Kreativ

ŠTÍTEK: brambor

Švédská kuchyně: masové koule s brusinkami.

Klasické švédské masové koule s brusinkami

Domácí masové koule s brusinkovou omáčkou jsou symbolem švédské kuchyně. Připravit si je můžete i vy doma. Když překonáte zdánlivě složitou přípravu, odmění vás netradiční a návykovou chutí. Potěšte přátele nebo rodinu zcela netradičním a autentickým receptem!

Irská kuchyně: masový koláč.

Tradiční irský masový koláč

Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Irsko je země drsné, ale krásné přírody, vyhlášené whisky a také dobré kuchyně. Přírodní zdroje smaragdového ostrova nejsou tak bohaté jako středomořských zemí. Přesto mají Irové v kuchyni co nabídnout.

Švédská kuchyně: masové koule s brusinkami.

Klasické švédské masové koule s brusinkami

Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Domácí masové koule s brusinkovou omáčkou jsou symbolem švédské kuchyně. Připravit si je můžete i vy doma. Když překonáte zdánlivě složitou přípravu, odmění vás netradiční a návykovou chutí. Potěšte přátele nebo rodinu zcela netradičním a autentickým receptem!

1. máj ve Hředlích, Krupé, Mutějovicích a Nesuchyni

Dnes už se tomu můžeme jen smát

Rakovník - /NÁZOR/ Vzpomínky na prvního máje máme my ze střední a starší generace různé. S povinnou účastí se počítalo jaksi samozřejmě.

Jednotlivé odrůdy jsou od sebe přesně odděleny. Každý hospodář má už dopředu naplánováno, na kterém místě každá z nich bude.

Někteří sázejí brambory pořád pěkně postaru

Vlachovice - Přestože žijeme v přetechnizované době, občas se přece jen rádi vracíme ke zkušenostem našich předků. Tak je tomu například ve Vlachovicích u Sýkorů, kteří rok co rok sázejí brambory ručně, téměř přesně tak, jak se to dělalo před desetiletími.

Smržům se teď daří.

Jarní houby: z lesa na talíř

Orlickoústecko – Jaro, se současným deštivým a vlhkým počasím, si pochvalují mykologové. Uznávaný odborník Libor Tmej připomíná, že díky mírné zimě vlastně houbařská sezona ani neskončila. „Takové jaro tady dlouho nebylo, nástup hub je asi o čtrnáct dní dřív než loni," doplňuje ho jeho kolega Martin Mička.

Smržům se teď daří.

Jarní houby: z lesa na talíř

Orlickoústecko - Jaro, se současným deštivým a vlhkým počasím, si pochvalují mykologové. Uznávaný odborník Libor Tmej připomíná, že díky mírné zimě vlastně houbařská sezona ani neskončila. „Takové jaro tady dlouho nebylo, nástup hub je asi o čtrnáct dní dřív než loni," doplňuje ho jeho kolega Martin Mička.

Ilustrační foto

Budou třešně už koncem května?

Velmi mírná zima a teplé i slunečné jaro uspíšily letos vegetační vývoj zhruba o měsíc. Například ovocnáři uvádějí, že sklízet by letos mohli minimálně o tři týdny dříve, než bývá běžné.

Ilustrační foto

Budou třešně už koncem května?

Velmi mírná zima a teplé i slunečné jaro uspíšily letos vegetační vývoj zhruba o měsíc. Například ovocnáři uvádějí, že sklízet by letos mohli minimálně o tři týdny dříve, než bývá běžné.

Ilustrační foto

Ranní mrazy nezpůsobily ovocnářům a zelinářům zatím větší škody

Praha - Ranní mrazy v posledních dnech nezpůsobily tuzemským ovocnářům a zelinářům výraznější škody podobné těm z jara v letech 2011 a 2012. Místně mohly být poškozeny třešně, švestky, hrušky, jahody či rané brambory, řekli v pátek předsedové ovocnářských a zelinářských organizací. V některých z předchozích let mrzlo ještě ve druhé polovině května.

Ilustrační foto

Vítek si v Myti s bramborami pospíšil

Rokycansko - Ideální počasí na sadbu brambor je podle soukromých zemědělců právě v tomto období. I přesto, že na pár dnů klesla teplota k nule, této pochutině to nevadí.

Ilustrační foto.

Meteorologové předpovídají noční mráz

Jižní Čechy – Rozkvetlé stromy a záhony zahrádkářů čeká v noci na čtvrtek opravdová zkouška. Podle meteorologů může až na polovině kraje  klesnout teplota na – 4°C, v horách ještě o několik stupňů níže. Lehký mrazík mohl podle meteoroložky Markéty Augustinové přijít už v noci na dnešek, ale jen kolem – 1°C.

Kruhový objezd v Jaktaři ve středu odpoledne. Auta krouží kolem zanedbaného pozemku s uschlými keři z loňského roku.

Příběh zanedbaného kruháče v Jaktaři pokračuje

Opava - Kruhový objezd v Opavě-Jaktaři, o němž jsme loni opakovaně psali, zůstává dál k ostudě města zanedbaný. Tak zní špatná zpráva. Ta dobrá spočívá v tom, že to některým lidem není lhostejné a snaží se k nápravě vyburcovat úředníky radnice. Posuďte sami, jak se jim to daří.

Čtyři stateční došli do cíle. Vítězkou se stala Martina Thomanková, která je po třech měsících redukčního programu o skoro dvanáct kilo lehčí. (Zprava Iveta Spoustová, Ilona Pánková, Jiří Bílek, Jana Zaorálková, Martina Thomanková, Tamara Frantalová)

Hubneme s Deníkem: Bez cvičení už nevydržím, říká o téměř 12 kilo lehčí Martina

Prostějov /KONEČNÉ VÝSLEDKY/ – Dřina, litry potu, odříkání a silná vůle. Čtyři stateční se přihlásili před třemi měsíci do redukčního programu, který si připravilo Agel Sport Clinic ve spolupráci s Prostějovským deníkem. Cíl? Chtěli dát životu řád, přestat se zadýchávat, a hlavně se naučit, jak dostat dolů přebytečná kila. Dnes se do jednoho shodují, že se to naučili. V pátek trenérka Ilona Pánková spočítala shozená kila. Šťastnou vítězkou se stala soutěžící Martina, které se podařilo zhubnout téměř dvanáct kilo.

Ilustrační foto.

Zemědělci na vstupu do EU vydělali, zhoršila se struktura odvětví

Praha - Čeští zemědělci si za deset let od vstupu země do Evropské unie díky evropským dotacím finančně přilepšili a mohou více investovat. Struktura českého zemědělství se však výrazně změnila a to spíše negativním směrem. Klesla živočišná výroba, především produkce drůbežího a vepřového masa.

Durman.

Jak pečovat o durmany

Rozmanité a překrásně vonící rostliny, nazývané také andělské trumpety, potřebují kvalitní prohnojenou zeminu a celoroční péči s pravidelným doplňováním živin dle ročního období.

Ilustrační foto

Česko versus Slovensko

Jaký je rozdíl mezi mladými Čechy a Slováky? Tento problém mě trápil, když jsem jela poprvé o prázdninách za strýcem, bratrem mého tatínka, na Slovensko do vesnice vzdálené 70 km od moravských hranic.

Duben na zahradě. Ilustrační foto.

Duben na zahradě: Ošetřujeme ovocné stromy

Dubnové počasí je velmi nestálé, prostě aprílové. Dlouhodobá průměrná teplota je v nadmořské výšce 400 m již 7 °C, ta s každými 100 metry klesá o 0,7 °C. Většina rostlin vstupuje do vegetace od kořenů po pupeny, také mikroorganismy v půdě začínají být aktivní.

Benešovští Petr Stejskal (vlevo) a Jiří Doubrava z mezinárodního klání ve Vsetíně odvezli čtvrté místo. Cestě k vyšší příčce zabránilo hráčům Šacungu Doubravovo zranění.

Šacung si odvezl jen brambory

Vsetín – Se čtvrtým místem se vrátili nohejbalisté Šacungu ČNES Benešov z první velké letošní akce, mezinárodního turnaje Austin Cup Vsetín.

Jednání o opravách úlibického kostela.

Kostel jako horký brambor? Naštěstí se prolomily ledy

Úlibice – Zdejší církevní stánek, který je kulturní památkou, nejenže hyzdí centrum vesnice, ale navíc je ve špatném stavu. Obec oslovila církev a hledá řešení, jak kostel Zvěstování Panny Marie zachránit.

Družstva TeamGym Sokola Příbram na závodech v Praze.

TeamGym Sokola Příbram přivezl z Prahy zlato a brambory

Příbram – TeamGym Sokola Příbram se úspěšně zúčastnil soutěže PSSPV TeamGym – Junior žactva a dospělých pod názvem Praha Open 2014.V kategorii Junior II. do 16 let se z Příbrami zúčastnilo družstvo děvčat a družstvo chlapců.