Kreativ

ŠTÍTEK: brambor

Ilustrační foto

Kapr s bramborovým salátem je stálicí štědrovečerního menu

Praha - Smažený kapr s bramborovým salátem patří ke stálicím štědrovečerního menu; více než čtvrtina Čechů dává této alternativě stále přednost. Zatímco příprava šupináče je snadná, na prezentaci přílohy se podílí celá rodina. Recept se zpravidla dělá „podle maminky" a strávníci prohlašují, že právě jejich salát je nejlepší. Gastronomičtí odborníci zastávají názor, že ryb je v jídelníčku stále nedostatek. I oni preferují salát jako přílohu, těžkou majonézu však nahrazují vylehčenou verzí.

Ilustrační foto.

Rady do zahrady: Skladování brambor

Pozorováním své vlastní zasněžené zahrady se můžeme leccos dozvědět a podle toho upravit výsadbu. Tam, kde sníh taje nejrychleji, je místo vhodné pro teplomilné rostliny.

Ilustrační foto.

Jak na vánočního kapra? Poradíme vám...

Zlínský kraj - /RECEPTY, ROZHOVOR/ Než kapr skončí na štedrovečerním stole, absolvuje dlouhou cestu. Jak jej správně vybrat a podle čeho, na co si dát pozor a jak se pohybují ceny, prozradil v krátkém rozhovoru Marek Žákovský z firmy Ryby Lukov.

Hana Masáková.

Bramborový salát podle Hany Masákové

Kopidlno – V předvánočním čase vám přiblížíme, jak připravují oblíbený bramborový salát starostové obcí a měst. Možná, že vás budou inspirovat a některý recept vyzkoušíte.

Ilustrační foto

Škody za letošní sucho odhadli zemědělci na 2,6 miliardy korun

Praha - Zájmové svazy v zemědělství odhadly škody způsobené letošním suchem na 2,6 miliardy korun, zatímco ministerstvo zemědělství vyčíslilo škody zatím na 1,2 miliardy korun. Řekl to prezident Agrární komory Miroslav Toman. Podle ministerstva není ale sčítání škod ještě hotové.

Ilustrační foto

Benešovské volejbalistky čtyřikrát zvítězily

Benešov – Letos podruhé Benešov hostil hráčky z Vysočiny tentokrát ze Žďáru nad Sázavou. Domácí si nadělily předčasný vánoční dárek v podobě dvou výher 3:0 a 3:2 a pěti bodů do tabulky.V sobotu 5. 12. 2015 odehrály ženy VK Benešovské 1. volejbalové předposlední kolo první části II. Ligy. Tentokrát navštívily pražský klub TJ ABC Braník a z hlavního města si odvezly 5 bodů po výhrách 3:0 a 3:2.

Aleš Svoboda.

Bramborový salát podle Aleše Svobody

Hořice – V předvánočním čase vám přiblížíme, jak připravují oblíbený bramborový salát starostové obcí a měst. Možná, že vás budou inspirovat a některý recept vyzkoušíte.

Josef Dlabola.

Slovenský salát Josefa Dlaboly

Stará Paka – V předvánočním čase vám přiblížíme, jak připravují oblíbený bramborový salát starostové obcí a měst. Možná, že vás budou inspirovat a některý recept vyzkoušíte.

Hotel Sport.

Policejní vyšetřování v PMŠ se vrací z kraje na okres

Šumperk – V nedohlednu je závěr policejního vyšetřování dvou kauz, které se týkají společnosti Podniky města Šumperka (PMŠ). Případy si zatím jako horký brambor mezi sebou přehazují policisté z šumperské kriminálky a jejich kolegové z krajského ředitelství v Olomouci.

Zážitková gastronomie podesáté v Peci pod Sněžkou

Lukulské hody v Horizontu

Pec pod Sněžkou - Šéfkuchař hotelu Horizont v Peci Pod Sněžkou Jiří Švestka se svým týmem předložil hostům vybrané lahůdky.

Se salátem udělaným do výšky slavil poděbradský tým Labenka úspěch.

Soutěž v Mratíně nabídla netypické bramborové saláty

Mratín - Brambory, majonéza, mrkev či hrášek jsou obvyklými ingrediencemi bramborového salátu, který si mnoho lidí připravuje ke štědrovečerní hostině. Sobotní dopoledne v obci Mratín však představilo neobvyklé variace tohoto jídla. A to v rámci mistrovství republiky v přípravě bramborového salátu. Soutěžní týmy mnohdy využily neobvyklé přísady jako kupříkladu med, jablka či rybu.

Zabijačka. Ilustrační foto.

Vítěz si pochutná na zabijačkovém menu

Choltice - Zámecká restaurace pořádá od pátku do neděle vepřové hody. Choltická zabíjačka je certifikována jako Regionální produkt železných hor. Po celý víkend si můžete pochutnat na specialitách z českého pašíka.

Ilustrační foto

Domažlicko stále sužuje velké sucho

Domažlicko – Dešťové a sněhové srážky, které během posledních dní spadly, jsou zlomkem vláhy, kterou příroda potřebuje, aby se vzpamatovala ze strašného sucha. Od ledna do konce října spadlo v našem regionu pouhých 419 milimetrů srážek, přičemž průměr bývá 530.

Ilustrační foto

Růst spotřebitelských cen v říjnu zpomalil, inflace činila 0,2 procenta

Praha - Růst spotřebitelských cen v říjnu zpomalil, meziroční inflace činila 0,2 procenta a byla tak o 0,2 procentního bodu nižší než v září. Podepsal se na tom zejména menší růst cen alkoholu a další zlevnění pohonných hmot a potravin. Analytici přitom očekávali stagnaci. V meziměsíčním srovnání zůstaly spotřebitelské ceny na úrovni září. Informoval o tom dnes Český statistický úřad.

Špatná sklizeň brambor poznamenaná abnormálním suchem zvedla cenu této zeleniny až na dvojnásobek. V prodejně na Dolním náměstí v Olomouci nabízí nyní tuzemské brambory za 14 korun kilo.

Brambory zdražily na dvojnásobek. Na Hané sklidili z polí jen polovinu

Blatec – Ze dvora za deset, v supermarketu i za dvacku. Cena brambor se v porovnání s loňským podzimem zvedla dvojnásobně. Souvisí to s mizernou úrodou, na které se podepsalo katastrofální sucho. Bramboráři na Hané sklidili z polí polovinu toho, co vloni a odhadují, že tuto základní zeleninu budou mít nejdéle do konce roku.

Ilustrační foto

Sucho na Bečvě dál trvá, podzimní deště jsou podprůměrné

Hranice – Sucho bylo v povodí Bečvy znatelné především přes léto a nadále sužuje Hranicko a další místa Moravy. Jedním z důvodů, proč je hladina řeky tak nízká, je i ten, že zde nejsou žádné objemově výrazné nádrže vody, které by mohly průtok v řekách dotovat.

Den hospodářských přebytků na Drahouši

Hospodářské přebytky zaplnily několik stolů

Drahouš - Nakládané okurky, saláty, pirožky, hned několikero vdolečků a další dobroty zaplnily stoly Hostince Na Drahouši. Všechny je připravili místní pro své sousedy z hospodářských přebytků.

Na žních vystoupí i domácí ochotníci.

Klášterecké žně zvou na „Šťovík“

Klášterec n. Ohří - Třinácté (NE) šťastné Klášterecké divadelní žně odstartovaly poslední říjnový den a potrvají až do soboty 7. listopadu. Nabízejí nejlepší případně nejinspirativnější představení, z amatérských scén.

Ilustrační foto.

Rady do zahrady: Příprava půdy na zimu

Při péči o skalku nezapomeňte dokonale odstranit spadané listí. Pokud se jemný keřík ocitne pod větší vrstvou listí, často odumírá. Ve velkém nebezpečí jsou především stálezelené skalničky, které by předčasně ukončily vegetaci.

Drakiáda ve Kdyni.

Nad Kdyní létali draci

Kdyně – Stovka účastníků dorazila na louku pod Škarmanem ve Kdyni, kde v sobotu odpoledne pořádala PS Safír Kdyně tradiční Drakiádu.

Ilustrační foto.

Rady do zahrady: Příprava půdy na zimu

Při péči o skalku nezapomeňte dokonale odstranit spadané listí. Pokud se jemný keřík ocitne pod větší vrstvou listí, často odumírá. Ve velkém nebezpečí jsou především stálezelené skalničky, které by předčasně ukončily vegetaci.

Ilustrační foto

Bramboráři dostanou náhradu za sucho při poklesu tržeb nad 30 procent

Havlíčkův Brod – Pěstitelé brambor mohou dostat náhradu za škody způsobené suchem, pokud prokážou pokles svých tržeb v porovnání s minulými roky o více než 30 procent. Újmu způsobenou letošním počasím bude ministerstvo zemědělství zjišťovat i u dalších komodit, jako je kupříkladu ovoce, zelenina a chmel. Novinářům to řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) na dnešním semináři pěstitelů brambor v Havlíčkově Brodě.

Milan Hájek ve svém skladu brambor.

Letní sucho žene ceny brambor vzhůru, na trhu jich je méně

Benešovsko – Téměř jako ke drahokamům se nyní stavějí zemědělci k docela obyčejným jedlým hlízám – bramborám. Aby ne. Současná úroda zemáků totiž proti loňsku 
o mnoho procent klesla. Zemědělci neskrývají zklamání
z letošní úrody, která je místy až o polovinu nižší, než loni.

Milan Hájek ve svém skladu brambor.

Letní sucho žene ceny brambor vzhůru, na trhu jich je méně

Benešovsko – Téměř jako ke drahokamům se nyní stavějí zemědělci k docela obyčejným jedlým hlízám – bramborám. Aby ne. Současná úroda zemáků totiž proti loňsku 
o mnoho procent klesla. Zemědělci neskrývají zklamání
z letošní úrody, která je místy až o polovinu nižší, než loni.

Brambory - ilustrační foto

Prověří, co všechno žáci vědí o bramborách

Humpolec – Jak pěstovat brambory, jak seřídit sazeče brambor či přeložit odborný text. Například s tím si musí poradit dvoučlenné družstvo, které chce uspět ve 14. ročníku soutěže zemědělských škol.

Ilustrační foto

Nejhorší sklizeň za posledních 20 let. Úroda brambor bude až o 40 procent nižší

Plzeň - Letošní sklizeň brambor bude v Česku nejhorší nejméně za posledních 20 let. Oproti minulým letům očekávají pěstitelé brambor úrodu nižší v průměru o 30 až 40 procent, někteří zemědělci v Plzeňském kraji mají oproti loňsku ještě větší pokles. Hlavní vinu na tom má letní suché a horké počasí a také snížení rozlohy ploch osázených bramborami o 5,5 procenta. Kvalita brambor je ale dobrá, řekl novinářům předseda Českého bramborářského svazu Miloslav Chlan.

Ilustrační foto.

Zelenina zdražila. Nejvíce stoupla cena brambor

Praha - V říjnu na pultech vzrostly ceny brambor, paprik, rajčat i mrkve, ukázala dnes zveřejněná data Českého statistického úřadu. Podle předsedy Zelinářské unie Čech a Moravy Jaroslava Zemana cena zeleniny možná nepoklesne až do příští sklizně.

František Škanta v soutěži MasterChef.

Mikrobiolog v roli kuchaře očaroval přísnou porotu

Klatovy - „Dojalo mě, že někdo z profesionálů ocenil mé jídlo," říká František Škanta, soutěžící v české verzi televizní show MasterChef. Soutěže MasterChef můžete na TV Nova sledovat vždy v pondělí a ve středu od 20.20 hodin. Výherce klání získá kromě finanční odměny možnost vydat vlastní kuchařku.