Kreativ

ŠTÍTEK: cestování

Řada diváků byla přítomna při oslavě 150. výročí železniční stanice Martinice v Krkonoších. Přenesli se do roku 1871, kdy vlakem přijel a svoji zdravici v uvítacím ceremoniálu přednesl císař František Josef I..

Krkonošská železnice láká. O cestování Pojizerským Pacifikem se zvedl zájem

O parostrojní železnici, jejíž vlakové spojení propojilo Martinice v Krkonoších, Jilemnici, Hrabačov, Víchovou nad Jizerou, Horní Sytovou, Poniklou, Jablonec nad Jizerou-Hradsko, Jablonec nad Jizerou a Rokytnici nad Jizerou, bylo letos napsáno mnohé. Připomeňme například zásadní plán budoucí revitalizace zdejších nádražních budov.

Cedule na hraničním přechodu Náchod-Kudowa.

Z Polska, Nizozemska a Kypru se kvůli covidu ztíží návrat do Česka

Z Polska, Nizozemska a Kypru bude od pondělí pro lidi nenaočkované proti covidu-19 obtížnější návrat do České republiky. Na takzvané mapě cestovatele se země přesunou z oranžové barvy do červené, značící vysokou míru rizika nákazy koronavirem. V dnešní tiskové zprávě o tom informovalo ministerstvo zdravotnictví. Změny budou i u dalších států, nemají však vliv na režim při příjezdu do Česka.  

Coventry se chce chovat ekologicky. Pobízí k tomu i své obyvatele

Coventry proslavila výroba Jaguarů. Teď město platí lidem, aby nejezdili autem

V britském Coventry pokračuje dvouletý zkušební program, který spočívá v tom, že se řidiči vzdají svých neekologických aut. Za to dostanou ročně v přepočtu až téměř 100 tisíc korun. Nikoliv však na účet, ale na kreditovou jízdenku pro cestování veřejnou dopravou, půjčení kol, e-biků či platbu za využití sdílených aut a taxíků.

Africké muzeum dr. Emila Holuba.

FOTO: Nejslavnější český cestovatel měl velice neobvyklého přítele. Víte koho?

Emilian Karl Johann Holub je nejslavnějším rodákem z Holic v Pardubickém kraji. Na svět přišel v roce 1847 do rodiny lékaře Františka Holuba. V dospělosti se stal lékařem, slavným cestovatelem, spisovatelem a celosvětově uznávaným etnografem. Při svém prvním pobytu v Africe si Holub našel neobvyklého přítele - lva. Pojmenoval ho Princ. Vstupte s námi do Afrického muzea Dr. Emila Holuba. Za fotografie děkujeme panu Jaromíru Pýchovi.

Radim Klečka

Radim Klečka: Na únavu z Ruska bych se nevymlouval, bylo to o hlavě

/ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ Kolínské prokletí pokračuje. Opavští basketbalisté opět zápas na palubovce Geosanu nezvládli a prohráli 81:92. Slezané hořeli v obraně. Jedním z mála hráčů v hostující sestavě, kterým zápas vyšel, byl rozehrávač Radim Klečka, který dal sedmnáct bodů.

Africké muzeum Dr. Emila Holuba.

FOTO: Nejslavnější český cestovatel měl velice neobvyklého přítele. Koho?

Emilian Karl Johann Holub je nejslavnějším rodákem Holic na Pardubicku. Na svět přišel v roce 1847 do rodiny lékaře Františka Holuba. V dospělosti se stal lékařem, slavným cestovatelem, spisovatelem a celosvětově uznávaným etnografem. Při svém prvním pobytu v Africe si Holub našel neobvyklého přítele - lva. Pojmenoval ho Princ. Vstupte s námi do Afrického muzea Dr. Emila Holuba. Za fotografie děkujeme panu Jaromíru Pýchovi.

I v oblasti cestování musíme zamýšlet nad "zelenější" alternativou

Jak na „zelenou“ dovolenou?

Turistický průmysl sice na první pohled nezahlcuje planetu tak viditelně jako tovární haly, ale přírodní zdroje narušuje jakbysmet. Létání je jen jednou částí, tou další je výstavba letišť, hotelů, dalších a dalších apartmánů na pobřeží v Řecku, které jsou od října do května prázdné, znečištěné pláže, skomírající korály či mořské želvy, které se nemají kde rozmnožovat, protože na jejich pláži leží turisti. Proto se i v oblasti cestování musíme zamýšlet nad zelenější alternativou.

Maďarští policisté na ulici ve městě Békéscsaba kontrolují dodržování nařízení vydaných v souvislosti s koronavirovou epidemií.

Přísnější podmínky. Z Finska, Maďarska a Lucemburska se neočkovaným ztíží návrat

Z Finska, Maďarska a Lucemburska bude od pondělí pro lidi nenaočkované proti covidu-19 obtížnější návrat do České republiky. Na takzvané mapě cestovatele se země přesunou z oranžové barvy do červené, značící vysokou míru rizika nákazy koronavirem. Zjednoduší se naopak návrat ze Švýcarska. V tiskové zprávě o tom informovalo ministerstvo zdravotnictví. Změny budou i u dalších států, nemají však vliv na režim při příjezdu do Česka.

Hořičský rodák a patriot Luděk Rudiš procestoval už na 150 zemí celého světa. Do Mnoha z nich vezl i vlajku obce Hořičky.

FOTOGALERIE: Holubička z vlajky Hořiček už prolétla téměř celý širý svět

Na zeleném pruhu bílá rozkřídlená holubice se žlutou zbrojí a žlutou pětilistou ratolestí v zobáku – to je ústřední motiv obecní vlajky Hořiček. Její největší zajímavostí je ale skutečnost, že nevlaje jen v domovské obci ale za posledních několik let procestovala přes 80 států na pěti kontinentech. Výlety za hranice obce, republiky i Evropy vlajce dokonce vynesly certifikát potvrzující vytvoření českého rekordu.

Cestující na letišti v norském Oslu

Uvolnění podmínek: Návrat do Česka z některých zemí bude od pondělí jednodušší

Z Norska, Kypru a Lucemburska se od pondělí pro lidi nenaočkované proti covidu-19 zjednoduší návrat do České republiky. Na takzvané mapě cestovatele se země přesunou z červené barvy do oranžové, značící střední míru rizika nákazy koronavirem. V dnešní tiskové zprávě o tom informovalo ministerstvo zdravotnictví. Změny budou i u dalších států, nemají však vliv na režim při příjezdu do Česka.

Na plochodrážním stadionu Markéta se dnes pojede 52. ročník Memoriálu Luboše Tomíčka.

Tipy na pondělí 4. října

Úvod nového týdne nás po příjemném víkendu zastihlo trochu chladnější počasí, ale není problém si užít nějakou zajímavou akci. Podívejte se níže na pár tipů, na co zajímavého dnes můžete vyrazit.

Kontroly na hranici se Slovenskem.

Od pondělí se kvůli covidu ztíží návrat ze Slovenska a Lucemburska

Od pondělí bude složitější návrat ze Slovenska a Lucemburska do Česka. Obě země se na tzv. mapě cestovatele přesunou z oranžové kategorie se středním rizikem nákazy covidem-19 do červené, kde je riziko nákazy vysoké. Do oranžové kategorie se přesunují Maďarsko a Lichtenštejnsko, do zelené s nízkým rizikem nákazy se pak posunou Malta a Azorské ostrovy, uvedlo v tiskové zprávě ministerstvo zdravotnictví.

Hory jsou jeho celoživotní láska.

Nejlepší dárek je čas, s věkem musí přijít pokora, říká cestovatel Ivan Pírko

/ROZHOVOR/ Na začátku října oslaví osmdesátiny a zároveň třicetileté výročí svého příchodu do Jičína. Cestovatel a světoběžník Ivan Pírko o sobě říká, že byl vždycky trochu neposeda, a krátce před srazem svého Klubu přátel hor promluvil o tom, proč letošní kulatiny neslaví na treku v Nepálu jako ty předchozí, proč si oblíbil poutě a kolik kilometrů nachodil za loňský karanténní rok.

Muzeum Karla Zemana pro vás připravilo další plavbu po strašidelné Čertovce.

Tipy na úterý 21. září

Přemýšleli jste už o tom, jak si zpříjemníte dnešní den? Podívejte se na pár tipů, kam v úterý vyrazit.

Dali výpověď v práci, prodali nepotřebný majetek, zabalili si nejnutnější věci a vyrazili na cestu. Mohrovi z Chrastavy udělali to, o čem mnohé rodiny jenom sní, zbavili se všech závazku a vrazili za dobrodružstvím.

Vzhůru za dobrodružstvím. Rodina z Liberecka cestuje křížem krážem po světě

Dali výpověď v práci, prodali nepotřebný majetek, zabalili si nejnutnější věci a vyrazili na cestu. Mohrovi z Chrastavy na Liberecku udělali to, o čem mnohé rodiny jenom sní, zbavili se všech závazků a vrazili za dobrodružstvím. Přidali se tak do skupiny lidí, kteří cestování povýšili na životní styl a domov je pro ně tam, kde zrovna parkují obytné auto nebo kde rozdělali stan.

Dali výpověď v práci, prodali nepotřebný majetek, zabalili si nejnutnější věci a vyrazili na cestu. Mohrovi z Chrastavy udělali to, o čem mnohé rodiny jenom sní, zbavili se všech závazku a vrazili za dobrodružstvím.

Vzhůru za dobrodružstvím. Rodina z Chrastavy cestuje křížem krážem po světě

/FOTO/ Dali výpověď v práci, prodali nepotřebný majetek, zabalili si nejnutnější věci a vyrazili na cestu. Mohrovi z Chrastavy udělali to, o čem mnohé rodiny jenom sní, zbavili se všech závazku a vrazili za dobrodružstvím. Přidali se tak do skupiny lidí, kteří cestování povýšili na životní styl a domov je pro ně tam, kde zrovna parkují obytné auto nebo kde rozdělali stan.

Takové vlaky od polského výrobce Pesa Bydhošť budou jezdit v Královéhradeckém kraji od roku 2024.

Čtyřicet nových vlaků, žádné vyhazovy. České dráhy investují v kraji 4 miliardy

Železniční dopravu v kraji čeká pořádný třesk. České dráhy investují v příštích deset letech čtyři miliardy korun. Pořídí za ně čtyřicet nových vlaků. Zákazníkům slibují bezpečnější, komfortnější, rychlejší cestování a zaměstnancům žádné propouštění. "Podepsání smlouvy o zajištění dopravy v Královéhradeckém kraji je jasný signál pro naše zaměstnance, že na deset let mají na tutovku práci," řekl generální ředitel Českých drah Ivan Bednárik.

Cestující s rouškami na letišti v Praze

Změna v cestování: Neočkovaným lidem se ztíží návrat z dalších zemí

Od pondělí se ztíží neočkovaným lidem návrat do České republiky z Nizozemska, Norska, Slovinska a San Marina. Na takzvané mapě cestovatele se přesunou z oranžové kategorie do červené, která značí vysokou míru rizika nákazy koronavirem. Jednodušší bude naopak návrat z Azorských ostrovů. V tiskové zprávě o tom informovalo ministerstvo zdravotnictví. Změny budou i u dalších států, nemají však vliv na režim při příjezdu do Česka.

Cestování v době koronaviru

Příjezdový formulář: Kontroly přitvrzují. Kde ho najít, kdy ho Češi musí vyplnit

Konec letních prázdnin neznamená útlum turistické sezony. Celá řada lidí vyráží s prvními zářijovými dny do přímořských letovisek s vidinou kvalitnějšího odpočinku, pláže a hotely nejsou již přeplněné cestovateli a rodinami s dětmi. I nadále je ovšem velmi důležité sledovat vývoj epidemie koronaviru a také dodržovat opatření jednotlivých zemí a i při návratu do Česka.

Vojáci dezinfikují schody, které vedou k soše Krista Spasitele v Riu de Janeiro, 13. srpna 2020

Snadnější návrat do vlasti. Česko zruší seznam extrémně rizikových zemí

Od středy se zruší seznam zemí s extrémním rizikem nákazy koronavirem, které byly na takzvané mapě cestovatele označeny černou barvou. Země se přesunou do tmavě červené kategorie, oznámilo dnes na twitteru ministerstvo zahraničí. Podmínky pro návrat neočkovaných lidí do Česka se tím ulehčí. Cestovní kanceláře a agentury změnu vítají, dobrá zpráva je to podle nich hlavně pro Zanzibar, který je u Čechů oblíbenou destinací. Zástupci pořadatelů a prodejců zájezdů to dnes řekli ČTK.

Mezinárodní letiště Brno-Tuřany

Restart letiště v Brně: zájem o lety stoupá, jednání o nových linkách stagnuje

Do turecké Antalye nebo na Krétu vyrážejí lidé na dovolenou k moři z letiště v Brně. Zástupci tamního areálu potvrdili, že po uvolnění cestování v cílových destinacích a celkovém zlepšení pandemické situace ve světě se zájem o cestování zvedl. „Jako každé léto láká nejvíce Řecko, Bulharsko a Turecko. Velmi pozitivně se vyvíjejí čísla i na pravidelné lince do Londýna,“ sdělil Deníku Rovnost mluvčí letiště Jakub Splavec.

Daniel Balcar z Domažlic je fotograf a rád cestuje do netradičních lokalit. Snímky jsou ze Západní Paupy, kde navštívil domorodé kmeny Daniů a Korowajů.

Fotil mizející kmeny Západní Papuy. Domorodci ho přepadli. Naštěstí jen fiktivně

V aljašském národním parku Denali potkal medvěda hned několikrát. Když se Daniel Balcar ocitl jen asi 25 metrů od grizzlyho, nesnažil se vzdálit do bezpečí, ale najednou začal fotit. „Říkal jsem si teď, nebo nikdy. Tušil jsem, že takhle zblízka už ho zřejmě neuvidím. Ostatně útěk by byl riskantnější,“ uvádí domažlický cestovatel a profesionální fotograf.

Zatímco v zimě a na jaře zel divadelní diář Zlaty Adamovské prázdnotou, o prázdninách oblíbenou herečku čeká hned několik desítek představení. Snímek je z roku 2019, kdy úspěšná herečka bavila svými historkami publikum v Kavárně Chotěboř

Jsem neuvěřitelně praktická, říká Zlata Adamovská

Coby vytížená herečka, ale také dvojnásobná maminka a nyní i babička je Zlata Adamovská (62) svým způsobem skvělou manažerkou. Nejvíc mě těší, když všechno klapne podle plánu,“ prozrazuje s tím, že odpočívat se naučila až v posledních letech, kdy pracovní vytížení ředí především cestováním. 

Němečtí policisté kontrolují na hraničním přechodu v  Kiefersfeldenu auto přijíždějící z Rakouska

Německo zpřísní pravidla. Na hranicích bude třeba test nebo doklad o očkování

Německá vláda schválila zpřísnění podmínek při vstupu do země. Od neděle bude nutné, aby se lidé starší 12 let prokázali buď negativním testem na covid-19, potvrzením o uzdravení nebo dokladem o absolvovaném očkování. Informovala o tom agentura DPA. Opatření se týká jak cizinců, tak Němců při návratu z dovolených. Výjimku dostali pendleři a lidé, kteří hodlají v Německu strávit méně než 24 hodin, a to v případě, že nepřijíždí z rizikové oblasti. Česko nyní německé úřady za rizikovou oblast nepovažují. Ministr zdravotnictví Jens Spahn zároveň vyzval všechny, aby se nechali očkovat, mimo jiné právě i kvůli výhodám při cestování.