Kreativ

ŠTÍTEK: brambor

Medvědí česnek.

Medvědí česnek hledají huňáči po zimním spánku

Jasně zelené podlouhle široké listy medvědího česneku najdete v těchto dnech v lužních a listnatých lesích, na stinných a vlhkých místech. Pozor ale na záměnu s jedovatou konvalinkou vonnou nebo ocúnem jesenním! Medvědí česnek snižuje krevní tlak, utišuje revma, dá se z něj připravit třeba i víno.

Ilustrační foto.

Brambor v jižních Čechách postupně ubývá

Jižní Čechy – Pranostika praví, že brambor vysazených na svatého Marka (25. dubna), bude při sklizni plná jamka. V jižních Čechách ale v současnosti osazují zemědělci jen část dřívějších ploch.

Ilustrační foto.

Brambor v jižních Čechách postupně ubývá

Pranostika praví, že brambor vysazených na svatého Marka (25. dubna), bude při sklizni plná jamka. V jižních Čechách ale v současnosti osazují zemědělci jen část dřívějších ploch.

Sportovní rybáři z Tachova vylovili v Halži svůj chovný rybník a ryby rozvezli do sportovních rybníků v celém kraji.

Než budou cloumat udicí, ještě to chvíli potrvá

Halže – Neděle, polovina dubna, čtyři hodiny ráno. K chovnému rybníku Místní organizace Českého rybářského svazu Tachov se do Halže sjíždějí první nadšenci rybářského sportu, aby z posledních zbytků vody odlovili rybí osádku, o kterou po celý rok pečovali.

Ilustrační foto.

Dorost bral cenné brambory

Pelhřimov – Z historické čtvrté příčky se v lize dorostu radují pelhřimovští kuželkáři. Vybojovali ho na šestidráze v Blansku, která byla svědkem korunovace Hazlova.

V plném proudu jsou přípravy na novou atrakci Střední hospodářské a lesnické školy ve Frýdlantu. Pole se změní v živou učebnici.

Není pole jako pole, tohle bude naučné

Frýdlant – Peluška, pohanka, mák setý, cukrová a krmná řepa, slunečnice, brambory a další. Zemědělská škola ve Frýdlantu se pouští do neobvyklého projektu. V těchto dnech jezdí po školních pozemcích traktory, které travní porosty mění na pole.

Stánky trhovců na znojemském Masarykově náměstí zely v pondělí dopoledne prázdnotou.

Stánky ve Znojmě jsou prázdné. Trhovkyně: Nechci se učit novoty kvůli EET

Brambory, cibuli, jablka nebo třeba česnek od místních prodejců si mohli obyvatelé Znojma donedávna koupit na stáncích na Masarykově náměstí. Zhruba desítka prodejců zde nabízela zboží každé dopoledne vždy od pondělí do soboty. Nyní zůstala prodejní místa opuštěná, i když na konci března již vždy trhovci bývali na svých místech.

Stánky trhovců na znojemském Masarykově náměstí zely v pondělí dopoledne prázdnotou.

Stánky jsou prázdné. Z Masarykova náměstí zmizeli trhovci s ovocem a zeleninou

Znojmo – Brambory, cibuli, jablka nebo třeba česnek od místních prodejců si mohli obyvatelé Znojma donedávna koupit na stáncích na Masarykově náměstí. Zhruba desítka prodejců zde nabízela zboží každé dopoledne vždy od pondělí do soboty. Nyní zůstala prodejní místa opuštěná, i když na konci března již vždy trhovci bývali na svých místech.

Atlantic Rakovník

Atlantic souboj o „brambory" nezvládl

Rakovník – V posledním zápase futsalové divize A se ve stochovské hale odehrál souboj o konečné čtvrté místo mezi domácím Atlanticem a Hraslem Slaný. Rakovnickým v posledních zápasech došel dech a tento duel nebyl výjimkou, když si připsali třetí prohru v řadě a obsadili konečnou pátou pozici.

Farmářské trhy. Ilustrační foto.

Nymburské trhy se možná přestěhují k hradbám

Nymbursko /ANKETA/ - Sezona farmářských trhů ve středních Čechách opět začíná. Na sklonku zimy a začátku jara se ale po ránu stále vracejí přízemní mrazíky, a tak si zákazníci musí hlídat kvalitu nabízených potravin. Zelenina nebo brambory totiž mohou být nízkými teplotami znehodnoceny.

Farmářské trhy. Ilustrační foto.

Mělnické farmářské trhy začnou o Velikonocích

Mělnicko /ANKETA/ - Sezona farmářských trhů ve středních Čechách opět začíná. Na sklonku zimy a začátku jara se ale po ránu stále vracejí přízemní mrazíky, a tak si zákazníci musí hlídat kvalitu nabízených potravin. Zelenina nebo brambory totiž mohou být nízkými teplotami znehodnoceny.

Farmářské trhy. Ilustrační foto.

Pořadatelé boleslavských trhů prověřují i pole všech farmářů

Boleslavsko /ANKETA/ - Sezona farmářských trhů ve středních Čechách opět začíná. Na sklonku zimy a začátku jara se ale po ránu stále vracejí přízemní mrazíky, a tak si zákazníci musí hlídat kvalitu nabízených potravin. Zelenina nebo brambory totiž mohou být nízkými teplotami znehodnoceny.

Ilustrační foto.

Sázet na Josefa? Brambory chtějí teplejší půdu

Jižní Morava – Jihomoravští zahrádkáři už mají v zemi většinou semínka mrkve, petržele či cibule. Někteří se chystají také na brambory. „Říká se, že se mají sázet na Josefa, tedy devatenáctého března. Loni jsem to tak udělal poprvé a dopadlo to dobře, všechno vyrostlo. Možná ale ještě týden počkám," svěřil se například Jiří Hiršl z Hodonína. Zahrádkáři radí sázet brambory v první polovině dubna, až bude mít vlhká půda mezi deseti až dvanácti stupni Celsia.

Ilustrační foto.

FOTO: Volejbalistkám Chabařovic zbyly jen brambory

Chabařovice – Závěrečné zápasy v letošní druholigové sezoně mají za sebou volejbalistky Slovanu Chabařovice. V prestižním souboji s Libercem vydolovaly vítězství 3:2, odveta už ale patřila hostujícím hráčkám. „Na obou týmech už byla znát únava," řekla trenérka Marcela Bromová, jejíž tým už má odehrané všechny zápasy a s jistotou obsadí konečné čtvrté místo.

Ilustrační foto.

Stop průjezdu kamionů přes Svitávku? První úspěch. Silničáři i policie souhlasí

Svitávka – Přes rok a půl. Tak dlouho Svitávečtí usilují o to, aby přes městys nemohla jezdit nákladní auta nad dvanáct tun a kamiony. Místním vadí hluk a také nedodržování rychlosti. Řidiči náklaďáků si tudy zkracují cestu na Boskovice a Prostějov z hlavního tahu I/43. Opačným směrem pak na Svitavy. Žádost Svitávky si silničáři, policisté a úředníci přehazovali jako horký brambor. Nyní vše nasvědčuje tomu, že zástupci městyse se svým záměrem nakonec uspějí.

Lužanské ovocné sady.

Kvůli sněhu a mrazu ovocnáři nestihnou zimní prořez

Lužany – Každé ráno mají v ruce brousek, aby si naostřily svůj pracovní nástroj – nůžky. Poté se ženy z Lužanské zemědělské akciové společnosti nevrhnou na úpravy kštice zákazníků, ale na koruny ovocných stromů.

Ilustrační foto.

Rady do zahrady

Příbram - Přečtěte si další rady do zahrady od Petra Kumšty.

Zelenina. Ilustrační foto.

Zelenina je letos v zimě dražší až o polovinu

Zelenina na pultech obchodníků letos výrazně podražila. Ceny rajčat v obchodech jsou až o polovinu vyšší než loni v únoru, zákazníci za ně tento týden platili v průměru 68,45 koruny za kilogram proti loňským 45,18 Kč/kg. Dražší jsou i brambory a papriky, vyplývá z aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Ivan Hoffman

Babiš a OKD

Hornické odbory zdá se věří ve schopnost státu těžit uhlí více, než státu věří ministr financí. Tomu se nechce pustit ze státní kasy symbolickou korunu, a stále čeká, že se pro OKD najde soukromý investor, díky čemuž nebude třeba řešit manipulaci s mimořádně horkým bramborem.

Slavnostní oběd pro prvňáčky v domažlické ZŠ Komenského.

OBRAZEM: Slavnostní oběd domažlických prvňáčků

Domažlice /FOTOGALERIE/ - Prvňáčci z obou domažlických základních škol si včera převzali své první vysvědčení. Většina z nich dostala samé jedničky. Slavnostní náladu včerejšího dne podpořil i školní oběd.

strie

Přírodně na strie

Strie představují především estetický problém, který trápí mnoho žen. Vznikají během těhotenství nebo následkem velkého úbytku váhy. Nejčastěji v oblasti bříška, stehen a zadečku. Poradíme vám, jak je odstranit nebo snížit jejich viditelnost.

Ilustrační foto.

Konečně pořádná zima, shoduje se Příbramsko

Příbramsko - Podle předpovědi meteorologů máme před sebou další mrazivý týden. Příznivci zimních radovánek však nejsou zdaleka jediní, koho tradiční průběh zimy s mírně nadprůměrnou sněhovou nadílkou a teplotami hluboko pod bodem mrazu těší.

Grand Restaurant Festival. Speciální menu v deseti jihomoravských luxusních restauracích si lidé mohou dopřát za zvýhodněné ceny.

Barokní menu nabídne na festivalu milovníků jídla sedm brněnských restaurací

Brno /FOTOGALERIE/ – Pudink ze spáleného chleba nebo kaštanový knedlík vyzkoušejí lidé na Grand Restaurant Festivalu. Na jižní Moravě se ho zúčastní devět podniků, sedm z nich jen v Brně. Organizátoři degustační akce očekávají od osmého ročníku rekordní zájem. První festivalová jídla nabídnou restaurace již tuto neděli a akce skončí až s posledním únorovým dnem.

Ilustrační foto.

Ligu mixů vedou Poděbrady

Nymburk – Prosincové klání smíšených volejbalových družstev je minulostí. Zúčastnilo se ho solidních osm týmů, což je v rámci posledních pěti ročníků, a to z hlediska těchto předvánočních klání, rekordním počtem.