Kreativ

ŠTÍTEK: brambor

Ilustrační foto.

Zemědělci v ČR by letos měli sklidit více než 26.000 tun brambor

Praha - Úroda brambor v České republice by se po loňském propadu o 27 % měla vrátit na průměr předchozích let. Letos by jich zemědělci mohli sklidit více než 26 000 tun. Zemědělci v letošním roce osázeli bramborami celkem 23 414 hektarů, meziročně o 3,2 % více. V Polabí a na jižní Moravě už začala sklizeň raných brambor.

Na hlavní sezónu v prostějovské výkupně teprve čekají.

Výkupny ovoce pojedou na plné obrátky za měsíc

Prostějovsko – Sezóna tuzemského ovoce a zeleniny je tady. Přestože si spoustu druhů můžeme v obchodech koupit po celý rok, není nad čerstvý sortiment, který za námi neputoval v kontejnerech třeba tisíce kilometrů.

Školní jídelna

Strávníci nejsou spokojeni s chováním personálu. Starosta to chce změnit

Rakovník - Kvalita jídel připravovaných ve školní jídelně v Martinovského ulici v Rakovníku se sice zlepšila, ovšem strávníkům se nezamlouvá přístup zdejšího personálu. Takovéto závěry vyplývají z prvního výzkumu veřejného mínění mezi zdejšími strávníky, který si nechalo udělat město Rakovník.

Hotel Černigov v Hradci Králové.

Bitevní menu 'Chlum 1866' na kuchařském poli

Hradec Králové - Do pátku 8. července připravuje šéfkuchař s týmem spolupracovníků u příležitosti 150. výročí bitvy prusko-rakouské války speciální menu složené z několika tehdejších variant pokrmů, které boji a pochody unaveným vojákům pomáhaly zahnat hlad a dodaly jim potřebnou sílu k dalšímu tažení.

Školní jídelna

Strávníci nejsou spokojeni s chováním personálu. Starosta to chce změnit

Rakovník Kvalita jídel připravovaných ve školní jídelně v Martinovského ulici v Rakovníku se sice zlepšila, ovšem strávníkům se nezamlouvá přístup zdejšího personálu. Takovéto závěry vyplývají z prvního výzkumu veřejného mínění mezi zdejšími strávníky, který si nechalo udělat město Rakovník. Závěry výzkumu jsou ale spíše orientační, jelikož z možného zhruba jednoho tisíce strávníků jich dotazník vyplnilo pouze čtyřiatřicet.

Prezident Miloš Zeman při pokusu zvaném "sloní zubní pasta".

VIDEO: Jak mluvčí Jiří Ovčáček hořel

Třebíč – Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček je tak zcela oddán své věci, že se nechá dokonce i zapálit. „Kdo chce zapalovat, musí hořet. To platí i pro tiskové mluvčí," prohlásil v třebíčském ekotechnickém centru Alternátor a podvolil se pokusu, při kterém si nechal na ruku nanést hořící pěnu.

V sobotu 25. června to na chatě na střelnici ve Vrbně pod Pradědem vonělo daleko víc, myslivci připravili pro veřejnost akci více než lákavou, zvěřinové hody.

Na zvěřinových hodech ve Vrbně si lidé pochutnali

Jídelní lístek: zvěřinová sekaná pečeně, pikantní zapečená topinka, zvěřinový guláš, jelení kýta na smetaně se špekovými knedlíky, srnčí smažený řízek s mysliveckým bramborovým salátem, kančí výpečky se zelím a bramborem, jelení klobásky a Honzovy buchty s borůvkami.

Ilustrační foto

RADY DO ZAHRADY: Je čas na probírku nasazených plodů

Chrudimsko – U ovocných stromů ukončujeme probírku husté násady jablek, hrušek, broskví, meruněk a případně i drobnějších peckovin. Probírkou plodů zajistíme to, že nám stromy pokvetou i v příštím roce a budeme mít tak pravidelnou plodnost.

Ilustrační foto.

Houby a rajčata rostou spolu

Českobudějovicko – „Letos to bude, jak se říká, houbový rok," říká zahrádkář Milan Syrovátka z Českých Budějovic. „Roky bývají různé. Ale jak jsou houby, tak jsou i rajčata a brambory," naznačuje zahrádkář, že letošní počasí některým plodinám vyloženě svědčí.

Boleslavští plavci v Domažlicích

Zlatý poklad vylovili plavci v Domažlicích

Domažlice - V chodských Domažlicích si během víkendu dali dostaveníčko nejlepší plavci a plavkyně Čech ročníku 2005, aby se v napínavých bojích utkali o kovy nejcennější.

Ilustrační foto.

Kokojan před sebe pustil pouze Železného

Lysá nad Labem – Šestadvacátá sezona, šestý ročník a šest zúčastněných dvojic. Letošní oficiální mixové klání v Lysé nad Labem ve volejbalových deblech, proběhnuvší ve znamení tří šestek, ovládli papíroví favorité. Konkrétně se jednalo o páry vedené M. Železným a T. Kokojanem.

Miloš Zeman. Ilustrační foto.

Prezidentovi ukážou hasiči stoletou Pragu

České Budějovice – Přípravu menu pro prezidenta 
a jeho hosty si šéfkuchař restaurace Benada českobudějovického Clarion Congress Hotelu Filip Starý (37) vyzkoušel poprvé vloni při červnovém pobytu Miloše Zemana v Českých Budějovicích.

Inzerát z dobového tisku

Výpravy zpět aneb co se kdysi psalo 323

Klatovsko – Přinášíme další díl seriálu o zajímavostech regionu, v němž nahlížíme do novin starých sto i více let, abychom zjistili, co zajímavého se psalo v minulosti.

Ilustrační foto.

V zahrádkářské kolonii v Kroměříži řádil zloděj

Kroměříž – Zřejmě někdy na počátku týdne si dosud neznámý zloděj vyhlédl zahrádkářskou kolonii v okrajové části Kroměříže. „Zaměřil se tam na jednu z chatek. Vypáčil vstupní dveře, a poté měl už volný pohyb po celém objektu," shrnula kroměřížská policejní mluvčí Simona Kyšnerová.

Ilustrační foto.

Krajině hrozí sucho jako loni

Příbramsko - Zasychající tráva, pukající zem, povadlé rostliny, ubývající voda v potocích. To vše signalizuje, že krajinu sužuje sucho.

Házenkářky Zlína mají opět brambory

Házenkářky Zlína mají opět brambory

Zlín - Na medaili ani výhru v play-off opět nedosáhly. Interligové házenkářky Zlína i napodruhé nevyzrály na Porubu a v Ostravě nechaly bronzové medaile domácím. „I přes vysoké porážky neměla série jednoznačný průběh. Bohužel jsme doplatily marodku klíčových hráček, kádr nemáme široký," posteskl si trenér Zlína Peter Sabadka.

Ilustrační foto

Výměra osevní plochy klesla v regionu téměř o 45 procent

Karlovarský kraj - V rostlinné výrobě a výnosech z ní plynoucích se Karlovarský kraj nikdy nemohl měřit s produkčními oblastmi. A tak není divu, že po roce 1989 a omezování státní podpory se v tomto regionu začala rapidně snižovat celková výměra orné půdy, tedy i osevní plochy, a nahrazovaly ji trvalé travní porosty pastviny a louky.

V Petrovicích se uskutečnil pátý ročník v kombinované soutěži dvouspřeží a jednospřeží chladnokrevných koní.

Koně v Petrovicích tahali klády i sáně s metráky nákladu

Petrovice /REPORTÁŽ/ – Hot, čehý, prrr. Povely, které jsou v sobotu nejčastěji slyšet na petrovickém letišti. A pak také ržání a dusot koní. Koná se tam totiž pátý ročník Velké ceny Petrovic, která je zároveň kvalifikací na mistrovství České republiky v kombinované soutěži dvouspřeží i jednospřeží chladnokrevníků.

Z vernisáže výstavy Zdeňka Marčíka v soboteckém Šolcově statku.

Zdeněk Marčík z Provence do Sobotky

Sobotka – Pro malíře Zdeňka Marčíka velmi mnoho znamenala francouzská Provence. Zvláštní osvětlení, blízkost moře, křídové skály dobře se mu malovaly, a tak tam jezdí každý rok na měsíc a zpátky si přiváží větší tempery a pastely.

Jana Vinopalová (vpravo) a Kateřina Fialová (vlevo) mimo jiné prohlašují: „Někteří prodejci z jihu k nám třeba nechtějí jezdit v říjnu, protože se obávají, že v tu dobu tady už bude metr sněhu a celý den budou mrznout.“

Prodej chřestu pomůže dobré věci

Žďár nad Sázavou - I letos budou od května do října na žďárském náměstí Republiky farmářské trhy. Vždy od osmi do půl dvanácté, každou třetí sobotu v měsíci. První se uskuteční 21. května. Podle organizátorek Kateřiny Fialové a Jany Vinopalové, které trhy pro radnici připravují, zůstanou u toho, co se osvědčilo, a pokusí se zlepšit to, co návštěvníci kritizovali.