Kreativ

ŠTÍTEK: brambor

HERCI ROZHODČÍMI. Václav Helšus, Martin Polách a Ladislav Dušek.

Liberečtí herci šéfovali utkání Slovanu a Boleslavi

Liberec /DIVADLO, PREMIÉRA/ - Tři herci z činoherního souboru Divadla F. X. Šaldy zkouší novou hru Šťovík, pečené brambory. Z divadelního trávníku si odskočili na prvoligový, aby si vyzkoušeli soudcování na vlastní kůži.

Chodovická drakiáda a bramboriáda.

Bramboriáda a drakiáda pro malé i velké v Chodovicích

Chodovice – K podzimu patří papíroví draci, brambory a ohníčky. To vše se nám podařilo spojit v neděli 21. října odpoledne. Počasí bylo pravé podzimní – sychravé a mlhavé. Přesto se sešlo přes 20 dětí se svými rodiči a prarodiči.

Dýňobraní v šumperské Vile Doris.

Na Dýňobraní se dýně měnily v lampy i polévku

Šumperk – Klikatě odkrojit vršek dýně, pečlivě vydlabat dužinu a do tvrdé slupky pak vyřezat oči, nos a smějící se ústa – a dušičková lampa je hotová. Stačí dovnitř postavit svíčku a zapálit ji. Proměnu si vyzkoušelo několik desítek dětí s maminkami na tradičním Dýňobraní, které už podeváté uspořádal šumperský dům dětí Vila Doris. Děti si mohly vybrat z dýní všech velikostí, ty střední byly za padesátikorunu.

6. ročník Pálavského gulášfestu v Mikulově.

Důležitá přísada guláše? Korkové zátky

Mikulov – Do Mikulova se sjely týmy kuchařů. Aby se zúčastnily pátého ročníku Pálavského Gulášfestu. Za nejlépe uvařený guláš si vedle pochvaly návštěvníků vyslouží i cenu.

O pálivé karbanátky byl v restauraci Sport Pub Zlatopramen velký zájem. Na snímku servírka Kristýna Vybíralová.

RECEPT DENÍKU: Recept čtenářky kuchař neznal

Ústí nad Labem - Karbanátky z mletého masa, smíchané s nakrájenou paprikou. Tak to jsme tady ještě nevařili. To byla slova šéfkuchaře restaurace Sport Pub Zlatopramen, když uviděl recept čtenářky Ústeckého deníku.

Ilustrační foto.

Dýně a chryzantémy zdobily sál

Žumberk - Podzimní čas je pro zahrádkáře dobou chlubení. Po měsících trpělivého rýpání v záhonech, hnojení a zalévání se konečně ukazuje, jak celý rok pracovali.

Nejkvalitnější odrůdy brambor oceněné odbornou porotou mohou návštěvníci výstavy ochutnat ve sklepení přibyslavské radnice.

Přibyslav zve na výstavu ovoce a brambor

Přibyslav – Na v pořadí už 14. ročník výstavy ovoce, zeleniny, medu a brambor Přibyslavska, pořádané o víkendu  20. až 22. října 2012 zve město Přibyslav.

Základní škola v Rymicích se zúčastnila celorepublikové soutěže o nejlepší projektový den: Evropa ve škole, škola v Evropě. Projektový den se uskutečnil 15. října.

K obědu měli švédské menu

Kroměříž - Do soutěže o nejlepší projektový den na téma Evropa ve škole, škola v Evropě se zapojila také Základní škola v Rymicích. „Vybrali jsme si severní Evropu. Pondělí tak bylo spojeno s besedou o tamních zemích, doplněnou fotografiemi a dalším doprovodným programem," vysvětlila ředitelka školy Hana Pátková.

Ilustrační foto.

Brambory? Na Kroměřížsku už je pěstuje málokdo. Nevyplatí se

Kroměřížsko – Pěstování brambor ve velkém se na Kroměřížsku nevyplatí. Zemědělská družstva od tohoto záměru odstoupila už před mnoha lety, v regionu tak zůstává jen pár soukromníků, kteří pěstují a prodávají do domácností nebo nabízejí na trzích.

Ilustrační foto.

Brambory? V regionu už je pěstuje málokdo. Nevyplatí se

Kroměřížsko – Pěstování brambor ve velkém se na Kroměřížsku nevyplatí. Zemědělská družstva od tohoto záměru odstoupila už před mnoha lety, v regionu tak zůstává jen pár soukromníků, kteří pěstují a prodávají do domácností nebo nabízejí na trzích.

Ilustrační foto

Letošní sklizeň obilovin včetně kukuřice klesne o pětinu

Praha - Letošní sklizeň obilovin včetně kukuřice klesne o pětinu na 6,54 milionu tun. Půjde tak zřejmě o třetí nejnižší sklizeň za posledních deset let. Vyplývá to z odhadu sklizně Českého statistického úřadu k 15. září. V porovnání s loňským rokem je odhadována také nižší sklizeň okopanin, cukrovky a brambor. Nárůst produkce se naopak očekává u kukuřice na zeleno a siláž. V důsledku nižší sklizně v ČR i ve světě potravináři předpokládají růst cen potravin.

Kouřimská drakiáda dosáhla plnoletosti

Kouřimská drakiáda letos dosáhla své plnoletosti

Kouřim - „K podzimu patří barevná příroda, draci, brambory, jablíčka, ohýnek, vlaštovky, bublinky i oříšky! A to vše nás obklopovalo," nastínila starostka Kouřimi Zuzana Čiháková, jak vypadala první říjnová sobota v Kouřimi.

Ilustrační foto

Ministerstvo zemědělství chce zpřísnit hodnocení erozí ohrožených půd

Praha – Ministerstvo zemědělství (MZe) chce zpřísnit hodnocení erozního ohrožení zemědělské půdy. Změna má zlepšit péči o půdu a zmírnit škody způsobené erozí v obcích, na komunikacích či vodních tocích, informoval dnes úřad. Nová pravidla by mohla začít platit od začátku příštího roku. Dle dostupných informací je erozí různou měrou v tuzemsku ohrožena více než polovina zemědělské půdy.

Traktoriáda v Sopotnici 2012.

Sopotnice patřila Traktoriádě

Sopotnice – Po pochodu Přes tři hrady, velké výstavě veteránů nebo pečení chleba ve veřejné peci mají v Sopotnici  další „tahák". Je jím Traktoriáda, kterou podruhé uspořádali ve spolupráci s obcí nadšenci z místního  SK Humparek.

Ilustrační foto.

Loupit přijel s náklaďákem, nepočítal se svědkem

Třinec – Zlodějíček, který se vloupal ve středu večer do chaty na Karpentné, rozhodně netroškařil. Na „vloupačku" se vybavil nákladním autem. Plány devětatřicetiletého muže z Karvinska na snadný zisk ale nevyšly.

Ilustrační foto

Nová zahrada podle žáků v Rájci? Jezírko, altán i živý plot

Rájec-Jestřebí – Zarostlý neudržovaný pozemek zčásti zavezený stavební sutí. Tak ještě na začátku tohoto roku vypadala zahrada Základní a mateřské školy v Rájci-Jestřebí. Nyní už pozemek zdobí zahradní jezírko, dřevěný altán a živý plot. Zahradu si totiž vzali do parády tamní učitelé a také děti.

Co všechno se dá vyrobit z dýně? Děti a jejich rodiče to zkoušeli na Dýňové slavnosti.

OBRAZEM: Výročí oslavili dýněmi

Brno - Přivítat podzim přišlo na čtvrteční Dýňovou slavnost asi dvě stě Brňanů. Akce se konala v zahradě mateřské školy Řezáčova v brněnském Komíně.

Vybírání brambor v Lužné

Brambor je o dvacet procent méně, ale ve výborné kvalitě

Lužná – Vloni se urodilo zhruba ještě jednou tolik brambor, než je běžný výnos. Loňský rekord se ale letos rozhodně nezopakuje. Pěstitelé odvážejí z polí zhruba o dvacet procent brambor méně, než v běžné roky. Zavinil to hlavně nedostatek srážek v rozhodujících fázích vegetace. Některé objednávky proto nemohou pokrýt.

Vybírání brambor v Lužné

Brambor je o dvacet procent méně, ale ve výborné kvalitě

Rakovnicko - Vloni se urodilo zhruba ještě jednou tolik brambor, než je běžný výnos. Loňský rekord se ale letos rozhodně nezopakuje. Pěstitelé odvážejí z polí zhruba o dvacet procent brambor méně než v běžné roky. Zavinil to hlavně nedostatek srážek v rozhodujících fázích vegetace. Některé objednávky proto nemohou pokrýt.

Ilustrační foto.

Brambor je na Klatovsku málo, farmáři od pěstování upouštějí

Klatovsko - Pěstování brambor se na Klatovsku věnuje zhruba osm zemědělských podniků a několik soukromých zemědělců, a to i přes to, že okres Klatovy býval vždy významnou bramborářskou oblastí. Zemědělci si nyní konzumní brambory nechávají především pro vlastní potřebu.

Ilustrační foto.

Zemědělcům se brambory nevyplácí

Rokycansko - Dobám, kdy zemědělské společnosti pěstovaly brambory ve velkém, dávno odzvonilo. Na Rokycansku už zbývá jen několik soukromníků, kteří každoročně vysazují tuto plodinu.

Výstava zeleniny, ovoce a květin ve Velkém Týnci

OBRAZEM: Výstava skvělého ovoce a zeleniny z Hané

Velký Týnec – Dvě stě jedenáct kusů jablek čtyřiceti dvou odrůd, mezi nimiž se našly i úplné pěstitelské novinky beze jména, ale také osm odrůd hrušek, dvacet odrůd vinné révy, papriky, dýně, mrkev, brambory, květiny i kaktusy.

Česnekové slavnosti nenabídly jen pikantní pokrmy, ale i česnek z českých záhonů.

Česnek smrdí, chci domů! Prosil jedenáctiletý kluk na slavnostech

Jižní Morava – Rozžvýkat kostku taveného sýra, vyčistit si zuby a všechno zapít rozmixovaným celerem. Potom se možná lidé zbaví česnekového odéru z úst. A možná také ne. O tom by mohly vyprávět stovky lidí, které v sobotu navštívily Česnekové slavnosti v Rosicích na Brněnsku.