Domácí masové koule s brusinkovou omáčkou jsou symbolem švédské kuchyně. Připravit si je můžete i vy doma. Když překonáte zdánlivě složitou přípravu, odmění vás netradiční a návykovou chutí. Potěšte přátele nebo rodinu zcela netradičním a autentickým receptem!
Praha /FOTOGALERIE/ - Je mu čtyřiačtyřicet a ve světě gastronomie se pohybuje čtvrt století. I když nyní má pod sebou desítky kuchařů, než se k tomu dostal, prošel kus cesty. Po celém světě. René Vokurka má na starosti všechny kuchyně sítě pizzerií Coloseum.
Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Irsko je země drsné, ale krásné přírody, vyhlášené whisky a také dobré kuchyně. Přírodní zdroje smaragdového ostrova nejsou tak bohaté jako středomořských zemí. Přesto mají Irové v kuchyni co nabídnout.
Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Domácí masové koule s brusinkovou omáčkou jsou symbolem švédské kuchyně. Připravit si je můžete i vy doma. Když překonáte zdánlivě složitou přípravu, odmění vás netradiční a návykovou chutí. Potěšte přátele nebo rodinu zcela netradičním a autentickým receptem!
Vlachovice - Přestože žijeme v přetechnizované době, občas se přece jen rádi vracíme ke zkušenostem našich předků. Tak je tomu například ve Vlachovicích u Sýkorů, kteří rok co rok sázejí brambory ručně, téměř přesně tak, jak se to dělalo před desetiletími.
Orlickoústecko – Jaro, se současným deštivým a vlhkým počasím, si pochvalují mykologové. Uznávaný odborník Libor Tmej připomíná, že díky mírné zimě vlastně houbařská sezona ani neskončila. „Takové jaro tady dlouho nebylo, nástup hub je asi o čtrnáct dní dřív než loni," doplňuje ho jeho kolega Martin Mička.
Orlickoústecko - Jaro, se současným deštivým a vlhkým počasím, si pochvalují mykologové. Uznávaný odborník Libor Tmej připomíná, že díky mírné zimě vlastně houbařská sezona ani neskončila. „Takové jaro tady dlouho nebylo, nástup hub je asi o čtrnáct dní dřív než loni," doplňuje ho jeho kolega Martin Mička.
Velmi mírná zima a teplé i slunečné jaro uspíšily letos vegetační vývoj zhruba o měsíc. Například ovocnáři uvádějí, že sklízet by letos mohli minimálně o tři týdny dříve, než bývá běžné.
Velmi mírná zima a teplé i slunečné jaro uspíšily letos vegetační vývoj zhruba o měsíc. Například ovocnáři uvádějí, že sklízet by letos mohli minimálně o tři týdny dříve, než bývá běžné.
Praha - Ranní mrazy v posledních dnech nezpůsobily tuzemským ovocnářům a zelinářům výraznější škody podobné těm z jara v letech 2011 a 2012. Místně mohly být poškozeny třešně, švestky, hrušky, jahody či rané brambory, řekli v pátek předsedové ovocnářských a zelinářských organizací. V některých z předchozích let mrzlo ještě ve druhé polovině května.
Chrudimsko - Dnes opět připravujeme další jídlo s kuchařem Pavlem Míčkem. Jeho pokrmy vycházejí především z české tradice a co je hlavní jsou připraveny z poctivých surovin. Dejme Pavlovi slovo:
Rokycansko - Ideální počasí na sadbu brambor je podle soukromých zemědělců právě v tomto období. I přesto, že na pár dnů klesla teplota k nule, této pochutině to nevadí.
Třinec - Do masivní výsadby zeleně se v letošním roce vrhnou Třinecké železárny (TŽ). Prvních 300 stromů už začíná růst nedaleko nově postavené haly loupací a zušlechťovací linky.
Jižní Čechy – Rozkvetlé stromy a záhony zahrádkářů čeká v noci na čtvrtek opravdová zkouška. Podle meteorologů může až na polovině kraje klesnout teplota na – 4°C, v horách ještě o několik stupňů níže. Lehký mrazík mohl podle meteoroložky Markéty Augustinové přijít už v noci na dnešek, ale jen kolem – 1°C.
Opava - Kruhový objezd v Opavě-Jaktaři, o němž jsme loni opakovaně psali, zůstává dál k ostudě města zanedbaný. Tak zní špatná zpráva. Ta dobrá spočívá v tom, že to některým lidem není lhostejné a snaží se k nápravě vyburcovat úředníky radnice. Posuďte sami, jak se jim to daří.
Prostějov /KONEČNÉ VÝSLEDKY/ – Dřina, litry potu, odříkání a silná vůle. Čtyři stateční se přihlásili před třemi měsíci do redukčního programu, který si připravilo Agel Sport Clinic ve spolupráci s Prostějovským deníkem. Cíl? Chtěli dát životu řád, přestat se zadýchávat, a hlavně se naučit, jak dostat dolů přebytečná kila. Dnes se do jednoho shodují, že se to naučili. V pátek trenérka Ilona Pánková spočítala shozená kila. Šťastnou vítězkou se stala soutěžící Martina, které se podařilo zhubnout téměř dvanáct kilo.
Teplo, sucho, téměř žádná zima. To vše jsou faktory, díky kterým se letos vypravili zahrádkáři na své záhony o přibližně tři týdny dříve, než tomu bývá běžně.
Praha - Čeští zemědělci si za deset let od vstupu země do Evropské unie díky evropským dotacím finančně přilepšili a mohou více investovat. Struktura českého zemědělství se však výrazně změnila a to spíše negativním směrem. Klesla živočišná výroba, především produkce drůbežího a vepřového masa.
Rozmanité a překrásně vonící rostliny, nazývané také andělské trumpety, potřebují kvalitní prohnojenou zeminu a celoroční péči s pravidelným doplňováním živin dle ročního období.
Mezinárodní den mrkve (International Carrot Day) se slaví každý rok přesně 4. dubna a po celém světě se pořádají různé mrkvové party, oslavy a happeningy.
Jaký je rozdíl mezi mladými Čechy a Slováky? Tento problém mě trápil, když jsem jela poprvé o prázdninách za strýcem, bratrem mého tatínka, na Slovensko do vesnice vzdálené 70 km od moravských hranic.
Chrudimsko - Dnes opět připravujeme další jídlo s kuchařem Pavlem Míčkem. Jeho pokrmy vycházejí především z české tradice a co je hlavní jsou připraveny z poctivých surovin.
Dubnové počasí je velmi nestálé, prostě aprílové. Dlouhodobá průměrná teplota je v nadmořské výšce 400 m již 7 °C, ta s každými 100 metry klesá o 0,7 °C. Většina rostlin vstupuje do vegetace od kořenů po pupeny, také mikroorganismy v půdě začínají být aktivní.
Kutná Hora - Teplo, sucho, téměř žádná zima. To vše jsou faktory, díky kterým se letos vypravili zahrádkáři na své záhony o přibližně tři týdny dříve, než tomu bývá běžně.
Úlibice - Zdejší církevní stánek, který je kulturní památkou, nejenže hyzdí centrum vesnice, ale navíc je ve špatném stavu. Obec oslovila církev a hledá řešení, jak kostel Zvěstování Panny Marie zachránit.
Kutná Hora – Teplo, sucho, téměř žádná zima. To vše jsou faktory, díky kterým se letos vypravili zahrádkáři na své záhony o přibližně tři týdny dříve, než tomu bývá běžně.
Úlibice – Zdejší církevní stánek, který je kulturní památkou, nejenže hyzdí centrum vesnice, ale navíc je ve špatném stavu. Obec oslovila církev a hledá řešení, jak kostel Zvěstování Panny Marie zachránit.
Svitavy - /POCTIVÁ KUCHYNĚ/ Kulinářské rubriky patří k nejoblíbenějším, vždyť Češi jsou pověstni svou náklonností k dobrému jídlu, které připravujeme s kuchařem Pavlem Míčkem.
Příbram – TeamGym Sokola Příbram se úspěšně zúčastnil soutěže PSSPV TeamGym – Junior žactva a dospělých pod názvem Praha Open 2014.V kategorii Junior II. do 16 let se z Příbrami zúčastnilo družstvo děvčat a družstvo chlapců.