Kreativ

ŠTÍTEK: Černínský palác

Nepokoje v Egyptě. Ilustrační foto

Čech v Hurgadě žádá kvůli situaci v zemi, aby mohl vycestovat

Káhira/Praha - Český turista, jehož žena a dcera před více než dvěma týdny zemřely v Hurgadě, žádá úřady, aby mu vzhledem k situaci v zemi povolily vycestovat, řekla mluvčí českého ministerstva zahraničí Johana Grohová. Češky byly nejspíš otráveny, výsledky pitvy v Egyptě ale stále nejsou známy.

Ilustrační foto

Podezřelému z vraždy Češky v Indii byla prodloužena vazba

Dillí - Český turista podezřelý z vraždy své české přítelkyně v indickém státě Góa zůstane dalších pět dní v policejní cele. Podle dnešní zprávy indického listu The Times of India o tom rozhodl místní soud. Indická média se nezmiňují, že by Čech byl obviněn. České ministerstvo zahraničí nicméně na základě zprávy indické policie sdělilo, že muž byl obviněn z blíže nespecifikovaného trestného činu.

Ilustrační foto

Čecha v Indii obvinili, trestný čin ale zatím nespecifikovali

Dillí – Indická policie obvinila českého turistu, který má údajně na svědomí smrt přítelkyně. Policisté případ vedou jako vraždu, muž byl ale obviněn z trestného činu bez dalšího upřesnění, o jaký druh trestného činu by mělo jít. Řekla to mluvčí ministerstva zahraničí Johana Grohová.

Ilustrační foto

Čech, jenž se v Indii přiznal k vraždě, zůstává ve vazbě

Dillí/Praha – Devatenáctiletý Čech, který se v západoindickém státě Góa doznal k vraždě své o pět let starší české přítelkyně, zůstává v Indii ve vazbě. Mladík byl ve středu zatčen a byla na něj uvalena čtyřdenní vazba, napsal dnes server indického deníku The Times of India. Turistu již navštívil český konzul, který mu zprostředkoval právníka, řekla mluvčí českého ministerstva zahraničí Johana Grohová. Česká republika nemá s Indií uzavřenou dohodu o vydávání občanů, která by umožnila vydání podezřelého do ČR.

Dovolená v Egyptě. Ilustrační foto.

V Egyptě mají být dnes připravena k převozu těla zemřelých Češek

Hurgada (Egypt)/Ostrava - Rakve s těly dvou českých turistek, které minulý týden za nejasných okolností zemřely v egyptském letovisku Hurgada, by měly být dnes v Káhiře zapečetěny pro přepravu do Česka. Řekla to mluvčí českého ministerstva zahraničí Johana Grohová. Na vyšetřování případu se podílejí i moravskoslezští policisté.

Z besedy v Libošovicích s Miroslavem Kolocem.

Karel Hynek Mácha, knižní svět a Libošovice

Libošovice – Celoživotní knihovnice Alena Pospíšilová prošla několik knihoven, aby do výsluhy zakotvila v rodných Libošovicích. Přesněji v Malechovicích, které ale patří k Libošovicím, a tedy tam mají i knihovnu.

Ilustrační foto

Parlamentní budovy a Černínský palác přilákaly tisíce lidí

Praha - Budovy obou parlamentních komor a Černínský palác přilákaly dnes tisíce lidí. Návštěvníci si je mohli prohlédnout u příležitosti Dne vítězství. Největší zájem byl o sídlo ministerstva zahraničí, v němž se otevřela také přilehlá zahrada. Odpoledne se v ní navíc konala oslava vstupu Chorvatska do Evropské unie.

Senát Parlamentu ČR

Parlamentní budovy a Černínský palác přilákaly tisíce lidí

Praha – Budovy obou parlamentních komor a Černínský palác přilákaly dnes tisíce lidí. Mohli si je prohlédnout u příležitosti Dne vítězství. Největší zájem byl o sídlo ministerstva zahraničí, v němž se otevřela také přilehlá zahrada. Odpoledne se v ní navíc konala oslava vstupu Chorvatska do Evropské unie.

Slavnostní předávání Ceny vévody z Edinburghu. Milan Varga přebírá cenu od prince Edwarda, bratra britského prince Charlese.

Významnou cenu převzal Milan Varga z rukou prince Edwarda

Těrlicko - Devatenáctiletý Milan Varga, který kvůli svým dřívějším prohřeškům z mládí žije v těrlickém dětském domově a již čtvrtým rokem účastní mezinárodního projektu pro mládež Cena vévody z Edinburghu. Jeho několikaletá práce, převážně s handicapovanými spoluobčany, vyvrcholila předáním zlatého certifikátu přímo z rukou britského prince.

Bohuslav Chňoupek (vlevo) a Gustáv Husák. Ilustrační foto

Ve spisech zveřejněných WikiLeaks je obchodní jednání ČSSR s USA

Londýn – Mezi dokumenty ze 70. let, které dnes zveřejnil server WikiLeaks, je zachycen i rozhovor mezi někdejším československým ministrem zahraničím Bohuslavem Chňoupkem a tajemníkem amerického ministerstva zahraničí Walterem Stoesselem. Rozhovor se konal v roce 1973 a Chňoupek v něm údajně řekl, že Praha má zájem rozvíjet obchodní vztahy s USA.

Miloš Zeman

Zeman: O velvyslancích mluví jen amatér

Praha – Z Pražského hradu je to do Černínského paláce, kde sídlí ministerstvo zahraničí, co by kamenem dohodil. Momentálně mezi těmito dvěma budovami ale zeje hluboký příkop. Do něj padají slovní granáty od obou hlavních aktérů – prezidenta Miloše Zemana a ministra zahraničí Karla Schwarzenberga. Jablkem sváru jsou noví čeští velvyslanci, konkrétně Livia Klausová.

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Schwarzenberg: EU se neshodne, jak řešit blízkovýchodní konflikt

Praha - Česká republika a další členské země Evropské unie vidí konflikt mezi Palestinou a Izraelem stejně. Neshodnou se ovšem na tom, co je účelné pro nastolení míru na Blízkém východě udělat. Po setkání se svým palestinským protějškem Rijádem Málikím to dnes v Černínském paláci řekl ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. ČR je v unii známá svým velmi blízkým vztahem s Izraelem. Podle Schwarzenberga je jakékoli řešení situace nutné přijímat ve spolupráci s židovským státem.

Fotografie z webu vytvořeného na podporu unesených Češek

Případ unesených Češek: Pákistánské úřady zřídily krizovou skupinu

Praha/Islámábád – České úřady nemají nové informace o osudu dvou českých turistek, které byly uneseny skupinou ozbrojenců v pákistánské provincii Balúčistán. Oznámilo to v pátek české ministerstvo zahraničí a velvyslanectví v Pákistánu. Mluvčí ministerstva Johana Grohová uvedla, že Černínský palác zřídil krizový štáb, který se bude operativně scházet.

Škola hrou pro indické děti

Student pomáhal lidem v Indii. Ocenil ho za to princ Edward

Sokolov - Devatenáctiletý student Filip Chalupa ze Šabiny na Sokolovsku měl jedinečnou možnost potřást si osobně rukou s princem Edwardem a získat prestižní ocenění. Dosáhl totiž na zlatou úroveň programu nadace Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu.

Clintonová do ČR přijede, potvrdila česká diplomacie

Praha - Česká diplomacie dnes potvrdila, že americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová přijede v pondělí do Prahy, odletět by měla týž den po poledni. Její program se tvoří, předpokládá se schůzka s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem, řekl dnes mluvčí Černínského paláce Vít Kolář.

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko se svým synem u volební urny

Rusko ocenilo běloruské volby, Česko naopak vidí odklon od demokracie

Minsk/Moskva/Praha – Rusko se dnes pochvalně vyslovilo o nedělních parlamentních volbách v Bělorusku, které Západ označil za ostudu, a uvedlo, že hlasování bylo svobodné a otevřené. Naopak lítost nad nedemokratickým průběhem voleb vyjádřilo české ministerstvo zahraničí.

Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničních věcí. Ilustrační foto

Černínský palác se otevírá lidem, prohlédnou si ministerstvo zahraničí

Praha - Návštěvníkům se dnes otevře Černínský palác, kde sídlí ministerstvo zahraničních věcí. Zájemci o prohlídku barokního sídla si mohou od 10:00 do 16:00 prohlédnout cenné prostory, které jsou po většinu roku veřejnosti skryty. Lidé tak mohou nahlédnout například do bytu významného československého diplomata první poloviny 20. století Jana Masaryka nebo se projít zahradami paláce.

Karel Schwarzenberg.

Ministra zahraničí Schwarzenberga znepokojuje vývoj v Rusku

Praha - Šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg je znepokojen vývojem v Rusku, který podle něj směřuje k utužování vnitřních poměrů a omezování projevů občanské společnosti. Má dojem, že se země vrací jakoby do doby carského Ruska.

Ilustrační foto

Diplomacie se rozhodla zadat zakázku kvůli stavbě mise v USA

Praha - Ministerstvo zahraničí se rozhodlo zadat veřejnou zakázku na stavbu zcela nové budovy českého velvyslanectví v USA. Tato dílčí zakázka, která má stát 144,3 milionu korun bez DPH, obsahuje architektonické služby zahrnující zpracování všech fází projektové dokumentace včetně služby autorského dozoru. Zadané služby vypracuje již vybraný vítěz architektonické soutěže.

Den otevřených dveří probíhal 12. května na Pražském hradě.

Na prohlídku Pražského hradu se stála fronta i v dešti

Stovky lidí si v sobotu přišly prohlédnout jindy nepřístupné sály a salonky Pražského hradu. Reprezentační prostory byly otevřené v rámci Dne otevřených dveří. Rodiny s dětmi i senioři se zajímali především o nástěnné malby, tapisérie, dobové obrazy, nábytek a další vybavení salonů.

Den otevřených dveří probíhal 12. května na Pražském hradě.

Na prohlídku Pražského hradu se stála fronta i v dešti

Praha /FOTOGALERIE/ - Stovky lidí si v sobotu přišly prohlédnout jindy nepřístupné sály a salonky Pražského hradu. Reprezentační prostory byly otevřené v rámci Dne otevřených dveří. Rodiny s dětmi i senioři se zajímali především o nástěnné malby, tapisérie, dobové obrazy, nábytek a další vybavení salonů.

Den otevřených dveří probíhal 12. května na Pražském hradě.

Na prohlídku Pražského hradu se stála fronta i v dešti

Praha - Jindy nepřístupné sály a salonky Pražského hradu si v sobotu přišlo prohlédnout na 4500 lidí. Řekl to David Šebek z tiskového odboru Hradu. Reprezentační prostory byly zpřístupněné v rámci Dne otevřených dveří.

Den otevřených dveří probíhal 12. května na Pražském hradě.

Na prohlídku Pražského hradu se stála fronta i v dešti

Praha - Stovky lidí si dnes přišly prohlédnout jindy nepřístupné sály a salonky Pražského hradu. Reprezentační prostory byly otevřené v rámci Dne otevřených dveří. Rodiny s dětmi i senioři se zajímali především o nástěnné malby, tapisérie, dobové obrazy, nábytek a další vybavení salonů.

Ilustrační foto

Lidé mohou zavítat do vládní vily, sídla diplomacie i parlamentu

Praha - Zájemci si při příležitosti dnešního státního svátku mohou v Praze prohlédnout vládní Kramářovu vilu a budovy obou parlamentních komor. Zavítat mohou po dvou letech rovněž do Černínského paláce, který je sídlem české diplomacie. Zpřístupněn v něm bude například i byt Jana Masaryka.

Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničních věcí. Ilustrační foto

ČR chce za půl miliardy postavit nové velvyslanectví v USA

Praha  – Česká diplomacie chce za půl miliardy korun postavit novou budovu velvyslanectví v USA, plán ve středu schválila vláda. Současná budova, která byla postavena v roce 1969, má podle diplomatů nevyhovující rozvody a má i další nedostatky. 

Ilustrační foto

Pražská MHD se v pátek na minutu zastaví

Praha - Omezení ve veřejné dopravě mohou lidé očekávat už ve středu dopoledne, kdy půjde smuteční průvod z odsvěceného kostela svaté Anny na Pražský hrad. Uzavřou se některé ulice.

Ilustrační foto

Pražská MHD se v pátek na minutu zastaví

Praha – Omezení ve veřejné dopravě mohou lidé očekávat už ve středu dopoledne, kdy půjde smuteční průvod z odsvěceného kostela svaté Anny na Pražský hrad. Uzavřou se některé ulice.

Za šíření dobrého jména země ocení 13 lidí

Praha - Třináct osobností z různých světových koutů ocenil i letos ministr zahraničí Karel Schwarzenberg cenou Gratias Agit. Za šíření dobrého jména země v zahraničí je předá v pátek v Černínském paláci v Praze.

Luděk Hanák na své přehlídce Top Styl v Mohelnici

JAK SE ŽIJE: Návrháři Luďkovi Hanákovi z Mohelnice

Mohelnice /FOTOGALERIE/ - Dvakrát do roka vyroste v sále Domu kultury v Mohelnici přehlídkové molo a v záři reflektorů začne módní show, kterou už patnáct let pořádá místní oděvní výtvarník Luděk Hanák. Léta patří ke špičce českých návrhářů - navzdory tomu, že žije na maloměstě.

Jan Kohout.

Lichtenštejnové: začíná nová éra

Břeclavsko - Desetiletí nevraživosti mezi Českou republikou a Lichtenštejnskem končí. V úterý přijme ministr zahraničních věcí Jan Kohout v Černínském paláci ministryni zahraničních věcí lichtenštejnského knížectví Aurelii Frick.

MIMOŘÁDNÁ OPATŘENÍ. Condoleeza Riceová navštíví českou metropoli, aby zde podepdala smlouvu o radaru. Její pobyt budou provázet silná bezpečnostní opatření, Pražany by však výrazně omezit neměla./Ilustrační foto

Policejní manévry se zatím nekonají

Praha /VIDEO/- Bezpečnostní i dopravní situace vcentru metropoleje i po příjezdu americké ministryně zahraničních věcí Condoleezzy Riceové zatím stále klidná.

Zaslouží si prezident Beneš sochu v Brně stejně jako je tahle v Praze?

Sochu Beneše chtějí stejnou jako v Praze

Brno - Ještě nevědí, kde bude stát, ale mají jasno, jak bude vypadat. Výbor pro postavení pomníku prezidenta Beneše se včera dohodl, že socha druhého československého prezidenta by měla vypadat v Brně stejně jako ta pražská před Černínským palácem.

Ilustrační foto.

Gobelínka vystaví dvě historická díla

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Umělecký zážitek, který umocní atmosféru začínajícího Adventu, nabídne Moravská gobelínová manufaktura ve Valašském Meziříčí. Počátkem příštího týdne vystaví ve své galerii dva nově restaurované historické gobelíny, které vzápětí natrvalo opustí město.

Ředitel gobelinky Jan Timoťej

Gobelín z Bruselu obnovují v Meziříčí

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Mimořádně vzácné dílo opravují v těchto dnech v Moravské gobelínové manufaktuře ve Valašském Meziříčí. Restaurují tři sta let starý gobelín z Černínského paláce v Praze.