Kreativ

ŠTÍTEK: brambor

Ilustrační foto.

Rady do zahrady: Seriál o podnožích

Jabloňová podnož M 11 roste bujně a je řazena mezi nejbujnější vegetativní podnože. Má velmi silný kořenový systém, proto velmi dobře kotví v půdě. Je vhodná pro čtvrtkmeny velmi plodných a slabě vzrůstných odrůd a pro polokmeny a vysokokmeny ostatních odrůd.

Sáloví fotbalisté SMR Plus Zlína (ve žlutém). Ilustrační foto

Oslabení sáloví fotbalisté vezou jen brambory

Zlín – Nakonec „brambory" zbyly na sálové fotbalisty SMR plus Zlín. Třebaže před finálovým turnajem čtyř nejlepších celků Celostátní ligy měli medailové ambice, nakonec i kvůli nemocem a zraněním zůstalo jen u nich. „Výsledky jsou trochu zkreslené, neboť ve stávajícím systému je jedno, jestli prohrajete o gól, nebo deset. V závěru jsme proto na hraně rizika otvírali hru a nakonec vysoko prohráli," zamrzelo hrajícího kouče týmu Zdeňka Julinu.

LUDMILA ZUSKOVÁ  (uprostřed) přichází pokaždé v dobovém oblečení i s  rodinou.

Prezident Tomáš G. Masaryk se procházel ve svém muzeu

Lány – Návštěvníci, kteří v sobotu zavítali do Muzea T. G. Masaryka v Lánech, se rázem posunuli v čase nejméně o osmdesát let zpět. V muzeu se pohybovali sokolové v krojích se svými zástavami, četnictvo, páni i dámy v elegantních oblecích a kostýmech. V prvním patře se důstojným krokem procházel sám první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk se svoji sekretářkou a ochotně pózoval při fotografování s bratry sokoly.

Ilustrační foto.

Rady do zahrady: Seriál o podnožích

Jičínsko – Jabloňová podnož M 11 roste bujně a je řazena mezi nejbujnější vegetativní podnože. Má velmi silný kořenový systém, proto velmi dobře kotví v půdě. Je vhodná pro čtvrtkmeny velmi plodných a slabě vzrůstných odrůd a pro polokmeny a vysokokmeny ostatních odrůd.

Biatlonista Michal Šlesingr na MS v Kontiolahti.

Dvě sekundy od bronzu! Šlesingr doběhl čtvrtý: Brambory nikdy nepotěší

Kontiolahti - Český biatlonista Michal Šlesingr byl na mistrovství světa blízko další medaili. Ve stíhacím závodě v Kontiolahti skončil těsně pod stupni vítězů na čtvrtém místě. Od třetího Tarjeiho Böa z Norska ho v cíli dělily necelé dvě sekundy. Titul získal Němec Erik Lesser, stříbro má Rus Anton Šipulin. Další český reprezentant Ondřej Moravec dojel devátý, Jaroslav Soukup byl osmnáctý.

Ilustrační foto

Ženy na vsi draly peří jako za starých časů

Sebranice – Husy se dříve na vesnicích chovaly téměř v každém hospodářství. Tradičně po vánocích do velikonoc se na vesnicích dralo peří. Za dlouhých zimních večerů se scházely ženy na střídačku u každé ze sousedek tak dlouho, dokud nesedraly peří, které podškubaly ze svých hus.

Jitka Plesz má recepty na pudinky i ze 13. století.

Pudink býval hutný a sytý, říká majitelka Eat Art Gallery Jitka Plesz

Mikulov - Když se řekne pudink, převážná většina lidí si představí instantní prášek 
v sáčku, který uvaří ve vroucím mléku. Že pravý pudink vypadá jinak a existuje ho hned několik druhů, dokáže výtvarnice Jitka Plesz. Ve své Eat Art Gallery v Mikulově pořádá druhý a třetí březnový víkend Pudinkové hody našich babiček.

Jitka Plesz má recepty na pudinky i ze 13. století.

Pudink býval hutný a sytý, říká majitelka Eat Art Gallery Jitka Plesz

Mikulov - Když se řekne pudink, převážná většina lidí si představí instantní prášek 
v sáčku, který uvaří ve vroucím mléku. Že pravý pudink vypadá jinak a existuje ho hned několik druhů, dokáže výtvarnice Jitka Plesz. Ve své Eat Art Gallery v Mikulově pořádá druhý a třetí březnový víkend Pudinkové hody našich babiček.

Ilustrační foto

Japonský ostrov Aošima ovládly kočky

Aošima - Odlehlý japonský ostrůvek Aošima ovládly kočky. Původně jich tam dovezli jenom pár, aby chytaly myši zamořující rybářské lodě, dnes tam připadá na každého člověka šest koček.

Ilustrační foto

Je horký brambor na dutiny k něčemu?

Náchodsko - Náchodský deník spolu s Královéhradeckou lékárnou, sídlící v nemocnicích v Náchodě, Broumově, Rychnově nad Kněžnou, Trutnově a na poliklinikách v Náchodě a ve Dvoře Králové nad Labem, připravil rubriku Ptáme se lékárnice.

Ze soutěže Filmové speciality s Klasou.

Bělohradští kuchaři v soutěži Filmové speciality s Klasou

Lázně Bělohrad / Praha - V konkurenci tří set týmů se Bělohradští probojovali do užšího výběru. Sítem prošlo pouze třicet trojic. V jedné z desítek se pak umístili na třetím postu, zabodovali s receptem Divoká panenka pro Pepina.

9. Restaurace Zámek Choltice

Vyhrajte menu z telecího masa pro dva!

Choltice - Zámecká restaurace v Cholticích zve čtenáře Chrudimského deníku k ochutnávce pokrmů připravených z telecího masa. To je požadováno za maso dietní, i když dietetický význam závisí hlavně na jeho úpravě.

Ilustrační foto

Sklizeň obilí v Česku byla loni třetí nejvyšší

Praha – Sklizeň obilovin v Česku loni meziročně vzrostla o 17 procent na 8,779 milionu tun. Konečná čísla o loňské úrodě zemědělských plodin na svém webu zveřejnil Český statistický úřad. Z dlouhodobých údajů vyplývá, že šlo o třetí nejvyšší produkci v české historii.

Ilustrační foto

Většina potravin od loňska zlevnila. Nejvýrazněji brambory

Praha - Většina potravin v tuzemských obchodech je levnější než před rokem. Vyplývá to z čísel, které dnes zveřejnil Český statistický úřad. Nejvýrazněji, takřka o 40 procent méně než v únoru 2014, stojí brambory. Téměř o pětinu níže jsou průměrné ceny jablek, o čtvrtinu levnější je sýr eidam. Naopak o desetinu více stojí rajská jablka, bílé víno podražilo o čtvrtinu.

Jídelna Základní školy Juventa v Milovicích nabízí novou službu veřejnosti. Každý pracovní den výběr ze čtyř obědů. Tu využívá také paní Pavlína.

Milovičtí si chodí pro obědy do školy

Milovice - Velmi příjemnou službu nabízí od začátku února město a školní jídelna Základní školy Juventa v Milovicích. Lidé z Milovic mají možnost si každý všední den objednat stejné jídlo, jako mají v jídelně školáci

Ilustrační foto.

Norský losos pomůže doplnit potřebné látky

S příchodem zimy, kdy se zkracují dny, chybí lidskému organismu vitaminy ze slunečního svitu. Jak je doplnit? Buď můžeme utrácetza potravinové doplňky, nebo si můžeme dát norského lososa, což je jistě chutnější a zároveň zdravější. Jeho konzumace je totižjedním ze způsobů, jak doplnit Omega-3 nenasycené mastné kyseliny, vitaminy A, B12, D a antioxidanty.

Domažličtí učni při přípravě nevšedního menu.

Domažličtí učni si vyzkoušeli šetrnou přípravu pokrmů

Domažlice – Hovězí tlačenka s domácí rozmarýnovou houskou, karamelizovaná mrkvová polévka, krkovice s česnekem „sous vide" s tymiánovým bramborem, kaší a čerstvou zeleninou „sous vide", nugátové parfait s pistáciemi, mouse z bílé čokolády, s ostružinovou omáčkou, espumou a křupavými lupínky.

Sociálně terapeutické dílny v Bystrém.

Život na zámku? Ne, jdeme do svého!

Bystré/Polička – Celých osmnáct let bydlela v Domově na zámku v Bystrém u Poličky pro postižené. Pardubický kraj se ale snaží pobytové služby radikálně změnit a pomoct klientům se osamostatnit.

Zabijačka. Ilustrační foto.

SOUTĚŽ: Ochutnejte tradiční zabijačkové dobroty

Choltice - Přinášíme další soutěž o jedinečné pochutnání v Zámecké restauraci v Cholticích. Po celý týden, od zítřka do neděle, si tam můžete pochutnat na specialitách z českého pašíka.

Ochutnávka jablek a brambor v Třebíči

Zahrádkáři degustovali brambory a jablka. Hledali nejlepší odrůdy

Třebíč -  Admirál z Mikulovic, Sirius z Kojetic či Florina z Lesonic. Ne, nejde o přehlídku koček nebo defilé přezdívek skautského oddílu, ale o jablka. O ta, která se v sobotu dopoledne degustovala v třebíčském Domě zahrádkářů. Jablka ale nebyla tím jediným, co na zahrádkáře čekalo, ochutnávaly se také brambory.

Kolik toho umíš, tolikrát jsi člověkem. Deváťáci si ověřili, jak by zvládali barmanskou i kuchařskou práci.

Uvaří sto padesát jídel denně a přitom se pořád učí

Svitavy – Hrášek, salám, těstoviny, okurky, brambory a čím dochutit? Co že to vlastně do správného salátu patří a co ne, řešili včera deváťáci při dni otevřených dveří v restauraci ve svitavské Fabrice, kterou provozuje Integrovaná střední škola Moravská Třebová.

Ilustrační foto

S bioodpadem v Ostravě jen do sběrného dvora

Obce a města musí od Nového roku třídit bioodpad. Vozit drobný rostlinný odpad do sběrného dvora lidé ale nechtějí, raději by přivítali speciální kontejnery. Jejich pořízení město neplánuje, protože jsou drahé.

Ilustrační foto

S bioodpadem v Ostravě jen do sběrného dvora

Ostrava - Obce a města musí od Nového roku třídit bioodpad. Vozit drobný rostlinný odpad do sběrného dvora lidé ale nechtějí, raději by přivítali speciální kontejnery. Jejich pořízení město neplánuje, protože jsou drahé.