Kuře na bramboráku
Recept nám poslal František Škrabal, Tovačov.
Recept nám poslal František Škrabal, Tovačov.
Recept nám poslala Lidmila Matýsková ,Nový Jičín.
Starší pán leze na strom jako malý kluk. Menší žebřík ale potřebuje, protože má plné ruce. Drží velkou nádobu, ze které rozprašuje postřik do koruny stromu. Sousedka ve vedlejší zahrádce se jenom přikrčí, protože ji proud nechtěně zasáhl. Přišlo jaro a lidé vyrazili na svoje zahrádky do kolonií.
Recept nám poslala Irena Pacovská, Jablonec nad Nisou.
Recept nám poslala Karin Prchlíková, Soběslav.
Recept nám poslal Petr Štěpán, Napajedla.
Recept nám poslala Jana Jelenová, Černčice.
Recept nám poslala Blanka Sklenářová, Zadní Třebaň.
Recept nám poslala Jitka Holá, Plesná.
Držovice – Spolky dospělých a děti se sešly v sobotu na držovickém fotbalovém hřišti, a předvedly své kuchařské umění. A co se vařilo? Na jídelním lístku byla jarní polévka desítek chutí a vůní. Vyhrát chtělo všech jedenáct týmů.
Recept nám poslala Lydie Havránková, Hať.
Recept nám poslala Jarka Bernatíková, Havířov.
Recept nám poslala Olga Bocková, Havířov.
České Budějovice - Vyhlášená českobudějovická pivnice opakuje gastronomickou akci „Týden šniclů". Milovníci smažených řízků najdou v menu celkem devět druhů populárního pokrmu včetně pravého vídeňského řízku z telecí kýty. Týden začal ve středu a potrvá do neděle 23. března.
Recept nám poslal Jaroslav Belko, Brno.
Hranicko – Nejen na plodiny, ale také na přemnožení hlodavců má vliv teplo a sucho, které v současnosti panuje i v hranickém regionu. Vysoké teploty a nedostatek srážek sice přispívají k rychlejšímu průběhu jarních prací, zemědělci už ale toužebně vyhlížejí trvalejší deštivé srážky.
České Budějovice - Vyhlášená českobudějovická pivnice opakuje gastronomickou akci „Týden šniclů". Milovníci smažených řízků najdou v menu celkem devět druhů populárního pokrmu včetně pravého vídeňského řízku z telecí kýty. Týden začal ve středu a potrvá do neděle 23. března.
Recept nám poslal Josef Sviták, Záhorovice.
Recept nám poslala Marie Motlová, Praha.
Recept nám poslal Otto Plášek, Brno.
Recept nám poslala Jaroslava Lejčarová, Písek.
Recept nám poslala Eva Flídrová, Liberec.
Recept nám poslal Miroslav Martinec, Hronov.
Prostějov – Ve zdravém těle, zdravý duch. Starým latinským příslovím se začíná řídit stále více lidí. Výjimkou nejsou ani Prostějované. Zajít si ráno do trhu pro zdravou zeleninu a ovoce neměli ve zvyku pouze naši předkové. Zájem o zdravé potraviny stoupá, a s tímto zájmem do Prostějova dorazily „bedýnky". A rovnou plné bio zeleniny a ovoce.
Recept nám poslal Jan Navrátil, Lochovice.
Recept nám poslala Plecháčková Zuzana, Velké Koloděje.
Praha – V českých obchodech meziročně až o pětinu zdražily některé mléčné výrobky. Více než před rokem lidé zaplatí také za kuřecí maso a brambory. Levnější než ve srovnatelné době loni jsou naopak pečivo, vejce či hovězí maso. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad. Například sýr eidam se v tomto týdnu prodával v průměru o pětinu meziročně dráž, bezmála o 15 procent dražší jsou máslo a bílý jogurt.
Region - Letošní zima není příznivá pro zahrádkáře ani zemědělce. Rekordní suchojim způsobuje potíže. Málo vody je i ve studnách a řekách.
Recept nám poslala Alena Kašpárková, Ostrava.
Recept nám poslal Jiří Horčička, Liberec.
Recept nám poslala Bohuslava Kvetanová, Brno.
Jihlava - Zemědělci na Vysočině už sejí obilí. Jarní práce mohli vzhledem k nezvykle teplému počasí zahájit asi o tři týdny dříve, než jsou zvyklí. Traktory někde jezdily v polích už v únoru. Podniky nejdřív přihnojovaly ozimy a připravovaly půdu pro setí.
Zlín – Historického úspěchu dosáhli o víkendu v Praze na finálovém turnaji Českého poháru v kolové sáloví cyklisté Sokola Zlín-Prštné. Na absolutní prvenství v konkurenci sedmi týmů sice nedosáhli, ale i tak s konečnou třetí a čtvrtou příčkou zlínských výběrů panuje v klubu velká spokojenost.
Vizovice – Základ každé správné kyselice je všude stejný. Kysané zelí, brambory a většinou i kousek klobásky. Právě drobné rozdíly v jednotlivých recepturách však dělají z této polévky královnu variant. Na koštu kyselic ve Vizovicích se sešlo hned 25 vzorků kyselic a každá byla skutečně jiná.
Ústecký kraj – První práce na polích zahájili zemědělci v Ústeckém kraji. Zasívají už jarní ječmen. Počasí vyhnalo do sadů ovocnáře, neboť stromky začínají rašit.
Havlíčkobrodsko – Opatrné vyčkávání. I tak lze charakterizovat aktuální pohled zemědělců na Brodsku na rychlý nástup jara.
Svitavy - /Poctivá kuchyně Pavla Míčka/ Kulinářské rubriky patří k nejoblíbenějším, vždyť Češi jsou pověstni svou náklonností k dobrému jídlu.Dnes poprvé budeme připravovat jídlo s kuchařem Pavlem Míčkem.
Praha – Českému zemědělství se v loňském roce dařilo, zisk odvětví meziročně vzrostl o 300 milionů korun na 16,7 miliardy Kč. Jde o druhý nejlepší výsledek od roku 1998, odkdy se tento ukazatel sleduje. Údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Na růstu se podílela vyšší úroda hlavních rostlinných komodit, zvýšení cen mléka i nárůst dotací.
Praha – Teplé počasí vyhnalo farmáře do polí. Bramboráři v Polabí začali sázet velmi rané odrůdy o tři týdny dříve než obvykle, zelináři začali sít dokonce o měsíc dřív.
Karlovy Vary – O víkendu rozehrála ve sportovní hale basketbalové Lokomotivy karlovarská firemní liga své druhé kolo.
Vítkov – To, co nedokázali úředníci, policisté, aktivisté nebo demonstranti, to dokázala jedna jediná žena. Možná si ještě pamatujete příběh paní Blanky Bürgermeister z Vítkova, o němž jsme vás loni podrobně informovali.
Bernartice - Nejoblíbenější jsou sladká jídla, treska či řízek s bramborovou kaší, naopak čočka, rybí filé nebo bramborový salát strávníkům v bernartické školní jídelně „nejedou".
Brno /TEST RESTAURACÍ/ - U plotny stojí mladý kuchař. Pomalým pohybem zamíchá obsah hrnce, nabere trochu na lžíci, dlouze přivoní, vloží si ji do úst a slastně se usměje. V takový obraz za zavřenými dveřmi doufá většina hostů brněnských restaurací. Ve Forhausu nezůstává u představy.
Havlíčkobrodsko – Opatrné vyčkávání. I tak lze charakterizovat aktuální pohled zemědělců na Brodsku na rychlý nástup jara.
Žacléř - Překotný, takový je současný vývoj událostí okolo zdravotnického zařízení Rehamedica.
Chrudimsko- /Poctivá kuchyně Pavla Míčka/ Kulinářské rubriky patří k nejoblíbenějším, vždyť Češi jsou pověstni svou náklonností k dobrému jídlu.Dnes poprvé budeme připravovat jídlo s kuchařem Pavlem Míčkem. Jeho pokrmy vycházejí především z české tradice a co je hlavní jsou připraveny z poctivých surovin Dejme Pavlovi slovo:
Havlíčkův Brod - V Polabí začali zemědělci v tomto týdnu sázet velmi rané odrůdy brambor. Vzhledem k nezvykle teplému počasí vyjeli asi o tři týdny dřív než obvykle. Příští týden chtějí začít se sázením i na jižní Moravě. Pokud budou vhodné klimatické podmínky, mohly by být první letošní české brambory na trhu už koncem května.
České Budějovice - Sumec, brambory, cibule. Jen tyto tři hlavní přísady stačí k vykouzlení výtečného pokrmu. Dobře to ví Karel Štabrňák, čtenář Českobudějovického deníku, který zvítězil se svým receptem na sumce v naší kuchařské soutěži.
Brno - Několik stovek lidí o víkendu navštívilo devátý ročník svatebního veletrhu v obchodním centru Futurum v Brně ve Vídeňské ulici. Od sobotního rána do nedělního odpoledne čekal na lidi doprovodný program.
Přerov nad Labem - Práce v zemědělství má i své strasti. Nicméně rodinná tradice přerušená 40 lety komunismu zdárně pokračuje. Hospodaří celá rodina. V nové pravidelné rubrice "Jablko nepadlo daleko od stromu" představíme Kratochvílovy z Přerova.