Kreativ

ŠTÍTEK: brambor

Na vánoční stůl nemusí patřit jen kapr, patří však ke klasickému menu

Na kaprovi si pochutnají i chrudimští bezdomovci

Chrudim – Smažený vánoční kapr i s bramborovým salátem zavoní na Štědrý den také v noclehárně a denním nízkoprahovém centru, které v Chrudimi vede obecně prospěšná společnost Sopre.

Petr Formánek hovoří s Markem Hrvolem, oba Severočeši Most.

Městská vláda získala pro Most trávníky. "Na brambory," postěžovala si opozice

Most - Koleda Narodil se Kristus Pán a další vánoční písně z reproduktorů vítaly dnes mostecké politiky, kteří přišli do velkého sálu mostecké radnice na letošní poslední zasedání zastupitelstva. Začalo v 15.04 hodin a skončilo v 17 hodin potřásáním rukou, polibky a přáním všeho nej k Vánocům a Novému roku. Během jednání to ale zas tak pohodové nebylo, přestože ho politici zvládli důstojně a bez konfliktů, které byly v minulosti v sále časté. Sledovali jsme on-line.

Kouřící dívka byla jednou z krušnohorských specialit. Je to bramborová placka a v Lokti ji připravovala Romana Romová z Vejprt.

Na loketském hradě ožila staročeská řemesla i kuchyně

Loket - Dali byste si kouřící dívku nebo třeba staročeského čertíka? Žádný problém. Stačí mít doma brambory, tvaroh, černou klobásku a další ingredience a můžete si pochutnat. Jde totiž o staročeské krušnohorské speciality, které byly k mání i na Krušnohorských vánočních trzích v Lokti. Ty mimo jiné nabídly i ukázku řady řemesel, kterým se v Podkrušnohoří věnovali už naši předkové.

Milan Houser.

Milan Houser nalévá lak na plátno a na obraz čeká dva roky

Praha - Obrazy umělce Milana Housera, které jsou díky používané technice spíše objekty, vystavuje pražská galerie Dvorak Sec Contemporary. Houser ve svém brněnském ateliéru vytváří obrazy vrstvením speciálně namíchaných a pigmentovaných laků, jejichž mnohonásobným překrýváním vznikají na malířském plátně rafinované obrazce. Jeden obraz zasychá i dva roky a jak řekl autor před středeční vernisáží, i léta po svém vzniku díky působení světla mění barvu.

Registrační pokladna pro EET. Ilustrační foto

Někteří podnikatelé z Mělnicka považují elektronickou evidenci za zbytečnou

Mělnicko - Už třetí den musí někteří podnikatelé na Mělnicku používat elektronickou evidenci tržeb (EET) a poctivě na všechno vydávat účtenky. Změny si začínají všímat i zákazníci, kteří hned první den, kdy byla novinka poprvé spuštěna, v některých provozovnách platili za jídlo víc než den předcházející.

Francouzský kosmonaut Thomas Pesquet .

Na Mezinárodní vesmírné stanici jedí kosmonauti francouzská jídla

Paříž - Ve zhruba 400 kilometrech výšky, na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), jí francouzský kosmonaut Thomas Pesquet a jeho pět kolegů převážně francouzská jídla. Na jejich přípravě se podílí od roku 2006 francouzský šéfkuchař Alain Ducasse, jemuž letos pomáhá Thierry Marx, píše francouzský deník Libération.

Panda velká. Ilustrační foto.

Washingtonská panda je po operaci, prognóza je dobrá

Washington - Panda velká, hvězda washingtonské zoologické zahrady, se zotavuje po naléhavé operaci, při které ji chirurgové ze střev odstranili "zátku" v podobě nestráveného bambusu o velikosti citronu. Podle představitelů zoo je pacient - roční pandí mládě Bei Bei - ve stabilizovaném stavu a prognóza je velmi dobrá, uvedla dnes zpravodajská stanice BBC.

Jabkancová pouť 2016.

U svaté Kateřiny pekli oblíbené jabkance

Česká Třebová - 10 metráků brambor, 120 kilo tvarohu, 480 vajec, 45 kilo práškového a 40 cukru krystalu a 45 kilo másla. Toto neuvěřitelné množství surovin se v sobotu proměnilo na místní českotřebovskou pochoutku – jabkance.

Andrea Chrastinská ze třídy ZA I.A během ceremonie.

Budoucí zdravotníci přísahali také na lebku

V tělocvičně SZŠ v Mariánských Horách se včera pila minerálka (nepoužitými) močovými cévkami z emitek, lovily umělé zuby ze slizké sklenice, skládaly lidské orgány do figuríny, motaly obvazy okolo spolužáků. Až poté přijali čtvrťáci nové spolužáky do řad středoškoláků.

Ilustrační foto

Farmářské trhy nabídnou sortiment s vánoční chutí

Karlovy Vary - Letošní předposlední farmářské trhy se v Karlových Varech uskuteční dnes. Pořádá je městská společnost KV City Centrum před budovou Tržnice ve Varšavské ulici. Prodej začíná v 10 hodin a potrvá do vyprodání zásob.

Výstava betlémů v Galerii M+M opět navodí vánoční atmosféru.

Vánoce prostoupí Galerií M+M. Je připravena tradiční Výstava betlémů

Hranice – Nejkrásnější čas v roce s sebou nese i ty nejkrásnější výstavy. Jednu takovou již dvaadvacet let představuje tradiční Výstava betlémů v hranické Galerii M+M. Své betlémy v galerii opět vystaví jednotlivci i organizace, ke zhlédnutí či ke koupi však budou i další předměty a výrobky s vánoční tematikou. Slavnostní vernisáž se uskuteční v pátek 18. listopadu v sedmnáct hodin.

Svatomartinská husa.

Svatomartinská vína a husu vystřídají ve Velkých Karlovicích lanýže

Velké Karlovice - Zatímco děti 11. listopadu netrpělivě vzhlížejí k obloze, jestli už přijíždí Martin na bílém koni, milovníci vína se na tento den těší z jiného důvodu - otevírají se láhve mladého Svatomartinského vína. Kuchaři se navíc předhánějí v lákavé nabídce husích specialit, která degustaci vín skvěle podtrhují.

Ilustrační foto.

Podzimní zemědělské práce jsou 
u konce, poznamenalo je hlavně sucho

Praha, Vysočina – Podzimní zemědělské práce na polích jako orání, hnojení a setí ozimů jsou u konce. „Na začátku podzimu je regionálně ztěžovalo dlouhotrvající sucho, následně po přívalových říjnových deštích podmáčené půdy. Obecně byly standardní," řekla mluvčí Agrární komory Dana Večeřová.

NOVOSEDLICE ŽILY DRAKIÁDOU

OBRAZEM: Novosedlice žily drakiádou

Teplicko - Drakiáda bavila Novosedlice. Děti a jejich rodiče se sešli v neděli v prostoru „Na Cinkáči". Děti se i přes bezvětří snažily dostat svého draka, co možná nejvýše. Atmosféra byla příjemná. Účastníci drakiády si opekli buřty a připravovali si brambory v popelu.

Ilustrační foto

Podzimní zemědělské práce jsou u konce, místy je ztěžovalo sucho

Praha - Podzimní zemědělské práce na polích jako orání, hnojení a setí ozimů jsou u konce. Na začátku podzimu je regionálně ztěžovalo dlouhotrvající sucho, následně po přívalových říjnových deštích podmáčené půdy. Obecně byly standardní, řekla mluvčí Agrární komory ČR Dana Večeřová.

Way Away - cesta po Spojených Státech.

Cestovatelé putují kolem světa už půl roku

Kumburský Újezd – Každý máme nějaký sen. Někdo touží vyhrát miliony, pořídit si luxusní vůz, vlastnit rodinný dům, vilu u moře, jiný chce cestovat, vyhrát olympiádu, být mladý…

Ilustrační foto.

Svaz: Od roku 2018 by měl v ČR fungovat fond na podporu brambor

Plzeň - Od roku 2018 by podle plánů ministerstva zemědělství měl v České republice fungovat marketingový fond na podporu českých brambor, podobný úspěšnému Vinařskému fondu. Podpořil by pěstování a spotřebu brambor, čímž by se dosáhlo plné soběstačnosti ohledně této potraviny, s níž ministerstvo počítá ve své strategii od roku 2030. Dnes to řekl předseda Českého bramborářského svazu (ČBS) Miloslav Chlan.

Chodník naproti ústí do Stodolní ulice v Ostravě, kde se scházejí jednotlivé etapy rekonstrukce Nádražní ulice.

Nádražní: Dlažbu sázeli jako brambory, musí se opravit

/DENÍK SLEDUJE, FOTOGALERIE/ Stavební práce v Nádražní ulici budou podle očekávání ukončeny do 30. listopadu, obnovení automobilové dopravy a zprovoznění zastávky Elektra je pak v plánu nejpozději do 11. prosince. Ne vše se ale povedlo napoprvé.

Zážitkové odpoledne pro vozíčkáře a klienty s těžším handicapem mělo téma Podzimní trampové.

V denním centru pomáhají klientům překonávat bariéry

Chodov - Posedět v restauraci, objednat si jídlo, zaplatit ho, nakupovat v supermarketech, jet se vykoupat do bazénu, vyrazit na procházku do lesa a třeba sbírat houby nebo cestovat letadlem. Pro většinu lidí běžné, někdy každodenní činnosti. Pro vozíčkáře, navíc s těžkým handicapem často velký problém. Přesto ani o tyto zkušenosti díky Dennímu centru Mateřídouška a jeho zaměstnancům nejsou připraveni.

Ilustrační foto.

Rady do zahrady: Péče o skalku a hrabání listí

Při péči o skalku nezapomeňte dokonale odstranit spadané listí. Pokud se jemný keřík ocitne pod větší vrstvou listí, často odumírá. Ve velkém nebezpečí jsou především stálezelené skalničky, které by předčasně ukončily vegetaci.

Podzim. Ilustrační foto.

Rady do zahrady

Příbram - Přečtěte si další Rady do zahrady od Petra Kumšty.

Bláto ilustrační foto

Sázet chmel někde ani nezačali. Do chmelnic se pro bláto nedá vjet

Rakovnicko – Každodenní déšť nedovolí chmelařům vjet do chmelnic a pokračovat v podzimních pracích. Půda na Rakovnicku je přesycená a ve chmelnicích stojí voda. Naše oblast patří k nejvíce nasyceným půdám. Proti dlouhodobému průměru je v ní přebytek 40 až 60 milimetrů srážek. Někde mají chmelaři některé práce, jako je například stříhání prutů, už hotové, někde ale nestihli ani to.

Gína měla být utracena, Helena Mikulcová se o ni postarala a našla jí novou rodinu.

Helena Mikulcová už našla Gíně nový domov

Psa vyhodili z auta, fenka měla být utracena. Byla v době hárání a nikdo ji nechránil před útokem psů. V Úvalně zase lidé přímo viděli, jak někdo z auta vyhodil psa. Zapsali si i poznávací značku. Fenka i vyhozený pes skončili v péči Heleny Mikulcové.

Ilustrační foto

Brambory z Brněnska? V obchodech jsou častěji ty z Vysočiny

Brno - Studentka Jitka Vlková z Brna se snaží kupovat si ovoce i zeleninu od místních zemědělců. Platí to i o bramborách. „Nedělám si velké zásoby, takže nakupuji častěji v menším množství. Přes léto jsem chodila na farmářské trhy, teď nakupuji především v supermarketech," uvedla Vlková. Na pultech obchodů ovšem brambory z okolí nemá příliš šanci najít.

Ilustrační foto

V létě vláha pomohla, na podzim škodí

Region - Počasí v létě hrálo zemědělcům do karet. Letošní úroda některých plodin převyšuje až o desítky procent tu minulou, která byla poznamenaná extrémním suchem. Přestože „mokřejší" léto plodinám přálo, podzim by zemědělci uvítali sušší. Časté přeháňky jim sklizeň ztěžují.

Ilustrační foto.

Úroda brambor v ČR je velmi dobrá, domácí spotřebu ale nepokryje

Havlíčkův Brod - Pěstitelé v Česku letos podle posledního odhadu sklidí 689 000 tun brambor, v porovnání s minulou rekordně nízkou sklizní to je o třetinu větší množství. Podle dnešních údajů Českého bramborářského svazu je nynější sklizeň brambor díky dobrému výnosu porovnatelná s desetiletým průměrem, ačkoliv se rozloha bramborových polí v zemi v minulých letech snižovala. Na pokrytí tuzemské spotřeby brambor ale ani letošní dobrá úroda stačit nebude.

Ilustrační foto.

Brambory nejsou jen žluté. V Lukově bude možné ochutnat i fialové a purpurové

Lukov - Spojit návštěvy dvou zajímavých akcí budou moci lidé během příštího prodlouženého víkendu. I když obě události spolu tematicky nesouvisejí, konají se na stejném místě. Ten, kdo vyrazí do Lukova, se totiž může těšit na výstavu a ochutnávku brambor a zároveň si bude moci prohlédnout stálou expozici na tamní zrekonstruované faře.

Ilustrační foto

Brambory: na Vyškovsku spíš z obchodu. Zemědělci nemají techniku

Vyškovsko – Nejčastěji v supermarketech, o dost méně pak od drobných zemědělců. Sehnat brambory od pěstitelů z Vyškovska začíná být problém. „Několik let je bereme od známých, každoročně jich ale bývá čím dál méně. Třeba loni neprodávali vůbec, letos ve velmi omezené míře. Jen doufám, že je nebudeme muset začít kupovat v supermarketech," řekla třeba Vyškovanka Andrea Kratochvilová.

Lubomír Konečný ze Zdounek už desítky let pěstuje ve velkém brambory.

Zemědělec: Brambory z marketu se 
s těmi z domácí zahrady nedají srovnávat

Zdounky – „Když si koupíte brambory v nějakém marketu, jsou chuťově úplně jiné, než ty, které si vypěstujete. Na ty zakoupené ve velkých marketech někteří lidé nadávají, přijdou jim nahořklé nebo kyselé. Může v nich být totiž hniloba," říká pro Deník devětašedesátiletý Lubomír Konečný ze Zdounek na Kroměřížsku.

Ilustrační foto.

Na Břeclavsku se bramborám věnují jen menší pěstitelé, polí s nimi ubývá

Břeclavsko – Na ústupu je pěstování brambor v břeclavském regionu. Vyplývá to z vyjádření předsedy okresní agrární komory Antonína Osičky. Důvodem jsou nízké zisky. Pěstitelům se sázka na brambory nevyplácí. „Věnují se jim jen ti menší, velké podniky ne. A ani u ostatních si nemyslím, že by měly třeba desítky hektarů. Mezi zemědělci o brambory není zájem. Když se bavím i s kolegy z Vysočiny, všichni snižují plochy, na nichž brambory mají," uvedl Osička.