Kreativ

ŠTÍTEK: brambor

Jaroslav Němec z Bystrého u Poličky v sobotu vyhrál soutěž v pojídání brambor na čas v Centru Eden v Bystřici nad Pernštejnem.

Jedlík Jaroslav Němec: A teď mám chuť na dobrý steak

Bystřice nad Pernštejnem – Patnáct pohárů pro vítěze si už letos odnesl ze soutěží v pojídání na čas Jaroslav Němec. Ten poslední o víkendu ze Slavností brambor 2014 v Bystřici nad Pernštejnem. Během chvilky do sebe nasoukal téměř kilogram vařených erteplí.

Slavnosti brambor se o víkendu uskutečnily podruhé v Centru Eden v Bystřici nad Pernštejnem. Bylo nejen na co koukat, ale také co nakupovat a ochutnávat.

Víkend v bystřickém Centru Eden patřil bramborám

Bystřice nad Pernštejnem – Brambory, kam se podíváš: svázané v pytlích, smažené v bramboráku, v tataráku natřené na topince s česnekem, v podobě placky nebo šulánků s povidly a mákem. Erteple krájené na hranolky, kobzole ukryté v langoších. „Zemská jablíčka" se prostě o víkendu v Bystřici nad Pernštejnem skloňovala ve všech pádech. V tamním Centru Eden se totiž konal druhý ročník Slavností brambor.

Brambory. Ilustrační snímek.

Póť na statku letos přidá k bramborám i jablka. Pardon: jabka

Vyškovsko – Tohle jste ještě neměli možnost vidět. Poněkud obehraná reklamní fráze, ale pokud neodkazuje ke lži, není důvod se jí zdráhat. Na slavkovském zámku zcela poprvé právě v sobotu oficiálně zpřístupnili zemědělský depozitář s řadou zajímavých nástrojů, co používali třeba naši praprarodiče.

Ve strážnickém skanzenu se uskutečnila tradiční každoroční akce Podzim na dědině.

Pasáčky na podzim ocenili bramborem

Strážnice – Po areálu strážnického muzea vesnice jihovýchodní Moravy se rozléhá dětský smích. Kromě něj je slyšet už jen ševelení větru. Přichází totiž podzim a zdrží se až do neděle. Školáci s očekáváním vyhlížejí, co všechno se při putování skanzenem dozvědí.

Babí léto na Konopáči

Babí léto začne už dnes na Konopáči

Konopáč - V Autokempinku Konopáč u Heřmanova Městce dnes (v pátek 19. září) ve dvě hodiny odpoledne začíná 19.ročník Babího léta. Návštěvníci se mohou těšit na bohatý program, ve kterém nebude chybět vystoupení mažoretek ze skupiny Rondo z Ronova nad Doubravou a v 16:00 zahraje country skupina „Úlet".

Ilustrační foto.

Brambor bude dost, shodují se zemědělci

Hranicko, Přerovsko – Vesměs pozitivní reakce na letošní bramborovou sezonu znějí z řad zemědělců a farmářů přerovského okresu. Přestože sklizeň zemských jablek ještě není u konce, dá se prý hovořit o úspěšném roku.

Ilustrační foto.

Brambor bude dost, shodují se zemědělci

Hranicko, Přerovsko – Vesměs pozitivní reakce na letošní bramborovou sezonu znějí z řad zemědělců a farmářů přerovského okresu. Přestože sklizeň zemských jablek ještě není u konce, dá se prý hovořit o úspěšném roku.

Cukrovar v Prosenicích. Ilustrační foto

Cukrovary stojí kvůli dešti. Čeká se na řepu

Praha – Špatné počasí uplynulých dnů komplikuje práci zemědělcům. Na vině je hlavně déšť, který ničí úrodu nebo nedovolí technice práci na poli. Už v prvním zářijovém týdnu si na zamračené nebe stěžovali vinaři, nyní se k nim přidávají pěstitelé řepy 
a brambor.  

Slavnosti brambor pořádá již druhým rokem na své farmě Centrum zelených vědomostí Eden, které láká návštěvníky na zážitky v podobě dobrého jídla a nevšední zábavy pro děti.

Farmu Eden provoní bramborové delikatesy

Bystřice nad Pernštejnem - Zemáky, erteple, kartofle, kobzole nebo zemská jablka. I tato místní označení pro brambory mohou v sobotu 20. září zaznít v Bystřici nad Pernštejnem na dvoudenních Slavnostech brambor, které slibují bohatý program. Na návštěvníky čekají nejen bramborové speciality, ale i nejrůznější soutěže, semináře a spousta další zábavy.

Valtice obsadili v sobotu cyklisté, i přes nepřízeň počasí. Ze zámeckého parku se letos přestěhovali na louku u Belvederu.

Valtické Cyklobraní letos dostalo „povolení shora“. Bylo na blátě

Valtice /FOTOGALERIE/ – Předchozí dva ročníky Valtického cyklobraní narušil déšť. I třetí ze čtyř ročníků měl mít podobný osud. Jenže tentokrát se předpověď nenaplnila. Třiačtyřicet kilometrů dlouhou trasu Lednicko-valtickým areálem dokázali nejrychlejší závodníci zvládnout za necelou hodinu a půl. Bez jediné kapky deště. Ovšem bláta bylo víc než dost.

Ilustrační foto.

Brambor je podle zemědělců dost, zůstávají ale i v zemi

Vyškovsko - Zatímco třeba v jihovýchodní Asii si svůj jídelníček jen těžko představí bez rýže, většina Čechů se naopak neobejde bez brambor. Právě u nich nastal čas sklizně. Podle rolníků z Vyškovska je letošní úroda nadprůměrná.

Ministr zemědělství Marian Jurečka.

Česko v příštím roce víc podpoří pěstování ovoce, zeleniny a brambor

Praha/Litoměřice - Česko v příštím roce podpoří domácí pěstitele ovoce, zeleniny a konzumních brambor celkem čtvrt miliardou korun. Na výstavě Zahrada Čech v Litoměřicích to dnes uvedl ministr Marian Jurečka s tím, že chce, aby Česko bylo opět soběstačné v produkci tradičních druhů ovoce a zeleniny.

Ve sportovní hale v Břestku návštěvníci ochutnali trnková jídla.

V Břestku uvařila povidla ze 120 kilo trnek

Břestek – Metyja, trnková omáčka a slivovice provoněly v sobotu odpoledne sportovní halu v Břestku. Uskutečnil se tam další ročník akce nazvané Chvála trnce. Dvě hodiny po začátku si lidé mohli dát už jen omáčku, protože metyja rychle zmizela.

Loňské farmářské slavnosti sklidily obrovský úspěch. Návštěvnost několikanásobně překonala očekávání majitelů zemědělské usedlosti. Letos zde poprvé proběhnout opravdové dožínky.

Krnov dnes ovládnou dožínky

Krnov - Již dnes mohou zájemci a milovníci dožínek navštívit rodinnou farmu zemědělce Petra Löwenthala. Farmářské dožínkové slavnosti zahájí v 9 hodin děkovná mše v minoritském kostele Narození Panny Marie spojená s požehnáním dožínkové koruny.

Ilustrační foto

Navzdory dešti bude brambor dost

Pelhřimovsko – Kombajny brázdící pole a lidé přebírající brambory. Sklizeň takzvaného vysočinského zlata je na Pelhřimovsku v plném proudu.

Brambory - ilustrační foto

Brambory z farmy si našly kupce

Železné hory - Mezi certifikované regionální produkty Železnohorského regionu patří brambory, které pěstuje Josef Navrátil z Kraskova.

NOVOMĚSTSKÁ atletka Alena Ulrichová (číslo 273) finišuje pro zlato v závodě na 800 metrů.

Ulrichová má letos už druhé půlkařské zlato

Jablonec, Náchodsko – Jablonec nad Nisou hostil o uplynulém víkendu atletické Mistrovství České republiky mužů a žen do 22 let. Novoměstský Sportovní klub vyslal na toto prestižní klání mladých nadějí hned sedmičku zástupců.

Loňské farmářské slavnosti sklidily obrovský úspěch. Návštěvnost několikanásobně překonala očekávání majitelů zemědělské usedlosti. Letos zde poprvé proběhnout opravdové dožínky.

Krnov v sobotu ovládnou dožínky

Krnov - Již v sobotu 6. září mohou zájemci a milovníci dožínek navštívit rodinnou farmu zemědělce Petra Löwenthala. Farmářské dožínkové slavnosti zahájí v 9 hodin děkovná mše v minoritském kostele Narození Panny Marie spojená s požehnáním dožínkové koruny.

Na pouti v Radčicích voněly sejkory.

Halušky, sejkory, bamboráky, jak si račte přát. A chutnaly

Radčice - Sbor dobrovolných hasičů Radčice a řada dalších dobrovolníků připravili velmi příjemné nedělní pouťové odpoledne pro děti i dospělé. Vedle dobré zábavy, sousedského povídání připravili místní i řadu dobrot. Na plátě se po celé odpoledne, až do večera pekly místní halušky sejkory bramboráky. Říká se jim krajově různě…

Marek Beck při přípravě kuřecí rolády plněné čerstvým špenátem a nádivkou podávaná 
s dýňovým pyré, vařenou červenou řepou, snítkou polníčku a  výhonky zeleného hrášku.

Dochucovadla jídla pouze kazí

Domažlice/ NÁŠ LETNÍ RECEPT/ – Doslova gastronomickým zážitkem bylo ochutnat kuřecí roládu plněnou čerstvým špenátem a nádivkou podávanou s dýňovým pyré a vařenou červenou řepou.

Bramboráky. V Nové Vsi u Světlé co kus, to originál

Česnek voněl v Nové Vsi až za hranice obce

Nová Ves u Světlé – Brambory a zase brambory. K tomu aromatická vůně česneku, skákací hrad, vyhlídkové lety, přehlídka šikovnosti mladých hasičů. Obec Nová Ves u Světlé pořádala v sobotu už pátou, jubilejní bramboriádu.

Marcela Paříková ukazuje, kam až sahala voda.

Paříková: Voda z okolních polí mi pětkrát vytopila dům

Pozovice – Prudký přívalový déšť a bouřky, které minulou neděli zasáhly obec Pozovice nedaleko Štoků, rozvodnily tamní potok a voda se do obce podle obyvatel valila i z přilehlých polí. Obyvatelé vesnice se shodují v jednom. Vše se seběhlo tak rychle, že neměli šanci se ničivému živlu jakkoli bránit.

Žně v ZOD Dubné u Českých Budějovic, snímek je ze sklizně ozimé pšenice u obce Hracholusky, za volantem kombajnu jsme zachytili Tomáše Voborského.

Deště nechtějí pustit kombajny do polí

Českobudějovicko – Proměnlivé počasí zastavilo na Českobudějovicku sklizeň obilovin. Kombajny se do polí dostávají jen sporadicky. Opakující se srážky totiž udržují vysokou vlhkost obilí, které se pak nedá sklízet.

Ilustrační foto

Brambory zlevnily. I kvůli unijním zásobám neprodaným v Rusku

Jihlava/Havlíčkův Brod – Čeští zemědělci letos prodávají čerstvě sklizené konzumní brambory asi o třetinu levněji než před rokem. Přispěl k tomu i nadbytek zásob brambor z loňské sklizně v některých unijních zemích, které tamní pěstitelé proti očekávání letos nemohli prodat v Rusku. Ruské sankce na dovoz potravinářských a zemědělských výrobků z EU by se českých bramborářů přímo dotknout neměly, protože do Ruska brambory v minulých letech skoro neprodávali.