí mistrovství České republiky žactva. Berounská atletika vyslala do krásné haly v Ostravě nepočetnou skupinku, avšak velmi kvalitních závodníků.

Během slavnostního uvedení do provozu zaplnili novou jídelnu nejen pedagogové, ale i hosté, kteří přišli současně oslavit se školou její 40. výročí.

Vytoužená jídelna jako dárek ke čtyřicetinám

Horní Slavkov – Museli přejít dvě silnice, z toho jednu s křižovatkou. A pak se často zase vracet zpět třeba na odpolední vyučování. Tuto praxi v cestě na oběd absolvovali všichni žáci základní školy ve Školní ulici v Horním Slavkově po několik desetiletí. Docházení na oběd do zhruba 300 metrů vzdálené jídelny už je dnes minulostí. Škola má novou, moderní jídelnu, která je její součástí.

Ilustrační foto.

Bahnice, kozy a škrobové brambory. SZIF začíná rozdělovat dotace

Dvě velké dobytčí jednotky – to je minimální úhrn živé váhy, kterou musí rolník chovat, chce-li pomýšlet na dotace. K naplnění této kvóty je potřeba například čtrnáct koz starších jednoho roku. Dotační hranici letos překročilo téměř 2900 chovatelů. Čeká na ně více než 73 milionů korun. 

Ilustrační foto.

Chmel, cukrovka, ale i brambory. To jsou špičky středočeského zemědělství

Střední Čechy /INFOGRAFIKA/ – Ubylo sklizených obilovin i řepky, čímž se Středočeský kraj nijak neodlišuje od všeobecných trendů ve zbytku republiky, ve srovnání s předchozím rokem však středočeští zemědělci loni vypěstovali více luskovin, o něco víc vinné révy – a vzhledem ke zvětšení pěstební plochy vzrostla také produkce v případě brambor a cukrovky. Vyplývá to z aktuálních údajů Českého statistického úřadu.

lepenice

Večeře pro celou rodinu za půlhoďku

„Nemám čas!“ zní nejčastější výmluva na otázku, proč si lidé nevaří častěji doma. I ti nejzaneprázdněnější ale musí jíst a objednávky z restaurací sice šetří čas, ale ne peněženku. Přitom se stačí naučit pár jednoduchých triků a recept za pár minut je na světě.  

Ilustrační foto.

Slovaňáci řádili v Jablonci

Boží Dar – Mazec. Další úspěšný výjezd mají za sebou lyžaři v trikotu karlovarského LK Slovan. O víkendu se totiž představili v Jablonci nad Nisou na Českém poháru dorostu a juniorů. A byli řádně vidět.

Nejúspěšnější slalomářky - zleva Švýcarka Wendy Holdener, vítězná Švédka Frida Hansdotter a Katharina Gallhuber z Rakouska.

Slalom žen pro Hansdotterovou, Shiffrinová dojela zklamaná

Švédka Frida Hansdotterová vyfoukla favorizované Mikaele Shiffrinové zlato z ženského slalomu. Na blonďatou Američanku zbyly nakonec jen „brambory“, protože se před ni dostaly ještě Švýcarka Holdenerová a Rakušanka Gallhuberová. Martina Dubovská obsadila 29. místo, Gabriela Capová nedokončila druhé kolo.

Ilustrační foto

Chodníky se opraví i bez státní dotace

Horní Dubenky – Na opravy obecních chodníků se letos chystají v Horních Dubenkách. Získání státní dotace však bude problematické, chodníky jsou totiž příliš úzké.

Bramborový rebel ve svém království.

Znáte „Rudou Amálku“ od sousedů?

Pasov - Bramborou roku 2018 byla vyhlášena na největší výstavě přírodního stravování na světě, Biofachu v Norimberku (potrvá do 17. února), Rote Emmaile.

Ilustrační foto

Inflace byla v lednu nejnižší od loňského dubna, zejména kvůli potravinám

Severní Čechy- Inflace se v lednu dostala na nejnižší úroveň od loňského dubna, když dosáhla 2,2 procenta, což je o 0,2 procentního bodu méně než v prosinci. Hlavním důvodem je pomalé zdražování v potravinářství a dopravě. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

pikantní kuřecí křídla

Kuře na trojí způsob

Kuřecímu masu sluší víc než jen trojobal. Podlehněte pikantní chuti amerických křídel nebo středomořských úpravám se zeleninou a bylinkami.

Helmtraud Langerová z Bludova.

Stoletá paní pamatuje první republiku, na Šumpersku zůstala jako jedna z mála

Helmtraud Langerová se narodila v posledním roce první světové války, svých sto let slavila 4. února. V Šumperku prožila léta první republiky, během druhé války přesídlila do Německa a pak se zase vrátila do vlasti. Posledních téměř čtyřicet let bydlí v Bludově. Podle svých slov jubilantka život jednoduchý neměla.

Maškarní bál s kapelou Quercus v určické sokolovně

Maškarní bál nabídl rock i originální masky

FOTOGALERIE / Kostička lega, záchod či pytle brambor. I takové postavičky bylo možné potkat na letošním maškarním bále pro dospělé v Určicích. Účastníci tradičního veselí si na svých převlecích dali opravdu záležet.

Libor Podmol (na snímku) skončil na prvním závodě MS v Basileji na čtvrtém místě, což se mu moc nelíbilo. Petr Pilát byl se sedmým místem spokojený.

Podmol pobral brambory, Pilát byl rád za sedmý flek

Benešovsko (Basilej) – Český freestyle motokrosaři Libor Podmol a Petr Pilát začali sezonu závodem mistrovství světa ve švýcarské Basileji – Podmol skončil čtvrtý, Pilát po tříměsíční rekonvalescenci a minimem tréninků, sedmý.

hovězí ragú s mrkví

Zimní pohádka na talíři

Vyberte si tu pravou zeleninu ve správný čas. Gurmáni, odborníci na zdravou stravu i přední šéfkuchaři sahají vždy po té sezonní, která má v období své sklizně tu nejlepší chuť. Víte, co jíst právě teď?

Jedenáctý ročník Zeliády ve Víceměřicích.

Víceměřice hostily jedenáctý ročník Zeliády

„Brambory a zelé, živobytí celé“. Toto úsloví zdobí zeď Víceměřické košíkárny, místa kde se letos 27. ledna 2018, už po jedenácté sešli zahrádkáři na tradiční Zeliádě. Své konzervované výpěstky na ochutnání přinesli nejen místní, ale také zahrádkáři z Němčic, Pivína, Doloplaz, Dětkovic či Tištína.

Ilustrační snímek

V závodní kuchyni našli hygienici špínu. Na vybavení i na zdech

Lysá nad Labem – Nejenom důkladný úklid, který po návštěvě hygieniků ve stravovacích provozech nebývá výjimkou, ale dokonce i malování a natěračské práce. Takovou podobu měla nápravná opatření následující po kontrole, na niž se v rámci státního zdravotního dozoru vypravili hygienici z územního pracoviště v Nymburce do Lysé nad Labem. 

Degustaci jablek a brambor pořádají třebíčští zahrádkáři pravidelně.

OBRAZEM: Nejlepší jablko Admirál, top brambora Goldmarie

Třebíč - Degustaci jablek a brambor pořádají třebíčští zahrádkáři pravidelně. Ani začátek letošního roku nebyl výjimkou. Degustovalo se ze 43 odrůd jablek a 23 odrůd brambor. U jablek se na prvním místě umístilo jablko Admirál ze Starče, na druhém místě Admirál z Velkého Beranova, třetí místo Rozela ze Starče, čtvrté místo Rubín z Třebíč, páté místo Novošlechtění – sloupovitá jabloň z Citonic.

Brněnský brankář Karel Vejmelka.

Rivalita a konkurence mohou pomoct, říká horký brambor Vejmelka

Brno /FOTOGALERIE/ – Nikde se příliš neohřeje, pendluje sem a tam. Brněnský brankář Karel Vejmelka v aktuálním ročníku hokejové extraligy chytal za Kometu, jihlavskou Duklu a naposledy ve středu v dresu prvoligové Třebíče. Ve čtvrtek už však opět trénoval s týmem na ledě DRFG Areny, kde třetí Kometa v pátek v šest hodin večer vyzve v 41. kole soutěže druhý Hradec Králové.

Grand restaurant festival 2018

Zakladatel festivalu Pavel Maurer: Projím ročně auto střední třídy

Plzeň - Letošní ročník Grand Restaurant Festivalu se týká superpotravin. Jsou to ty, které mají blahodárné účinky na naše zdraví, protože je v nich vysoká koncentrace živin, vlákniny, vitaminů a minerálních látek. Mohou to být ´obyčejné ´věci jako zelenina, včelí produkty, byliny. Ty se ale přece jedly vždycky. 

Grils Karlín

Bistro, které si přišlo hrát s ohněm

Když Tomáš Karpíšek, majitel gastronomického impéria Ambiente, zavítal při svých cestách do Mexika a ochutnal tamější drůbež z ohně, dostal nápad na další skvělý podnik. Češi mají kuře rádi, řekl si, ale klasické stánky s grilovaným kuřetem nenabízejí kvalitní kuřecí maso a především ho negrilují na ohni. A tak vzniklo karlínské bistro Grils.

Trhy na jihlavském náměstí se těšily velké oblibě ještě za prvorepublikového Československa.

Trhy v Jihlavě odjakživa žily svým životem

Jihlava /SERIÁL "JAK JSME ŽILI"/ - Trhy v centru Jihlavy žily odjakživa svým životem. Trhovci nabízeli všechno, co se dalo prodat a koupit k jídlu a užitku. Také pro potěchu duše i smyslů, jako například květiny, zpěvné ptactvo v klíckách, něco ke čtení či dobré víno. Pro Jihlavany trhy představovaly převeliké lákadlo ještě za prvorepublikového Československa.

Ilustrační foto.

Favorit bral už třetí výhru sezony

Nymburk – Když se daří, tak se daří, no a když je to pořád dokola, tak to asi nebude náhoda. Tento slogan si mohla s radostí vychutnávat stabilizovaná parta z SKP Nymburk. Po parádním výkonu si totiž domácí favorizovaný tým s chutí dokráčel pro v pořadí již letošní třetí turnajové vítězství Mixové ligy Nymburska ve volejbale.

Ilustrační foto

Kařízek obsadilo 49 znalců mariáše

Kařízek – Seriál turnajů O mistra mariáše Rokycanska přilákal v sobotu před polednem do Kařízku 49 karbaníků. Dostaveníčko si dali v restauraci Pod Kaštanem, kde ně na čekala tři kola karetní konfrontace.

Letos soutěžil rekordní počet salátů.

Den po Vánocích se soutěžilo o nejlepší bramborový salát

Příbram /FOTOGALERIE/ – Dvacet jedna vzorků domácího bramborového salátu se sešlo na první svátek vánoční v podvečer v restauraci u Reichertů na Březových Horách. Konala tam totiž tradiční soutěž o nejlepší bramborový salát. Letošní ročník byl do počtu účastníků rekordní.