Kreativ

ŠTÍTEK: brambor

Prodej vánočních kaprů v Havlíčkově Brodě.

Co nevíte o kaprech. Nejen o těch vánočních

V rybnících prakticky nemají konkurenci – představují 90 procent produkce tuzemských ryb. Víc kaprů se vyveze, než kolik se jich prodá živých v Česku. Míří zejména do Polska.

Farmářské trhy v sobotu 16. prosince pestrou nabídkou zboží nezklamaly.

Na farmářských trzích byla k dostání i Boží pochoutka s bylinkami

Sedlčany /FOTOGALERIE/ – Tři desítky zejména regionálních prodejců přišly v sobotu 16. prosince dopoledne na sedlčanské náměstí nabídnout cibuli, česnek, brambory nebo jiné výpěstky ze svých zahrádek a políček. Na farmářských trzích nechyběly ani sýry, uzeniny, keramika, jmelí, nejrůznější adventní aranžmá, chléb, pečivo, sladkosti a další zboží.

Česneková pomazánka

Česneková pomazánka z pečeného česneku

Trochu netradičně upravená česneková pomazánka je vděčným pohoštěním svátečních nebo silvestrovských návštěv. Může také skvěle dochutit grilované maso či pečenou zeleninu a brambory.

Mikulášská na ledě v Milevsku.

Mikuláš rozdá sladkosti, čerti uhlí

Jižní Čechy – Mikuláš 5. prosince, tedy v úterý hodné děti obdaruje sladkostmi a ovocem, čerti budou symbolicky trestat ty zlobivé, pro které mají brambory nebo uhlí. 

Mikulášská na ledě v Milevsku.

Mikuláš rozdá sladkosti, čerti uhlí

Jižní Čechy/ANKETA/ – Mikuláš 5. prosince, tedy v úterý hodné děti obdaruje sladkostmi a ovocem, čerti budou symbolicky trestat ty zlobivé, pro které mají brambory nebo uhlí. 

Mikulášská na ledě v Milevsku.

Mikuláš rozdá sladkosti, čerti uhlí

Jižní Čechy/ANKETA/ – Mikuláš 5. prosince, tedy v úterý hodné děti obdaruje sladkostmi a ovocem, čerti budou symbolicky trestat ty zlobivé, pro které mají brambory nebo uhlí. 

Ostrov Spinalonga a jeho okolí jsou turisty vyhledávaným a atmosférou neopakovatelným místem. V minulosti jej obývali lidé zasažení nevyléčitelnou nemocí. I oni se snažili důstojně žít.

I nemocní na smrt dokázali bojovat s osudem

/CESTOPIS MILANA ČEJKY, DÍL 2./ V sousední vesnici nesoucí jméno Anatoli jsme navštívili typickou krétskou tavernu. Tady nás čekal příjemný pozdní oběd. V nabídce se objevila řada místních jídel. Například sem patřilo souvlaki, což je grilované skopové maso okořeněné dobromyslí, pepřem a saturejkou. Skvělá byla i musaka, tedy zapečené brambory s lilkem, mletým hovězím masem a zalité hustou bešamelovou omáčkou. Na přípitek nechyběl kalíšek rakije nebo anýzového ouza a dobré řecké víno.

Čestický brambor.

Čestický brambor už měl 23. pokračování

Čestice - Ve čtvrtek 23. listopadu pořádala Základní škola a Mateřská škola Čestice a Kulturní spolek Čestice již po třiadvacáté slavnostní vyhodnocení soutěže O čestický brambor v sále Lidového domu v Česticích.

Ilustrační foto.

Školákům v Berouně podražily obědy o tři koruny

Beroun - Dražší máslo, vejce, mléko i brambory zvedají ceny nejen v restauracích, ale i školních jídelnách. Už přes tři týdny platí za dražší obědy rodiče žáků berounských základních škol. Firma, která pro děti pokrmy připravuje, zdražila od listopadu o tři koruny.  

Ilustrační foto.

Letošních brambor je méně a jsou dražší

Rakovnicko – Před dvěma lety to byla bída, minulý rok nadprůměr a letos je to s bramborami opět slabší. Právě tak nejčastěji hodnotí poslední tři roky úrodu brambor farmáři a zemědělci z Rakovnicka. Většina z nich má své stálé zákazníky, kteří si od nich brambory pravidelně kupují, navzdory rostoucí ceně. Dovozové brambory ze supermarketu se prý těm českým svou kvalitou zdaleka nevyrovnají.

Ilustrační foto.

Brambory nejspíše zdraží

Příbramsko - Českou republiku na jaře letošního roku postihlo období sucha, které bude mít dopad na nákupní ceny jednotlivých komodit.  

Ilustrační foto.

Neúroda brambor je fatální

Berounsko - Letošní úroda brambor byla v berounském regionu stejně špatná jako v roce 2015. Brambor se urodilo velmi málo. Na úrodě se podepsala velká jarní a letní sucha. Hlízy neměly potřebné množství vody a nenarostly.

Policisté u obou mužů doma, i na různých dalších místech, provedli domovní prohlídky, a našli dohromady kolem sedmi set plastových pekárenských přepravek.

Zaměstnanci pekárenské firmy si odnášeli domů stovky přepravek

Náchod - Policisté z oddělení hospodářské kriminality zahájili v těchto dnech trestní stíhání pro přečin krádeže proti dvěma mužům z Náchodska (28 let a 34 let). Mladšího i staršího muže viní z toho, že jako zaměstnanci pekárenské firmy odnášeli bez vědomí zástupců firmy, a tedy též bez dovolení, plastové přepravky na rohlíky a jiné pečivo.

Stará garda Lysé porazila klokany 3:1.

FOTO: Garda Lysé položila klokany na lopatky

Lysá nad Labem – Zápas „starých pánů“ se hrál na fotbalovém hřišti v Lysé nad Labem. Tam zavítala garda pražských Bohemians. Nechyběli Panenka, Dobiáš a další. Utkání skončilo vítězstvím 3:1 pro domácí.

Dětské volby v Olešné.

U malých voličů z Olešné vyhrály ovocné knedlíky

Olešná – Předtím, než se ve volební místnosti v Olešné usadila oficiální volební komise, za plentu a k urně se opět vrhli tamní školáci. Děti z prvního stupně základní školy letos volily své neoblíbenější jídlo.

Havlíčkův Brod opět ovládly Bramborářské dny.

Bramborářské dny zhodnotily letošní sklizeň. Bude slabší

Vysočina – Letošní sklizeň brambor bude pravděpodobně o dvanáct procent slabší, než v loňském roce. Na semináři, který byl součástí Bramborářských dnů v Havlíčkově Brodě, to sdělil předseda Českého bramborářského svazu Miloslav Chlan.

Havlíčkův Brod opět ovládly Bramborářské dny.

Bramborářské dny zhodnotily letošní sklizeň. Bude slabší

Havlíčkův Brod – Letošní sklizeň brambor bude pravděpodobně o dvanáct procent slabší, než v loňském roce. Na semináři, který byl součástí Bramborářských dnů v Havlíčkově Brodě, to sdělil předseda Českého bramborářského svazu Miloslav Chlan.

Havlíčkův Brod opět ovládly Bramborářské dny.

Bramborářské dny zhodnotily letošní sklizeň. Bude slabší

Letošní sklizeň brambor bude pravděpodobně o dvanáct procent slabší než v loňském roce. Na semináři, který byl součástí Bramborářských dnů v Havlíčkově Brodě, to sdělil předseda Českého bramborářského svazu Miloslav Chlan.

Hodnotila se jídla z brambor.

V gastronomické soutěži se letos bojovalo o Křižánecké koruny

Křižánky – Vlastní novou měnou – Křižáneckou korunou - v Křižánkách odměňovali účastníky soutěže o nejzajímavější pokrm z brambor. Na stole v obecní kavárně se kromě domácích chipsů objevily také zapečené brambory, šťouchané brambory či guláš s bramboráčky.

Havlíčkův Brod opět ovládly Bramborářské dny.

Havlíčkův Brod se stal rájem milovníků brambor

Havlíčkův Brod – O tom, že se z brambor dají uvařit a upéct lahůdky naslano i nasladko a že má tato zelenina labužníkům stále co nabízet, se mohli přesvědčit návštěvníci Bramborářských dnů v Havlíčkově Brodě. Na 27. ročník tradičně zamířili pěstitelé a odborníci z celé České republiky.

Brambor je dost, jsou levné, ale jablka letos pomrzla

Brambor je dost, jsou levné, ale jablka letos pomrzla

Chrudimsko – Známé prorocké rčení, že budou brambory dražší, než jablka, letos určitě neplatí. Jarní náhlé mrazíky spálily květy jabloní a mnohým zahrádkářům nezbyly na stromech žádné plody.

Ilustrační foto.

Havlíčkův Brod opět ovládnou Bramborářské dny

Havlíčkův Brod – Do Havlíčkova Brodu opět zamíří pěstitelé a odborníci z celé republiky. V pátek 13. října se tu koná již 27. ročník Bramborářských dnů. V Kulturním domě Ostrov bude k vidění výstava vzorků odrůd brambor nebo odborný seminář spojený s hodnocením uplynulé bramborářské sezony.