Kreativ

ŠTÍTEK: cestování

Ilustrační foto

Přibyslav už má nové nádraží

Přibyslav – Novou nádražní halou se už může pochlubit město Přibyslav. Původní stará a moderním potřebám cestování už nevyhovující nádražní budova prošla kompletní rekonstrukcí, kterou investor, Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), vyčíslil na 23 milionů korun.

Autobusové nádraží u Grandu po přestavbě.

Konečně čekárna. Nádraží u Grandu nabídne pohodlnější cestování

Pravidelně cestuje autobusem po České republice i do zahraničí. Často při tom Norbert Švarc využívá nádraží u brněnského hotelu Grand. Od minulého týdne čeká na spoje pohodlněji, nádraží se totiž otevřelo po rozsáhlé opravě. „Změna je celkem radikální. Vnímám jí určitě pozitivně,“ zhodnotil Švarc.

Ilustrační foto

Státní jízdenka může zjednodušit cestování i Jihočechům

Tři a od prosince už čtyři dopravci budou působit na jihočeských železnicích. Každý má svůj tarif a v případě přestupu je třeba mít doklad od všech firem. Novela zákona, jejíž návrh nyní schválili poslanci, by mohla nákup jízdenek zjednodušit. Novelu ale ještě musejí schválit senátoři a podepsat prezident.

Slavnostní zakončení stavby opěrné zdi v Lipové-lázních.

Silnice u Lipové se už do potoka nesesouvá

Cestování po Jesenicku je o něco bezpečnější. Olomoucký kraj nechal za více než 26 milionů korun obnovit opěrnou zeď u silnice z Ramzové do Lipové-lázní. Slavnostní zakončení stavby se uskutečnilo v pátek 13. září.

Ilustrační foto.

Rýmařov má seniortaxi, ale jen pro evidované

Od začátku října mohou senioři v Rýmařově využívat k cestování po městě seniortaxi za zvýhodněné jízdné. Podmínkou ale je, aby byl každý zájemce ještě před tím zaevidován na odboru sociálních věcí Městského úřadu Rýmařov.

Petra Sýkorová Červinková na cestách.

Petra čtvrt roku cestovala po Asii s batoletem: Mít blonďaté dítě je atrakce

Zvednout kotvy a s malým synkem vyjet na čtvrt roku do jihovýchodní Asie. Tak si poslední zimu zařídila projektová manažerka a ekonomka Petra Sýkorová Červinková z Litoměřic. Chtěla si splnit svůj sen. Cestou ale také přinejmenším pobořila řadu předsudků o tom, že na „rajzování“ s malými dětmi si mají rodiče nechat zajít chuť.   

Ilustrační foto.

Minibar v rychlíku občerství cestující

Třebíč – Koupit si kávu, čaj, tatranku, cider, pivo či víno při cestování rychlíkem? Od příštího roku to bude opět možné. Mnozí si ještě vzpomenou, že v plzeňských rychlících býval v 70. a 80. letech minulého století v soupravě zařazený klasický jídelní vůz. Služba se částečně vrací.  

Benátky. Město zavedlo poplatek 3 eura za vstup do historického centra pro turisty, kteří se tu neubytují. Do laguny město také zakázala vjezd obřích výletních lodí

Evropské metropole mají problém. Příliš mnoho turistů

Pondělí, osm hodin ráno. Spěchám Celetnou ulicí na Staroměstské náměstí. Místy, kterými chodily od poloviny patnáctého století korunovační průvody, a proto mají název Královská cesta. Sice už tu stihly projet čistící vozy, ale ani ony nedokázaly vyčistit hustý pach zvratků a nevymetly tisíce nedopalků mezi kostkami dlažby.

Ilustrační foto.

Cestování z Prahy do Votic zbrzdí oprava železnice

Den s datem 21. srpna znají v souvislosti s rokem 1968 nejen pamětníci a čeští patrioti, ale ze zcela jiného důvodu o tomto datu v letošním roce ví i cestující využívající železniční trať z českého hlavního města do jihočeské metropole. Právě ta je od středy 21. srpna 2019 až do soboty 14. září mimo běžný provoz.

Ilustrační foto

Jednodušší cestování vlakem. Jednotné jízdenky dorazí v příštím roce

Jednotné jízdenky na železnici by měly začít fungovat v příštím roce. Na celou železniční síť je stát plánuje spustit od prosince 2020, není však vyloučeno, že na vybraných tratích je uvede dříve. Vyplývá to z dnešních informací ministerstva dopravy pro ČTK. Postupně by se jízdenky měly rozšířit například i na autobusové spoje.

Ilustrační foto

I s diabetem můžete na dovolenou. Je potřeba se ale dobře připravit

Při chronickém onemocnění je jakékoli cestování obtížnější. Letní sezona s sebou navíc nese riziko značných teplotních výkyvů, což nemusí jít dobře dohromady jak s fyzickou kondicí nemocného, tak s použitelností jeho léků. Týká se to ve vysoké míře diabetiků.

Ilustrační foto

I s diabetem můžete na dovolenou. Je potřeba se ale dobře připravit

Při chronickém onemocnění je jakékoli cestování obtížnější. Letní sezona s sebou navíc nese riziko značných teplotních výkyvů, což nemusí jít dobře dohromady jak s fyzickou kondicí nemocného, tak s použitelností jeho léků. Týká se to ve vysoké míře diabetiků.

Manželé z Boleslavi jsou na cestě kolem světa. Jedou stopem

Manželé z Boleslavi jsou na cestě kolem světa. Jedou stopem

Jakub a Eliška Švajdovi jsou mladí manželé z Mladé Boleslavi, kteří se rozhodli, že dají výpověď ve Škodovce, kde pracovali, pronajmou svůj byt, a stopem zvládnou cestu kolem světa. Zkušenosti s podobným cestováním už mají a ničeho se nebojí. Na svoje velké dobrodružství, které odstartovalo 8. dubna, si dávají asi čtyři roky. Všechno to začalo jedním úplně nevinným výletem do Benátek.

Vývojáři Štěpán Kvapil a Aleš Benek z Liberce vytvořili novou aplikaci pro sportovní nadšence i náruživé cestovatele. Jmenuje se VYSPO, zkráceně vyber sport nebo vysportuj se.

Chyběl jim parťák na sport. Mladí vývojáři proto vymysleli aplikaci VYSPO

Mladí vývojáři Štěpán Kvapil a Aleš Benek mají rádi sport. Volejbal, tenis, fotbal, zkrátka týmové hry pro volný čas. Dlouhé roky se ale oba kamarádi ze severočeského Liberce potýkali s tím, že nemohli najít dostatek parťáků pro společné sportování. Rozhodli se proto vytvořit mobilní aplikaci, která propojí sportovní nadšence i náruživé cestovatele. 

Za své nejvýznamnější cesty považuje téměř sedmdesátiletý dobrodruh Josef Šochman hlavně Indii a pouť do španělského Santiaga.

I v šedesáti tulákem po světě

České Budějovice /ROZHOVOR/- Pravou podstatu cestování dnes okusí málokdo, myslí si ve svých 69 letech aktivní Josef Šochman z Budějovic.

Stavba nových mostů v Petrově nad Desnou zavřela silniční tah I/11 mezi Šumperkem a Rýmařovem

Důležité silnice na Šumpersku přeťaly uzavírky

S uzavírkami hned tří důležitých silnic musí v těchto týdnech počítat řidiči na Šumpersku. Cestování prodlouží objíždky na trasách ze Šumperku do Rýmařova i do Uničova a také z Hanušovic do Starého Města.

Stavba nových mostů v Petrově nad Desnou zavřela silniční tah I/11 mezi Šumperkem a Rýmařovem

Důležité silnice na Šumpersku přeťaly uzavírky

S uzavírkami hned tří důležitých silnic musí v těchto týdnech počítat řidiči na Šumpersku. Cestování prodlouží objíždky na trasách ze Šumperku do Rýmařova i do Uničova a také z Hanušovic do Starého Města.

Ilustrační foto

KRIMI MIX: Cestování po silnicích komplikovaly stromy a větve

Silnici na hrázi Jarkovického rybníka, kterému se podle tamních sádek říká Papírna, zablokoval v sobotu 27. července odpoledne padlý strom. Nalomená větev jírovce maďalu, tedy kaštanu, visící nad provizorními zastávkami autobusů, ohrožovala cestující stejný den i v benešovské Táborské ulici. Nebezpečí odstranili hasiči z HZS Benešov z plošiny výsuvného automobilového žebříku.

MAGNETICKÁ REZONANCE. Přístroj tvoří obrovský magnet ve tvaru tunelu a pohyblivé vyšetřovací lůžko. Foto:Petra Černo

Nová magnetická rezonance v Brodě ušetří pacientům čas

Havlíčkův Brod – Nové moderní pracoviště magnetické rezonance otevřela 11. července 2019 nemocnice Havlíčkův Brod. To pacientům přináší výrazné zkrácení čekací doby na vysoce odborné vyšetření, navíc odpadne cestování za vyšetřením do jiných zdravotnických zařízení.

Děti během týdne vyrazily na cestu kolem světa.

Příměstský tábor Školky v lese se nesl v duchu cestování

/FOTOGALERIE/ Každý týden příměstských táborů, které pořádá Školka v lese - Prostor plus, je zaměřen na jiné dobrodružství. První prázdninový se tak nesl ve znamení cestování po celém světě. Program byl vskutku pestrý, děti navštívily dokonce i Mexiko či Japonsko.

Dovolená a létání - Ilustrační foto

Recept na dovolenou v klidu a bez nervů existuje. Na co si dát pozor?

Lákají vás spontánní cesty do exotických končin, nebo svou dovolenou raději svěříte do rukou odborníků? Každopádně byste neměli zapomínat na základní pravidla a vybavení, bez nichž se během svých cest neobejdete. Cestovní trendy se sice rok od roku mění, ale opalovací krémy, cestovní pojištění, potřebné léky nebo doklady by ve vaší kabelce rozhodně neměly chybět. Bezstarostná dovolená začíná.

Nový motorový vlak, který bude jezdit na Švestkové dráze.

Vlaky na Švestkové dráze zrychlí. Slibují i více pohodlí

Litoměřicko – Pohodlná sedadla, prostorné toalety s vakuovým systémem, elektrické zásuvky, klimatizace, připojení na internet pomocí wi-fi a další prvky moderního cestování. A rychlost až sto kilometrů v hodině. To nabídnou vlaky, které už letos vyrazí na trať mezi Litoměřicemi a Mostem.

Nový motorový vlak, který bude jezdit na Švestkové dráze.

Vlaky na Lounsku na Švestkové dráze zrychlí. Budou i pohodlnější

Lounsko – Pohodlná sedadla, prostorné toalety s vakuovým systémem, elektrické zásuvky, klimatizace, připojení na internet pomocí Wi-Fi a další prvky moderního cestování. A rychlost až sto kilometrů v hodině. To nabídnou vlaky, které na konci roku vyrazí na trať mezi Mostem a Litoměřicemi.

Autobus MHD před budou Letiště Václava Havla v Praze. Ilustrační foto.

Víkendové cestování autobusem na letiště je nyní pohodlnější

Střední Čechy /FOTOGALERIE/ – Snazší počátek cesty na dovolenou mohou očekávat Středočeši, kteří se na Letiště Václava Havla v Ruzyni vydají veřejnou dopravou, protože nechtějí řešit (a platit) parkování ani si organizovat odvoz či spoléhat na taxikáře – a současně pojedou přes Prahu. Což lidé z Kladenska nemusejí – největší středočeské město má s letištěm přímé spojení prostřednictvím autobusové linky číslo 322.

Křest nové tramvaje 15T pojmenované po Františku Křižíkovi.

Klimatizace v pražských tramvajích? Hledejte žluté čelo a neotevírejte okna

Během horkých letních dnů je cestování veřejnou dopravou pro mnoho lidí učiněným peklem. V přeplněném autobuse či tramvaji bývá teplota ještě vyšší než venku. Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP) i organizátor dopravy Ropid proto cestujícím vysvětlily, jak je to s klimatizací v prostředcích MHD.

Zjednodušení cestování zajistí složité změny

Zjednodušení cestování zajistí složité změny

Střední Čechy – Podoba některých autobusových linek se změní, cestující by se však měli dočkat většího počtu spojů – a to i v noci a o víkendech. A také lepší návaznosti autobusů na vlaky (což se týká i možnosti využívat společnou přestupní jízdenku).

Zjednodušení cestování zajistí složité změny

Zjednodušení cestování zajistí složité změny

Střední Čechy – Podoba některých autobusových linek se změní, cestující by se však měli dočkat většího počtu spojů – a to i v noci a o víkendech. A také lepší návaznosti autobusů na vlaky (což se týká i možnosti využívat společnou přestupní jízdenku).