Kreativ

ŠTÍTEK: brambor

Sekeromlat, nalezený při třídění brambor, uvidí návštěvníci výstavy ve Flemmichově vile v Krnově.

Muzeum vystavilo novinky z archeologických sbírek

Archeologické sbírky Městského muzea v Krnově se stále rozrůstají. Také díky darům nálezců a amatérských sběratelů se dozvídáme, jak se u nás žilo v pozdní době kamenné nebo v mladší době římské.

Nevybuchlý granát verze 24, který je známý i pod lidovým názvem štouchač brambor, se nacházel v lese nedaleko historické Bismarckovy rozhledny u Chebu.

Les skrýval nevybuchlý granát

Cheb - Nevybuchlý granát verze 24, který je známý i pod lidovým názvem štouchač brambor, objevil v lese nedaleko historické Bismarckovy rozhledny u Chebu Ladislav Čuvaj z Chebu.

Ilustrační foto.

Na party po Oscarech bude i letos servírováno zlato

Los Angeles – Zlato dostávají lidé k jídlu snad jen v Hollywoodu. Šéfkuchař celebrit Wolfgang Puck bude letos na party po nedělním udílení populárních filmových cen opět servírovat 5000 miniaturních čokoládových Oscarů pokrytých 24karátovým zlatem, napsal server eonline.com. Ti, co si domů neponesou ocenění v podobě pozlacené zlaté sošky, si alespoň budou moci pochutnat na její čokoládové minikopii.

Ilustrační foto.

Češi hledají plodiny, které přežijí sucho

Praha /INFOGRAFIKA/ – V posledních letech stoupá riziko suchých období. Pravděpodobnost, že něco takového nastane, je podle vědců dokonce největší za posledních 130 let. Přestože se laikům může při pohledu na současné počasí zdát, že vody musí být dostatek, je stále sucho, což nyní pociťuje především sever a střed Moravy. Vyhlídky na změnu jsou zatím v nedohlednu, takže nezbývá než se přizpůsobit. Čeští odborníci dokonce hledají plodiny, které budou schopny si se suchým obdobím poradit.

S ÚSMĚVEM na tváři se všechno dělá lépe. Obránce Daniel Urban (vlevo) vymění rukavice a hokejku za letenku a poletí poznávat Skotsko.

Moje druhá rodina se skládá z hokejbalistů

Letohrad /ROZHOVOR/ - Den za dnem letí, rok za rokem ubíhá. Již patnáct let hraje hokejbal a čtvrtým rokem jej válí ze extraligový tým Letohradu. Řeč je o důrazném obránci DANIELU URBANOVI.

Dítě v hradecké MŠ Slunečnice při canisterapii - léčebném kontaktu se psem.

V kostce z Hradecka: Zahrajte si na školku

Hradec Králové /KRÁTKÉ ZPRÁVY/ - Netradiční den otevřených dveří si pro zájemce připravila Speciální mateřská škola Slunečnice v Markovické ulici v Hradci Králové. Ve středu 16. března budete moci dopoledne klasicky nahlédnout do tříd nebo se seznámit se zaměstnanci školky.

Hubneme s Deníkem a Agel Sport Clinic - úvodní představení soutěžících - Účastnice kurzu hubnutí zleva: Marcela Texlová, Alexandra Strbáčková, Lenka Prokopová, Jaroslava Kuklová, Dana Slavotínková

Pět statečných dam míří do boje s kilogramy navíc

Prostějov /SERIÁL/ – Prostějovský deník ve spolupráci s Agel Sport Clinic už zná jména pětice statečných žen, které se rozhodly zatočit s kily, změnit svůj životní styl a účastnit se programu redukce váhy v hodnotě pěti tisíc korun. Výherkyně se budou po tři měsíce ve spolupráci s nejrůznějšími odborníky snažit o změnu svého životního stylu.

Hotel Černigov v Hradci Králové.

Vůně vepřového se line hradeckým Černigovem

Hradec Králové - V těchto dnech až do středy 24. února se pod vedením šéfkuchaře královéhradeckého hotelu Černigov konají „Vepřové hody", v rámci kterých čekají na návštěvníky hotelu i ubytované hosty staročeské pochoutky.

Ilustrační foto

Australan se rozhodl rok nejíst nic než brambory

Sydney – Vyzkoušet velmi nezvyklou dietu se rozhodl Australan Andrew Taylor, který hodlá celý rok jíst jenom brambory. Připouští, že je šílenec, ale jedním dechem dodává, že jde o experiment, který má změnit jeho vztah k jídlu. Muž z Melbourne tvrdí, že před zahájením experimentu udělal malý průzkum a zjistil, že by také mohl rok jíst banány nebo mango, ale rozhodl se pro brambory, protože jsou levnější a výživnější, píše server News.com.au.

Polívková smršť na pěší zóně před stanicí metra Anděl v Praze.

K Andělu na polívku? Proč ne? Zahřeje a ještě pomůžete

Praha - Další díl charitativního projektu obecně prospěšné společnosti Ergo Aktiv Polívková smršť se rozjede od pondělí 8. února do pátku 12. února na pěší zóně před stanicí metra Anděl. V době od 10 do 18 hodin se tam budou servírovat polévky uvařené známými šéfkuchaři. Polévky se budou prodávat do vyprodání zásob za 55 korun, přičemž režijní náklady u každé polévky činí maximálně 15 korun.

Noční prohlídkou na zámku provázel kuchtík a kočí v jedné osobě

Tmou zahalený radimský zámek navštívili turisté

Radim - „Omlouvám se, že nejsem za žádnou postavu, dnes vás budu provázet v civilu," omluvila se hned na začátku prohlídky zámku Lea Hniličková. Odbilo právě pět hodin a na nádvoří už netrpělivě přešlapovala skupinka návštěvníků.

Vůně prdelačky, jitrnic či tlačenky přilákala v sobotu do Cetkovic desítky lidí ze širokého okolí. Konaly se tam již páté obecní zabijačkové hody.

Zabijačkové hody v Cetkovicích. Lidé stáli frontu na tlačenku nebo škvarky

Cetkovice /REPORTÁŽ/ – Masové dobroty se v sobotu u kulturního domu v Cetkovicích vaří ve velkém. Hlavní menu? Zhruba tři sta padesát jitrnic, přes dvě stě jelit, čtyřicet kilogramů tlačenky nebo škvarky a vepřové sádlo. Ačkoliv si v kuchtění libují především ženy, tady mají hlavní slovo muži. Vždyť takové porcování prasete vyžaduje mužskou ruku a zkušenosti. Ty má i hlavní řezník Josef Čapka. S nožem v ruce krájí velké kusy masa, jako by to dělal každý den. „Doma jsme mívali prase a dělávali zabijačku, takže jsem na to zvyklý. Podobně jako většina mužů tady. Pomáhal jsem dělat i sádlo, škvarky nebo tlačenku. A samozřejmě jsem u toho popíjel slivovici," usmívá se Čapka. Nezapomíná dodat, že veřejná porážka se dělat nesmí. Obec proto koupila již zabitého vepře z bořitovských ja­tek.

Skautíci se museli starat o oheň a přípravu jídla. Potraviny jim však Slované do jejich příbytků nepřivezli. Ty si skauti museli přinést ze svých domovů.

Skautští kuchtíci a kuchtičky vařili v chýších starých Slovanů

Modrá – Pečená veverka s pomněnkovým přelivem, kaňourburgr, bůburgr, jahodové psodlíčky s tvarohovým přelivem, slovanská čína, srnčí s cibulí a brambory na tymiánu, kamzičí nožičky s přídavkem, ovesňáky se švestkovou omáčkou, hafbáče. To je stručný výčet dobrot, které v sobotu připravovalo v Archeoskanzenu Modrá osmdesát skautských kuchtíků a kuchtiček z deseti družin Slovácka při 12. ročníku skautského zimního vaření.

Ilustrační foto.

S minimální mzdou na zdravé jídlo zapomeňte

Kunovice /REPORTÁŽ, HLASUJTE V ANKETĚ/ – Minimální mzda se od začátku roku zvýšila o sedm stovek na 9900 korun českých. Samozřejmě hrubého, v čistém to dělá 8810 korun. Ne že by to byla nějaká výhra. Mně jakožto svobodné, pracující, ale stále bydlící u rodičů, to v přepočtu vychází na dvě stě osmdesát čtyři korun na den.

Chrudimští studenti v Brně zazářili.

Žáci chrudimské školy v Brně zazářili

Chrudim – Žáci chrudimské SOŠ a SOU obchodu a služeb se zúčastnili soutěže Gastro Junior Brno – Bidvest Cup 2016, která se konala ve dnech 14. – 16. ledna na Brněnském výstavišti.

Ilustrační foto.

Ceny potravin meziročně klesly, zdražily ale brambory

Praha - Ceny potravin v obchodech, které do svého šetření zahrnují statistici, loni v ČR meziročně klesly v souhrnu o více než procento. Vyplývá to z dat, která dnes zveřejnil Český statistický úřad. Nejvíc zlevnily cukr a sýr, jež se prodávají téměř o pětinu levněji. Loni se propadly také ceny mléka, z něhož se sýr vyrábí. Naopak meziročně nejvíce zdražily brambory a mrkev. Snižují se i ceny potravin ve světě.

Dobový inzerát z klatovských novin z let 1920 - 1930

Výpravy zpět aneb co se kdysi psalo 305

Klatovsko – Přinášíme další díl seriálu o zajímavostech regionu, v němž nahlížíme do novin starých sto i více let, abychom zjistili, co zajímavého se psalo v minulosti.

VÁNOČNÍ bohoslužba přilákala včera do kostela Nejsvětější Trojice v Rokycanech ty pravoslavné věřící, kteří v případě svátků dodržují starý kalendář, a tak slavili teprve Boží hod.

Pravoslavní si užívali Vánoce

Rokycany - Je zvláštní pocit slyšet sedmého ledna dopoledne uprostřed rokycanského parku mnohohlase zpívané poselství Narodil se Kristus pán

Zdravotní sestra Jarmila Čtvrtníčková, která prodělala bandáž žaludku

Trápení s kily ukončila operace žaludku, vrátila se jim radost do života

Rozkvetly. Přestalo je bolet tělo i duše. Když Marta a Jarmila nosily 120 kilogramů byly protivné samy sobě, stranily se společnosti, často vůbec nevycházely z domu, aby necítily pohledy kolemjdoucích. On i samotný pohyb jim nakonec začal dělat velké problémy. Cestou na autobus odpočívaly, protože jen pár kroků je zadýchalo. Život jim změnila až operace, při které jim lékaři zmenšili objem žaludku.

Ilustrační foto.

Češi nejčastěji vyhazují pečivo, nejméně maso

Praha /INFOGRAFIKA/ – Celá třetina Čechů vyhazuje jídlo a přiznává, že minimálně několikrát do měsíce i potraviny, které nebyly vůbec použity. Špatné uchovávání přebytků z vaření, nedostatečná kontrola data spotřeby, příliš velké nákupy a zkažené potraviny, které se nestihnou spotřebovat. To jsou důvody, proč končí nakoupené a nevyužité jídlo 
v odpadcích.

Většina lihovin v Severní Koreji má vysoký podíl alkoholu a čínský kchao-liang s 46 až 50 procenty je opravdu velmi oblíbený.

Severokorejci vyrábí alkohol z brambor, obilí i žaludů

Pchjongjang – Severokorejci mají sklony k pití alkoholu a chutnají jim lihoviny. V zemi není mnoho barů, ale alkohol je možné popíjet v restauracích a dá se také koupit na trzích či přímo v pivovarech a lihovarech, píše britský list The Guardian.

Ilustrační foto

Svaz: Tržby z hlavních zemědělských komodit klesnou o 10 miliard

Praha – Tržby z hlavních zemědělských komodit letos klesnou o deset miliard korun na přibližně 82 miliard Kč. Odhaduje to Zemědělský svaz ČR. Zlepšil tak zářijový odhad, kdy svaz hovořil o poklesu na 79 miliard korun. Skoro třetina propadu je kvůli poklesu cen mléka.

Ilustrační foto.

Rady do zahrady: Skladování brambor

Pozorováním své vlastní zasněžené zahrady se můžeme leccos dozvědět a podle toho upravit výsadbu. Tam, kde sníh taje nejrychleji, je místo vhodné pro teplomilné rostliny.

VÁNOČNÍ kapr nebude chybět na štědrovečerním stole. Lidé ale preferují i jiné ryby a chybět nebudou ani řízky nebo klobásky.

Štědrovečerní tabule? Rozhodně ne jen kapři

Kraslice – Na štědrovečerní tabuli v domácnostech na Sokolovsku nebude chybět vánoční kapr. Objeví se tam ale i jiné pochutiny. Kromě tradičního kapříka totiž lidé preferují i jiné ryby, jako je losos nebo pstruh.