Kreativ

ŠTÍTEK: cestování

59. ZLÍN FILM FESTIVAL 2019 - Mezinárodní festival pro děti a mládežtisková konference Markéta Pášmová  (vlevo) Čestmír Vančura  prezident (vpravo)

FilmFest: Alou do světa aneb Pocta Zikmundovi

Opice na Tatře 87 Zikmunda a Hanzelky s dalekohledem vyráží objevovat svět. „Hlavním tématem nadcházejícího již 59. ročníku Zlín Film Festivalu je ,Objevuj a poznávej', přiblížila nový vizuál výkonná ředitelka Zlín Film Festivalu Jarmila Záhorová.  

Petr Bobek

V knihách mám rád humor a cestování, říká brodský spisovatel Petr Bobek

Havlíčkův Brod – Na pulty knihkupectví a do knižních e-shopů minulý měsíc zamířila sbírka povídek s názvem Stopem na konec světa. Tu napsal mladý začínající spisovatel z Havlíčkova Brodu Petr Bobek. Křest knihy je naplánovaný na 7. března v havlíčkobrodské Krajské knihovně Vysočiny.

Tomáš Kůdela popíše své další dobrodružství.

Plachetnici vyměnil za terénní auto, ale s vodou si i tak užil své

Opatov /FOTOGALERIE/ - Dobrodružství neprožívá jachtařský instruktor Tomáš Kůdela pouze na plachetnici. Jak to dopadne, když pro změnu nasedne do terénního auta a vydá se poznávat pevninu, to se dozvědí návštěvníci nejnovější z jeho cestovatelských přednášek. Kam jachtař své posluchače zavede, napoví název programu – Extrémní Island po vlastní ose.

Ilustrační foto.

Cestu s kočárkem sleva neusnadnila. Nutný je souhlas řidiče

Třebíč – Maminky s kočárky nemusí od letoška v Městské autobusové dopravě v Třebíči platit jízdné. Úleva jim měla usnadnit cestování a nastupování do vozu. Třebíčští radní opatření schválili mimo jiné proto, aby maminky kvůli placení u řidiče nemusely ponechávat kočárek s dítětem opuštěný a bez dozoru.

Polské novináře nadchl Mucha, ale i maškary

Polské novináře nadchl Mucha, ale i maškary

Pardubický kraj – Destinační společnost Východní Čechy ve spolupráci se zahraničním zastoupením agentury CzechTourism v Polsku zorganizovala třídenní poznávací cestu pro polské novináře po Pardubickém kraji.

Nové vozy hradeckého dopravního podniku.

Autobusy mluví. Omlouvají se i radí

Hradec Králové - Jsou věci, které člověk neovlivní. Jednou z nich je cestování na čas hromadnou dopravou, kdy občas člověk při pohledu na hodinky očima marně postrkuje řidiče, aby jel opravdu na čas.

Ilustrační foto.

Zaparkovat v nemocnici? Do dvou let v pohodě

Mladá Boleslav – Letitý sen řady pacientů, z nichž mnozí se jeho naplnění bohužel už nedožili. To je zlepšení parkování návštěvníků mladoboleslavské nemocnice. Nyní se však nejen kdesi v dáli blýská na lepší časy, ale dokonce už i pořádně zahřmělo. Klaudiánova nemocnice pokročila s přípravou dlouho očekávané stavby parkovacího domu, který by měl vyrůst přímo v areálu nemocnice – a teď se řeší její financování.

Ilustrační foto

Cestující žehrají na přestup, zatímco si kraje chválí spolupráci

Vysočina – Cestování z Jihlavy do Pardubic po železnici bylo ještě před deseti lety zcela bez přestupů. Na přesedání v Havlíčkově Brodě si již cestující zvykli, teď ale přibyl v případě některých spojů další v Hlinsku. Podle Českých drah je po změně železnice atraktivnější.

Venezuelský vodopád Salto Ángel

Deset nejvyšších vodopádů na světě. Jejich pořadí se díky Čechům měnilo

Když se řekne vodopád, pravděpodobně se vám vybaví ty nejznámější. Viktoriiny vodopády na řece Zambezi na pomezí Zambie a Zimbabwe nebo Niagarské vodopády mezi Spojenými státy a Kanadou touží navštívit nejeden milovník přírodních krás a cestování. Víte ale, kde se nachází premiant mezi vodopády? Jeho výšku přitom určili čeští geodeti. 

Tomáš Ježek a David Šulc.

Tomáš Ježek míří do Dánska, pojede tam mistrovství světa

Mladá Boleslav - Jsou to bezesporu tři nejtěžší týdny pro cyklokrosového reprezentanta Tomáše Ježka. Tento junior, člen mladoboleslavského Ivar CS Author Team patří k absolutní české juniorské špičce, proto si právem vydobyl reprezentační trikot. A poslední dva víkendy absolvoval v reprezentačním dresu dva závěrečné závody Světového poháru UCI v cyklokrosu. A už v sobotu 2. února se postaví v Dánsku na start světového šampionátu.

Vizualizace plovoucího tunelu v Norsku

Ambiciózní plán. Norsko chce postavit plovoucí podmořské tunely

Dopravní inženýři přišli v Norsku se zajímavým nápadem, jak rozšířit síť tamních silnic a řidičům tím urychlit cestování podél jihozápadního pobřeží země. Projekt, na jehož realizaci má být vyčleněno v přepočtu kolem 900 miliard českých korun, zahrnuje výstavbu visutých mostů spojujících protilehlé břehy fjordů, vznik nejdelšího a nejhlubšího skalního tunelu na světě a také vybudováví pěti dalších tunelů, které budou „plout“ po hladinou Severního, respektive Norského moře.

Ilustrační foto.

Mikulovské turistické centrum získalo medaili za své služby

Mikulov – Za dlouholetou spolupráci dostali jako poděkování stříbrnou medaili od společnosti Wander Book. Tuto medaili získalo Turistické informační centrum Mikulov k příležitosti desátého výročí vzniku projektu Wander Book. Ten vznikl už v roce 2008 a klade si za cíl podpořit vášeň k turistice, cestování a umožňuje zaznamenat si zážitky.

K nejvytěžovanějším řidičům ostravská dopravní společnost JC trans, který sportovce vozí, se řadí Jiří Tamme.

Jiří Tamme: Opavští baskeťáci? Jako bych vezl svou vlastní rodinu

Sport není jen o samotných zápasech, ale také o cestování. Hlavním dopravním prostředkem týmů jsou hlavně autobusy. Například opavské basketbalisty, hokejisty Vítkovic či Poruby, ostravské flobralisty či porubské házenkářky přepravuje ostravská dopravní společnost JC trans.

Ilustrační foto.

Výluky mohou zpozdit příjezd

Nymbursko – Hned dvě výluky na železničních tratích mohou mírně zkomplikovat cestování lidem na Nymbursku. Tedy přinejmenším v tom, že na místo určení dorazí s časovou prodlevou oproti pravidelnému jízdnímu řádu.

Milevsko. Ilustrační foto

Klub českých turistů v Milevsku existuje 100 let

Milevsko – Odbor Klubu českých turistů (KČT) Milevsko si v pondělí na výroční schůzi připomněl 100. výročí založení kubu. Stejně jako v minulých letech mají milevští turisté na letošní rok vypracovaný bohatý program.

Středočeská centrála cestovního ruchu představila novou expozici na veletrhu GO-Regiontour.

Krásy středních Čech propaguje kdekdo: pratur Karlík i Jihočeši

Střední Čechy - Nejen nového maskota Středočeského kraje v podobě kreslené postavičky pratura Karlíka (který doprovází - a ozvláštňovat má i v budoucnu - především propagační materiály přibližující možnosti cestování za zvířaty, přírodní pozoruhodnosti a programy pro rodiny s dětmi) představila Středočeská centrála cestovního ruchu v rámci brněnského veletrhu cestovního ruchu GO-Regiontour 2019.

Ilustrační foto

Na Mostecku se množí pády ve vozidlech městské hromadné dopravy

Most, Litvínov - Cestování městskou hromadnou dopravou s sebou přináší pro cestující kromě pohodlí také riziko pádu. „Může k němu dojít například při nástupu a výstupu z vozidla, ale také při rozjezdu, jízdě či zastavení,“ řekl ředitel Dopravního podniku měst Mostu a Litvínova Daniel Dunovský.

Mirovická knihovnice Lenka Vlková se v čekárně na vlakovém nádraží zapojila do projektu Kniha do vlaku.

Díky Lence Vlkové je otevřená čekárna

Mirovice – Cestování vlakem je už rok pro lidi z Mirovic příjemnější. Zasadila se o to mirovická knihovnice Lenka Vlková. Loni v lednu hrozilo, že na mirovickém vlakovém nádraží bude zavřená čekárna. Nestalo se tak díky akci Kniha do vlaku.

Ilustrační foto.

Strážníci pojednají o sebeobraně

Hradec Králové - Co je ještě sebeobrana a co už ne? Jak se zachovat, když vás někdo napadne? Přijďte si do KMHK v Gagarinově ulici v úterý od 17 hodin poslechnout informace i příběhy z praxe hradecké městské policie. Přednášet bude Jaroslav Matoušek.

Blanenský klub Ulita připravil pro milovníky her všech generací Deskohraní.

Na deskách se stali osadníky. Ulita pořádala první Deskohraní

Blansko - Pro vyznavače společenské zábavy v teple mělo Blansko v sobotu připravené Deskohraní v klubu Ulita. Zaplněné prostory klubu nabídly k čaji a oříškům deskové hry všech druhů. Příchozí si mohou vybrat ze stovky her, od jednoduchých karetních, po znalostní hry, které zaberou nejéě dvě hodiny času.

Jakub Šiřina, BK Opava. Ilustrační foto.

Opavu kosí marodka. Tohle jsem nezažil, kroutí hlavou Šiřina

Bujnoch, Gniadek, Švandrlík, Klečka, to je aktuální seznam marodů basketbalové Opavy. Úřadujícího vicemistra potkala obrovská smůla. V době, kdy ho během měsíce čeká daleké cestování a třináct zápasů, přišel o čtyři hráče základní rotace. To se promítlo i do čtvrtečního duelu v Brně, který Slezané prohráli 59:67.