Kreativ

ŠTÍTEK: brambor

Ilustrační foto.

Prořezávat stromy a sázet semínka. Zahrádkářům začaly jarní starosti

Starší pán leze na strom jako malý kluk. Menší žebřík ale potřebuje, protože má plné ruce. Drží velkou nádobu, ze které rozprašuje postřik do koruny stromu. Sousedka ve vedlejší zahrádce se jenom přikrčí, protože ji proud nechtěně zasáhl. Přišlo jaro a lidé vyrazili na svoje zahrádky do kolonií.

V Držovicích přivítali jaro. Uvařili k tomu jarní polévku, nechali hořet morenu a vhodili ji do Romže a po proudu řeky pak vyslaly ještě ručně vyrobené věnečky.

V Držovicích se pustili do jarní polévky a zahnali zimu

Držovice – Spolky dospělých a děti se sešly v sobotu na držovickém fotbalovém hřišti, a předvedly své kuchařské umění. A co se vařilo? Na jídelním lístku byla jarní polévka desítek chutí a vůní. Vyhrát chtělo všech jedenáct týmů.

Kotlety

Recept nám poslala Olga Bocková, Havířov.

Dijonský řízek v Masných krámech.

V Masných krámech voní řízkový festival

České Budějovice - Vyhlášená českobudějovická pivnice opakuje gastronomickou akci „Týden šniclů". Milovníci smažených řízků najdou v menu celkem devět druhů populárního pokrmu včetně pravého vídeňského řízku z telecí kýty. Týden začal ve středu a potrvá do neděle 23. března.

Hraboš. Ilustrační foto.

Hlodavci se přemnožili. Prospívá jim teplé počasí

Hranicko – Nejen na plodiny, ale také na přemnožení hlodavců má vliv teplo a sucho, které v současnosti panuje i v hranickém regionu. Vysoké teploty a nedostatek srážek sice přispívají k rychlejšímu průběhu jarních prací, zemědělci už ale toužebně vyhlížejí trvalejší deštivé srážky.

Dijonský řízek v Masných krámech.

V Masných krámech voní řízkový festival

České Budějovice - Vyhlášená českobudějovická pivnice opakuje gastronomickou akci „Týden šniclů". Milovníci smažených řízků najdou v menu celkem devět druhů populárního pokrmu včetně pravého vídeňského řízku z telecí kýty. Týden začal ve středu a potrvá do neděle 23. března.

Ilustrační foto.

Jíte zdravě? V trendu jsou farmářské bedýnky. K mání i v Prostějově

Prostějov – Ve zdravém těle, zdravý duch. Starým latinským příslovím se začíná řídit stále více lidí. Výjimkou nejsou ani Prostějované. Zajít si ráno do trhu pro zdravou zeleninu a ovoce neměli ve zvyku pouze naši předkové. Zájem o zdravé potraviny stoupá, a s tímto zájmem do Prostějova dorazily „bedýnky". A rovnou plné bio zeleniny a ovoce.

Ilustrační foto.

Mléčné výrobky jsou letos až o pětinu dražší než loni

Praha – V českých obchodech meziročně až o pětinu zdražily některé mléčné výrobky. Více než před rokem lidé zaplatí také za kuřecí maso a brambory. Levnější než ve srovnatelné době loni jsou naopak pečivo, vejce či hovězí maso. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad. Například sýr eidam se v tomto týdnu prodával v průměru o pětinu meziročně dráž, bezmála o 15 procent dražší jsou máslo a bílý jogurt.

Zlínská kolová. Ilustrační foto.

Zlínská kolová má pohárový bronz a brambory

Zlín – Historického úspěchu dosáhli o víkendu v Praze na finálovém turnaji Českého poháru v kolové sáloví cyklisté Sokola Zlín-Prštné. Na absolutní prvenství v konkurenci sedmi týmů sice nedosáhli, ale i tak s konečnou třetí a čtvrtou příčkou zlínských výběrů panuje v klubu velká spokojenost.

Na snímku s ředitelkou DK Vizovice Jiřinou Trlicovou

Tip z Vizovic: Tajemství správné kyselice

Vizovice – Základ každé správné kyselice je všude stejný. Kysané zelí, brambory a většinou i kousek klobásky. Právě drobné rozdíly v jednotlivých recepturách však dělají z této polévky královnu variant. Na koštu kyselic ve Vizovicích se sešlo hned 25 vzorků kyselic a každá byla skutečně jiná.

Ilustrační fotografie

Zisk českého zemědělství loni mírně vzrostl na 16,7 miliardy

Praha – Českému zemědělství se v loňském roce dařilo, zisk odvětví meziročně vzrostl o 300 milionů korun na 16,7 miliardy Kč. Jde o druhý nejlepší výsledek od roku 1998, odkdy se tento ukazatel sleduje. Údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Na růstu se podílela vyšší úroda hlavních rostlinných komodit, zvýšení cen mléka i nárůst dotací.

Blanka Bürgermeister se synem Tomášem a dcerou Maruškou v novém bytě.

Dokázala víc než experti

Vítkov – To, co nedokázali úředníci, policisté, aktivisté nebo demonstranti, to dokázala jedna jediná žena. Možná si ještě pamatujete příběh paní Blanky Bürgermeister z Vítkova, o němž jsme vás loni podrobně informovali.

Od podlahy až do stropu je sladěná restaurace Forhaus. Totéž se dá říct o jejím jídelním lístku. Také proto se v ní nebojí ukázat kuchyni

Forhaus vaří pod světly Rakouska-Uherska

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - U plotny stojí mladý kuchař. Pomalým pohybem zamíchá obsah hrnce, nabere trochu na lžíci, dlouze přivoní, vloží si ji do úst a slastně se usměje. V takový obraz za zavřenými dveřmi doufá většina hostů brněnských restaurací. Ve Forhausu nezůstává u představy. 

Ilustrační foto

Uvařme si o víkendu: Záhorácký závitek a šťouchané brambory

Chrudimsko-  /Poctivá kuchyně Pavla Míčka/ Kulinářské rubriky patří k nejoblíbenějším, vždyť Češi jsou pověstni svou náklonností k dobrému jídlu.Dnes poprvé budeme připravovat jídlo s kuchařem Pavlem Míčkem. Jeho pokrmy vycházejí především z české tradice a co je hlavní jsou připraveny z poctivých surovin Dejme Pavlovi slovo:  

Ilustrační foto

V Polabí začali zemědělci sázet rané brambory, o tři týdny dříve

Havlíčkův Brod - V Polabí začali zemědělci v tomto týdnu sázet velmi rané odrůdy brambor. Vzhledem k nezvykle teplému počasí vyjeli asi o tři týdny dřív než obvykle. Příští týden chtějí začít se sázením i na jižní Moravě. Pokud budou vhodné klimatické podmínky, mohly by být první letošní české brambory na trhu už koncem května.

Karel Štabrňák (vlevo), čtenář Českobudějovického deníku, zvítězil se svým receptem na sumce.

V Hospůdce U Divadla vařili podle rybáře z Purkarce

České Budějovice - Sumec, brambory, cibule. Jen tyto tři hlavní přísady stačí k vykouzlení výtečného pokrmu. Dobře to ví Karel Štabrňák, čtenář Českobudějovického deníku, který zvítězil se svým receptem na sumce v naší kuchařské  soutěži.