Kreativ

ŠTÍTEK: brambor

Ilustrační fotografie.

Výstava ovoce, zeleniny, medu a brambor

Přibyslav - Na 19. ročník výstavy ovoce, zeleniny, medu a brambor Přibyslavska, pořádané ve dnech 14. až 16. října 2017, zve město Přibyslav. Výstava je přehlídkou ovoce, zeleniny, medu a brambor vypěstovaných v přírodních podmínkách našeho regionu.

Dostihy a móda. Ke koním prostě patří klobouky.

Na co kam: Dámy chystají klobouky

Pardubický kraj /POZVÁNKY/ - Krajské město žije přípravami na nedělní Velkou pardubickou. V sobotu milovníky koňského sportu čeká kvalitní předkrm - překážkové dostihy. Na programu je sedm dostihů, první startuje ve 12 hodin.

Ilustrační foto.

Brambor je letos kvůli suchu méně

Jindřichohradecko – Přinejlepším průměrný by měl být letošní rok, co se sklizně brambor týče. Shodují se na tom jejich pěstitelé z Jindřichohradecka.

Interiér Zadní synagogy před rekonstrukcí.

Ze skladiště brambor je dnes chlouba města. Synagoga slaví 20 let

Třebíč /FOTOGALERIE/ – Zadní synagoga je jednou z hlavních dominant židovské čtvrti i jednou z nejnavštěvovanějších třebíčských památek. Většinu minulého století však sloužila jako skladiště. Svoji nynější zrekonstruovanou podobu získala až v polovině devadesátých let, kdy se také v září 1996 otevřela poprvé veřejnosti.

Herečka a také autorka pivní kuchařky Markéta Hrubešová se objevila v Peci pod Sněžkou v barvách Magyar Gulyás teamu. "Jsem nadšená," pochvalovala si atmosféru Krakonošova guláše.

Termoprádlo se Hrubešové hodilo, krájela maso, brambory a rajčata

Pec pod Sněžkou /FOTO, VIDEO/ - Kde se vám stane, že vám servírují jídlo Markéta Hrubešová, Pavel Nový, Robert Jašków, Tomáš Pavelka nebo Hynek Čermák? Kdo si nenechal ujít sobotní 11. ročník oblíbené soutěže Krakonošův guláš, dočkal se této výjimečné příležitosti v Peci pod Sněžkou. Pokud tedy vystál dlouhé fronty, jež vytvořily davy návštěvníků.

Letos parta z Blanenska zamířila do Polska, na Ukrajinu a do Rumunska. Projela také Bulharsko, Řecko a Makedonii. Následovala Albánie, Černá Hora, Bosna a Hercegovina.  Domů se výprava vrátila přes Chorvatsko, Slovinsko a Rakousko. Foto: archiv Jana Černé

Dobrodruh Černý: Škodovky jsou na cestování prostě nejlepší

Blansko /ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ - To je ale vrak. S takovou popelnicí bych nejel ani do obchodu pro rohlíky. Možná tak ještě na pole pro brambory. Staré škodovky, které se stále sem tam objevují na silnicích, spouští u řady řidičů salvy smíchu. Stroj Jana Černého z Blanska, rok výroby 1976, však budí v jeho okolí respekt. Už léta totiž vyráží na dobrodružné výpravy po Evropě. Parta nadšenců z Blanenska ve starých škodovkách procestovala velkou část starého kontinentu.

Ekologická zahrada u zemědělské školy v Poděbradech byla místem festivalu Díkuvzdání, kterým studenti a pedagogové oslavili letošní úrodu.

OBRAZEM: Zahrada zemědělky zažila přírodní festival Díkuvzdání

Poděbrady – Zahrada u zemědělské školy v Poděbradech se stala místem konání festivalu Díkuvzdání, který měl ukázat, co všechno nám dává příroda k dispozici a jak se produkty z ní dají využít, v mnoha případech velmi netradičně. A tak účastníci festivalu měli možnost například ochutnat tatarák z brambor, výtečné pomazánky z červené řepy, brambor nebo dýně, které včetně dalších zajímavých pochutin připravili studenti Středního odborného učiliště společného stravování Poděbrady.

Bára Knotková na MS v in line hokeji

Tahle parta by si medaili zasloužila, říká kapitánka Knotková

Kladno - V prvním zářijovém týdnu se v čínskémNan-ťingu odehrálo MS v inline hokeji federace FIRS. Premiérově to bylo v rámci multisportovní akce- World Roller Games. Mužská reprezentace se vrátila s bronzovou medailí, junioři a ženy přivezli „brambory“. O dojmy se podělila kapitánka ženského týmu Barbora Knotková.

Polní den o bramborách.

Brambor se letos na polích objeví méně. Kvůli suchu

Humpolec – Letošní úroda brambor v České republice, tedy i na Pelhřimovsku, bude oproti té loňské nižší. Podle Českého bramborářského svazu to může být až o sto tisíc tun. To vyplynulo ze čtvrteční tiskové konference, zaměřené na hlavní sklizeň brambor na Vysočině, která se uskutečnila v areálu humpoleckého Školního statku v rámci Polního dne o bramborách.

Zelí už kvasí v bazénu. Úroda je mimořádná

Zdravá lahůdka: Zelí už kvasí v bazénu

Dobrá Voda - V prvním stotunovém bazénu dobrovodské zelárny už kvasí místní specialita. Sklizeň hlávkového bílého a červeného zelí pěstitelé ze Zemědělského družstva Podchlumí Dobrá Voda zahájili v minulém týdnu. Úroda je mimořádná.

Ilustrační foto

Silniční kontrola odhalila zloděje

Lažany – Skutečští policisté zastavili v Lažanech Seat Toledo s přívěsným vozíkem. To ještě netušili, že se z běžné silniční kontroly stane odhalení krádeže.

Maturita ze slepoty – tak se jmenuje nevšední zkouška, kterou na sobotu  připravilo TyfloCentrum Cheb a Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých.

Při maturitě se i škrábaly brambory

Cheb – Maturita ze slepoty – tak se jmenuje nevšední zkouška, kterou na sobotu připravilo TyfloCentrum Cheb a Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých.

Farmářské trhy v Sedlčanech.

FOTO: Farmářské trhy už dýchají podzimem

Sedlčany – Stejně jako vloni v tuto dobu byl i v sobotu při Farmářských trzích v Sedlčanech zájem o burčák, víno, český česnek a brambory místních farmářů nebo podzimní květiny.

muškátový oříšek

Jak rozlousknout oříšek: muškátový oříšek

Všechno je to vlastně úplně jinak. Muškátový oříšek ve skutečnosti žádný oříšek není - jedná se o semeno plodu ze stromu muškátovníku pravého. Navíc obal, který semeno chrání, se využívá také jako koření - říká se mu však muškátový květ. Muškátovník kvete po celý rok, květy jsou bílé a plody podobné meruňkám. Nicméně jedná se o strom celkem čilý, vyroste na něm i více než 2000 plodů ročně.

Ilustrační foto

Jáhly místo brambor. Na zdravější stravu přechází v kraji devět škol

Jižní Morava – Odbíjí desátá hodina dopoledne. Kuchařky na Základní škole v Čejkovicích na Hodonínsku vaří pro žáky oběd. Kromě klasických potravin, jako jsou brambory a těstoviny, však využívají i méně obvyklé suroviny. Škola se zapojila do programu Skutečně zdravá škola. „Vaříme z pohanky, jáhel, bulguru a z různých rýžových směsí. Snažíme se dát dětem zdravou stravu a vést je tím ke zdravému životu,“ sdělila vedoucí kuchyně Vladimíra Otáhalová.

Petr Soukup ve Žďáru nad Sázavou

Senzace. Soukup na republice uspěl

Jičín - Další vydařený závod! Vynikající jičínský triatlonista v dresu novopacké Tělocvičné jednoty PETR SOUKUP se ve Žďáru nad Sázavou v rámci sedmého dílu seriálu Ford Czechman Tour, který se konal jako republikový šampionát ve středním triatlonu, umístil na celkovém druhém místě, když svoji kategorii 30 – 34 let s velkým přehledem vyhrál.

Bramborový medvěd a bramborové srdce ve dlaních pěstitele Jaromíra Doležala.

Myši vyděsil bramborový medvěd

Chrudim – Jaromír Doležal, někdejší první sportovní redaktor Chrudimského deníku, tráví v penzi hodně času spolu se svou manželkou Libuší v chrudimské zahrádkářské kolonii Na Janderově.

Ilustrační foto

V generálce brali brambory

Humpolec – Čtvrtou příčku obsadili na turnaji v Opatovicích nad Labem druholigoví házenkáři humpolecké Jiskry. Týden před startem mistrovských bojů to není rozhodně špatný počin, klání se totiž zúčastnily dva prvoligové a čtyři druholigové celky. Z vítězství se radovaly domácí Opatovice.

Helena Dvořáková, vedoucí vyškovského dívčího oddílu Kasiopea.

Na táboře se každoročně vracím do dětství, říká vedoucí skautského oddílu

Vyškov - Jednu košili nosí, i když ne dennodenně, už patnáct let. Přesně tak dlouho je Helena Dvořáková z Vyškova skautkou. Ke kroji, který si tehdy pořídila, se váže spousta jejích vzpomínek. „Abych se stala členkou Junáku, maminka na mě ušila boudu. Teď si život bez skautingu neumím představit,“ říká pětadvacetiletá vedoucí vyškovského dívčího oddílu Kasiopea, která se stará o sedmnáct jeho členek. Podesáté s nimi letos jako hlavní vedoucí vyrazila na tábor do Otaslavic.

SBÍRÁ A VAŘÍ.  Usměvavá dáma Lucie Kohoutová sbírá recepty ze Šumavy, některé pak upravuje, aby chutnaly dnešním mlsným jazýčkům, ale i vyhovovaly nabídce v obchodech.

Dobroty se vracejí v kuchařce

Zdíkov – Na kopci nad Zdíkovem žije sympatická Lucie Kohoutová s rodinou. Před lety jí učarovala Šumava a tak své poznávání prostřednictvím dovolených nakonec skončilo tím, že s rodinou opustili Chomutov a ze Šumavy udělali svůj domov.

Oblíbená výstava s názvem Zahrada Vysočiny se letos koná už počtyřiapadesáté a každoročně se těší velikému zájmu nejen milovníků květin.

Josef Kříž: Hitem bude padesát nových odrůd narcisů

Kamenice nad Lipou – Od soboty 19. do pondělí 21. srpna se koná v žirovnickém zámeckém areálu mezinárodní výstava Zahrada Vysočiny. Hlavním výstavním exponátem se stanou mečíky, doplní je růže, jiřinky, konifery, letničky a bylinky, zelenina, letní jablka a rané brambory.

Na Bramboře (motocyklu) chtějí projet celý svět, na cestě jsou Kateřina s Fandou už rok.

Na Bramboře jedou 450 dnů, urazili 70 200 kilometrů

Kumburský Újezd - Fanda Nykl si se svojí přítelkyní Kateřinou Kadlusovou plní sen. Na motocyklu BMW R 1150 GS přezdívané Bramboře absolvují výpravu kolem světa. Roční cesta se ale o několik měsíců prodlouží.

Z národní potravinové banky se expeduje ke klientům i zelenina.

FOTO: Nesklizenou zeleninu dali potřebným

Litoměřice - Více než tunou čerstvé zeleniny a brambor obohatila Potravinová banka v Ústeckém kraji (PB) svou současnou nabídku pro 25 odběratelů z domovů, azylových a jiných center a ústavů sociální pomoci. Stalo se tak díky zapojení do projektu Zachraň jídlo. Při něm dobrovolníci posbírali na polích výpěstky při paběrkování.

Noční déšť vyplavil dům na Střekovském nábřeží.

FOTO: Noční přívalový déšť vyplavil domy na Střekovském nábřeží

Střekov - Doslova peklo si prožili obyvatelé domu na Střekovském nábřeží. Noční přívalový déšť z úterý na středu jim vyplavil sklepy, poničil stěny a podmáčel zdivo. O to hůř, že stejné drama si prožili sotva před čtrnácti dny. Důvod? Kanalizace nezvládala příval vody. Severočeské kanalizace a vodovody (SČVK) ale pochybení odmítají. Ústecký magistrát chce ale situaci řešit s tím, že není možné si problém přehazovat jak horký brambor na úkol obyvatel domu.