Kreativ

ŠTÍTEK: brambor

Ilustrační foto.

Stříbrná neděle: na nákupy vyrazily davy

Zlín - Nákupní horečka zachvátila včera Zlín. Masy lidí využily takzvané stříbrné neděle, kdy jsou obchody otevřeny ivneděli, a vyrazily na vánoční nákupy. Usupermarketů chyběly vozíky, nebylo skoro kde zaparkovat a prodejny praskaly ve švech. VTescu vMalenovicích museli dokonce zavřít na pět minut záchod, aby ho mohly uklízečky uklidit a vyměnit toaletnípapír.

Na co zajdeme dnes?

Bohém spasí kino

VESELÍ NAD LUŽNICÍ - Jediný uchazeč o pronájem veselského biografu vyvolal u zastupitelů rozpaky.

V Ostravě byl otevřen obchod prodávající zboží pro leváky

Obchod pro levoruké už je i v Ostravě

Ostrava - Levorucí lidé vOstravě to teď mohou mít jednodušší. Na ulici 28.října uSýkorova mostu byl totiž minulý týden otevřen malý obchod se zbožím pro leváky.

Ilustrační foto

Potraviny zdražují, dramatický růst cen pokračuje

Praha - Potraviny letos po celý rok postupně zdražují. Zpočátku byl růst cen spíše plíživý, ale vposledních měsících zařadil mnohem vyšší rychlost. Jen od října do listopadu se ceny potravin zvedly očtyři procenta. Vuplynulých dvanácti měsících pak potraviny zdražily vprůměru ovíce než 10procent.

Neznalý motorista jedoucí z centra si semaforu mnohdy ani nevšimne a může ohrozit přecházející chodce za křižovatkou.

Schovaný semafor dělá potíže

TÁBOR - Křižovatka Černé mosty, jejíž chod byl donedávna narušen stavbou železničního koridoru, již dostává konkrétnější podobu. Vrásky na tvářích řidičů ale přidělává semafor, který je novým mostem zakryt. Neznalý motorista jedoucí z centra si tak semaforu mnohdy ani nevšimne a může ohrozit přecházející chodce za křižovatkou.

Radek Tichý

Z brigádníka spolumajitelem

PŘEROV - Ve firmě Drago v Přerově, která se zaměřuje na prodej sadbových a konzumních brambor a na výkup ovoce, začal Radek Tichý pracovat téměř před deseti lety jako brigádník. V současné době ve firmě zastává pozici spolumajitele.

Radek Tichý

Z brigádníka spolumajitelem

PŘEROV - Ve firmě Drago v Přerově, která se zaměřuje na prodej sadbových a konzumních brambor a na výkup ovoce, začal Radek Tichý pracovat téměř před deseti lety jako brigádník. V současné době ve firmě zastává pozici spolumajitele.

Stanislav Bednář.

Kouč Kolína Bednář: Celý zápas se odvíjel od špatné první třetiny

Kolín/ Pořádný pytel brambor nadělili milevští hokejisté Kolínským Kozlům. Ve středečním utkání druhé ligy totiž porazili domácí Kolín vysoko 6:1. „Vprvní třetině jsme udělali dvě chyby a dostali jsme ztoho dva góly. Sami jsme přitom šance nevyužili a podle toho se odvíjel celý zápas. Jak hosté začali vést, tak byli na koni a my šli dolů,“ krčil rameny trenér Kozlů Stanislav Bednář.

Sv. Mikuláš, nositel darů

Líbí se mi v Česku

JABLONEC NAD NISOU - Za dětmi dnes dorazí Mikuláš s čerty, někdy i s andělem. Přinesou dětem sladkosti, ovoce, ale mnohdy i uhlí nebo brambory. Sám Mikuláš si udělal před náročnou obchůzkou čas exkluzivně pro jablonecký Deník a odpověděl na několik zvídavých otázek.

Ilustrační foto

Kdo uklidí silnici?

ZBŮCH, NÝŘANY - „Když přijedu domů, mám auto samé bláto a je zralé na myčku!“ těmito slovy komentuje stav silnice mezi Zbůchem a Nýřany a také v samotném Zbůchu jeho obyvatelka, paní Petra. Vadí jí vrstva uježděného bláta, která silnici pokrývá. A její příčina?

Tři metry hluboká díra prokazuje, že restaurace Terezka není napojena na kanalizaci.

Splašky tekly celé měsíce pod náměstí

BRUNTÁL - Bruntálské náměstí je opět rozkopané, v letošním roce je to už po několikáté. Jeho generální rekonstrukce přitom přišla na 60 milionů korun, a náměstí mělo vydržet bez rozsáhlejších oprav nejméně dvacet let. Tentokrát zeje tři metry hluboká díra přímo před restaurací Terezka.

Tři metry hluboká díra prokazuje, že restaurace Terezka není napojena na kanalizaci.

Splašky tekly celé měsíce pod bruntálské náměstí

BRUNTÁL - Bruntálské náměstí je opět rozkopané, v letošním roce je to už po několikáté. Jeho generální rekonstrukce přitom přišla na 60 milionů korun, a náměstí mělo vydržet bez rozsáhlejších oprav nejméně dvacet let. Tentokrát zeje tři metry hluboká díra přímo před restaurací Terezka.

Prase divoké

V parku se usídlili divočáci

KRÁSNÉ BŘEZNO - Stádečko divokých prasat si jako svůj domov vybralo zámecký park v Krásném Březně. A nemá jich být zrovna málo. Radnice slibuje, že se s tím pokusí něco udělat.

Tip liga

Rozstřel pro Josefa Vančuru

Jak jsme již včera naznačili, sobotní derby áček FK Kněževes – Sparta Lužná definitivně utvořilo pořadí čela tipovací soutěže čtenářů Rakovnického deníku Tip liga – podzim 2007.

Ilustrační foto.

Tak chutnají rakouské hory

Vyzkoušejte recepty mistra kuchaře Alexandra Fankhausera z Zillertalu. Uvidíte, že jet do rakouských hor se vyplatí nejen kvůli sněhu.

Restaurace Onyx v brněnských Židenicích nabízí devět „meníček“ za lidovou cenu. Podnik ale nepatří mezi restaurační špičku

Co dělníkovi nevadí, gurmána odradí

BRNO - Ten nový neumí vůbec míchat maltu, říká umolousaný muž v monterkách zašpiněných od malty a s botami se zaschlou hlínou kolegovi. Při obědě rozebírají všechno, včetně nejnovějších stavebních technik. Nesedí v zednické kantýně, ale v restauraci Onyx v Koperníkově ulici v brněnských Židenicích.

Kromě vychovatelů a učitelů vyzkoušeli i čertovské hry a cviky na správné držení děti ze MŠ Jablůňka v Jablonci. Cviky s bramborou zlepší například správné držení těla a bystrost.

Vánoční cviky zlepší dětem držení těla

JABLONEC NAD NISOU - V mateřské školce Jablůňka včera po celých pět hodin hledali vychovatelé a učitelé inspiraci k vánočním hrám, které by přispěly i k zdravému vývoji dítěte v předškolním věku. Zábavné cvičení Vánoce v pohybu pod vedením lektorky Hany Volfové z Plzně ukázalo nejen veselé hry, ale především zdravotní cvičení a nácvik správného držení těla.

Jabkancová pouť.

K rotundě opět za jabkanci

ČESKÁ TŘEBOVÁ - Po vzoru někdejších chalupníků vítali členové Spolku od svaté Kateřiny v České Třebové novodobé poutníky, resp. milovníky gastronomických zážitků, jabkanci, originální pochoutkou z brambor.

„CUKROVACÍ SEKCE“ tvůrců výborných jabkanců.

Na jabkancích si pochutnávají už několik staletí

ČESKÁ TŘEBOVÁ - Spolek od svaté Kateřiny připravil v sobotu už po sedmačtyřicáté Jabkancovou pouť, spojenou s konzumací místní delikatesy - jabkanců, což jsou voňavé placičky z brambor plněné tvarohem.

Obrázky kreslili i žáci ze ZŠ Čestice.

Čestický brambor

ČESTICE - Literárně – výtvarná soutěž O čestický brambor pro žáky základních škol jde do finále.

Ilustrační foto.

Řídil v opilosti. Půjde za mříže

KLATOVSKO - Řidičům, kteří jsou bez patřičného oprávnění a především i s několika promile alkoholu v krvi schopni usednout za volant, končí na Klatovsku zlaté časy. Největší hříšníky začali totiž soudci posílat rovnou do vězení.

Obchvat Znojma.

Obchvat Znojma nabírá zpoždění

ZNOJMO - Stavaři uzavírají letošní práce na trase první stavby obchvatu. Majitelé posledních zahrad čelí dalšímu pokusu o vyvlastnění. Zpoždění již vylučuje dokončení díla v řádném termínu.

Peter Formánek

Meloun je jako žena, tvrdí Peter Formánek

VYŠKOV - Meloun či dýně. Pro většinu lidí jen něco dobrého na zub. Pro Petera Formánka z Vyškova také surovina, ze které tvoří už dva roky například ozdoby v podobě květin či portrétů.

Ilustrační foto

Ceny potravin dál stoupají

PRAHA - Potraviny opět v tomto týdnu zdražily. Mezi 26 položkami, které pravidelně týdně sleduje Český statistický úřad, se nacházejí pouze dvě, jejichž cena je nyní níže než před týdnem. Jsou to brambory a těstoviny. Zlevnění je ovšem jen haléřové. Naopak výrazně dráž kupují spotřebitelé bílé pečivo, chléb, mléčné výrobky, ale také vejce. Jak odpovídá sezoně, zdražuje i čerstvá zelenina.

Ilustrační foto

Máslo za šedesát? Podle farmářů nesmysl

PRAHA - Čtvrtka másla za šedesát korun je podle farmářů čirý nesmysl. Zemědělský svaz, Agrární komora a zástupci Mlékařského hospodářského družstva Jih, sdružujícího producenty mléka zcelé republiky se brání nařčení zneúměrného zvyšování cen. Za pravdu jim ovšem dávají i údaje Českého statistického úřadu.

Ilustrační foto.

Za menu v restauraci zaplatí hosté více

ŹLÍNSKÝ KRAJ - Za obědové menu zaplatí již brzy zákazníci více. Restaurace tak reagují na zdražování potravin. Majitelé restauračních zařízení jsou nuceni zvýšit ceny menu kvůli zdražování mléka, másla a sýrů.

Ilustrační foto.

Fabriku na hranolky lidé prostě nechtějí

LITOVELSKO - Velký odpor vyvolal záměr firmy LWM International postavit v Nasobůrkách u Litovle závod na zpracování brambor. Lidé se bojí nedostatku pitné vody, zápachu z hnijících zbytků brambor a zvýšení prašnosti a hluku kvůli náklaďákům.

Marcela Komárková.

Ministrova stížnost jde od soudu k soudu

BRNO - Horký brambor připomíná stížnost ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, který chtěl potrestat předsedkyni brněnského městského soudu Marcelu Komárkovu.