Kreativ

ŠTÍTEK: cestování

Ilustrační snímek.

Sněžení podstatně zpomalilo dopravu, bouraly i autobusy

Střední Čechy – Noční sněžení, které většinou pokračovalo i ráno, zkomplikovalo ve čtvrtek cestování do zaměstnání i škol v řadě míst středních Čech. Doprava se výrazně zpomalila i na hlavních tazích, a to včetně dálnic, kde jízda v prosoleném rozbředlém sněhu vyžadovala maximální opatrnost.

Ilustrační foto.

Kurzy Akademie třetího věku otevírají v Uhlířských Janovicích

Uhlířské Janovice - Město Uhlířské Janovice otevírá kurzy akademie třetího věku. Ty jsou určené nejen pro seniory, ale jsou vhodné pro zájemce všech věkových kategorií. Jednotlivé zábavné vzdělávací pořady povede Petr Šika, lektor a vysokoškolský pedagog.

Tomáš Kundrátek (v bílém) dal proti Litvínovu svůj první extraligový gól.

Tomáš Kundrátek po své první extraligové trefě: Čekal jsem na ní dlouho

Třinec – Svůj vůbec první gól v dospělé kategorii v české nejvyšší soutěži zaznamenal v utkání proti Litvínovu (4:1) třinecký bek Tomáš Kundrátek. Z Třince totiž před jedenácti lety odcházel do zámoří už v útlém věku a pak hrál dlouho v KHL, takže český ligový gól mu byl dlouho odepřen. Až do neděle.

Tomáš Kundrátek (v bílém) dal proti Litvínovu svůj první extraligový gól.

Tomáš Kundrátek po své první extraligové trefě: Čekal jsem na ni dlouho

Svůj vůbec první gól v dospělé kategorii v české nejvyšší soutěži zaznamenal v utkání proti Litvínovu (4:1) třinecký bek Tomáš Kundrátek. Z Třince totiž před jedenácti lety odcházel do zámoří už v útlém věku a pak hrál dlouho v KHL, takže český ligový gól mu byl dlouho odepřen. Až do neděle.

Univerzita třetího věku. Ilustrační foto.

Univerzita třetího věku otevírá zimní semestr

Nový Bydžov - Konzultační středisko Virtuální univerzity třetího věku Nový Bydžov při České zemědělské univerzitě v Praze otevírá letní semestr na téma: Cestování, co jste možná nevěděli.

Aleš Totter

Hokejisté ČEZ Motoru jedou do Frýdku-Místku, ve středu budou doma hostit Porubu

České Budějovice – Začíná jít do tuhého. V boji o co nejlepší umístění pro play off první Chance ligy potřebují hokejisté ČEZ Motoru každý bod. V pondělí je ale čeká hodně těžký zápas ve Frýdku-Místku (18), který navíc absolvují po dlouhém cestování. Ve středu budou hostit na svém ledě nováčka z Poruby.

Ilustrační foto

Kariéra, cestování? Vítězí děti. Rodí se jich čím dál víc. Nejvíc Jakubů, Elišek

Jižní Morava – Vedle doktorského studia politologie na Masarykově univerzitě stíhá Alexandra Šmídová ještě péči o rodinu. „První syn se mi narodil hodinu po odevzdání diplomky, státnicovala jsem v šestinedělí a pak se mnou syn byl i u přijímaček na doktorát. Loni se nám narodila dcera. Láska v rodině stačí i na třetí miminko. I když se přiznávám, že s každým dítětem je těžší zvládat vědeckou kariéru,“ svěřuje se Šmídová. Podobně v současnosti k rozšiřování rodiny přistupuje stále více žen. Podle údajů Českého statistického úřadu v Jihomoravském kraji proto přibývá novorozených dětí.

Historický program.

Esperanto žije v Písku již 110 let

Písek - "Esperanto? To ještě existuje?" "Škoda, že se to neujalo, bylo by to fajn." Škoda je spíš, že jsou tyto věty slyšet tak často. Ve skutečnosti totiž má esperanto své příznivce a uživatele ve více než 120 zemích světa.

Airbus A350 WB

Budoucnost letecké dopravy? Klíčem jsou 3D tiskárny

Díky technologii 3D tisku se cestování letadly stane cenově dostupnějším a o poznání přívětivějším k životnímu prostředí. Letouny předních světových hráčů v odvětví včetně amerického Boeingu a evropského Airbusu již několika součástkami vyrobenými touto metodou disponují, zatím se však jedná jen o relativně malý podíl. V budoucnu proto plánují obě firmy počet takto vyrobených dílů razantně navýšit.

Jan Bukvaje se kolem betlémů točí od dětství, svůj vlastní betlém má přes padesát let.

OBRAZEM: Betlémy Jana Bukvaje z Třeště provázejí po celý život

Třešť – Jan Bukvaj už jako malý kluk stavěl betlém se svým dědečkem. O pár let později si pořídil svůj vlastní od sousedů. Naučil se vyřezávat a betlém postupně rozšiřoval. V důchodu se k němu přidala manželka. Teď po více než padesáti letech jeho dílo každý rok obdivují zástupy lidí. Líbí se jim divoká horská krajina, pohádkové motivy i náměty z venkovského života.

Jan Bukvaje se kolem betlémů točí od dětství, svůj vlastní betlém má přes padesát let.

OBRAZEM: Betlémy Jana Bukvaje provázejí po celý život. První stavěl už v dětství

Jan Bukvaj už jako malý kluk stavěl betlém se svým dědečkem. O pár let později si pořídil svůj vlastní od sousedů. Naučil se vyřezávat a betlém postupně rozšiřoval. V důchodu se k němu přidala manželka. Teď po více než padesáti letech jeho dílo každý rok obdivují zástupy lidí. Líbí se jim divoká horská krajina, pohádkové motivy i náměty z venkovského života.

Jemenka Šajma Svílahová po příletu do USA

Jemenka chtěla být se svým synem v USA. Úřady jí vyhověly až před jeho smrtí

Ve Spojených státech zemřel dvouletý chlapec, jehož jemenská matka několik týdnů bojovala s americkými úřady, aby mohla být se svým umírajícím dítětem. Šajma Svílahová, které se jako jemenské občanky týká zákaz cestování do USA vydaný prezidentem Donaldem Trumpem, se k synovi dostala pár dní před jeho smrtí, informovala dnes agentura AP.  

Ilustrační snímek.

Rok 2019 na železnici: více spojů od konkurence Českých drah

/ANKETA/ Česká železnice zažila i letos další růst, počty cestujících rostou už osmým rokem v řadě. Pokud se nestane nic mimořádného, zájem o cesty vlakem by měl růst i příští rok. Hlavní vlna změn čeká cestující hlavně v jeho závěru.

Francouz Jean-Jacques Savin a jeho oranžový barel

Dobrodruh hodlá pokořit v jednasedmdesáti Atlantik. V třímetrovém sudu

/FOTOGALERIE/ Jednasedmdesátiletý Jean-Jacques Savin se rozhodl posunout pomyslnou hranici cestování v extrémních podmínkách na novou úroveň. Ke své plavbě napříč Atlantským oceánem použije třímetrový sud, v němž stráví nadcházející tři měsíce a který jej, jak doufá, pomocí mořských proudů dopraví do vysněného Karibiku.

Michal Vaněk vyráží z Vacenovic na cestu kolem světa.

Cestovatel Michal Vaněk z Vacenovic tráví Vánoce v Beninu

Vacenovice, Cotonou - Zcela jinak než kdykoli předtím slaví letošní Vánoce Michal Vaněk z Vacenovic. Místo tepla domácího krbu ho hřeje africké slunce v Beninu. Ve štědrovečerním menu tak bude mimo jiné chybět i kapr. „Zrovna jsem viděl v obchodě i králíka pěkně nachystaného na pekáč. Asi si ho během svátků upeču pěkně se špenátem a bramborovým knedlíkem,“ říká třicetiletý cestovatel.

Sedmadvacetiletá učitelka z Hradce Králové stráví Vánoce v ostrovní zemi nedaleko Indie.

Vánoční exotika. Svátky prožije na srílanské pláži

Hradec Králové - Sedmadvacetiletá učitelka Lucie Hatašová z Hradce Králové stráví letošní vánoční svátky na hodně exotickém místě – na Srí Lance. „Srí Lanka je pro mě taková tečka po několikaměsíčním cestování po Asii. V podstatě jsem se rozhodla díky Instagramu, kde jsem viděla zajímavá místa z Ceylonu,“ vysvětluje svoji motivaci k cestě.

Pavel Kelemen

Baví mě totální palba, odmítá dráhař Kelemen únavu

Brno – Za dva měsíce absolvoval všechny čtyři díly Světového poháru. Z Francie letěl do Kanady, pak se přesouval do Berlína a o víkendu závodil v Londýně. Ani náročná klání, ani cestování ho zatím neunavily. Dráhový cyklista brněnské Dukly Pavel Kelemen totiž chytil formu, která ho nabíjí energií. „Pár dnů si teď umím bez kola představit, ale určitě nechci úplně vypnout. Mám chuť, závody mě naplňují,“ líčí sedmadvacetiletý dráhař.

Nový interiér v rychlovlacích pendolino

České dráhy před Vánoci přidají 10 tisíc míst. Nemusí to ale stačit

Prodloužený pětidenní sváteční vánoční víkend bude znamenat velký nárůst zájmu o cestování vlakem. České dráhy (ČD) vypraví desítky posilových vozů a několik posilových vlaků, přesto už nyní mají vyprodané některé spoje hlavně z Prahy do Moravskoslezského kraje a na Slovensko.

Ilustrační foto.

Taxify v Ostravě přestalo jezdit! Co na to primátor?

Špatná zpráva pro obyvatele Ostravy, kteří využívali k cestování přepravní aplikaci Taxify. Estonská společnost v pondělí po pěti měsících ukončila svou činnost nejen v Ostravě, ale také v Olomouci, Plzni a Českých Budějovicích.

Přednáška o pomalé domácnosti v Dačického domě.

V Dačického domě se uskutečnilo setkání se Zuzkou Janglovou

Kutná Hora - V rámci projektu Kutnohorské setkávání a přednáškování se v Dačického domě uskutečnilo setkání se Zuzkou Janglovou. Součástí byl i workshop, na kterém si účastníci mohli zabalit vánoční dárky nebo vyrobit vánoční ozdobičky v souladu s filozofií Pomalé domácnosti.

Martin Gniadek - ilustrační foto.

Daleké cestování, přebalování aneb opavský Gniadek v akci

Je doslova k nezastavení. Opavský pivot Martin Gniadek válí na palubovce, lítá i doma, stal se novopečeným tátou dcerky Elen. „Je to mazec, ale krásný. Malá mě před zápasem s Nymburkem docela šetřila, nechala mě i vyspat,“ hlásila opora BK Opava.  

Ilustrační foto

Medvědi hostí účastníka Ligy mistrů

Kolín - Basketbaloví Medvědi z Kolína se po dlouhé pauze způsobené reprezentační přestávkou opět představí na domácí palubovce. Soupeřem jim bude BK Opava, tým, který pod vedením Petra Czudka v loňském ročníku slavil zisk stříbrných medailí a zajistil si tak účast v prestižní Champions league.

Na cestě do Říše středu

Chrudim – Milovníci cestování i zprostředkovaného poznávání dálek se mohou v pátek 7. prosince v přednášce nazvané „Zběsilá Čína“s batohem a totální jazykovou bariérou vypravit napříč Říší středu.