Kreativ

ŠTÍTEK: cestování

Praktická lékařka Marie Lukešová ve své ordinaci v Třebenicích provádí testy na koronavirus

Vojtěch stanovil maximální cenu testu na covid-19. Nepřijatelné, říká Asociace

Ministerstvo zdravotnictví začne od pátku regulovat maximální cenu testu na covid-19 pro samoplátce a správní úřady. Stát bude nejvýše 1674 korun, řekl ČTK ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří Jana Papeže je však cena nepřijatelná. Ministerstvo by podle něj mělo poctivě zveřejnit náklady. 

Lukáš Tuma (vlevo), útočník hokejových Poděbrad

Lukáš Tuma: Dlouhé cestování mi vynahradí super atmosféra v kabině

/ROZHOVOR/ Odehrál dvacet zápasů. Dal v nich osmnáct branek a připsal ještě o jednu asistenci více. S bilancí sedmatřiceti kanadských bodů byl hokejista Lukáš Tuma třetím nejproduktivnějším hráčem poděbradského celku minulé sezony. V lázeňském městě válčí už dva ročníky.

Hokejista Jakub Strnad během tréninku v Mladé Boleslavi

Na ledě šéfoval i Jágrovi, teď Strnada nejvíc zlobí cestování

Kromě krátkých hostování v Písku a v Berouně strávil osmadvacetiletý útočník Jakub Strnad celou svou kariéru v dospělém hokeji v domovském Kladně. V posledních třech sezonách dokonce s kapitánským céčkem na prsou. Na ledě tak dělal šéfa i svému šéfovi Jaromíru Jágrovi. Teď přichází jeho první stěhování. Sestoupivší Kladno mění za zbývající středočeský klub v extralize.

Rodina Veroniky Hurdové při spěšném návratu ze Španělska.

Ovdověla jsem a bála se, teď uživím tři děti, říká autorka blogu Krkavčí matka

„Vždycky jsem byla ve spoustě věcí ta divná,“ píše o sobě Veronika Hurdová. „Na rozdíl od svého patnáctiletého syna já se za to dnes už nestydím. Mám víc dětí než rukou. Gréta, Marián a Janek se jmenují. Když děti spí, píšu blog Krkavčí matka. A protože jsou všichni tři dobří spáči po mamince, napsala jsem po nocích ještě 12 knížek pro dospěláky i pro děti.“

Ilustrační snímek

Slovenská vláda chce dostat seniory z vlaků. Zruší slevy

Slovenská vláda plánuje zrušit bezplatné cestování ve vlacích pro všechny občany nad 62 let. Již dříve omezila slevy pro studenty. Slovenský kabinet zrušení slev vysvětluje jako jedno z opatření proti šíření nového typu koronaviru. O chystaném konci cestování zdarma informoval server aktuality.sk s odkazem na předkládací zprávu materiálu, který bude v nadcházejícím týdnu řešit slovenská vláda. Až ho schválí, měl by platit okamžitě.  

Fotbalista, muzikant a dobrodruh Michal Semančík.

Fotbal, muzika, ale hlavně cestování. Semančík už dvakrát obletěl zeměkouli

Prošel mládeží Bohemians Praha 1905, kde si zahrál například se současnou oporou vršovického A týmu Davidem Bartkem. Podobné kariéry jako jeho vrstevník ale Michal Semančík nedosáhl. A to proto, že dal před fotbalem přednost jiným aktivitám. Nejprve se věnoval muzice - byl členem úspěšné dobříšské hudební skupiny - posléze se propadl cestovatelské vášni. „Prvotním impulsem bylo mé nezdařilé studium na vysoké škole. Začal jsem se poohlížet po možnostech a narazil na program pracovních prázdnin v Kanadě. Netrvalo dlouho a seděl jsem v letadle do Vancouveru. Když jsem se po roce vrátil, bylo jasné, že cestování bude v mém životě hrát obrovskou roli,“ prozradil.

Petr Doubek se zamiloval do cestování vlakem. Na svých cestách urazil tisíce kilometrů, spojil je i s turistikou.

Ve vlaku objel hranice. Snem cestovatele Doubka je Transsibiřská magistrála

Šestatřicetiletý Petr Doubek ze Slavkova u Brna má zálibu v dlouhých vlakových cestách. Objel na nich české hranice i Slovensko. „Cestování vlakem jsem objevil v dětství na základní škole, když jsem s prarodiči několikrát vyjel na letní dovolené do Klatov a na Šumavu. Následné výlety byly pro mě neskutečné zážitky i s ohledem na tehdejší stav vlaků a kvality cestování,“ vzpomíná Doubek.

Ze Starče do Vietnamu a ještě mnohem dál. Na kole.

Opustil jadernou elektrárnu. S cestováním nejde přestat, říká Švaříček

Mnohdy člověka napadne, že mu problémy přerostly přes hlavu a nejlepší by bylo odjet a vyčistit si mysl. Jen málokdo to udělá. Výjimkou je Tomáš Švaříček ze Starče na Třebíčsku. Před dvěma lety mu skončila životní kapitola – důležitý vztah. Sekl s prací operátora na blokové dozorně v Jaderné elektrárně Temelín. A rozhodl se, že zkusí dojet na kole do Vietnamu. Dojel ovšem mnohem dál. „Načasoval jsem si správně návrat domů?" Ptá se teď sám sebe.  

Ministryně financí Alena Schillerová

Schillerová navrhne zvýšení schodku. Vláda projedná další možnosti cestování

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) navrhne na pondělním jednání vlády kvůli dopadům šíření koronaviru další zvýšení schodku státního rozpočtu pro letošní rok na na 300 miliard korun. Řekla to v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Na konci března Sněmovna kvůli pandemii schválila zvýšení letošního schodku na 200 miliard korun, z původně plánovaných 40 miliard korun. Vláda v pondělí projedná možnost dalšího uvolnění cest přes hranice za účelem práce a podnikání. 

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Ministr Vojtěch: Otevření hranic není otázka týdnů, možná ani měsíců

Zřejmě ani ještě v nejbližších měsících se hranice České republiky zcela neotevřou. Vyplývá to z vyjádření ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) v České televizi. Vláda zakázala kvůli šíření koronaviru cestování Čechům do ciziny a vstup cizincům do Česka zhruba v polovině března. 

Foto 1

Barbora Srnská umí upéct dort, vyčinit ovčí kůži i stavět dálnici

Barbora Srnská ze Žďáru nad Sázavou má pro ženu poněkud netypické povolání. Křehká dlouhovláska se donedávna coby stavbyvedoucí podílela na modernizaci „Dé jedničky“. „Motivaci a volbu oboru jsem viděla v taťkově práci. Už na střední škole jsem si řekla, že bych chtěla zkusit stavařinu,“ vysvětluje Barbora Srnská.

Cesta nadšence Ladislava Šimůnka vlakem okolo hranic České republiky.

Objel vlakem státní hranici. Největší zádrhel? Už na startu z Brna do Břeclavi

Před revolucí pracoval na železnici. Poté třicet let kromě občasných jízd do Prahy vlakem téměř nejezdil. S dosažením pětašedesáti let věku pro něj ale nastal ten správný čas vrátit se zpátky na domácí železnici s plnou parádou a vlakem objet hranice celé republiky. Uskutečnil tak svůj plán, který v hlavě nosil delší dobu. Na dobrodružnou cestu po kolejích okolo republiky vyrazil vlakový nadšenec Ladislav Šimůnek ze Šlapanic na Brněnsku loni v říjnu. Vrátil se o týden později s dosaženým unikátem. A ujetými 2200 kilometry.

Prázdné letiště v Dallasu

Zákaz letů do USA pocítí tisíce Čechů. Smartwings a ČSA ruší spoje z Česka

Čeští letečtí dopravci Smartwings a ČSA zastaví všechny své linky z a do České republiky. Důvodem je vládní opatření, které zakazuje cestování Čechů do zahraničí. Dopravci tak po dobu platnosti vládního nařízení odstaví až 23 svých letadel, což je zhruba polovina jejich strojů. Cestujícím ze zrušených letů společnosti vrátí peníze v plné výši nebo jim umožní změnu rezervace. Společnost o tom dnes informovala v tiskové zprávě. Zákaz mezinárodní osobní dopravy se dotkne několika stovek dálkových i regionálních spojů. Poslední mezistátní linky vyjedou dnes v podvečer

Miroslava Mohaupt

Koníčky Miroslavy Mohaupt ze Žatce jsou účesy a cestování

Jsem vyučená kadeřnice a celou řadu let jsem aktivně pracovala jako dámská i pánská kadeřnice. Tento obor mě uchvátil již v mládí, kdy jsem experimentovala na vlasech své maminky a mých dvou sestrách. Výběr oboru byl tedy v pozdějším věku velmi jasný.

Radim Fedorovič.

Radim Fedorovič: Zamiloval jsem si cestování po Středním východě

Je vášnivý cestovatel. Nedávno se vrátil z Íránu. Mezi turisty oblíbené západní destinace ho totiž moc nezajímají. Radima Fedoroviče lidé v Kutné Hoře znají i jako bývalého radního. „Jednalo se již o mou třetí cestu do této země. Peršani jsou velmi přátelští lidé a během svých cest jsem se seznámil s několika, s nimiž jsem v kontaktu a za kterými se rád vracím. Írán je obrovská země velká jak celá střední Evropa a Francie k tomu. Zažít tam proto lze mnoho dobrodružství snad v každém dopravním prostředku. Ve vlaku mi přišel zazpívat průvodčí, pašerák telefonů mě vzal stopem, na člunu jsem se dostal do pro turisty zakázané oblasti, v autobuse se seznámil s mnoha mladými zvídavými lidmi a v letadle potkal vládní delegaci.

Premiér Andrej Babiš po příjezdu na benešovské nádraží.

Nové vlaky? Do pěti let, sliboval na benešovském nádraží ministr Havlíček

Protáhnout perony na nádražích - a následně prodloužit i vlaky. Takový recept na zlepšení cestování Středočechů za prací i za studiem do Prahy nabídl v úterý 25. února předseda vlády Andrej Babiš (ANO). O tom, jak se vypořádat s přecpanými vagony v ranních špičkách, promluvil stylově - na nádraží v Benešově; právě odtud pravidelně cestují do Prahy hotové davy. V úterý se vlakem svezli i politici.

Festival CestFest

CestFest 2020

CestFest nabízí inspiraci na cesty i zajímavosti o výživě či vzdělání.

Ilustrační foto

Nabíjejte si mobily, dokud to jde, radí před vichrem ministr Havlíček

Nabijte si telefony i počítače, ať zůstanete ve spojení a s přístupem k informacím. S touto výzvou se v neděli 9. února dopoledne obrátil na občany ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO). Reagoval tak na očekávaný orkán, jehož řádění - byť zřejmě s oslabením na vichřici - meteorologové očekávají od nedělního večera: a to nejen v noci, ale i v pondělí během celého dne; až do šesté večer.

Adami Ritter

Život reprezentanta: škola, cestování a hlavně fotbal

Obléct si národní dres, poslechnout hymnu a reprezentovat svou zem. To je ve fotbale sen každého kluka. Jihlava vyprodukovala už několik reprezentantů, zejména pro mládežnické výběry. Jejím aktuálním klenotem je Adam Ritter. Zanedlouho osmnáctiletý středopolař je ve výběru své věkové kategorie U18.

Karel Štěpánek propadl cestování, navštívil už 60 zemí.

Turisty na Novém Zélandu děsil k smrti. Cestovatel ze severu navštívil 60 zemí

/FOTO, ROZHOVOR/ Karel Štěpánek se narodil ve městě pod Ještědem, kde vystudoval i manažerskou informatiku na zdejší univerzitě. Práci v kanceláři vyměnil za cestování, jehož kouzlu naprosto propadl. Navštívil šedesát zemí, zažil řadu krásných i hrůzných okamžiků a přichystal si novou show Cestování jako životní styl.

Karel Štěpánek propadl cestování, navštívil už 60 zemí.

Turisty na Novém Zélandu děsil k smrti. Cestovatel z Liberce navštívil 60 zemí

/FOTO, ROZHOVOR/ Karel Štěpánek se narodil ve městě pod Ještědem, kde vystudoval i manažerskou informatiku na zdejší univerzitě. Práci v kanceláři vyměnil za cestování, jehož kouzlu naprosto propadl. Navštívil šedesát zemí, zažil řadu krásných i hrůzných okamžiků a aktuálně chystá v Liberci novou show Cestování jako životní styl, která proběhne ve středu 22. ledna v Lidových sadech.

Karel Štěpánek propadl cestování, navštívil už 60 zemí.

Turisty na Novém Zélandu děsil k smrti. Cestovatel z Liberce navštívil 60 zemí

/FOTO, ROZHOVOR/ Karel Štěpánek se narodil ve městě pod Ještědem, kde vystudoval i manažerskou informatiku na zdejší univerzitě. Práci v kanceláři vyměnil za cestování, jehož kouzlu naprosto propadl. Navštívil šedesát zemí, zažil řadu krásných i hrůzných okamžiků a aktuálně chystá v Liberci novou show Cestování jako životní styl, která proběhne ve středu 22. ledna v Lidových sadech.

Karel Štěpánek propadl cestování, navštívil už 60 zemí.

Turisty na Novém Zélandu děsil k smrti. Cestovatel z Liberce navštívil 60 zemí

/FOTO, ROZHOVOR/ Karel Štěpánek se narodil ve městě pod Ještědem, kde vystudoval i manažerskou informatiku na zdejší univerzitě. Práci v kanceláři vyměnil za cestování, jehož kouzlu naprosto propadl. Navštívil šedesát zemí, zažil řadu krásných i hrůzných okamžiků a aktuálně chystá v Liberci novou show Cestování jako životní styl, která proběhne ve středu 22. ledna v Lidových sadech.

Karel Štěpánek propadl cestování, navštívil už 60 zemí.

Turisty na Novém Zélandu děsil k smrti. Cestovatel z Liberce navštívil 60 zemí

/FOTO, ROZHOVOR/ Karel Štěpánek se narodil ve městě pod Ještědem, kde vystudoval i manažerskou informatiku na zdejší univerzitě. Práci v kanceláři vyměnil za cestování, jehož kouzlu naprosto propadl. Navštívil šedesát zemí, zažil řadu krásných i hrůzných okamžiků a aktuálně chystá v Liberci novou show Cestování jako životní styl, která proběhne ve středu 22. ledna v Lidových sadech.

Švédsko. Ilustrační snímek

O cestování s miminkem promluví rodiče

Jaké strasti i vtipné okamžiky s sebou nese cestování s dvouměsíčním dítkem, prozradí spolu s tipy a radami pro ostatní rodiče, kteří se svým miminkem absolvovali cestu divokým Švédskem.

Vlak. Ilustrační fotografie.

Dopravci před svátky posilují. O Štědrém dnu naopak spojů ubude

České dráhy posílí předvánoční vlaky o 10 tisíc míst, více míst bude téměř ve všech expresech a rychlících jedoucích z Prahy. Vedle toho ve dvou dnech vypraví mimořádný odpolední spoj z Prahy do Ostravy, informoval dnes státní dopravce. Dopravu posílí i konkurence. Předvánoční období patří k nejvytíženějším obdobím při cestování. Během svátků bude provoz naopak omezen.

Jan Machovec.

Jan Machovec: Lidé by měli být na své město vždycky hrdí

/ROZHOVOR/ Cestovatel, fotograf, milovník dobré kávy, doktorand na ČVUT, učitel na průmyslové škole v Duchcově, člen Rotaract klubu, zakladatel firmy na betonové motýlky Contie, kasárník a především milující člen své rodiny, to je mladý Jan Machovec, který se snaží potenciál Mostu ukázat všem. Mluvil o tom v Týdeníku Mostecku, který vyšel ve středu 4. prosince.

Cestovní kancelář Neckermann. Ilustrační snímek

Cestovní kancelář Neckermann ukončí svou činnost. Zájezdy zajistí Marco Polo

Cestovní kancelář Neckermann nenašla nového investora a do konce letošního roku proto ukončí svou činnost. Podnik ještě jedná o případném prodeji částí firmy. Zájezdy, které měla kancelář naplánované pro příští rok, zajistí společnost Marco Polo International, uvedl dnes mluvčí CK Neckermann Jan Šrámek. CK má podle něj pro příští rok aktuálně prodáno přes 400 zájezdů pro přibližně 1500 klientů.

Odjezdy vlaků nebo autobusů? I takto může vypadat cestování vlakem!

Výluky udělaly z cestování vlakem nevyzpytatelnou ruletu

Cestování vlakem bylo pro pravidelné cestující v posledních měsících nevyzpytatelnou ruletou. Že dojedou do cíle tak, jak je jim slíbeno jízdním řádem, se stalo zhruba jen v polovině případů. I když se nedá říci, že by nebyla snaha eliminovat nežádoucí vliv výlukové činnosti na cestující, výsledek je nedostatečný.

Ilustrační foto.

Tip na pondělí 25. listopadu: Na cestovatelské přednášce poznáte kus světa

Zábavně pojatý stand up pro všechny, kteří se chtějí dozvědět něco o dlouhodobém cestování. Za více než šest měsíců se Jakubovi Venglářovi ze Za horami.cz podařilo objet půlku asijského kontinentu, objevit pár řádně zapadlých koutů světa a zdárně přežít všechny nástrahy čekající za každou novou hranicí.