Stále lze v lese sbírat chutné ingredience pro kulináře
Chebsko - Na oblíbené hřibovité houby si budou muset mykologové počkat ještě skoro tři měsíce.
Chebsko - Na oblíbené hřibovité houby si budou muset mykologové počkat ještě skoro tři měsíce.
Hradec Králové - Malý krok pro lidstvo, velký pro Hradec. Letáků je moc, vzkazuje Bio Central a končí s nimi.
Kyselka – Jubilejní dvacátý ročník nohejbalového memoriálu Františka Krákory trojic, který byl na programu o víkendu v Kyselce, proměnili v zlatý triumf Zátkaři.
Jižní Morava – Téměř tři týdny uplynuly od úvodního setkání finalistek reality show Fit s Deníkem, ve které se ženy ze čtrnácti krajů republiky zaměřují na cvičení, zdravý životní styl a mění svůj jídelníček tak, aby v květnu dosáhly co nejvýraznější proměny.
Jabloňová podnož M 11 roste bujně a je řazena mezi nejbujnější vegetativní podnože. Má velmi silný kořenový systém, proto velmi dobře kotví v půdě. Je vhodná pro čtvrtkmeny velmi plodných a slabě vzrůstných odrůd a pro polokmeny a vysokokmeny ostatních odrůd.
Zlín – Nakonec „brambory" zbyly na sálové fotbalisty SMR plus Zlín. Třebaže před finálovým turnajem čtyř nejlepších celků Celostátní ligy měli medailové ambice, nakonec i kvůli nemocem a zraněním zůstalo jen u nich. „Výsledky jsou trochu zkreslené, neboť ve stávajícím systému je jedno, jestli prohrajete o gól, nebo deset. V závěru jsme proto na hraně rizika otvírali hru a nakonec vysoko prohráli," zamrzelo hrajícího kouče týmu Zdeňka Julinu.
Olomouc - Tak trošku netradiční řádění zlodějů. Počtěte si
Rokycany - Jeden rok nestačil několika přestupkovým komisím, aby ve věci rozhodly. V prosinci by měl i přesto skončit
Střední Čechy – Poslední kolo krajské hokejové soutěže definitivně rozhodlo, že do krajské ligy se znovu vrátí Králův Dvůr.
Pardubice – Vítězství nad hokejisty Vítkovic bylo natolik slavné, že jej někteří pardubičtí fanoušci slavili doslova až do bezvědomí.
Lány – Návštěvníci, kteří v sobotu zavítali do Muzea T. G. Masaryka v Lánech, se rázem posunuli v čase nejméně o osmdesát let zpět. V muzeu se pohybovali sokolové v krojích se svými zástavami, četnictvo, páni i dámy v elegantních oblecích a kostýmech. V prvním patře se důstojným krokem procházel sám první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk se svoji sekretářkou a ochotně pózoval při fotografování s bratry sokoly.
Jičínsko – Jabloňová podnož M 11 roste bujně a je řazena mezi nejbujnější vegetativní podnože. Má velmi silný kořenový systém, proto velmi dobře kotví v půdě. Je vhodná pro čtvrtkmeny velmi plodných a slabě vzrůstných odrůd a pro polokmeny a vysokokmeny ostatních odrůd.
Brno – Jihomoravský kraj se letos jako partner zapojí do projektu Intersucho, který se od roku 2012 zaměřuje na monitorování sucha v jednotlivých oblastech České republiky. Pomůže místním zemědělcům řešit problémy se špatnou úrodou.
Brno – Jihomoravský kraj se letos jako partner zapojí do projektu Intersucho, který se od roku 2012 zaměřuje na monitorování sucha v jednotlivých oblastech České republiky. Pomůže místním zemědělcům řešit problémy se špatnou úrodou.
Kontiolahti - Český biatlonista Michal Šlesingr byl na mistrovství světa blízko další medaili. Ve stíhacím závodě v Kontiolahti skončil těsně pod stupni vítězů na čtvrtém místě. Od třetího Tarjeiho Böa z Norska ho v cíli dělily necelé dvě sekundy. Titul získal Němec Erik Lesser, stříbro má Rus Anton Šipulin. Další český reprezentant Ondřej Moravec dojel devátý, Jaroslav Soukup byl osmnáctý.
Sebranice – Husy se dříve na vesnicích chovaly téměř v každém hospodářství. Tradičně po vánocích do velikonoc se na vesnicích dralo peří. Za dlouhých zimních večerů se scházely ženy na střídačku u každé ze sousedek tak dlouho, dokud nesedraly peří, které podškubaly ze svých hus.
Mikulov - Když se řekne pudink, převážná většina lidí si představí instantní prášek v sáčku, který uvaří ve vroucím mléku. Že pravý pudink vypadá jinak a existuje ho hned několik druhů, dokáže výtvarnice Jitka Plesz. Ve své Eat Art Gallery v Mikulově pořádá druhý a třetí březnový víkend Pudinkové hody našich babiček.
Mikulov - Když se řekne pudink, převážná většina lidí si představí instantní prášek v sáčku, který uvaří ve vroucím mléku. Že pravý pudink vypadá jinak a existuje ho hned několik druhů, dokáže výtvarnice Jitka Plesz. Ve své Eat Art Gallery v Mikulově pořádá druhý a třetí březnový víkend Pudinkové hody našich babiček.
Aošima - Odlehlý japonský ostrůvek Aošima ovládly kočky. Původně jich tam dovezli jenom pár, aby chytaly myši zamořující rybářské lodě, dnes tam připadá na každého člověka šest koček.
Na dotazy čtenářů odpovídá lékárnice z Královéhradecké lékárny.
Plzeň - Všichni milovníci čokolády by měli v sobotu nbo v neděli vyrazit do nákupního centra Olympia v Plzni-Černicích.
Náchodsko - Náchodský deník spolu s Královéhradeckou lékárnou, sídlící v nemocnicích v Náchodě, Broumově, Rychnově nad Kněžnou, Trutnově a na poliklinikách v Náchodě a ve Dvoře Králové nad Labem, připravil rubriku Ptáme se lékárnice.
Lázně Bělohrad / Praha - V konkurenci tří set týmů se Bělohradští probojovali do užšího výběru. Sítem prošlo pouze třicet trojic. V jedné z desítek se pak umístili na třetím postu, zabodovali s receptem Divoká panenka pro Pepina.
Choltice - Zámecká restaurace v Cholticích zve čtenáře Chrudimského deníku k ochutnávce pokrmů připravených z telecího masa. To je požadováno za maso dietní, i když dietetický význam závisí hlavně na jeho úpravě.
Olomouc – Na halovém mistrovství republiky se neztratili ani olomoučtí atleti. Koulař Martin Novák a výškař Marek Navrátil skončili těsně za medailovými příčkami na čtvrtých místech.
Falun - Před cestou na mistrovství světa skokana na lyžích Romana Koudelku napadlo, že ve Falunu skončí čtvrtý. A jeho předtucha se naplnila, na středním můstku byl těsně pod stupni vítězů.
Králův Dvůr – Do rekonstrukce zámku v Králově Dvoře už město investovalo miliony korun.
Praha – Sklizeň obilovin v Česku loni meziročně vzrostla o 17 procent na 8,779 milionu tun. Konečná čísla o loňské úrodě zemědělských plodin na svém webu zveřejnil Český statistický úřad. Z dlouhodobých údajů vyplývá, že šlo o třetí nejvyšší produkci v české historii.
Zlínsko – Bezmasá polévka a hlavní chod. Tak každým rokem vždy na Popeleční středu vypadá jídelníček Antonína Jonáška z Tlumačova. I ten letošní středeční bude u něj stejný.
Praha - Většina potravin v tuzemských obchodech je levnější než před rokem. Vyplývá to z čísel, které dnes zveřejnil Český statistický úřad. Nejvýrazněji, takřka o 40 procent méně než v únoru 2014, stojí brambory. Téměř o pětinu níže jsou průměrné ceny jablek, o čtvrtinu levnější je sýr eidam. Naopak o desetinu více stojí rajská jablka, bílé víno podražilo o čtvrtinu.
Milovice - Velmi příjemnou službu nabízí od začátku února město a školní jídelna Základní školy Juventa v Milovicích. Lidé z Milovic mají možnost si každý všední den objednat stejné jídlo, jako mají v jídelně školáci
Pardubice – Co je vlastně masopust? Období hodování a veselí plné zabíjaček, karnevalů a tancovaček mezi Vánocemi a Postní dobou.
S příchodem zimy, kdy se zkracují dny, chybí lidskému organismu vitaminy ze slunečního svitu. Jak je doplnit? Buď můžeme utrácetza potravinové doplňky, nebo si můžeme dát norského lososa, což je jistě chutnější a zároveň zdravější. Jeho konzumace je totižjedním ze způsobů, jak doplnit Omega-3 nenasycené mastné kyseliny, vitaminy A, B12, D a antioxidanty.
Pardubice – Co je vlastně masopust? Období hodování a veselí plné zabíjaček, karnevalů a tancovaček mezi Vánocemi a Postní dobou.
Byšice - Při přípravě zdravých obědů je hlavní uvařit jídlo tak, aby byly zachovány vitamíny.
Domažlice – Hovězí tlačenka s domácí rozmarýnovou houskou, karamelizovaná mrkvová polévka, krkovice s česnekem „sous vide" s tymiánovým bramborem, kaší a čerstvou zeleninou „sous vide", nugátové parfait s pistáciemi, mouse z bílé čokolády, s ostružinovou omáčkou, espumou a křupavými lupínky.
Vizovice – „Jak se dělá pravá valašská kyselice?" No přece srdcem. Také tam nesmí chybět výborné uzené a klobásky, brambory a hlavně kysané zelí. Jedna z vítězek letošního čtvrtého ročníku, který v pátek zaplnil Dům kultury Vizovice Romana Žambochová, ale dává do své kyselice i tajné ingredience.
Jeníkov – Velké překvapení. Tak by se dal popsat první dojem redaktorky Benešovského deníku, poté co navštívila rodinou farmu Hájkových v Jeníkově.
Velké Meziříčí – Nejen škvařené sádlo v sobotu před polednem provonělo svah na Fajtově kopci blízko Velkého Meziříčí. Konala se tam totiž tradiční Zabijačka na sjezdovce. Pochutnat si přijeli třeba i Brňané.
Havlíčkův Brod – Zemědělci mohou pěstovat brambory bez chemie.
Chrudim - Dýně Hokaido má neobyčejně příznivé účinky na lidské tělo. V dýni je ve velkém množství obsažen betakarotén, vitamíny B1, B2 a B3, velké množství minerálních látek např. vápník, draslík, lutein.
Bystré/Polička – Celých osmnáct let bydlela v Domově na zámku v Bystrém u Poličky pro postižené. Pardubický kraj se ale snaží pobytové služby radikálně změnit a pomoct klientům se osamostatnit.
Třebíč - Jablka a brambory degustovali třebíčští zahrádkáři v sobotu dopoledne, nyní znají výsledky. Mezi jablky vybírali to nejlepší ze 44 vzorků, brambor soutěžilo 28.
Choltice - Přinášíme další soutěž o jedinečné pochutnání v Zámecké restauraci v Cholticích. Po celý týden, od zítřka do neděle, si tam můžete pochutnat na specialitách z českého pašíka.
Třebíč - Admirál z Mikulovic, Sirius z Kojetic či Florina z Lesonic. Ne, nejde o přehlídku koček nebo defilé přezdívek skautského oddílu, ale o jablka. O ta, která se v sobotu dopoledne degustovala v třebíčském Domě zahrádkářů. Jablka ale nebyla tím jediným, co na zahrádkáře čekalo, ochutnávaly se také brambory.
Pardubice /FOTOGALERIE/- První dáma má všechny tři dny samostatný program, věnuje se především školství.
Svitavy – Hrášek, salám, těstoviny, okurky, brambory a čím dochutit? Co že to vlastně do správného salátu patří a co ne, řešili včera deváťáci při dni otevřených dveří v restauraci ve svitavské Fabrice, kterou provozuje Integrovaná střední škola Moravská Třebová.
Obce a města musí od Nového roku třídit bioodpad. Vozit drobný rostlinný odpad do sběrného dvora lidé ale nechtějí, raději by přivítali speciální kontejnery. Jejich pořízení město neplánuje, protože jsou drahé.
Ostrava - Obce a města musí od Nového roku třídit bioodpad. Vozit drobný rostlinný odpad do sběrného dvora lidé ale nechtějí, raději by přivítali speciální kontejnery. Jejich pořízení město neplánuje, protože jsou drahé.