Kreativ

ŠTÍTEK: Černínský palác

Petr Drulák.

Skončí Drulák? Český velvyslanec ve Francii zřejmě bude nahrazen

Současný velvyslanec ve Francii Petr Drulák zřejmě skončí ve funkci. Server Lidovky.cz dnes s odvoláním na nezávislé zdroje informoval, že bude z postu v Paříži odvolán a měl by se přesunout na jiné místo. Informaci o svém odvolání přímo nepopřel ani Drulák.

Miroslav Poche (vlevo) a Jan Hamáček.

Poche: Nejsem ani vítač, ani sluníčkář. Rád bych se zbavil nálepek od prezidenta

Europoslanec Miroslav Poche by měl formálně začít působit na ministerstvu zahraničních věcí jako politický tajemník za několik dní. Novinářům dnes v Černínském paláci řekl, že své budoucí postavení by přirovnal k pozici šéfa týmu poradců. Zároveň nepovažuje spor s Pražským hradem ohledně svého nejmenování za ukončenou záležitost a chce prezidenta Miloše Zemana přesvědčit o svých kvalitách.

Předseda ČSSD Jan Hamáček převzal resort zahraničních věcí

Hamáček se ujal vedení české diplomacie, společně s Pochem. Metnar je na obraně

Premiér Andrej Babiš dnes ráno uvedl do úřadu ministry zahraničních věcí a obrany. V Černínském paláci se vedení české diplomacie ujal Jan Hamáček (ČSSD), který v nové vládě působí jako ministr vnitra. Ve funkci zastupuje Miroslava Pocheho (ČSSD), kterého prezident Miloš Zeman odmítl ministrem jmenovat. Druhým nastupujícím ministrem je Lubomír Metnar (za ANO), který se ujal řízení obrany.

Prezident Miloš Zeman jmenoval podruhé premiérem Andreje Babiše 6. června na Pražském hradě.

Vládní tajenku rozluští prezident Zeman, smát se bude Filip

/ANALÝZA/ Momentální nejsilnější hráč na politické scéně, prezident Miloš Zeman, dnes přijme adepta na ministra zahraničí Miroslava Pocheho, jehož nominovala ČSSD. Pravděpodobně mu sdělí, že ho do Černínského paláce neinstaluje. Jak už totiž prohlásil, „partie se zásadně nedohrává remízou“. 

Martin Stropnický.

Stropnický skončil v nemocnici, ve Vatikánu ho zastoupí Šmíd

Ministr zahraničí Martin Stropnický (ANO) kvůli zdravotním problémům nepovede českou delegaci, která z Vatikánu přiveze ostatky kardinála Josefa Berana. Dnes to oznámilo ministerstvo zahraničí. V čele delegace bude místo šéfa diplomacie ministr kultury Ilja Šmíd (za ANO).

Ministr zahraničních věcí Martin Stropnický a zástupkyně generálního tajemníka OSN Amina Mohammedová

V Praze začalo jednání ECOSOC, účastní se 67 zemí

Praze dnes začalo jednání Hospodářské a sociální rady OSN (ECOSOC) o plnění rozvojových cílů světové organizace. Schůzky v Černínském paláci se účastní zástupci 67 zemí světa. Zástupkyně generálního tajemníka OSN Amina Mohammedová před začátkem schůzky novinářům řekla, že účastníci dnešního jednání budou hledat způsob řešení nadnárodních problémů, jako jsou klimatická změna, konflikty nebo migrace. Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) v zahajovacím projevu zdůraznil odpovědnost všech států za řešení těchto problémů.

Vzpomínkový akt na Jana Masaryka v Černínském paláci za účasti ministra zahraničí Martina Stropnického.

Ministr Stropnický uctil památku Jana Masaryka

Ministr zahraničí Martin Stropnický (ANO) dnes v Černínském paláci uctil památku někdejšího československého ministra zahraničí Jana Masaryka, který před 70 lety za dosud nevyjasněných okolností tragicky zemřel. Před pietním aktem novinářům řekl, že bude žádat ruskou stranu o zpřístupnění archivních materiálů, které by mohly vnést světlo do okolností Masarykovy smrti. Sám se domnívá, že syn prvního československého prezidenta sebevraždu nespáchal.

Martin Stropnický (vpravo) a maďarský ministr zahraničí a obchodu Péter Szijjárt.

Stropnický: Visegrádská čtyřka nemá jen odmítat, ale nabízet i řešení v EU

Visegrádská skupina (V4) by měla předkládat vlastní řešení problémů EU, řekl český ministr zahraničí v demisi Martin Stropnický (ANO) po dnešním jednání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártem. Česko, Maďarsko, Polsko a Slovensko by neměly podle něho společně mluvit pouze o tom, co odmítají, ale také přicházet s vlastními návrhy.

Tomáš Garrigue Masaryk se synem Tomášem na archivní fotografii.

Masarykův vztah k Židům byl ve své době raritou

V Černínském paláci mohou v současnosti lidé zhlédnout výstavu Masaryk and The Holy Land, která připomíná zásluhy prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka a jeho syna Jana o vznik Státu Izrael. 

Absolventi plzeňských gymnázií získali Mezinárodní cenu vévody z Edinburghu. Na snímku jsou (zleva): Linda Vlčková, Marie Čejnová, Renáta Chalupská, Tomáš Marťák, Eliška Konůpková, Jan Rosenthaler, Milan Nguyen a syn britské panovnice Alžběty II. princ Ed

Plzeňské studenty ocenil britský princ Edward

Plzeň, Praha - Na úterní večer absolventi plzeňských gymnázií jen tak nezapomenou. V pražském Černínském paláci si z rukou britského prince Edwarda převzali prestižní ocenění vzdělávacího programu Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu (DofE).

Černínský palác.

Černínský palác se odpoledne otevře veřejnosti

Praha - Černínský palác, v němž sídlí ministerstvo zahraničních věcí, se dnes odpoledne otevře veřejnosti. Lidé si budou moci prohlédnout historické prostory i zahradu. Vstup na Večer s českou diplomacií je volný a není nutná předchozí registrace. Uskuteční se také několik diskusí na zahraničně politická témata s vedoucími českých zastupitelských úřadů v zahraničí. Jejich kapacita je ale momentálně naplněna.

Černínský palác.

V Praze se k pravidelné poradě sejdou čeští velvyslanci

Praha - Čeští velvyslanci se v pondělí sejdou v Černínském paláci na své každoroční schůzce. Na úvod dnešního jednání vystoupí premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD) a portugalský ministr zahraničních věcí Augusto Santos Silva.

Ilustrační foto.

Ministerstvo varuje Čechy před cestou do Keni, kvůli volebnímu napětí

Ministerstvo zahraničních věcí nabádá české občany, aby necestovali do několika oblastí v Keni, kde hrozí násilnosti vyvolané napětím před prezidentskými volbami. Ty se konají 8. srpna. V upozornění, které dnes ministerstvo vydalo na svém webu, se uvádí, že se lidem doporučuje vyhýbat se shromážděním a demonstracím.

Airbus A319 ve službách české vlády

Za zraněnou Češkou do Káhiry míří vojenský speciál s lékaři

Do Káhiry dnes přiletí tým českých lékařů, kteří posoudí, kdy bude možné přepravit Češku zraněnou při útoku na turisty v Hurghadě do České republiky, uvedlo ministerstvo zahraničí. Mluvčí kbelského letiště Zuzana Špačková řekla, že na cestu je připraven vojenský speciál pro převoz zraněných.

Naděžda Nováková

Nadace Olgy Havlové dala poprvé Cenu veřejnosti

Cenu Olgy Havlové letos získala předsedkyně ostravské společnosti Roska Naděžda Nováková. Odborná porota ocenila Novákovou za dlouholetou pomoc lidem s roztroušenou sklerózou. Letos poprvé Nadace Olgy Havlové udílela také Cenu veřejnosti. Na slavnostním vyhlášení v pražském Černínském paláci ji v pondělí převzal právník Michal Šimůnek, který pomáhá lidem s dědičnou neuropatií.

Naděžda Nováková

Nadace Olgy Havlové udělila ceny za pomoc postiženým

Praha - Cenu Olgy Havlové letos získala předsedkyně ostravské společnosti Roska Naděžda Nováková. Odborná porota ocenila Novákovou za dlouholetou pomoc lidem s roztroušenou sklerózou. Letos poprvé Nadace Olgy Havlové udílela také Cenu veřejnosti. Na slavnostním vyhlášení v pražském Černínském paláci ji v pondělí převzal právník Michal Šimůnek, který pomáhá lidem s dědičnou neuropatií.

Poprvé v historii český vojenský pilot stíhačky Jas-39 Gripen tankoval za letu

Čeští vojáci budou dál chránit Pobaltí, dohodli se Linkevičius a Zaorálek

Česko a Litva budou dál spolupracovat v oblasti bezpečnosti a zajištění teritoriální ochrany zemí Pobaltí. Dnes to po jednání v Černínském paláci v Praze uvedli šéfové diplomacií obou zemí Lubomír Zaorálek a Linas Linkevičius. V roce 2019 se Česko například zapojí do letecké ochrany zemí Pobaltí a budování posílení tamních vojenských jednotek.

Egypt. Ilustrační fotografie.

Egyptská turistická střediska jsou bezpečná, tvrdí ministerstvo

České ministerstvo zahraničí doporučuje v souvislosti s bezpečnostní situací v Egyptě pečlivě vážit individuální cesty do Káhiry a okolí. Bezpečnost turistických letovisek u Rudého moře a významných staroegyptských památek je ale zajištěna dostatečně. Českým občanům pobývajícím v Egyptě ministerstvo doporučuje dbát zvýšené opatrnosti a vyhýbat se jakýmkoliv veřejným shromážděním. Černínský palác o tom dnes informoval na svém webu.

Lubomír Zaorálek

Zaorálek si kvůli případu ubitého Čecha předvolal britskou velvyslankyni

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) si dnes pozval britskou velvyslankyni v Praze Jane Thompsonovou kvůli osvobozujícímu verdiktu soudu nad Britem, který loni v Londýně řetězem ubil českého občana. Zaorálek k tématu ohlásil na odpoledne briefing v Černínském paláci. Ministerstvo zahraničí to uvedlo na svém webu.

Jan Masaryk.

Zpíváme si s Janem Masarykem

Tak jsem po delším čase sáhnul po Hovorech s Janem Masarykem, které sepsal Viktor Fischl, česko-izraelský prozaik, spisovatel, především významný diplomat na mezinárodní scéně a Masarykův doživotní přítel.

Bronzová socha Povzbuzení od Olbrama Zoubka

Udělování Ceny Olgy Havlové letos nově doplní i Cena veřejnosti

Praha - Udílení Ceny Olgy Havlové bude letos poprvé provázeno hlasováním veřejnosti. Z nominovaných osobností budou lidé vybírat svého favorita, který obdrží Cenu veřejnosti. V tiskové zprávě o tom ve čtvrtek informoval Výbor dobré vůle - Nadace Olgy Havlové. Výsledky ankety organizátoři vyhlásí 29. května na slavnostním večeru v Černínském paláci v Praze.

Ilustrační foto.

Útok ruských hackerů na Prahu? Fantazie, tvrdí Moskva

Moskva - Moskva dnes jako "neopodstatněné fantazie" odmítla podezření, že ruští hackeři kradli dokumenty českého ministerstva zahraničí. O úspěšném útoku hackerů z cizího státu na e-mailové účty Černínského paláce v úterý informoval šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek. Podle něj to připomíná útok na servery Demokratické strany v USA, ze kterého americké tajné služby obvinily Rusko. Moskva dává toto "strašení české veřejnosti" do souvislosti s návrhem na rozšíření pravomocí českého Vojenského zpravodajství při kontrole internetu.

Ivo Jahelka.

Ivo Jahelka: Jaká místa mám v Praze rád

Praha - Zhudebňování soudních případů a životních příběhů je netradiční koníček, díky kterému se do povědomí lidí dostal advokát Ivo Jahelka. Folkový formát jeho písní se setkává s pozitivními ohlasy, stejně jako netradiční tematika textů. Zpívající právník se objevil v pořadu Neznalost neomlouvá, ve kterém komentoval perličky ze soudních síní a dával právnické rady. V Praze si během studií práv našel oblíbená místa, ke kterým tíhne i dnes. Kde by vás vyzval v tenise a kam by vás pozval „na jedno"?

Ilustrační foto.

Psi celníků budou sloužit i při boji s hazardem

Praha - Nejen nové lidi, ale i psy bude celní správa potřebovat pro dohled nad hazardem. Jako nutnost vidí vzhledem k nově získaným kompetencím výcvik dalších psů generální ředitel celníků Milan Poulíček. V Černínském paláci si v pátek večer s celníky a jejich čtyřnohými kolegy připomenul 20. výročí založení kynologického výcvikového zařízení v Heřmanicích na Liberecku. Středisko nedaleko česko-polské hranice je od roku 2005 školicím centrem světové celní organizace. Pracuje v něm 14 zaměstnanců

Injekční stříkačky. Ilustrační fotografie.

V Kambodži zatkli pět cizinců, včetně Češky, kvůli výrobě drog

Phnompenh, Praha -  Kambodžská policie zadržela pět cizinců, které obvinila, že v zemi nelegálně vyráběli drogy. Mezi zadrženými je i Češka, potvrdila Irena Valentová z tiskového odboru českého ministerstva zahraničí dnešní informaci kambodžského listu Khmer Times. Šestadvacetiletá žena se podle mluvčí k činu údajně přiznala, nyní je ve vazbě a hrozí jí vězení od dvou do pěti let.

Ilustrační foto.

Tanečníci z Národního divadla předvedou modely Heleny Fejkové

Praha - Speciální módní show uvede po Novém roce Balet Národního divadla. Modely známé české návrhářky Heleny Fejkové v ní předvedou členové baletního souboru první české scény. Představení Ballet & Fashion se odehraje dvakrát, 6. ledna od 17:00 a 20:00 na Nové scéně, sdělila mluvčí baletu Helena Bartlová.

Pražský hrad.

Česko má úžasné lidi: Ministerstvo představilo propagační video

Praha - Ministerstvo zahraničí dnes v Černínském paláci představilo video Czechia Has Marvellous People (Česko má úžasné lidi). Videospot natočený v devíti jazykových verzích bude sloužit k propagaci České republiky v zahraničí. Promítnut byl na předvánočním setkání ministerstva s dvěma stovkami podnikatelů za přítomnosti premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Ilustrační foto.

Hurikán Otto dorazil nad jihovýchodní pobřeží Nikaraguy

San José - Tropická bouře Otto, která už několik dní sužuje jihozápad karibské oblasti, dnes opět zesílila na hurikán. Na pětistupňové škále dosáhl živel síly druhého stupně, uvedlo americké Národní středisko pro hurikány (NHC). Oko hurikánu se po poledni místního času dostalo nad jihovýchodní pobřeží Nikaraguy u města San Juan de Nicaragua. Hurikán se nyní pohybuje rychlostí asi 14 kilometrů za hodinu a provází ho vítr o rychlosti až 177 kilometrů v hodině.

Ilustrační foto.

Turecký list v souvislosti s terorismem kritizuje Česko

Ankara/Praha - Neschopnost českého ministerstva zahraničí poskytnout informace o svém postoji v boji proti terorismu a o českých občanech bojujících v zahraničí za některou z teroristických skupin je šokující a je velkým zklamáním. Napsal to dnes turecký list Daily Sabah, který minulý čtvrtek jako první informoval o nedávném zadržení dvou Čechů, jež turecké úřady viní z příslušnosti k teroristické organizaci. Černínský palác článek nekomentoval.

Ilustrační foto

V Turecku obvinili z terorismu dva Čechy, pomáhali Kurdům v Sýrii

Ankara, Praha - Turecké úřady zadržely na jihovýchodě země dva Čechy, které obvinily z příslušnosti k teroristické organizaci. Zprávu tureckého serveru Daily Sabah dnes ČTK potvrdila mluvčí českého ministerstva zahraničí Michaela Lagronová. Informace serveru a Černínského paláce se rozcházejí v datu zadržení i v tom, kam se chtěli Češi dostat. Sami zadržení v minulosti hovořili o tom, že se podílejí na činnosti kurdských milic YPG, které bojují proti organizaci Islámský stát (IS) a které Ankara považuje za teroristickou organizaci.

Ilustrační foto.

Súdánský soud odročil proces s českým občanem

Chartúm/Praha - Súdánský soud dnes odročil proces s českým občanem Petrem Jaškem, který byl zadržen loni v prosinci v Súdánu a spolu s trojicí Afričanů čelí obvinění z protistátní činnosti. Řekla to mluvčí českého ministerstva zahraničí Michaela Lagronová. Podle informací Černínského paláci nehrozí Jaškovi trest smrti, jak tvrdily některé servery. Europoslanec Tomáš Zdechovský dříve uvedl, že by už dnes mohl padnout rozsudek, k tomu však nedošlo.

ocenění Spravedlivý mezi národy in memoriam pro Vladimíra Vochoče

Diplomat Vochoč dostal in memoriam titul Spravedlivý mezi národy

Praha - Izraelský velvyslanec v Česku Gary Koren předal v pondělí pozůstalým po československém diplomatovi Vladimíru Vochočovi ocenění Spravedlivý mezi národy. Titul udělovaný jeruzalémským památníkem obětí holokaustu Jad Vašem Vochoč získal za to, že jako konzul v Marseille vydával za druhé světové války Židům československé pasy, díky nimž mohli vycestovat do zámoří a utéct před nacisty. Vochoč se stal 116. Čechem, který titul Spravedlivý mezi národy získal.

Ilustrační foto.

V Etiopii útočníci napadli skupinu českých a slovenských turistů

Addis Abeba/Praha - Skupinu čtyř Čechů a šesti Slováků v jižní Etiopii napadlo a okradlo několik útočníků. Etiopského řidiče ozbrojenci zastřelili, při incidentu byla zraněna jedna Slovenka. Čechům se nic nestalo a jsou již zpátky v České republice, řekla dnes Irena Valentová z ministerstva zahraničí.

Vladimír Polívka.

Vladimír Polívka: Jaká místa v Praze mám rád

Praha - Sedmadvacetiletý herec Vladimír Polívka vystudoval DAMU a je členem souboru Klicperova divadla v Hradci Králové. Působí ale i v hlavním městě, například v divadelním uskupení 11:55, pražští diváci jej rovněž mohou vidět v Dejvickém a aktuálně jako rytíře Des Grieux v Manon Lescaut v Národním divadle. Jeho první velkou filmovou příležitostí bylo drama Radima Špačka Místa, účinkoval ve filmech Parádně pokecal a Strašidla, objevil se také v televizních seriálech Kriminálka Anděl, Místo zločinu Plzeň a Reportérka.

Obálka knihy Chvála oportunismu.

Vypravěčem Tomanova posledního románu je Černínský palác

Praha - Vypravěčem zatím posledního románu Marka Tomana je barokní Černínský palác. Nečekaný hrdina komentuje okolní dění a zaznamenává zlomové okamžiky českých dějin od svého vzniku až do současnosti. Zvláštní pozornost věnuje palác osobě Jana Masaryka a snaží se ve své paměti vydolovat co nejvíce vzpomínek, jež by vysvětlily ministrovu tragickou smrt. Román s názvem Chvála oportunismu vydalo nakladatelství Tor­st.

Jan Masaryk.

Diplomat a politik Jan Masaryk se narodil před 130 lety

Praha - Byl uznávaným československým diplomatem první poloviny 20. století, oblíbeným politikem, zábavným vypravěčem i velmi slušným pianistou. Jan Masaryk, od jehož narození uplyne 14. září 130 let, působil jako vyslanec ve Velké Británii, byl ministrem zahraničí exilové vlády Edvarda Beneše a nakonec i ministrem zahraničí ve vládě komunisty Klementa Gottwalda.

Itálii postihlo silné zemětřesení

Zemětřesení v Itálii se podle prvních informací Čechů nedotklo

Praha - Ministerstvo zahraničí pozměnilo v souvislosti s nočním zemětřesením ve střední Itálii doporučení po cestování po této zemi. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) novinářům řekl, že lidé by se části oblasti Perugie v této chvíli měli vyhnout. Potvrdil, že Černínský palác zatím nemá zprávy o žádných Češích, kterých by se zemětřesení dotklo.

Lubomír Zaorálek

Zaorálek svolal krizový štáb kvůli situaci v Turecku

Praha - Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek na dnešní odpoledne svolal krizový štáb, který se bude zabývat situací v Turecku, jímž zmítá pokus o státní převrat. Ministerstvo zahraničí zároveň vydalo doporučení, aby Češi do země necestovali. Ty, kteří tam již jsou, nabádá k opatrnosti.

Lubomír Zaorálek

Brexit nezastaví vývoj EU, shodli se evropští ministři v Praze

Praha - Odchod Británie nezastaví vývoj Evropské unie, řekl dnes český ministr zahraniční Lubomír Zaorálek (ČSSD) po jednání s kolegy z visegrádské čtyřky (ČR, Slovensko, Maďarsko a Polsko) a šéfy francouzské a německé diplomacie v Praze. Špatnou odpovědí na situaci po britském referendu o vystoupení z unie by byla překotná integrace i dělání, že se nic nestalo, dodal.

Lubomír Zaorálek

V4: Proces odchodu Británie z EU by měl začít brzy

Praha - Proces odchodu Británie z Evropské unie by měl začít brzy. Odchod ostrovní země nezastaví vývoj unie, její obrodu však musí řídit členské státy. Klíčové je pro evropské země vytvoření nového kvalitního a přátelského vztahu s Británií. Po dnešním jednání visegrádské čtyřky s šéfy francouzské a německé diplomacie v Černínském paláci v Praze to řekli ministři zahraničí ČR Lubomír Zaorálek a Slovenska Miroslav Lajčák.

Vasil Fridrich

Herec Vasil Fridrich: Jaká místa mám v Praze rád

Praha - Zatím poslední pozoruhodnou rolí herce Vasila Fridricha je Ivan Vojnický (v Čechovově Strýčku Váňovi, jak jej na sklonku divadelní sezony nastudoval v Divadle Rokoko režisér Petr Svojtka). Sledovat jeho proměnu z uštěpačného, následně láskou paralyzovaného a obelhaného muže v bezmocného zoufalce, jehož zmařený život na něj čím dále více doléhá, je vskutku lahůdka. V září si ji určitě dopřejte!

Ilustrační foto.

Ve Švýcarsku zahynuli zřejmě tři čeští vodáci

Bern - Zřejmě tři mrtvé Čechy si vyžádal vodácký výlet po východošvýcarské řece Landquart. Záchranáři našli těla dvou Čechů, jeden 66letý vodák je stále pohřešován, napsal dnes list Neue Zürcher Zeitung. Neštěstí se stalo v pátek, pátrání bylo mezitím zastaveno. České ministerstvo zahraničí dnes zprávu o neštěstí potvrdilo a sdělilo, že jedna Češka byla s šokem a podchlazením hospitalizována.

Bustu Černína zakrývá černý igelit.

Černín se dusí pod igelitovým pytlem

Kosmonosy - Ta socha měla být oslavou a připomínkou jedné z největších osobností Kosmonos. Jenže ani rok a půl od jejího odhalení nekončí nedůstojné tahanice o to, kdo ji zaplatí

Jiří Navrátil, bývalý politický vězeň, skaut, místostarosta Junáka.

Místostarosta Junáka: Za povstání jsem si ani nevystřelil

Praha - Několikrát unikl nacistům jen o vlásek. Podařilo se mu dostat z nucených prací a po měsících strávených v úkrytu se aktivně zapojil do Pražského povstání. Na konec války nyní místostarosta Junáka Jiří Navrátil vzpomíná se smíšenými pocity.

Ilustrační foto.

Parlament a vláda mimořádně zpřístupnily své prostory

Praha - Parlament a vláda při příležitosti oslav konce druhé světové války v neděli zpřístupnily pro veřejnost své prostory. Možnost prohlédnout si senátní Kolovratský a Valdštejnský palác včetně přilehlé zahrady, sídlo Sněmovny a vládní Lichtenštejnský palác využilo téměř 5000 lidí.