Kreativ

ŠTÍTEK: brambor

Uherskohradišťská nemocnice zavádí na všech svých odděleních nadstandardní stravu.

Uherskohradišťská nemocnice zavádí nadstandardní stravu

Uherské Hradiště – Maso nevýrazné chuti s univerzální hnědou omáčkou třikrát týdně. Podobné předsudky, které dříve bývaly po dlouhá léta spojovány se stravováním ve školách či nemocnicích, v těchto dnech zcela nabourává Uherskohradišťská nemocnice.

Jan Moravec dal oba góly Karviné.

Karviná splnila povinnost

Karviná /FOTO/ – Fotbalistům Karviné se povedl revanš za nečekanou podzimní porážku na Hané. Doma si bez problémů poradili s béčkem Sigmy a dál se drží v postupové hře.

Ilustrační foto

Ministerstvo chce proti erozi chránit většinu zemědělské půdy

Praha – Do roku 2030 by mělo být v ochranném režimu proti erozi až 60 procent české zemědělské půdy. Počítá s tím ministerstvo zemědělství ve své strategii, kterou by měla v květnu schválit vláda. V současnosti je chráněno necelých 11 procent půdy. Plocha v režimu ochrany se bude zvyšovat přibližně o deset procent každé čtyři roky, řekl vedoucí ministerského oddělení ochrany půdy Jiří Chocholouš.

Za Plavecký klub Česká Lípa závodilo 16 plavců.

Pohár mladšího žactva vyšel členům PK parádně!

Roudnice nad Labem - Na Poháru mladšího žactva v Roudnici nad Labem zaplavali závodníci z PK Česká Lípa skvěle, a to včetně nováčků, přičemž to byla v některých případech jejich závodní premiéra!

Ilustrační foto.

Brambory ještě nesázejte, zmrzly by

Jižní Čechy – Každý hospodář ví, že na sv. Marka se dávají do řádků brambory. Dokonce se traduje, že budou hodně veliké. Letos bychom s jejich sázením měli počkat, aby hlízy nezmrzly. Naplno se projevuje aktuální ochlazení, které vydrží minimálně do středy.

Florbalisty obsluhovalo vedení benešovské radnice.

K obědu servírovalo vedení Benešova gulášovou polévku a řízek

Benešov /FOTOGALERIE/ - Co byste řekli, že snímek, kde starosta Benešova Petr Hostek (ČSSD) roznáší talíře s obědy, znamená? Zlí jazykové by bezpochyby určili, že jde o to, že se členové vládnoucí strany, v souvislosti s pravomocným rozsudkem určujícím uhrazení gigantického dluhu za záchranu Lidového domu, snaží pomoci své mateřské partaji „za každou cenu" a kvůli tomu si „střihnou" i nějaký ten „vedlejšák."

Házenkáři Bystřice pod Hostýnem. Trenér Martin Žůrek.

Bystřice bude hrát o brambory

Bystřice pod Hostýnem – Už jen o bramboru. Vyšší cíle si prvoligoví házenkáři Bystřice pod Hostýnem před závěrem soutěže nedávají. Aktuálně šestý celek druhé nejvyšší soutěže v tuzemsku přitom zvládl nástrahy víkendového 18. kola a doma udolal rezervu úřadujícího šampiona. „Z hlediska psychického to byl velmi cenný skalp. Nastoupili jsme totiž silně nekompletní, ale kluci prokázali bojovného ducha," potěšilo kouče Bystřice Martina Žůrka.

Florbalisty obsluhovalo vedení benešovské radnice.

K obědu servírovalo vedení Benešova řízek s bramborem

Benešov - Co byste řekli, že snímek, kde starosta Benešova Petr Hostek (ČSSD) roznáší talíře s obědy, znamená? Zlí jazykové by bezpochyby určili, že jde o to, že se členové vládnoucí strany, v souvislosti s pravomocným rozsudkem určujícím uhrazení gigantického dluhu za záchranu Lidového domu, snaží pomoci své mateřské partaji „za každou cenu" a kvůli tomu si „střihnou" i nějaký ten „vedlejšák."

Ilustrační foto

Inspekce zakázala uvést do oběhu brambory kvůli falšování odrůdy

Brno - Státní zemědělská a potravinářská inspekce zakázala uvést do oběhu přes 26 tun brambor z Německa. Laboratorní analýza u nich zjistila falšování deklarované odrůdy, sdělil dnes v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Inspekce zahájí s dovozcem správní řízení o uložení pokuty.

Ilustrační foto

Farmářské trhy budou bez kuřat

Karlovy Vary - Páteční farmářské trhy, které se před tržnicí konají od deseti hodin, poprvé po několika měsících po zimní přestávce zase přivítají pěstitele zeleniny a bylinek. Zklamaní ale budou zákazníci, kteří si zde kupují chlazenou drůbež.

Ilustrační foto.

Půda by mohla zadržet více vody, je však ničená erozí

Praha - Půda v Česku udrží 5,04 miliardy metrů krychlových vody. Mohla by udržet o 3,4 miliardy metrů krychlových více, je však ničená erozí a utužováním. Dnes to na semináři v Senátu uvedl Jiří Hladík z Výzkumného ústavu meliorací a ochrany půdy. Při správném zapravování organické hmoty zpět do půdy by se situace mohla zlepšit už během jednoho roku, dodal.

Ilustrační foto

Zemědělci už díky oteplení sejí na polích obilí

Třebíčsko, Vysočina - Jihlava Na Vysočině se díky oteplení pomalu rozbíha- jí polní práce, zemědělci už někde začali se setím jarního obilí. Někde jsou traktory na polích vidět i dva týdny, ale u Sněžného ve Žďárských vrších mohly vyjet až po Velikonocích.

Ilustrační foto

Zemědělci už díky oteplení sejí na polích obilí

Jihlava – Na Vysočině se díky oteplení pomalu rozbíha-
jí polní práce, zemědělci už někde začali se setím jarního obilí. Někde jsou traktory na polích vidět i dva týdny, ale 
u Sněžného ve Žďárských vrších mohly vyjet až po Velikonocích.

Ilustrační foto

Zemědělci už díky oteplení sejí na polích obilí

Jihlava – Na Vysočině se díky oteplení pomalu rozbíha-
jí polní práce, zemědělci už někde začali se setím jarního obilí. Někde jsou traktory na polích vidět i dva týdny, ale 
u Sněžného ve Žďárských vrších mohly vyjet až po Velikonocích.

Sobota 2. dubna patřila ve Slováckém muzeu v Uherském Hradišti pokrmům z vajíček.

Slovácké muzeum nabídlo omáčky i tlačenku z vajec

Uherské Hradiště – Velikonoce a vejce. Toto spojení platí už odpradávna a proto se k nedávným velikonočním svátkům vrátil také víkendový program ve Slováckém muzeu v Uherském Hradišti. Tato instituce v sobotu 2. dubna v rámci cyklu Vaříme v muzeu hostila akci s názvem „Z receptáře našich babiček, jak využít vajíček".

Václav Sedláček

Václav Sedláček dojel na JeLyManu pátý

Seriál dlouhých běhů na lyžích Ski Tour je za námi. Posledním podnikem byl o víkendu JeLyMan, tedy čtyřicetikilometrový Jesenický lyžařský maraton. Chybět na něm samozřejmě nemohl ani obhájce prvenství z minulé sezony, rýmařovský Václav Sedláček. Tomu už o celkové vítězství sice nešlo, protože kvůli zahraničním závodům některé české vynechal, ale mohl ještě vybojovat třetí místo.

KSNP Sedlec

KSNP Sedlec ovládl své turnaje

Sedlec – Po sériích halových turnajů za hranicemi, přesněji Werdau, Schwabachu a Selbu, uspořádal sedlecký KSNP pro své fotbalové naděje několik turnajů ve dvorské tělocvičně, kde se představily až na výjimky týmy především z Karlovarska.

TURNAJ na roudnickém stadionu nabídl celkem šest zápasů

FOTO: Memoriál v Roudnici ovládl HC ALIM

Roudnice n. L. – Vítězem už 18. ročníku Memoriálu Jardy „Bubika" Procházky, bývalého výborného hráče i obětavého funkcionáře Spartaku Roudnice, se stal výběr HC ALIM Praha.

Ilustrační foto.

Jarní recepty

Zapomeňte na těžké omáčky či tučné dresinky. Jarní recepty jsou nabité energií, a přitom netíží v žaludku. Zde je pár tipů pro vás.

Zemědělské jarní práce

Zemědělci zahájili v předstihu jarní práce

Litoměřicko – Zemědělci využívají každého dne s příznivým počasím na jarní práce. Lehčí půdy jsou upraveny pro setí, na Polepsku se začaly už i na větších plochách sázet rané brambory. Velkosklad Dagmar Sedláčkové z Encovan jich za necelý měsíc distribuoval na 240 tun.

Brambory. Ilustrační snímek.

Rady do zahrady

Příbram - Přinášíme vám první díl ze seriálu o radách pro zahrádkáře od Petra Kumšty.

Z výstavy v jičínském muzeu o chlebu.

V jičínském muzeu se zakrojili do chleba

Jičín – Ani ne týden po tom, co v libošovické knihovně měli parádní besedu o bramborách, otevřeli v Regionálním muzeu a galerii v Jičíně výstavu o chlebu. Nazvali ji Zakrojte si u nás a opravdu nakrájeli vzorky rozličných chlebů a každý si mírně osolil a ochutnával. Dokonce i pivem mohl zapít.

18. DNY SLOVENSKÉ KUCHYNĚ

18. Dny slovenské kuchyně

Teplicko - Restaurant hotelu Prince de Ligne v Teplicích zve na 18. Dny slovenské kuchyně. Až do neděle 20. března tu máte možnost ochutnat speciality našich východních sousedů, které z Trenčianských Teplic a Bratislavy tradičně přijeli do lázeňských Teplic připravovat mistři kuchaři Braňo Petrovič (vpravo) a Rišo Šafárik (na snímku s kuřecím špízem Rajnoha a opékanými brambory).

Michal Šlesingr na střelnici.

Marná snaha... Šlesingr prozradil: Ukrajinci chlastali a spustili poplach

Oslo - Michal Šlesingr prožil na mistrovství světa zvláštní den. Nejprve se v noci lekl kvůli poplachu v hotelu, potom ve štafetě tušil boj o medaili, ale nakonec z toho cenný kov nebyl. A jeho finiš nestačil ani na "bramboru". Nejlepší český biatlonista posledních týdnů doufá, že formu potvrdí i zítra, v poslední den šampionátu v Oslu.

Ilustrační foto

Brambory, osobáky i příliš rychlé starty

Praha – Kvintet atletických nadějí SK Nové Město nad Metují reprezentoval svůj oddíl na halovém žákovském domácím šampionátu v Praze.K trojici zkušených Jonovi (800 m), Jánské (60 př., 300 m) a Sádlové (800 m) se letos přinominovali ještě benjamínci Sporysch (800 m) a Krivčík (60 m, 300 m).

Soutěžní boj. V loňském roce uspěl tým kuchařů ze školní jídelny ve Velkém Beranově s pečeným králíkem.

Úspěch v soutěži přinesl Velkému Beranovu více strávníků v jídelně

Velký Beranov – Základní 
a mateřská škola ve Velkém Beranově se po roce opět přihlásila do soutěže o Nejlepší školní oběd pořádaný Společností pro výživu. Loni se škole dařilo, se svým pečeným králíkem v marinádě skončila 
v porovnání s dalšími přihlášenými na druhém místě. 
I proto se vedení školy rozhodlo, že se letos pokusí uspět znovu.