Kreativ

ŠTÍTEK: Černínský palác

Příjezd filipínského prezidentského páru na Pražský hrad a přivítání prezidentem Petrem Pavlem a jeho manželkou Evou Pavlovou (I. nádvoří).

Filipínský prezidentský pár přijel do Česka. Zamířil i na Pražský hrad

Filipínský prezident Ferdinand Marcos mladší dnes zahájí svou oficiální návštěvu v Praze, setká se s prezidentem Petrem Pavlem, premiérem Petrem Fialou (ODS) i předsedy obou komor Parlamentu. V pátek Macros s Pavlem zahájí Česko-filipínské obchodní fórum v Černínském paláci. Návštěva ČR navazuje na Macrosovu návštěvu Německa.

Institut pro památky a kulturu sídlící v Písku získal nominaci na ocenění Zlatá vážka.

Institut pro památky a kulturu v Písku byl nominován na ocenění Zlatá vážka

Na slavnostním galavečeru v Černínském paláci byli 3. listopadu vyhlášeni vítězové prvního ročníku národních cen sociálního podnikání Zlatá vážka. V kategorii Inovativní podnik získala písecká nezisková organizace Institut pro památky a kulturu třetí místo. Za příspěvek děkujeme Zbyňku Konvičkovi. 

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Kuleba: Zastavení dodávek zbraní válku nezastaví, výběr velvyslance finišuje

Řešení pro konec konfliktu na Ukrajině nevede skrze zastavení dodávek zbraní, naopak konec jejich poskytování by válku neukončilo, ale vedlo by k utrpení a úmrtí ještě více lidí. Ve svém projevu na poradě českých velvyslanců v Černínském paláci to v pondělí řekl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Černínský palác v centru Prahy – sídlo ministerstva zahraničních věcí.

Masarykova koupelna i místo jeho pádu. Lidem se otevřel Černínský palác

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Soukromé prostory služebního bytu, kde své poslední chvíle strávil ministr zahraničí Jan Masaryk, zejména koupelna a místo pod jejím oknem, kde bylo 10. března 1948 nalezeno jeho tělo, se v sobotu 20. května setkávaly s největší pozorností návštěvníků, kteří zavítali na den otevřených dveří v Černínském paláci. Tam ministerstvo zahraničních věcí sídlí dodnes.

Černínský palác.

Ministerstvo zahraničí zve k prohlídkám zahrady Černínského paláce

/FOTOGALERIE/ Užít si podívané vytvořené předky pro potěchu oka tehdejší vznešené společnosti mohou nyní zájemci u pražského sídla ministerstva zahraničních věcí, které působí v Černínském paláci na Loretánském náměstí. Ministerstvo zve veřejnost na bezplatné prohlídky zahrady Černínského paláce.

Výstava fotografií z Ukrajiny před černínským palácem v Praze.

OBRAZEM: Ukrajina očima Ukrajinců. V ulicích Prahy je fotografická výstava

Před Černínským palácem je k vidění výstava fotografií přibližujících ruskou agresi na Ukrajině. Autoři výstavy použili paralelu s lidickou tragédií před osmdesáti lety, kdy po celém světě došlo k nevídanému vzedmutí sympatií vůči Lidicím a jejich obětem a zároveň k úsilí za znovuobnovení Lidic.

Moskva. Ilustrační snímek

Ambasáda v Moskvě čelí provokacím. Česko proti postupu Ruska protestovalo

Česko protestovalo proti postupu ruských úřadů vůči pracovníkům českého velvyslanectví v Moskvě. Ministerstvo zahraničí na twitteru oznámilo, že náměstek ministra Martin Smolek si kvůli tomu předvolal ruského velvyslance Alexandra Zmejevského. Důvodem byly podle Černínského paláce provokace ruských orgánů vůči pracovníkům zastupitelského úřadu.

Ukrajinská vlajka nad Charkovem.

Zvažte opuštění Ukrajiny, radí Čechům MZV. Na zastupitelství zůstává 29 lidí

Ministerstvo zahraničí v neděli znovu varovalo před cestami na Ukrajinu kvůli napjaté situaci na hranicích s Ruskem. Českým občanům, kteří již v zemi jsou, doporučuje, aby zvážili opuštění Ukrajiny. Pokud k tomu budou chtít využít letecké dopravy, měli by tak učinit bezodkladně vzhledem k možnému omezení či pozastavení služeb aerolinek.

Kateřina Perknerová

Tak to raději zrušte

Předpokládám, že jméno Piráta Jana Lipavského bylo jen záměrně vypuštěnou vějičkou.

Afghánské rodiny před letištěm v Kábulu.

ČR již evakuovala všechny vybrané Afghánce. Dalším pomoci nelze, řekl Kulhánek

Česká republika podle ministra zahraničí Jakuba Kulhánka (ČSSD) evakuovala z Afghánistánu již všechny tamní tlumočníky a spolupracovníky, které k evakuaci vybraly armáda a diplomacie. Ze země nelze pomoci všem, kdo by do Česka chtěli, řekl novinářům po dnešním jednání o rozpočtu svého úřadu. Černínský palác podle něj denně dostává kvůli evakuacím tisíce e-mailů.

Potřebujeme lídry, ne úředníky

Ve středu nastoupí do Černínského paláce do role ministra zahraničí Jakub Kulhánek (36). Pamatuji si ho jako politického náměstka Lubomíra Zaorálka, který vedl diplomacii v Sobotkově vládě. Působil jako učenlivý žák svého mistra. Tím je zřejmě doteď s tím rozdílem, že jeho novým mistrem je už třetí rok šéf resortu vnitra Jan Hamáček.

Lubomír Zaorálek

Náchodskému starostovi se ministerstvo vzdaluje: Zaorálek nechce uvolnit židli

Zatímco včera se zdálo, že náchodský starosta Jan Birke má nabídnutý post ministra kultury na dosah, po dnešním dopoledním vystoupení dosavadního šéfa kulturního resortu Lubomíra Zaorálka to vypadá, že se pro náchodského starostu vládní angažmá ztrácí v houstnoucí mlze halící čitelnost sociálních demokratů. Četné gratulace na sociálních sítích se ukázaly jako předčasné.

Protivládní demonstrace v Minsku.

ČR stahuje velvyslance v Minsku. Chce být solidární s Polskem a Litvou

Česká diplomacie tento týden povolá na konzultace do Černínského paláce velvyslance v Bělorusku Tomáše Pernického. Z Minsku bude stažen asi na týden, sdělila dnes ČTK mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová. Česko tak chce vyjádřit solidaritu Polsku a Litvě, které Bělorusko vyzvalo k dočasnému stažení jejich velvyslanců a k omezení diplomatické přítomnosti v zemi.

Protivládní demonstrace v Minsku

Několik zemí EU, prý včetně Česka, odvolává velvyslance z Minsku

Po Litvě a Polsku odvolávají své velvyslance z Běloruska další země Evropské unie - Česko, Německo, Estonsko a Lotyšsko. Podle agentury Reuters to dnes oznámilo litevské ministerstvo zahraničí. Oficiální vyjádření Černínského paláce se ČTK zatím nepodařilo získat. V Bělorusku pokračují demonstrace proti oznámenému vítězství Alexandra Lukašenka v srpnových prezidentských volbách, které opozice považuje za zfalšované a které neuznává ani Evropská unie.

Firma A. Babiš, spojenec Bělorusů s. r. o.

Vypadalo to, že ten rozhovor vůbec nebude. Bývalému běloruskému ministrovi kultury Pavlu Latuškovi totiž ve chvíli, kdy jsme ve čtvrtek odpoledne usedli do křesel v Černínském paláci a měli začít rozhovor, přišla na mobil zpráva.

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD)

Ministr Petříček získal v Polsku Jagellonskou cenu. Jako teprve druhý Čech

Český ministr zahraničí Tomáš Petříček získal v Polsku Jagellonskou cenu, která se uděluje za snahu o posílení role střední a východní Evropy ve světě. Informoval o tom dnes Černínský palác. Petříček je teprve druhým českým nositelem tohoto ocenění, před ním jej v roce 2017 získal bývalý český prezident Václav Klaus.  

Česko versus svět

Boj o místo na slunci tuzemské diplomacie v polistopadové éře často probíhal tak, že levá ruka nevěděla, co činí pravá. Avšak teprve prezidentství Miloše Zemana vládě, která za zahraniční politiku odpovídá, pořádně zatopilo. Jeho prioritami jsou vztahy s Izraelem, Čínou a částečně Ruskem. Pokud se do nich někdo opře, je oheň na střeše.

Nasvícená Petřínská rozhledna v Praze na snímku z 2. dubna 2020.

Den solidarity: Rozhledna a Černínský palác změní barvu, na muzeu bude trikolóra

Lidé z celého světa dnes vzdají hold štědrosti a dobrým skutkům vykonaným v reakci na pandemii koronaviru. Akci, při níž se po celém světě budou rozsvěcovat významné budovy, pořádá hnutí Giving Tuesday. V Praze bude na znamení dne solidarity po 21.00 večer v barvách Giving Tuesday svítit rozhledna na pražském Petříně a Černínský palác na Hradčanech, kde sídlí ministerstvo zahraničí. Na budovu Národního muzea se promítne srdce v barvách trikolory a fontána před budovou bude také zářit v národních barvách.

Předání roušek diplomatům se zúčastnili také ministr zahraničí ČR Tomáš Petříček, apoštolský nuncius Mons. Charles D. Balvo a člen představenstva bpd partners Miroslav Tvrzník.

Diplomaty ochrání roušky z nanovláken. Petříček: Šance ukázat českou šikovnost

Dobré zboží se prodává samo, ale chytrá propagace nikdy neuškodí. Společnost Nanuntio ze skupiny bpd partners vyrábí roušky z nanovláken aktivovaných dezinfekcí Betadine, kterých v posledních dnech rozdala tisíce. Ve středu mělo toto gesto mimořádnou podobu, neboť desítky ochranných roušek s vyměnitelným filtrem převzal v Černínském paláci doyen diplomatického sboru v ČR, apoštolský nuncius Charles D. Balvo. Budou sloužit zahraničním diplomatům působícím v Česku.

Prodavačka ve stejnokroji s rouškou na ústech ve zlatnictví ve vietnamské Hanoji

Mezi nakaženými koronavirem ve Vietnamu je i český občan

Vietnam má dalších pět lidí nakažených novým typem koronaviru, mezi nimiž je také jeden český občan. Oznámilo to dnes vietnamské ministerstvo zdravotnictví. V zemi je tak už 53 nakažených. Mezi nově oznámenými případy je rovněž jeden Brit, ostatní jsou Vietnamci, informovala agentura Reuters.

Ministři zahraničí V4 (zleva) český Tomáš Petříček, polský Jacek Czaputowicz, maďarský Péter Szijjártó a slovenský Miroslav Lajčák

Nákazu nelze řešit jen na národní úrovni, shodli se ministři V4 a Německa

Řešení situace kolem aktuální nákazy koronavirem nemůže být jen na národní úrovni. Je třeba zapojit i společné evropské zdroje. Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) se na tom dnes shodli šéfové diplomacie visegrádské čtyřky (V4) a Německa. Jejich jednání se původně mělo uskutečnit v Černínském paláci, kvůli epidemii ale spolu mluvili pouze prostřednictvím videokonference.

Členové realizačního týmu 28. ročníku prestižní dějepisné soutěže z řad absolventů chebského gymnázia a vedení školy zavítali do Prahy.

Studenti zavítali do Senátu

Členové realizačního týmu 28. ročníku prestižní dějepisné soutěže z řad absolventů chebského gymnázia a vedení školy zavítali do Prahy. Stalo se tak ve středu 15. ledna. 

Určování polohy těla dle dobové fotografie.

Byl Jan Masaryk zavražděn? Je to nepravděpodobné, tvrdí vědci ZČU

Smrt Jan Masaryka nemusela být vraždou. Vyplývá to z analýzy, kterou policii předložili Jan Špička z výzkumného centra NTC Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) a Martin Čermák, absolvent ZČU, který se řadu let zajímá o okolnosti úmrtí bývalého ministra zahraničí ČSR.

Plzeňští vědci, kteří se řadu let zajímají o okolnosti úmrtí bývalého ministra zahraničí ČSR Jana Masaryka, dospěli k závěru, že politik nemusel být zavražděn. Na základě měření a výpočtů vyhodnotili, že smrt, k níž došlo za dodnes nevyjasněných okolností

Byl Jan Masaryk zavražděn? Je to nepravděpodobné, tvrdí vědci

Smrt Jan Masaryka nemusela být vraždou. Vyplývá to z analýzy, kterou policii předložili Jan Špička z výzkumného centra NTC Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) a Martin Čermák, absolvent ZČU, který se řadu let zajímá o okolnosti úmrtí bývalého ministra zahraničí ČSR.

Socha Humprechta Jana Černína

Spor o sochu Černína skončil, autor si ji odveze

Socha Humprechta Jana Černína, která je pět let u školy, tedy u budovy bývalého zámku, se postěhuje už v sobotu 19. října pryč. Autor Milan Knobloch, kterému je už 98 let za ni totiž doposud nedostal zaplaceno a pohár trpělivosti právě přetekl. Humprecht Jan Černín by tak mohl skončit v Praze v Černínském paláci nebo v Černínském parku.

Policisté zadržují jednoho z účastníků demonstrace v centru Moskvy

Rusko kritizuje českou reakci na zásah proti demonstrantům. Je prý jednostranná

Ruské velvyslanectví v Praze zklamala reakce českého ministerstva zahraničí na víkendový zásah policie proti účastníkům demonstrace v Moskvě. Na svém facebookovém profilu vyzvalo velvyslanectví české partnery, aby se zdrželi "selektivního a předpojatého" přístupu k problematice lidských práv. Černínský palác v neděli uvedl, že je znepokojen hromadným zatýkáním pokojných demonstrantů v Moskvě, a vyzval ruské úřady, aby respektovaly základní lidská práva.

Záchranáři na horách v akci. Ilustrační foto

Záchranáři se dostali k tělům českých horolezců. Vyzvednout se je ale nepovedlo

Norští záchranáři se v úterý večer dostali k tělům dvou českých horolezců, která byla v pondělí z vrtulníku lokalizována na kolmé skalní stěně Trollveggen (Stěna trollů) na západě Norska. Záchranáři potvrdili, že horolezci jsou mrtví, těla se jim ale nepodařilo vyzvednout. Informoval o tom norský list Aftenposten, podle kterého by vyprošťování mohlo dnes pokračovat. Norská tisková agentura NTB nicméně dnes uvedla, že v oblasti je nyní špatné počasí, takže novou záchrannou operaci zatím nelze plánovat.

Ivan Hoffman

Týden Ivana Hoffmana: V hadrech mezi lid

Našel jsem v poště pozvánku na konferenci Pražský evropský summit s dotazem, zda bych neměl zájem pronést pár slov na slavnostní recepci v Černínském paláci. Má-li člověk oslovit akademické a politické špičky a zástupce občanské společnosti, musí adekvátně vypadat.

Jednadvacetiletá Hradišťanka Tereza H. chtěla z Pákistánu propašovat devět kilogramů heroinu.

Hradišťanku v Pákistánu odsoudili na 8 let a 8 měsíců

Osm let a osm měsíců za mřížemi, takový trest stanovil ve středu 20. března soudce Šahzád Raza v Láhauru dnes 22leté Tereze H. z Uherského Hradiště, po více než roce od jejího zadržení na pákistánském letišti s kufrem zaplněným devíti kilogramy heroinu.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček

Petříček se brání kritice Zemana, jde o rozpočet, nikoli priority

Česko nemění pozici vůči Budapešti, ujistil dnes na jednání v Praze maďarského premiéra Viktora Orbána český předseda vlády Andrej Babiš (ANO) v souvislosti s informacemi o změnách v kategorizaci ambasád. Podle tisku ministerstvo zahraničí vyškrtlo české velvyslanectví v Maďarsku ze seznamu nejvyšší politické důležitosti.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček.

V4 musí ukázat, že má Evropě co dát. Neodmítat jen, shodli se Petříček a Lajčák

Visegradská čtyřka (V4), jejímiž členy jsou Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko, musí hrát i konstruktivní roli, a ne se pouze vymezovat vůči iniciativám Evropské unie. Na dnešní konferenci ke stému výročí vzniku československé diplomacie v Černínském paláci se na tom shodli ministři zahraničí Česka a Slovenka Tomáš Petříček (ČSSD) a Miroslav Lajčák (Smer-SD). Oba považují V4 za legitimní formát spolupráce, který spojuje historicky a kulturně blízké státy.

Jan Hamáček

Hamáček: Od Babiše jsem výhrady k působení Pocheho neslyšel

Vicepremiér a předseda ČSSD Jan Hamáček uvedl, že od premiéra Andreje Babiše (ANO) neslyšel žádné výhrady k působení Miroslava Pocheho (ČSSD) na ministerstvu zahraničí. Babiš přitom před týdnem uvedl, že Poche působí na ministerstvu záporně a šéfem resortu se nikdy nestane. Europoslanec Poche nyní působí v Černínském paláci jako politický tajemník. Hamáček vede ministerstvo vnitra i zahraničí potom, co prezident Miloš Zeman Pocheho do čela diplomacie nejmenoval.

Polská fanynka. Fotbalové MS Rusko 2018

Projekt sPOLeCZně připomene, co spojuje Čechy a Poláky

Sérii kulturních akcí, diskusí či konferencí o česko-polských vztazích nabízí od čtvrtka do příští soboty projekt Polského institutu v Praze. Akce nazvaná sPOLeCZně se zaměří na historické okamžiky, které spojovaly Česko a Polsko během stovky let od vzniku jejich moderních států v roce 1918.

Miroslav Poche (vlevo) a Jan Hamáček.

Premiér Babiš: Odmítáním Pocheho neohrožuji koalici s ČSSD

Premiér Andrej Babiš (ANO) si nemyslí, že by svým nedělním výrokem o tom, že europoslanec ČSSD Miroslav Poche nebude ministrem zahraničí, ohrožoval vládní koalici ANO se sociální demokracií. Uvedl to dnes na dotazy novinářů s tím, že čeká na rozhodnutí ČSSD.

Velvyslanec ČR při EU Martin Povejšil.

Změny na ambasádách: Brusel bez Povejšila, do Berlína by mohla Krnáčová

Řadu českých velvyslanců čeká v nejbližších týdnech střídání. Změny na několika ambasádách potvrdilo ministerstvo zahraničí. Na stálém zastoupení v Bruselu po šesti letech skončí Martin Povejšil, další přesuny se očekávají na úřadech, kde ambasadorům končí standardní čtyřleté funkční období. V diplomatických kruzích se hovoří také o brzkých změnách v Německu nebo Francii, ty ale Černínský palác nepotvrdil.

Nemocnice v Hurghadě, kam byli převezeni zranění turisté po útoku teroristy.

Před rokem pobodal Češku a dvě Němky, zřejmě bude prohlášen za nesvéprávného

Egypťan, který před rokem smrtelně pobodal Češku a další dvě německé turistky v Hurgadě, trpí mozkovou dysfunkcí a pravděpodobně bude prohlášen za nesvéprávného. Dnes o tom informovalo ministerstvo zahraničí na základě informací od egyptského charge d'affaires Ranyho Mohie-Eldina, kterého si na dnešek na ministerstvo předvolal náměstek Martin Smolek. Mohie-Eldin podle ministerstva nevyloučil možnost odškodnění pozůstalých.

Miroslav Poche (vlevo) a Jan Hamáček.

Hamáček: Poche nemá na ministerstvu zahraničí oficiální funkci

Europoslanec Miroslav Poche (ČSSD), který je nominantem strany na post šéfa diplomacie, v Černínském paláci v žádné oficiální funkci není, řekl dnes poslancům zahraničního výboru ministr vnitra a místopředseda vlády pověřený řízením ministerstva zahraničí Jan Hamáček (ČSSD).