Kreativ

ŠTÍTEK: brambor

Miroslav Muška.

Sucho a neúroda brambor se letos týkají celé Evropy, říká pěstitel

Třebíč, Havlíčkův Brod - Brambor bude málo a budou malé, což se odrazí i na ceně, kterou zaplatí jejich konečný spotřebitel. Takový vývoj odhaduje v nejbližších týdnech místopředseda třebíčské organizace Českého zahrádkářského svazu Miroslav Muška. Ve středu se zúčastnil setkání bramborářů v Havlíčkově Brodě v rámci tamních tradičních Bramborářských dnů.

Ilustrační foto.

Atletika: Brambory v 2. lize žen

Chrudim - Atletické mítinky neprobíhají pouze v čínském Pekingu, kde se v těchto dnech koná Mistrovství světa, ale také v naší vlasti. Prázdniny totiž pomalu končí, a tak se opět rozeběhly týmové soutěže. V sobotu pokračovala čtvrtým kolem 2. liga žen a skupina C měla tentokráte „dostaveníčko" v Ústí nad Orlicí. Děvčata klubu Atletika Chrudim skončila v sedmičlenném startovním poli ziskem 139,5 bodu čtvrtá a stejná příčka jim patří i celkově.

Tým školní jídelny ve Velkém Beranově

Kuchaři v Beranově?
 Republiková špička

Praha, Velký Beranov - Druhé nejlepší menu v republice ve finále už šestého ročníku soutěže o Nejlepší školní oběd vytvořila jídelna Základní a Mateřské školy Velký Beranov.

Ilustrační foto.

Sklizeň obilovin byla dobrá a rychlá

Praha - Žně byly letos rychlé, sklizeny jsou téměř všechny obiloviny. Loni jich touto dobou zbývala na polích ještě pětina. Výnosy se blíží loňským rekordním. Nesklizené necelé procento ploch je hlavně v Karlovarském a Plzeňském kraji, uvedla dnes Agrární komora ČR. Posečená je také řepka, výnosy oproti loňsku budou nižší o 243.000 tun.

Čimelice patřily výstavám.

Výstavu navštívilo téměř 25 tisíc lidí

Čimelice – Ještě celou neděli se sjížděli lidé do Čimelic, aby si mohli prohlédnout unikátní květinové expozice a nakoupit si přírůstky do svých zahrad, ale také aby se potěšili pohledem na králíky, holuby, papoušky a drůbež. Jen na výstavu květin přišlo od čtvrtka do neděle téměř 25 tisíc návštěvníků a kolem pěti tisíc na výstavu chovatelů. Kolony aut projíždějících Čimelicemi vedly po dobu výstavy až k Miroticím a Letům.

Šanovští kuželkáři připravili na předposlední prázdninovou sobotu druhý ročník soutěže o nejlepší guláš.

Nejlepší guláš umí bratři Jarošovi ze Šanova, vyhlásila porota soutěže

Šanov /REPORTÁŽ/ – Od šanovského fotbalového hřiště je cítit dým. Za zdí oddělující travnatou plochu od sousedního pole hoří pod sedmero kotlíky sedmero ohňů. Trpaslíci tu ovšem nejsou. Místo nich zde pracuje sedm skupin dospělých lidí, kteří se točí kolem baculatých nádob s bublajícím obsahem. Přidávají do nich brambory, kysané zelí či nakrájené špekáčky. „Přines papriku," ozývá se od jednoho z ohňů. A jedna z mála žen, které se účastní 2. Gulášového festivalu v Šanově sype mletou papriku do bublající sedmilitrové lázně s budoucím gulášem. Jinak své kulinářské umění předvádějí v drtivé většině muži.

Ilustrační foto

Porota soutěže: Nejlepší guláš umí bratři Jarošovi ze Šanova

Šanov – Od šanovského fotbalového hřiště je cítit dým. Za zdí oddělující travnatou plochu od sousedního pole hoří pod sedmero kotlíky sedmero ohňů. Trpaslíci tu ovšem nejsou. Místo nich zde pracuje sedm skupin dospělých lidí, kteří se točí kolem baculatých nádob s bublajícím obsahem. Přidávají do nich brambory, kysané zelí či nakrájené špekáčky.

Keře zasazené uprostřed léta kolem silnice E55 tropické teploty a sucho nevydržely.

Mičurinské metody nově zasazené keře u silnice E55 nezvládly

Benešovsko – Čím hloupější sedlák, tím větší brambory. Tohle pořekadlo, které pomohlo tupci k velké úrodě jedlých hlíz, je v Česku stále v kurzu. Možná se u nás ale stále stejně často uplatňují novátorské metody ruského šlechtitele Mičurina ověnčeného Leninovým řádem. Žádná z těchto „osvědčených" metod však před polovinou měsíce nepomohla přírodě při ozeleňování okolí hlavní silnice z Benešova na Prahu. Do okolí E55 tehdy zasadily čety zahradníků stovky, možná tisíce keřů. 

Ilustrační foto

Deště pomohly hlavně chmelu a vínu, úrodu brambor ale nezachrání

Praha - Déšť, který po vlně veder začal padat na některých místech Česka, přivítali především pěstitelé chmele a vinaři. Vláha by také mohla pomoci zakládání porostů ozimé řepky, částečně i kukuřici. Naproti tomu úroda brambor bude kvůli suchu nízká a deště ji již nezachrání. Vyplývá to z dnešní ankety mezi zemědělci.

Z akce Butovský bramborák.

Butoves voněla majoránkou a česnekem

Butoves – „Naši tajnou přísadou do bramboráku jsou brambory," řekl kormidelník týmu Kook Kapitán Kormorán alias Radek Vinš, který se se svou bandou již potřetí zúčastnil akce Butovský bramborák.

Sklizeň obilí. Ilustrační foto

Slabý rok pro zemědělce. Mizernou úrodu pocítí dobytek

Jižní Morava - Úsměvy rozhodně nehýří. Jihomoravské zemědělce spíš ovládl smutek. Kombajny už sklidily téměř všechny obiloviny a podniky v kraji hlásí průměrnou úrodu, u řepky podprůměrnou. V sadech to není o moc lepší. Na vině je především sucho a vedra. Červenec byl podle meteorologů třetí nejteplejší měsíc od roku 1937.

Třetí ročník soutěže O nejchutnější kotlíkový guláš v parku u Vily Doris v Šumperku.

Parkem v Šumperku voněly kotlíkové guláše

Šumperk – Libá vůně kotlíkových gulášů se linula ve čtvrtek 13. srpna dopoledne parkem u Vily Doris v Šumperku. Konal se zde už třetí ročník soutěže, která je doprovodným programem Mezinárodního folklorního festivalu, jenž tento týden město hostí.

SUCHÉ KORYTO Čachnovského potoka. Na snímku je dobře patrný zpevněný břeh. Ten dříve zajišťoval, aby voda neukusovala kus louky, která s potokem kdysi sousedila.

Koryta potoků jsou vyschlá, břízy žloutnou jako na podzim

Chrudimsko - Chrudimská botanička Naděžda Gutzerová se v uplynulých dnech při své terénní práci pohybovala v oblasti nad Krounou a Svratouchem, tedy v nejvyšších nadmořských polohách chrudimského okresu. Jak teď říká, veliké sucho panuje i tam.

Hry bez katastru v Dolním Újezdě

Malá olympiáda podle újezdských

Dolní Újezd – Skoro čtyřicet stupňů ve stínu, dobrá nálada, zápal pro hru a recesi… To je dokonalý koktejl pro letní Hry bez katastru. Ty se uskutečnily v sobotu v Dolním Újezdu. Dvacet sedm týmů z obcí 
v Pardubickém kraji si to rozdalo v netradičním klání.

 Hry bez katastru v Dolním Újezdu.

Hry bez katastru: Malá olympiáda podle Újezdských

Dolní Újezd – Skoro čtyřicet stupňů ve stínu, dobrá nálada, zápal pro hru a recesi… To je dokonalý koktejl pro letní Hry bez katastru. Ty se uskutečnily v sobotu v Dolním Újezdu. Dvacet sedm týmů z obcí v Pardubickém kraji si to rozdalo v netradičním klání.

Ilustrační foto

Bramboráři se budou radit na semináři

Lukavec – Hospodářské výsledky akciové společnosti Škrobárny Pelhřimov stejně jako podmínky nákupu brambor v nadcházející škrobárenské kampani budou řešit odbornici z oboru a členové Českého bramborářského svazu na bramborářském semináři ve čtvrtek 13. srpna.

Ilustrační foto.

Dobrovolníci zatím sklízejí brambory a chystají se na dýně

České Kopisty - Letos už potřetí přivítali obyvatelé zdejšího sdružení Camphill partu mladých lidí, kteří se v rámci dobrovolnictví přihlásili pomoci Svobodnému statku na soutoku při sklizni dozrávající zeleniny. Deset převážně studentů z Číny, Itálie, Japonska, Ruska, Španělska, Taiwanu a Česka přivezlo do Polabí opět sdružení INEX, se kterým Camphill úzce spolupracuje.

Farmářské trhy

Ekofarma z Jezvé poprvé nabídne vlastní ovoce

Česká Lípa - Jablka, ringle, meruňky i med přímo z regionu a v biokvalitě. Čerstvou českou zeleninu a ovoce v širokém sortimentu nabídne celkem pět pěstitelů a prodejců na zítřejších farmářských trzích v České Lípě na Škroupově náměstí.

Jiráskův Hronov. Ilustrační snímek.

Zapojte se do soutěže o lístky do divadla

Hronov - 85. ročník přehlídky amatérského divadla se zahraniční účastí Jiráskův Hronov se rozjel do plných obrátek. Festival se koná ve dnech 31. července 8. srpna 2015. Na třech hronovských scénách budou k vidění inscenace činoherního, experimentujícího, studentského a loutkového divadla, chybět nebude ani divadlo poezie či divadlo hudební. Hlavní program se opět skládá z nejúspěšnějších inscenací vzešlých z celostátních přehlídek, kterým předcházely přehlídky krajské.

Pavel Nový.

Pavel Nový: O prázdninách se nejraději válím doma

Bystřice – „Válím se, tedy první půlku prázdnin jsem se válel doma," odpovídá nám na dotaz, jak tráví letní prázdniny, herec a moderátor Pavel Nový, který vystupoval v sobotu jako první host bystřického setkání.

Pavel Nový.

Pavel Nový: O prázdninách se nejraději válím doma

Bystřice – „Válím se, tedy první půlku prázdnin jsem se válel doma," odpovídá nám na dotaz, jak tráví letní prázdniny, herec a moderátor Pavel Nový, který vystupoval v sobotu jako první host bystřického setkání.

Ilustrační foto.

Brigádníka na poli přejel valník. Do nemocnice ho přepravil vrtulník

Tasovice – Nešťastně skončila v pátek kolem poledne pro sedmnáctiletého mladíka brigáda při sběru brambor u Tasovic. „Brigádník seděl na traktorem taženém jedoucím valníku bez postranic, na který další brigádníci vysypávali nasbírané brambory. Podle prvních informací se nešťastně shýbl a spadl pod kola. Valník ho přejel," sdělila policejní mluvčí Kamila Haraštová s tím, že mladík utrpěl zřejmě středně těžké zranění. Na místo vyjela záchranná služba, která povolala své kolegy s vrtulníkem. „Chlapce jsme předali k dalšímu ošetření do Fakultní nemocnice v Brně Bohunicích," sdělil vedoucí lékař znojemské záchranné služby Arnošt Růžička.

Součástí Polního dne, který pro pěstitele brambor z celé České republiky ve čtvrtek uspořádala Havlíčkova Borová – zemědělská akciová společnost ve spolupráci s Českým bramborářským svazem, byla i prohlídka polních pokusů.

Brambor je málo, mohou podražit

Havlíčkova Borová – Bramborářům se letos kvůli suchu příliš nedaří, takže úroda brambor nebude tak dobrá jako v minulých letech.