Kreativ

ŠTÍTEK: brambor

Ilustrační foto.

Čína se snaží převést obyvatele od rýže na brambory

Peking - Čínské úřady prohlásily, že brambory budou další hlavní potravinou v zemi, a postupně by měly vytlačovat pěstování rýže. Země se čím dál tím víc potýká se suchem, které znemožňuje vypěstovat dostatek rýže v zemi, jež má 1,3 miliardy obyvatel, informoval dnes zpravodajský server The Times.

Ilustrační foto

Brambor je málo, mohou podražit

Havlíčkova Borová – Bramborářům se letos kvůli suchu příliš nedaří, takže úroda brambor nebude tak dobrá jako v minulých letech. „Očekáváme, že letošní výnosy, a to nejen konzumních, ale také škrobárenských brambor, budou zhruba o patnáct až dvacet procent nižší," uvedl předseda Českého bramborářského svazu Miloslav Chlan.

Dušan Póč.

Zemáky a zelé, živobytí celé

Brambory, kterým pravý Valach neřekne jinak než zemáky. Představit si život bez nich je vpravdě nemožné. Patří k základu života. I toho mého.

Sklizeň brambor na poli u Malenovic.

Zemědělci v regionu sklidí i o třetinu méně brambor

Zlínský kraj - Pěstitelé brambor letos nad úrodou příliš nejásají. Kvůli extrémnímu suchu zřejmě budou výnosy z brambor nejhorší za posledních deset let. Za to, co sklidí, navíc zemědělci nedostanou ani dobře zaplaceno. Ceny brambor jsou nízké.

Dálková plavkyně Silvie Rybářová má bronz z mistrovství republiky. V bazénu v pražském Podolí dohmátla jako třetí na dvoustovce motýlkem. Na osmistovce kraul skončila čtvrtá. Příští týden poplave pětadvacet kilometrů na mistrovství světa.

Rybářová: Bronz i brambory mi udělaly velkou radost

Brno, Blansko /ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ – Poprvé v kariéře vzdala závod. Ledová voda ze sečské přehrady pak navíc dálkovou plavkyni Silvii Rybářovou na čtrnáct dní vyřadila z tréninku. Po nemoci startovala o víkendu v bazénu na mistrovství republiky v pražském Podolí. Na dvoustovce motýlkem brala bronz, na osmistovce kraul pak skončila čtvrtá.

Nejsou napojení na obecní vodovod, a tak Antlovy víc než většinu obyvatel Ruprechtova trápí sucho. Vody ve studni mají minimum, v podstatě už se na ni vůbec nemůžou spoléhat a v některých ohledech tak jsou závislí na pomoci příbuzných.

Šetří vodou, perou u dcery. Studna je skoro vyschlá

Vyškovsko - Studnu mají hlubokou jednadvacet metrů. Dědeček prý vždy připomínal, že Ruprechtov stojí na skále, a aby se dostal k vodě, musel ji prostřílet. Běžně mají Antlovi z Ruprechtova ve studni hladinu ve dvou metrech. Dnes jsou sotva na čtvrtině.

ŘEDKEV útok vandala nepřežila. Nať je úplně spálená a samotný výpěstek plný chemikálií.

Vandal zničil celou úrodu

Vítkov – Seschlé listy, spálené plody a úroda k nepoužití, tak dopadlo řádění zatím neznámého vandala ve Vítkově, který s největší pravděpodobností postříkal malé pole Štefana Berčíka – ten měl zasázené brambory, cuketu, květák, brokolici, fazole, cibuli, ředkvičky a spoustu další zeleniny, nic z toho však letos neochutná.

Ilustrační foto.

Radní povolili další tržní místo

Frýdek-Místek - Radní vydali změnu tržního řádu, která povoluje farmářské trhy v nákupním centru Paráda Shopping ve Frýdku. Trhovci tam prodávali už dříve, tehdy ale zasáhlo vedení města. Lokalita totiž nebyla mezi místy, na kterých lze trhy provozovat.

Žně. Ilustrační foto.

Počasí jako na houpačce: zemědělce trápí nejvíce sucho

Kutnohorsko - Prudké výkyvy počasí byly charakteristické zejména pro posledních pár dnů a zemědělcům nadělaly hodně vrásek. Nedostatek vláhy, vedra, ale i extrémní výkyvy teplot rozhodně úrodě nepomáhají. Co zemědělce trápí především, je extrémní sucho.

Rozkvetlá zahrada vlašimské paraZOO přilákala návštěvníky k prohlídce.

Rozkvetlá zahrada vlašimské paraZOO přilákala návštěvníky k prohlídce

Vlašim – Rozkvetlá paraZOO. Tak se jmenoval včerejší program v návštěvnické části záchranné stanice pro zvířata ve Vlašimi. Do, v červenci znovuotevřené stanice, přicházeli malí i velcí nejen za zvířaty, ale také květenou. Při čtyřech komentovaných prohlídkách zahradník vlašimské paraZOO Josef Žížala seznamoval příchozí se zahradní flórou a upozorňoval na její zvláštnosti.

Velmi vyhledávaným zbožím na trzích v polském Zabelkówě je maso.

Polské trhy jsou stále v kurzu

Je čtvrtek, půl sedmé ráno a část naší redakce se seskupuje ve voze, který z Opavy vyráží směr Zabelków. Naším cílem jsou tradiční polské trhy. Zajímá nás, zda jsou stále populární i mezi Čechy.

Ilustrační foto.

Meziroční inflace zrychlila na 0,8 procenta, nejvíc od prosince 2013

Praha - Spotřebitelské ceny v červnu zrychlily meziroční růst na 0,8 procenta, což bylo nejvíc od prosince 2013. Meziměsíčně, tedy proti květnu, se zvýšily o 0,1 procenta, uvedl dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Ve srovnání s květnem zdražily například dovolené, pohonné hmoty, pivo, tabák a brambory. Zlevnily třeba oděvy a obuv.

Velkobílovická rodačka Anežka Buzrlová v akci.

Břeclavští veslaři vezou z republiky tři medaile

Račice, Břeclav – Týden po mistrovství republiky žactva a dorostu přišla řada i na dospělé a juniorské veslaře Slováckého veslařského klubu v Břeclavi. Bojovali na mezinárodním mistrovství republiky o posty nejvyšší na umělém veslařském kanále v račickém Sportcentru. „V tropickém vedru si čeští veslaři porovnali síly ještě se Slováky, Chorvaty, Slovinci a Rakušany," komentoval zesílenou konkurenci vedoucí břeclavské výpravy Josef Akai.

Karel Žák z Krnova kromě grilování také rád udí. Klobásky si připravuje a koření sám. Udí i bůček a žebírka. Podle něj je základem správný výběr dřeva. Ideální je dřevo peckovin prokládané bukem. Musí být bez kůry, aby uzeniny neměly hořkou chuť.

Karel Žák prozradil jak grilují a udí mistři oboru

Grilovací sezóna jede v plném proudu. Prosluněné dny vábí k setkáním na zahradě, kde si lidé popovídají, popíjí pivo a grilují okořeněný kus masa. Patří k nim i Krnovan Karel Žák, který je skutečný grilmajstr.

Kuchaři. Ilustrační foto.

Kuchaři školních jídelen mají o prázdninách šanci naučit se víc

Liberec - Luštěniny, ryba, brambory. To je namátkový výčet několika neoblíbených jídel ve školních jídelnách, které jsou pro mnohé školáky doslova strašákem. Přitom všechny jmenované pokrmy patří ke zdravým a prospěšným jídlům, která navíc vhodnou úpravou mohou být velmi chutná.

Co je to?

Co je to?

Českokrumlovsko - Víte, k čemu přesně slouží tento přístroj s kličkou a obručemi? Napovíme, že jsme ho vyfotografovali při oslavě osmdesátin brložské školy.

Ilustrační foto.

O brambory zloděj neměl zájem. Ukradl nářadí a naftu

Skuteč - Když skutečští policisté přijali v neděli oznámení o vloupání do tamní bramborárny, předpokládali, že pachatel dostal zálusk na zemáky a muže zákona čeká pátrání po naloupené zelenině. Když však přijeli na místo, rychle zjistili, že skutečnost je zcela jiná, pro majitele však neméně závažná.

Ilustrační foto

Zvěřinové hody ve Vrbně

Ne každý je vášnivým nimrodem, ale je hodně takových, kteří si pochutnají rádi na zvěřině. Pro takové připravil Myslivecký spolek ve Vrbně pod Pradědem zvěřinové hody.

Co je to?

Co je to?

Českokrumlovsko - Víte, k čemu přesně sloužily tyto vidle, které mají na koncích hrotů železné kuličky?

Fotbalisté Trmic (vlevo Šalda) zakončili letošní sezonu 1.B třídy na čtvrtém místě.

Trmice zvládly derby a mají brambory

Trmice – Úspěšnou sezonu mají za sebou fotbalisté Trmic. Tým trenéra Pavla Čapouna zakončil letošní ročník 1.B třídy na pěkném čtvrtém místě.

Okresní pohár Pravonín versus Sokol Přestavlky v Libži.

Pravonín zakončil parádní sezonu pohárem

Libež – Fotbalisté Pravonína zakončili vítězstvím v okresním poháru svoji parádní jízdu sezonou. Na jaře byli v okresním přeboru nejlepší, což jim vyneslo konečné páté místo a na výborně připraveném hřišti v Libži, si ve finále poháru poradili se Sokolem Přestavlky, jenž v okresním přeboru skončil devátý. V zápase sice Přestavlky vedly, ale Pravonín třemi góly otočil skóre na svoji stranu a zaslouženě mohl kapitán Tomáš Babický zvednout velký pohár nad hlavu a následně se s ním polaskat i se spoluhráči. Ani vítězné šampáňo nechybělo.

Růžena Rajšlová z Vojkovic

Růžena Rajšlová je nejstarší občankou Vojkovic v historii

Vojkovice – „Že vás to ještě baví chodit sem každý rok," přivítala Růžena Rajšlová vojkovickou starostku Janu Koberovou, sotva vstoupila do dveří. Navíc nepřišla s prázdnou, v rukou nesla kytici a dárkový balíček, aby mohla usměvavé seniorce popřát k jejím narozeninám.

Alexandra Knapová

Dobrý den, Vysočino

Debata o tom, jestli pít vodu 
z vodovodu ošetřenou filtrací, nebo balenou z plastových lahví, se opět vrací.

Kurz zdravého vaření v mateřském centru Medvídek

Pryč s polotovary! Učí se vařit zdravě a z čerstvých surovin

Ústí n. O. – „Zdravé vaření z čerstvých surovin vůbec nemusí být složité a nudné. Je jednoduché a zábavné," tvrdí autorky projektu „Kdo s radostí vaří, dobře se mu daří" z ústeckého mateřského centra Medvídek. Nápad se líbil i donátorům, kteří jej loni podpořili při burze filantropie.

Závěrečné zkoušky z českého jazyka a matematiky absolvovali tento týden všichni žáci z devátého ročníku žďárské základní školy Švermova. Ve třetí části zkoušky museli zvládnout prezentaci před publikem, kterou kompletně připravili.

Deváťáci skládali závěrečné zkoušky

Žďár nad Sázavou - Slavnostně oblečení přišli včera do školy spolužáci z 9. A základní školy (ZŠ) Švermova. Čekaly je závěrečné zkoušky, jež tam od pondělka každý den absolvovala jedna třída deváťáků. „Děti se s tím vypořádaly skutečně úžasně, jejich výkony nás velice potěšily," usmívala se Eva Kociánová, zástupkyně ředitele školy.

Ilustračni foto.

Ceny v českém zemědělství a průmyslu v květnu dál klesaly

Praha - Ceny průmyslových výrobců v České republice se v květnu opět snížily, meziroční pokles však zpomalil na 2,1 procenta z 2,6 procenta v dubnu. Ceny v zemědělství zrychlily pokles na 12,1 procenta, ve stavebnictví a službách ceny vzrostly. Informoval o tom dnes Český statistický úřad.

Den otevřených dveří U nás na farmě v Protivanově

Děti si na farmě v Protivanově pohladily telátka

Protivanova – Jak funguje život na farmě, kde chovají stovky krav a telat? To mohli zjistit všichni, kteří si v sobotu našli cestu do Protivanova. V místním družstvu se konal den otevřených dveří U nás na farmě, který pořádal obchodní řetězec Albert.

Návštěvníci Polního dne viděli monitorovací systém výzkumníků Mendlovy univerzity zaměřený na traktory, sledovali vyhodnocování a předpovídání sucha, ochutnali naklíčenou čočku a jiné zemědělské plodiny.

Návštěvníci Polního dne zjistili, jak efektivně řídit traktor

Brno, Žabčice /FOTOGALERIE/ – Zjistit polohu traktorů, zatížení motoru nebo spotřebu paliva pomůže nový monitorovací systém výzkumníků Mendlovy univerzity v Brně. Jak systém funguje, mohlo na simulátoru zjistit přes šest set návštěvníku Polního dne univerzity. „Monitorovací systém pomůže zemědělským a stavebním firmám zvýšit efektivitu zaměstnanců a snížit provozní náklady až o třicet procent," říká jeden z autorů projektu Martin Fajman.

Neveklovský Čichovský (v bílém) se snaží prosadit mezi mezenským dvojblokem L. Homola a Michálek.

Drama vyvrcholí v posledním kole

Benešovsko – Okresní fotbalový přebor Ferdinand měl na pořadu předposlední 25. kolo, které nerozhodlo ani o postupujících ani dvou sestupujících.

Ilustrační foto.

Z bytu školníka vznikne kuchyně. Za víc než milion

Vyškov – Výuka na učilišti v Račicích skončila v loňském roce. Nyní je v plánu přesunout část jeho zařízení do Mateřské školy, Základní školy a Střední školy na Sídlišti Osvobození ve Vyškově, která jeho žákům poskytuje zázemí. Aktuálně se tak připravuje přestavba bytu školníka na cvičnou kuchyni.

Ilustrační foto.

Růst spotřebitelských cen v květnu zrychlil na 0,7 procenta

Praha – Spotřebitelské ceny v květnu zrychlily meziroční růst na 0,7 procenta, což bylo nejvíce od loňského října. Proti dubnu ceny stouply o 0,3 procenta, přispělo k tomu pokračující zdražování pohonných hmot, dražší brambory, ale také vyšší ceny lázeňských pobytů. Vyplývá to z dnešních informací Českého statistického ú­řadu.

Deset družstev svedlo v sobotu na hřišti v Otnicích  boj o nejlepší guláš. Porota i návštěvníci vybírali z hovězích, vepřových i ze zvěřiny.

Nejlepší guláš? V Otnicích na Vyškovsku někteří vsadili třeba na povidla

Otnice /FOTOGALERIE/ – Tak akorát na oběd, díky čemuž si minimálně jeden den v roce můžou hospodyňky z Otnic pospat. A místo do restaurace pak vzít rodinu na místní hřiště, kde budou mít na výběr sice jen z jednoho jídla, ovšem v různých variacích. V devět ráno se účastníci klání ve vaření guláše, které se právě ve vesnici na jihu Vyškovska odehrává, chopili vařeček a začali s přípravou. V poledne se už podávají první vzorky.

Deset družstev svedlo v sobotu na hřišti v Otnicích  boj o nejlepší guláš. Porota i návštěvníci vybírali z hovězích, vepřových i ze zvěřiny.

Nejlepší guláš? V Otnicích někteří vsadili třeba na povidla

Otnice /FOTOGALERIE/ – Tak akorát na oběd, díky čemuž si minimálně jeden den v roce můžou hospodyňky z Otnic pospat. A místo do restaurace pak vzít rodinu na místní hřiště, kde budou mít na výběr sice jen z jednoho jídla, ovšem v různých variacích. V devět ráno se účastníci klání ve vaření guláše, které se právě ve vesnici na jihu Vyškovska odehrává, chopili vařeček a začali s přípravou. V poledne se už podávají první vzorky.

Slavnosti krále Jiřího

Král Jiří opět po roce zavítal do Poděbrad

Poděbrady /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Každoročně se lázeňské město na Nymbursku chystá na návštěvu panovníka Jiřího z Poděbrad. Nejinak tomu bylo i letos. Jeho výsost přijíždí do Poděbrad v rámci Slavností krále Jiřího, které se z větší části odehrávají na zámeckých nádvořích. Začínají tradičním průvodem, ve kterém panovnický pár jde téměř v čele. Za ním pak kráčí od zámku směrem na kolonádu jeho družina.