Kreativ

ŠTÍTEK: cestování

Maminka s mladší Lil na levé straně a starší dcerou Laurou napravo.

Na dceru Lil vybrala 1,5 milionu. Kvůli sbírce čelila nenávistným komentářům

Má nemocnou dceru, a ještě ji lidé obvinili z toho, že se vše kolem sbírky, kterou pro ni založila, nezakládá na pravdě. I přes některé nenávistné komentáře se však podařilo potřebné peníze vybrat. Maminka šestnáctileté dívky ale prosí, aby dárci přispívali dál. Stav dcery je totiž natolik važný, že se na zahraniční kliniku dostanou jen speciálním vozem. Ten ovšem nemají. Celkově je čeká (nejen) finančně velice náročná budoucnost.

Radek Tafel

Pokud vstřelí Osobnost Deníku Radek Tafel branku, je vítězná

/FOTO/ V posledním zápase srazili fotbalisté Sokolče zachraňující se Kutnou Horu 2:1, stále se drží v nejvyšších patrech tabulky krajského přeboru. A rozhodující gól dal defenzivní fotbalista Radek Tafel. Ten moc gólů nedává, ale tentokrát byla jeho střela parádní. Zajistila mužstvu tři body a jemu titul Osobnost Deníku. Tafel se rozpovídal o svých předešlých štacích, o tom, kdo šéfuje sokolečské kabině a také o své zálibě v cestování. Projel řadu velice zajímavých končin.

České dráhy představily nejmodernější vlak v tuzemsku - ComfortJet. Přilákat má další cestující

České dráhy představily nejmodernější vlak. ComfortJet má nalákat cestující

Státní dopravce České dráhy se chlubí rekordním tempem modernizace. A pocítit to mají především cestující. Ještě před létem by se měli svézt nejmodernějším tuzemským vlakem z flotily ČD - ComfortJetem. V průběhu roku budou nasazené ve větším počtu i nové regionální soupravy. Pozadu nezůstávají ani další dopravci. 

Kvůli dítěti je také třeba zohlednit délku pobytu v zahraničí.

Jedeme s dětmi na dovolenou. Na co dát pozor?

Při plánování dovolené s malými dětmi musí rodiče zvážit řadu věcí. Destinaci je vhodné vybírat především s ohledem na věk dítěte a jeho zkušenosti s cestováním stejně jako na zdravotní stav.

Marta Eslema všichni znají hlavně jako dobrodruha a cestovatele po celém světě. Teď ke svým aktivitám přidal spánkové poradenství.

Jak se dobře vyspat? Poradí cestovatel a dobrodruh z Ústí Mart Eslem

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Jako slavný cestovatel a dobrodruh se do podvědomí veřejnosti zapsal Ústečan Mart Eslem, vlastním jménem Martin Šlambor. Jenže cestování po světě jednoho pořádně unaví a tak ke svým aktivitám přidal i spánek. A to doslova. Dokonce zájemce vyučuje, jak dobrý spánek najít a jak se k němu správně uložit.

Velká modrá díra je  turisticky velmi atraktivním místem.

Kouzlo cestování: Do díry plné žraloků i wellness naháčů

Polské Maledivy jsou zdarma a jen kousek od našich hranic. Věděli jste, že na dně Velké modré díry leží stále dvě lidská těla? Znáte český Balaton jen hodinu jízdy od Prahy? Víte, že v tropickém ráji s vodním parkem mají i plameňáky? A proč do obřího wellness smí jen naháči? Tato témata v rubrice cestování jsou mezi těmi, která vás letos zaujala nejvíc.

Noční vlakový spoj rakouského dopravce ÖBB na vídeňském hlavním nádraží. Ilustrační snímek

Rozmach nočních vlaků v Evropě: Novinky chystají Rakušané i Italové

Stále víc lidí cestuje v Evropě nočními vlaky. Dokazuje to prudké rozšíření nabídky těchto spojů. Novinky připravuje rakouský dopravce ÖBB, který mimo jiné nabízí luxusní spojení rakouské Vídně a německého Hamburku. K velkému oživení nočních spojů se chystá i italský dopravce Trenitalia, který nakoupí vagony potřebné pro noční spojení měst na Apeninském poloostrově.

Vánoční trhy v Drážďanech.

Na adventní trhy k sousedům vlakem? Lidé ušetří, když si koupí jízdenku dřív

Češi znovu objevují kouzlo cestování vlakem. Počet přepravených lidí po železnici od kritického roku 2020, kdy cestování omezila pandemie koronaviru, stále roste. Kromě běžné přepravy dopravci lákají i na speciální nabídky. V posledních letech jsou to cesty za adventními trhy do známých zahraničních měst. Kolik stojí jízdenka do Drážďan nebo do Vídně? A lze ušetřit? Podívejte se. 

Vydavatelství Lonely Planet zveřejnilo seznam top destinací pro rok 2024. Žebříček má 5 kategorií, vždy po 10 místech. Seznamu Best in Travel v kategorii Země vévodí Mongolsko. Hodnotitelé doporučují navštívit tradiční jurty a jízdu na koni krajinou

Trendy v cestování pro rok 2024: Projděte se Prahou, radí uznávaný průvodce

Mongolsko, Španělsko či keňské hlavní město Nairobi. I tato trojice patří mezi nejlepší místa, jaká lze navštívit v příštím roce. Tedy alespoň podle nového seznamu uznávaného vydavatelství cestovních průvodců Lonely Planet. Do žebříčku top destinací pro rok 2024 se dostala také Praha. Podobné hodnocení a tipy na cestování nedávno vydal i National Geographic, v jeho seznamu dominují přírodní krásy a ekologické cestování.

Viktorka Rys popovídá v sobotu 11. listopadu o Arménii.

Prachcest vytáhne na vrcholky hor i na pláže Karibiku

Cestovatelé a milovníci cestování si o tomto víkendu přijdou na své v Prachaticích. Vášnivý světoběžník, ochránce slonů a přírody vůbec a také cyklista, který na kole projel hned několik kontinentů, Tadeáš Šíma totiž chystá Prachcest, dvoudenní festival o cestování.

První obytňák Jana Bordovského na svou největší cestu teprve čeká.

Dovolená s karavanem je vždy velmi aktivní, potvrzuje cestovatel Jan Bordovský

O životě na čtyřech kolech píše a inspiruje tak k cestování ostatní. Komentuje současné trendy i žhavé novinky v této oblasti. Jan Bordovský je mimo jiné spoluautorem knihy Velký průvodce karavanisty a podílí se i na organizaci veletrhu Caravaning v Brně. V rozhovoru pro Brněnský deník popisuje, jak se v obytňáku bydlí v zimě, jaké je cestování s dětmi či zda by chtěl v karavanu žít. 

Josef Vrtal si při cestování vystačí pouze s obytným vozem.

Fotr na tripu radí, jak na cestování. V Brně se účastní Caravaning veletrhu

/FOTO/ Rodák z Okříšek na Třebíčsku Josef Vrtal se svým pořadem Fotr na tripu procestoval řadu zemí. Mezi jedny z nejsilnějších zážitků řadí například putování po Iráku. Na cestách ho doprovází manželka, dvě malé děti i pes. Příště se chystá procestovat Severní Ameriku i Jižní Koreu. Nyní se účastní brněnského Caravaning veletrhu, který se od čtvrtka koná na brněnském výstavišti.

První obytňák Jana Bordovského na svou největší cestu teprve čeká.

Karavaning už není jen koníčkem pro bohaté, říká cestovatel Jan Bordovský

S karavanem jezdí od doby, kdy dostal řidičák. Od té doby o svých cestách i o současných trendech v cestování na čtyřech kolech píše a inspiruje ostatní. Jan Bordovský se podílí i na organizaci veletrhu Caravaning v Brně. V rozhovoru pro Deník popisuje výhody i omezení, které s sebou cesty v obytných vozech přináší.

Největší filmový festival zimních sportů v České republice inspiruje návštěvníky k přemýšlení o smyslu cestování

Filmový festival zimních sportů inspiruje k přemýšlení o smyslu cestování

Blíží se další ročník festivalu Snow Film Fest. Od 20. října do 31. prosince se uskuteční již dvanáctý ročník tohoto filmového festivalu, který přinese osm snímků od českých i zahraničních autorů. Stejně jako každý rok se promítání koná ve více než stovce kin, kaváren a kulturních domů po celé České republice a na Slovensku.

Martin Jelínek

Osobnost Deníku: Martin Jelínek miluje cestování. Navštěvuje fotbalové stadiony

/FOTO, VIDEO/ Dá se říci, že to byl jeho zápas. Fotbalisté Uhlířských Janovic porazili v dalším pokračování krajské I.B třídy ve skupině D na své stadionu mužstvo Vyžlovky přesvědčivě 3:0. A všechny branky nasázel Martin Jelínek. Jeho gólové představení mu vyneslo titul Osobnost Deníku. Dva góly dal v prvním poločase, hattrick zkompletoval po změně stran.

Od března spojí Prahu a Brusel přímý noční vlak. Ilustrační snímek

Usnout v Ústí a probudit se v Bruselu. Od března města spojí přímý noční vlak

Cestování z České republiky do zemí západní Evropy vlakem bude od příštího roku o něco dostupnější. Noční vlak spojí Prahu s Bruselem. Stavět bude kromě hlavního města i v Ústí nad Labem či v Děčíně. Společnost European Sleeper už na něj zahájila předprodej jízdenek. Noční vlaky nejsou v Česku novinkou. Nabízí je i tuzemští dopravci. Deník přibližuje i to, kam lze přímým spojem dojet a za kolik.

Od března spojí Prahu a Brusel přímý noční vlak. Ilustrační snímek

Usnout v Praze a probudit se v Bruselu. Od března města spojí přímý noční vlak

Cestování z České republiky do zemí západní Evropy vlakem bude od příštího roku  o něco dostupnější. Noční vlak spojí Prahu s Bruselem. Stavět bude kromě Prahy i v Ústí nad Labem či v Děčíně. Společnost European Sleeper už na něj zahájila předprodej jízdenek. Noční vlaky nejsou v Česku novinkou. Nabízí je i tuzemští dopravci. Deník přibližuje i to, kam lze přímým spojem dojet a za kolik.

Marcel Cudrák v dresu Břidličné

Marcel Cudrák o práci manažera, aktivním hraní, Břidličné, Krnovu i cestování

Žije aktivním životem. Fotbalový záložník Marcel Cudrák se rozloučil s hraním v divizi, pro radost kope za Krásné Loučky a v Břidličné dělá sportovního manažera. Vedle toho rád cestuje, jeho vysněnými destinacemi jsou Austrálie, Nový Zéland a Španělsko. Během své kariéry to dotáhl až do tehdy Slezského FC Opava, půl roku strávil v druholigové Karviné. Kopal i za německém SV Neubäu.

Viktoriáni se vydali na dalekou cestu. Boj o Evropu rozehrají v Asii.

VIDEO: Viktoriáni se vydali na dalekou cestu. Boj o Evropu rozehrají v Asii

/OD ZPRAVODAJE DENÍKU/ Stejně jako před rokem, kdy nastoupili proti Karabachu v ázerbájdžánském Baku, rozehrají i letos rozhodující bitvu o skupinovou fázi Evropské konferenční ligy v Asii. V úterý dopoledne se vydali fotbalisté Viktorie Plzeň na strastiplnou cestu do dalekého Kostanaje, kde je čeká ve čtvrtek od 16 hodin SEČ první zápas 4. předkola proti místnímu Tobolu.

Viktoriáni se vydali na dalekou cestu. Boj o Evropu rozehrají v Asii.

VIDEO: Viktoriáni se vydali na dalekou cestu. Boj o Evropu rozehrají v Asii

Praha (zpravodaj Deníku z cesty do Kazachstánu) – Stejně jako před rokem, kdy nastoupili proti Karabachu v ázerbájdžánském Baku, rozehrají i letos rozhodující bitvu o skupinovou fázi Evropské konferenční ligy v Asii. V úterý dopoledne se vydali fotbalisté Viktorie Plzeň na strastiplnou cestu do dalekého Kostanaje, kde je čeká ve čtvrtek od 16 hodin SEČ první zápas 4. předkola proti místnímu Tobolu.

Nakažení psi srdeční dirofilariózou mohou působit unaveně a apaticky, zhorší se jim dýchání a po fyzické námaze se u nich vyskytuje chronický kašel. Ilustrační snímek

Z dovolenkových destinací se šíří dál do Evropy zvířecí parazit. Už je u sousedů

Na Slovensku, ale také v dalších zemích, kam míří v létě Češi, výrazně stoupl počet psů nakažených takzvanou srdeční dirofilariózou. Tu způsobuje červ, který se usídlí v plicích či srdci. Pode odborníků je možné, že se infekce kvůli cestování rozšíří i do Česka. Turisté by neměli váhat s kontrolou u veterináře po prázdninách a ochranou v podobě antiparazitik. 

Sůl v mořské vodě prospívá do jisté míry i naší pokožce – vypíná pleť, uvolňuje póry a odstraňuje mastnotu.

Léčí nachlazení, prospívá i pleti a kráse. Od nás požaduje hodiny cestování

Pokud patříte mezi ty, kteří neradi cestují a mořskou slanou vodu zrovna nemají v oblibě, pak je užitečné se nad mořskou vodou znova zamyslet. Ať už jste se letos vydali do Chorvatska nebo kamkoliv jinam k moři, vězte, že slaná voda je poklad. Jak slaná voda léčí, na co je mořská voda dobrá a jak působí na vlasy, pleť i ženské problémy?

Hodolanští fotbalisté před svými fanoušky. Ilustrační foto

Postupem se nám zkrátí i cestování. A naši fanoušci? Pecka, říká kouč Hodolan

V minulé sezoně skončili v B skupině olomoucké I. B třídy až na třetím místě, z důvodu odmítnutí postupu ze strany mistrovských Kožušan se ale nakonec stěhují o patro výš. Fotbalisté Hodolan hnáni svými skvělými fanoušky si tak nyní vyzkouší fotbal taktéž ve skupině B, ale už v I. A třídě. O stavu kádru se nyní rozpovídal jejich kouč Milan Kovařík.

Podpora udržitelného cestovního ruchu. To je cílem kampaně Vlakem na Vysočinu, kterou zahájila příspěvková organizace Vysočina Tourism.

Vlakem na Vysočinu: kampaň láká k objevování krás kraje po železnici

/FOTO, VIDEO/ Podpora udržitelného cestovního ruchu. To je cílem kampaně Vlakem na Vysočinu, kterou zahájila příspěvková organizace Vysočina Tourism. Kraj je podle ní pro tento způsob cestování jako stvořený. „Představujeme místa, kam se lidé i z druhé strany republiky docela jednoduše dostanou vlakem, a přinášíme tipy v podobě detailního itineráře, kam se vydají na výlet, kde se dobře nají a kde se ubytují podle cestovatelských preferencí,“ přiblížil náměstek hejtmana Roman Fabeš.

Dovolená? Velké úspory lze dosáhnout výběrem, plánováním a přípravou.

Úspora v cizině začíná doma. K levnému cestování pomůže několik zásad

Loni Češi cestovali jako v letech před covidem. Podle šetření Českého statistického úřadu podnikli lidé starší patnácti let celkem přes pět milionů cest se čtyřmi a více přenocováními. Deník na závěr projektu Česko za babku přináší tipy, jak ušetřit na zahraniční dovolené. Velké úspory lze dosáhnout výběrem, plánováním a přípravou.

Dovolená? Velké úspory lze dosáhnout výběrem, plánováním a přípravou.

Úspora v cizině začíná doma. K levnému cestování pomůže několik zásad

Loni Češi cestovali jako v letech před covidem. Podle šetření Českého statistického úřadu podnikli lidé starší patnácti let celkem přes pět milionů cest se čtyřmi a více přenocováními. Deník na závěr projektu Česko za babku přináší tipy, jak ušetřit na zahraniční dovolené. Velké úspory lze dosáhnout výběrem, plánováním a přípravou.

Dovolená a létání - Ilustrační foto

Jak ušetřit za cestování? Levnějším letenkám jděte naproti, radí blogerka

Cestovatelské sny si plní už od studentských let. Blogerka Tereza Schindlerová projela křížem krážem Evropu, žila na Novém Zélandu, prozkoumala Asii, okouzlily ji Střední a Jižní Amerika. Píše cestotipy na webu Cestuj za babku a radí, jak cestovat s miminkem. „Ušetřit lze na všem, od letenek přes ubytování až po stravu,“ říká v rozhovoru pro Deník.

Cestování s mapou. Ilustrační snímek

Jak ušetřit při cestování po ČR? Jízdou vlakem, v noci i tankováním mimo dálnici

Statisíce Čechů mají před sebou letní dovolené. Dny volna stráví nejen v přímořských letoviscích, ale i v tuzemsku. Podle posledního průzkumu centrály cestovního ruchu Czech Tourism to plánuje 61 procent oslovených. Ovšem s jednou zásadní změnou oproti letům minulým. Kvůli všudypřítomné drahotě objednávají kratší délku pobytu. I když se může zdát, že dovolená v tuzemsku také stojí velké peníze, Deník jako součást projektu Česko za babku přináší několik tipů, v čem při cestování ušetřit. A rozhodně není nutné přespávat v autě a odříkat si výlety.

Žákovský vůz Škoda Roadiaq

Škoda Roadiaq je žákovský vůz pro cestování i práci

Škoda Auto představila devátý žákovský vůz, který vytvořili ve spolupráci s designéry a inženýry automobilky žáci škodováckého učiliště. Vůbec poprvé jde o vůz elektrický, a tentokrát pojatý jako obytňák, který může sloužit pro práci i cestování. Žáci v tomto případě mysleli na životní styl „digitálního nomádství“, kdy jedinci pracují vzdáleně, zatímco cestují – často právě v kompaktním obytném autě.

Západ slunce v přístavu Nyhavn.

Cestujte podle knih Julie Caplinové. Podívejte se do Kodaně, Brooklynu a Paříže

Spisovatelka Julie Caplinová, která je známá také pod pseudonymem Jules Wake, píše knihy v rámci série Romantické útěky. Ty se v Česku staly za poslední roky hitem. Podle recenzí čtenáře baví i inspirují. Už po prvních dvou dílech Kavárna v Kodani a Pekárna v Brooklynu bylo jasné, že série se rozroste do větších rozměrů. Před nedávnem této spisovatelce vyšla nová kniha Útěk na venkov, navíc, v rámci posledního dílu série Hrad ve Skotsku vyšla také krátká povídka Nejkrásnější dárek. Kombinace romantického příběhu, cestopisu a také poznání například typických kulinářských specialit dané země je pro čtenáře, a především pak čtenářky, velmi atraktivní.

Míříte za dobrodružstvím se psem? Společnou cestu si dobře naplánujte

Míříte za dobrodružstvím se psem? Společnou cestu si dobře naplánujte

Doba letních prázdnin láká mnoho lidí na dovolenou do zahraničí s rodinou. Může se ale stát, že to letos nevyjde, nebo zkrátka dá člověk přednost skromnější zábavě a vyrazí jen tak do přírody s batůžkem na zádech a stanem. Pes se pak stává skvělým parťákem. V tu chvíli však člověk musí myslet nejen na sebe, ale i na potřeby zvířete. A také nic důležitého nezapomenout.

Nádraží v Alžbětíně.

Dobrá zpráva pro turisty. K cestě do Bavorska i na jih Čech stačí jedna jízdenka

Pro turisty, kteří rádi poznávají nejen krásy naší země, ale i místa těsně za hranicemi, je to výborná zpráva. Mezi Plzeňským krajem, Jihočeským krajem a bavorskými okresy Freyung-Grafenau, Cham a Regen se od poloviny června výrazně zjednodušilo cestování veřejnou dopravou. Nově k cestě po těchto regionech postačí jedna přeshraniční jízdenka, ať již vydaná českými nebo německými dopravci.