Kreativ

ŠTÍTEK: brambor

Ilustrační foto.

Podle zemědělců bude letošní úroda brambor nadprůměrná

České Budějovice – Jihočeští zemědělci letos očekávají nadprůměrnou úrodu brambor. Velké budou plody i jejich množství. Oproti loňskému roku, který byl kritický, bude podle odhadů jihočeských zemědělců úroda více než dvojnásobná. Se stoupající úrodou klesne i cena brambor, vyplynulo z vyjádření pěstitelů pro redakci.

Ilustrační foto

Sklizeň brambor na Vysočině se rozbíhá pomaleji kvůli teplu

Jihlava - Sklizeň brambor se na Vysočině rozbíhá pomaleji. Protáhly se žně a nynější teplé počasí by mohlo snížit kvalitu vybíraných hlíz. Sklízecí technika jezdí po polích hlavně dopoledne, dokud je půda chladnější. Po loňském propadu výnosů způsobenému suchem ale mají pěstitelé v tomto tradičně bramborářském kraji vyhlídky na dobrou úrodu. Hektarové výnosy konzumních brambor by měly být srovnatelné s dlouhodobým průměrem nebo lepší, řekl tajemník Českého bramborářského svazu (ČBS) Josef Králíček.

Sebranice bojují o titul vesnice roku ČR.

Sebranice bojují o titul Vesnice roku ČR

Sebranice – Vesnice roku Pardubického kraje za letošní rok může zvýšit svou prestiž a dokázat, proč získala zlatou stuhu. V celorepublikovém finále má šanci na úspěch a stát se vesnicí roku České republiky. O příštím víkendu se o tom rozhodne v Luhačovicích.

Ivan Hoffman

Ohodnocování praporů

Zdá se, že se soudům daří najít jednotný postup vůči lidem, kteří kradou prapory, aniž by se tím ovšem chtěli obohatit. Jak pražské umělce, kteří zcizili prezidentskou standardu, tak Číňana, který připravil protičínského demonstranta o prapor Tibetu, nechaly soudy na pospas úředníkům, aby tito posoudili, zda došlo k přestupku a ten pak vyřešili případnou pokutou.

Ilustrační foto

Na zemědělce teď čeká kukuřice

Českobudějovicko – Hlavní část sklizně mají zemědělci 
v regionu za sebou, obilí a řepka už jsou z polí pryč. Na řadě je ale další důležitá plodina – kukuřice.

Akrobatický pilot Martin Šonka.

Při závodě vždy nazvedám pár metráků, usmívá se akrobatický pilot Šonka

Klettwitz (od zvláštního zpravodaje) – Usmíval se na okolí, jak je mu vlastní, ale měl smíšené pocity. Akrobatický pilot Martin Šonka zažil rušný víkend v šestém dílu leteckého seriálu Red Bull Air Race. Na německém okruhu Lausitzring necelých 130 kilometrů od českých hranic nejdříve zažil anulování výkonu v kvalifikaci, poté se probojoval ve vyřazovacích duelech až do finálové čtyřky a skončil čtvrtý.

Martin Šonka

Při závodě vždy nazvedám pár metráků, usmívá se akrobatický pilot Šonka

Klettwitz /ROZHOVOR od zvláštního zpravodaje/ - Usmíval se na okolí, jak je mu vlastní, ale měl smíšené pocity. Akrobatický pilot Martin Šonka zažil rušný víkend v šestém dílu leteckého seriálu Red Bull Air Race. Na německém okruhu Lausitzring necelých 130 kilometrů od českých hranic nejdříve zažil anulování výkonu v kvalifikaci, poté se probojoval ve vyřazovacích duelech až do finálové čtyřky a skončil čtvrtý.

Členové Sport Relaxu na soustředění v Chřibské.

Letní soustředění karatistů bylo plné slunce, potu a pohody

Česká Lípa - Pod vedením trenérů Pavla Znamenáčka, Milana Veselého a Karin Znamenáčkové z karate klubu Sport Relax Česká Lípa se členové tohoto oddílu zúčastnili tradičního týdenního soustředění, jež bylo zaměřené na sportovní přípravu.

Guláš Fest Přívrat 2016.

V Přívratu vařili kotlíkový guláš

Přívrat – Oheň pod kotlíky vyhasl, Řád zlaté vařečky byl udělen… V zemi krále Miroslava v sobotu pořádali oblíbený Guláš Festival Přívrat. Jako každoročně byla všeho hojnost: jídla, pití i dobré zábavy. Soutěžilo se o nejlepší guláš, nejchutnější regionální pivo i buchtu.

Ilustrační foto

Babské rady - jak na vosy

Příjemné prázdninové aktivity často ruší přítomnost hmyzu. A vosa, která na rozdíl od včely bodne a uletí? To je klasický hmyzí záporák, i když je v přírodě užitečná.

Ilustrační foto.

Úroda obilí na Slovensku dosáhne podle odhadu nového rekordu

Bratislava - Letošní úroda hlavních obilovin na Slovensku bude patrně nejvyšší od vzniku státu v roce 1993. Vyplývá to z nejnovějšího odhadu slovenského statistického úřadu, který výhled sklizně oproti dřívější prognóze zvýšil na 3,2 milionu tun. Dosud statistici očekávali sklizeň 2,97 milionu tun.

Tento turnus má název Umění nás baví a účastní se ho 12 dětí, které během tvořivého dopoledne, něco vyrobí, nakreslí nebo namalují.

Jak jsem se ve Slováckém muzeu stala účastníkem tábora pro malé umělce

Uherské Hradiště – Půl denní pobyt na příměstském táboře mezi malými muzejníky, který teď o prázdninách pořádá Slovácké muzeum v Uherském Hradišti, takový je můj úkol, jehož hlavním cílem je nejen zmapovat, co taková aktivita obnáší, ale také si na vlastní kůži zkusit úděl malých táborníků. Tento turnus má název Umění nás baví a účastní se ho 12 dětí, které během tvořivého dopoledne, něco vyrobí, nakreslí nebo namalují.

Výstava domažlických zahrádkářů.

Zahrádkáři a seniorky vystavovali společně

Domažlice - Expozice nejkrásnějších výpěstků domažlických zahrádkářů, ale i rukodělných výrobků žen z městské rady seniorů nabídla dvoudenní výstava v budově Základní organizace Českého svazu zahrádkářů v Domažlicích.

Matyáš Malecha

Matyáš Malecha vyhrál produktivitu na hokejbalovém mistrovství světa

České Budějovice – Byl to jeho zatím životní turnaj, i když nevyšel úplně podle představ. Mladý hokejbalista Pedagogu Č. Budějovice Matyáš Malecha si zahrál v dresu české reprezentace do šestnácti let na mistrovství světa v anglickém Sheffieldu. Přestože jemu osobně šampionát vyšel, kýženou medaili si nepřivezl. Náš národní tým obsadil nepopulární čtvrtou příčku.

Michal Vavák*

Počet závodníků? 300 by byl ideální stav, tvrdí Michal Vavák

Kutná Hora – V Kutné Hoře se v sobotu dopoledne běžel osmý ročník populárního běžeckého závodu Dačického 12. Rekord padl jak v počtu účastníků (248), tak i ten traťový v podání Vlastimila Flégla z Vrchlabí. O tomto a dalším ročníku Dačického 12 jsme si povídali s jedním z hlavních organizátorů závodu Michalem Vavákem z Clubu Deportivo.

Ilustrační foto.

Elektrický plot v Keni urovná konflikt slonů a farmářů

Laikipia (Keňa) - S mačetou v ruce Paul Njoroge obhlíží svých pět hektarů pozemků mezi údolím Rift a Mount Kenya. Jeho pole se vzpamatovávají z posledního přechodu slonů z konce dubna. Situaci by však měl brzy změnit 163 kilometrů dlouhý elektrický plot, píše agentura AFP.

Ilustrační foto

Deset až 13 procent lidí jsou leváci, dnes mají mezinárodní den

Praha - Dnešní Mezinárodní den leváků je příležitostí pro praváky, aby si vyzkoušeli, jak se žije levákům ve světě vybaveném podle potřeb praváků. Levou ruku při psaní i běžných činnostech upřednostňuje deset až 13 procent obyvatel. Leváctví zohledňují výrobci, k dostání jsou pomůcky pro leváky, z nich prý nejvíce kupovanou je škrabka na brambory, ovoce a zeleninu, v nabídce jsou ale i hodinky pro leváky s obráceným ciferníkem či pravítko s číslicemi psanými zprava doleva.

Zuzana Víznerová

Co říká na stravování v rychlých občerstveních Zuzana Víznerová?

Kolínsko – Doba dovolených je v plném proudu. Právě v této době se lidé na výletech mnohdy odbývají rychlým občerstvením. Je přece mnohem rychlejší odbýt se párkem v rohlíku než zajít do restaurace. Podobná strava je na turisticky vyhledávaných místech i na koupalištích zcela běžná. Děti však podobnou stravu v některých případech vyhledávají cíleně. O stravování v rychlých občerstveních jsme hovořili s odborníkem na stravování a sportovním nadšencem Zuzanou Víznerovou.

V Okrouhlé v sobotu soutěžili v pití piva na čas. Pořádali tam sedmnáctý ročník Okrouhleckého tupláku.

Půllitry, tupláky i mázy. V Okrouhlé soutěžili v pití piva na ex

Okrouhlá /FOTOGALERIE/ – Tři sekundy a čtyřiaosmdesát setin. To je rekordní čas, za který do sebe kopl jeden litr piva Miroslav Mazáč z Lipůvky. Stává se vítězem Okrouhleckého tupláku, který se v sobotu již po sedmnácté koná v Okrouhlé. „Loni jsem ho vypil za tři sekundy a devětadevadesát setin. Mám radost, že letos je můj výkon ještě lepší," usmívá se muž, který pracuje ve Vídni jako kuchař. Recept, jak vyhrát, ale nemá. A dokonce se na soutěž ani nepřipravuje. „Každoročně se se této soutěže zúčastňuji proto, že je tady legrace a skvělé publikum. Před soutěžením jsem se trochu najedl, dal jsem si kuře s bramborem. Důležité je nebýt střízlivý, ale ani opilý. Vypil jsem asi osm piv," vysvětluje Mazáč.

Dobový inzerát z klatovských novin z let 1920 - 1930

Výpravy zpět aneb co se kdysi psalo 333

Klatovsko – Přinášíme další díl seriálu o zajímavostech regionu, v němž nahlížíme do novin starých sto i více let, abychom zjistili, co zajímavého se psalo v minulosti.

Folklorní soubory v sobotu v Hanáckém skanzenu v Příkazích na Olomoucku předváděly, jak dříve vypadaly žně a dožatná.

Ve skanzenu předváděli, co předcházelo pečení chleba

Příkazy – Starší přijeli zavzpomínat, mladší se poučit. V Hanáckém skanzenu v Příkazích na Olomoucku v sobotu folklorní soubory předváděly, jak to chodilo o žních a při dožaté. Získat chleba bylo nesrovnatelně těžší než dnes.

Ilustrační foto.

Jediný cenný kov přivezla z Jeseníků Iva Benešová

Vidnava - Další vícedenní závod mají za sebou členové Sdružení orientačních sportů Jindřichův Hradec, kteří tentokrát startovali v Grand Prix Silesia 2016, jejíž XV. ročník obsahoval šest etap ve čtyřech dnech.

Brambory. Ilustrační snímek.

Zloděj v Nivnici ukral brambory, okurky i borůvky

Nivnice – Zřejmě zloděj vegetarián řádil v Nivnici. Jeho pozornosti v noci ze čtvrtka na pátek 29. července neunikl stánek s ovocem a zeleninou, který stojí hned u silnice v ulici U Dvora. Do stánku se zatím neznámý pachatel dostal po odstranění petlice s visacím zámkem.

Loučský potok se v neděli odpoledne vylil do lesoparku a ulic Za Porážkou a Seminárka v Lipníku nad Bečvou.

Lipník zaplavil liják. Takto to vypadalo

Lipník nad Bečvou – Na déšť, který se v neděli prohnal Lipníkem nad Bečvou, místní lidé hned tak nezapomenou. V pohotovosti byly profesionální i všechny dobrovolné hasičské jednotky z okolí, které ze sklepů odčerpávaly vodu a domy obložily pytli s pískem. Někteří lidé se urychleně vraceli ze svých dovolených, aby zachránili, co ještě mohli.

Ilustrační foto.

První bramborová hostina málem skončila otravou

Londýn/Praha – Bez brambor si asi jen málokdo umí představit svůj jídelníček. Naši předkové ale jinou volbu neměli, protože brambory jsou americký import. Dnes je to přesně 430 let, kdy je Thomas Harriot přivezl z Kolumbie do Anglie. Následně uspořádaná hostina ale měla poněkud zvláštní průběh. Skončila totiž málem hromadnou otravou.

Následky přívalových dešťů a bouřek se dají částečně eliminovat.

Ochranáři dávají návod 
jak mírnit škody z bouřek

Vlašimsko – Lokální letní bouřky. Obávají se jich majitelé nemovitostí, zemědělci nebo správci toků a komunikací. Tyto bouřky bývají mnohdy nepředvídatelné, doprovázeny silnými poryvy větru a spadne při nich v krátkém čase třeba i šedesát litrů srážek na metr čtverečný.

Následky přívalových dešťů a bouřek se dají částečně eliminovat.

Ochranáři dávají návod, 
jak lze zmírnit škody z bouřek

Benešovsko - Lokální letní bouřky. Obávají se jich majitelé nemovitostí, zemědělci nebo správci toků a komunikací. Tyto bouřky bývají mnohdy nepředvídatelné, doprovázeny silnými poryvy větru a spadne při nich v krátkém čase třeba i šedesát litrů srážek na metr čtverečný.

Ilustrační foto

Zemědělci by letos měli sklidit zhruba 26.000 tun raných brambor

Praha - Zemědělci v ČR by letos mohli sklidit více než 26.000 tun raných brambor. V Polabí a na jižní Moravě už začala jejich sklizeň. Celková úroda brambor v České republice by se po loňském propadu o 27,6 procenta měla vrátit na průměr předchozích let. Zemědělci v letošním roce osázeli bramborami celkem 23.414 hektarů, meziročně o 3,2 procenta více. Novinářům to řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).