Kreativ

ŠTÍTEK: brambor

Jezme zdravě: Uskladněné potraviny v zimě zachutnají

Chrudim - V zimním období můžeme velmi dobře využívat ke zdravému vaření suroviny, které máme uskladněné z období podzimu, a to například kořenovou zeleninu, jako je: červená řepa, zelí, kapusta, celer. Nejvhodnější obilovinou pro toto období je pohanka, z luštěnin je to určitě čočka, cizrna i fazole.

Z kocoviny je nejlepší se vyspat, radí lékař

Jindřichohradecko – Oslavy příchodu Nového roku bývají pravidelně spojené také s nemírnou konzumací alkoholických nápojů. Ne každý ale zná svou skutečnou míru a následky pak bývají fatální.

Silvestr se bude slavit doma i v restauraci

Ústí nad Labem - Domácí oslava posledního dne roku mezi Ústečany převažuje. Svědčily o tom i dlouhé fronty v lahůdkářstvích a uzeninách. „Přijdou syn a dcera s partnery, moje dvě sestry a jejich rodiny a snad i sousedi. Zatím jsem u čísla sedmnáct," svěřila se Zdeňka Novotná ze Stříbrníků, která v úterý nakupovala rohlíky a veky.

Ze sto let starých vzpomínek na Velkou válku

Rybná nad Zdobnicí – V letošním roce si připomínáme výročí 100 let od vypuknutí I. světové války. Paní Emilie Štěpánková nechala Rychnovský deník nahlédnout do kronik řídícího učitele Josefa Berana (*1855 +1929) z Německé Rybné (dnes Rybná nad Zdobnicí), které vlastní.

Středy doktora Středy: Jaká je kalorická hodnota Vánoc

Východní Čechy - Opět po roce tu máme svátky klidu a míru. Vánoce jsou u většiny lidí velmi oblíbené. Pro ty, kteří řeší problém jak zhubnout, však nastává období odříkání a těžkého odolávání. A buďme upřímní, kdo z nás už někdy dokázal říct „ne" vonícím vanilkovým rohlíčkům, krásně nazdobeným perníčkům nebo plněnému vosímu hnízdu?

Středy doktora Středy: Jaká je kalorická hodnota Vánoc

Východní Čechy - Opět po roce tu máme svátky klidu a míru. Vánoce jsou u většiny lidí velmi oblíbené. Pro ty, kteří řeší problém jak zhubnout, však nastává období odříkání a těžkého odolávání. A buďme upřímní, kdo z nás už někdy dokázal říct „ne" vonícím vanilkovým rohlíčkům, krásně nazdobeným perníčkům nebo plněnému vosímu hnízdu?

Středy doktora Středy: Jaká je kalorická hodnota Vánoc

Východní Čechy – Opět po roce tu máme svátky klidu a míru. Vánoce jsou u většiny lidí velmi oblíbené. Pro ty, kteří řeší problém jak zhubnout, však nastává období odříkání a těžkého odolávání. A buďme upřímní, kdo z nás už někdy dokázal říct „ne" vonícím vanilkovým rohlíčkům, krásně nazdobeným perníčkům nebo plněnému vosímu hnízdu?

Středy doktora Středy: Jaká je kalorická hodnota Vánoc

Východní Čechy – Opět po roce tu máme svátky klidu a míru. Vánoce jsou u většiny lidí velmi oblíbené. Pro ty, kteří řeší problém jak zhubnout, však nastává období odříkání a těžkého odolávání. A buďme upřímní, kdo z nás už někdy dokázal říct „ne" vonícím vanilkovým rohlíčkům, krásně nazdobeným perníčkům nebo plněnému vosímu hnízdu?

Středy doktora Středy: Jaká je kalorická hodnota Vánoc

Východní Čechy - Opět po roce tu máme svátky klidu a míru. Vánoce jsou u většiny lidí velmi oblíbené. Pro ty, kteří řeší problém jak zhubnout, však nastává období odříkání a těžkého odolávání. A buďme upřímní, kdo z nás už někdy dokázal říct „ne" vonícím vanilkovým rohlíčkům, krásně nazdobeným perníčkům nebo plněnému vosímu hnízdu?

Vítězka: Porotě asi zachutnala tatarka

Přeštice – Tradiční vánoční pochoutka byla hlavním bodem sobotního odpoledne v restauraci Na Kosině v Přešticích. Konal se zde totiž první ročník soutěže o nejlepší bramborový salát.

V Malém Přítočně se uskutečnila soutěž o nejlepší bramborový salát

Malé Přítočno – Debaty o tom, kdo má doma nejlepší bramborový salát patří k předvánočnímu koloritu nejen mezi ženami, ale i muži. Dát odpověď na tuto otázku se rozhodli v Malém Přítočně, kde v prostorách obecního úřadu spořádali první ročník soutěže o nejchutnější tradiční vánoční pochoutku.

Filmař Macháň zvítězil ve Svitavské klapce

Svitavy - V zemi ještě pořád existují talentovaní mladí filmaři s chutí tvořit jedinečné snímky. Několik z nich si odneslo ceny na čtvrtém ročníku Svitavské klapky, festivalu neprofesionálního filmu.

Jezme zdravě: Pohanka se vrací na domácí talíře

Chrudim - Pohanka obecná je obilovina, která byla v našich zemích nejvíce pěstovaná v 18. století. Na dlouhou dobu ji vytlačilo obilí jiného druhu. Dnes se vrací na naše stoly ve znamení zdravého životního stylu.

OBRAZEM: Děti přišly za Mikulášem do střešovického muzea

Praha - Spoustu zábavy a her si v sobotu odpoledne užili děti i jejich rodiče ve střešovické vozovně. Přišli tam totiž Mikuláš s čertem a andělem. A když dětem podle zásluh a nadělili, nastoupili do mikulášské tramvaje a objížděli Prahu.

Ochránci: Krmení kačen a labutí může ptáky i zabít

Praha - Přestože teploty zatím atakují bod mrazu jen místy, vlašimští ochranáři upozorňují na nebezpečí, které v tomto období hrozí vodním ptákům. Radí lidem nekrmit v zimě ptáky na stojatých vodních plochách, které zamrzají.

Na Plavské se schyluje ke sporům

České Budějovice – „Napřed ať se ukáže, kdo může za zdržení stavby, potom lze jednat 
o prodloužení termínu dokončení," tak zní vzkaz rady města firmám, které rekonstruují Plavskou silnici v Českých Budějovicích.

Foltýna čeká opakovaný proces

Jihlava – Vyděračskou kauzu bývalého policisty Martina Foltýna a dvou jeho kompliců si soudy přehazují jako horký brambor už přes dva roky.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Zlatá domácí kniha

Při hledání něčeho úplně jiného jsem natrefil na tlustý spis z předminulého století. Měl obšírný název, jehož každý řádek byl vysázen odlišným fontem písma, takže připomínal první pokusy nového uživatele Wordu.

Mistrovství ČR vyhrál bramborový salát s křepelčími vejci a jablky

Střední Čechy /FOTOGALERIE/ - Osmý ročník Mistrovství ČR v přípravě bramborového salátu, které se dnes konalo ve středočeském Mratíně, vyhrál počtvrté za sebou šéfkuchař Martin Pánek se svým týmem. „Příští rok už se asi nezúčastním, štěstí nejde pokoušet pořád dokola," řekl krátce po vyhlášení výsledků čtyřnásobný mistr.

Masné krámy vaří týden bavorské 
a rakouské speciality

České Budějovice – Českobudějovická restaurace Masné krámy (MK) připravila pro zákazníky další zpestření své gastronomické nabídky. Od včerejška až do neděle 30. listopadu mohou hosté ochutnat speciality z rakouské a bavorské kuchyně.

V sobotu pod rotundou opět zavoní jabkance

Česká Třebová – Pod rotundou svaté Kateřiny opět po roce zavoní jabkance, tradiční českotřebovská pochoutka z brambor plněná tvarohem, maštěná máslem a sypaná cukrem. Od časného rána na ni v sobotu budou stát fronty stovky a stovky nejen Českotřebováků. Spolek od svaté Kateřiny letos uspořádá už 54. ročník tradiční Jabkancové pouti.

Ke kaprovi přidala hlívu s karotkou. A vyhrála soutěž

České Budějovice – Je jí teprve sedmnáct let, ale už ví, že chce svůj život spojit s vařením. A má k tomu dobře nakročeno. Studentka střední školy v Táboře Adéla Bigasová zvítězila v juniorské kategorii soutěže Český kapr 2014, která se uskutečnila na konci minulého týdne na festivalu Gastrofest v Českých Budějovicích.

Valtířov zve na jablečné trhy

Valtířov - Na jablečné trhy se mohou v sobotu vypravit zájemci do Valtířova. Na mini farmě Rohan najdou jablka, jablečný mošt, jablečný burčák, horký jablečný punč, jablečný štrúdl a další dobroty z jablek.

Farmáři dostanou o 700 milionů korun více

Praha – Na téměř tři miliardy korun se mohou těšit zemědělci, kteří se zabývají chovem a pěstováním takzvaných citlivých komodit. Více dostanou i pěstitelé cukrové řepy a rajčat. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) schválil sazby, podle nichž získají farmáři přibližně o 700 milionů korun více než v loňském roce.

Vzrostlý smrk? Kácení jen na povolení. Úředníci nadšení nejsou

Vyškovsko - Strávit na vlastní zahradě třeba sobotní odpoledne kácením dvoumetrového jasanu, který stíní do oken rodinného domu, nyní nebude tak jednoduché jako donedávna. Práci s motorovou pilou na základě vyhlášky, která platí několik málo dní, musí i na Vyškovsku předcházet návštěva úřadu. Nově je totiž nutné získat pro tuto činnost povolení.