Kreativ

ŠTÍTEK: Stanley Cup

SPM Arena

Praha má nový zimní stadion, domov v něm našli hokejisté Smíchova

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Praha má od listopadu novou hokejovou halu. Pod názvem SPM Arena vyrostla nedaleko obchodního centra Nové Butovice a od začátku se stala domovem mládežnického týmu HC Smíchov 1913. O slavnostní otevření nového sportoviště se v pondělí postarali zástupci městské části Praha 5, hlavního města Praha i investor výstavby Slavomír Pavlíček a bývalý hokejista Patrik Eliáš.

Patrik Eliáš se stal novým sportovním poradcem hokejové Slavie.

Hokejová Slavia posiluje své sportovní oddělení, novým poradcem klubu je Eliáš

Hokejová Slavia se nechce smířit s umístěním na předposledním místě Chance ligy, a proto významně posiluje své sportovní oddělení. Po úterním příchodu nového hlavního trenéra Aleše Tottera oznámili sešívaní ve středu spolupráci s bývalým vynikajícím útočníkem Patrikem Eliášem. Dvojnásobný vítěz Stanley Cupu bude sportovním poradcem klubu.

Patrik Eliáš na archivním snímku

Hokejová Slavia posiluje své sportovní oddělení. Novým poradcem klubu je Eliáš

Hokejová Slavia se nechce smířit s umístěním na předposledním místě Chance ligy, a proto významně posiluje své sportovní oddělení. Po úterním příchodu nového hlavního trenéra Aleše Tottera oznámili sešívaní ve středu spolupráci s bývalým vynikajícím útočníkem Patrikem Eliášem. Dvojnásobný vítěz Stanley Cupu bude sportovním poradcem klubu.

Hokejová extraliga: Kladno (v modrém) hostilo  Plzeň  a Tomáš Plekanec se slavnostně rozloučil s kariérou.  Tady je on a Jaromír Jágr.

Díky, legendo! Plekanec se rozloučil doma s kariérou

Parádní rozlučku s kariérou připravili hokejoví Rytíři svému ještě nedávno kapitánovi Tomáši Plekancovi. Legenda se loučila desetiminutovým ceremoniálem před začátkem duelu s Plzní a zaplněný stadion už bývalému skvělému hokejistovi a budoucímu členovi Síně slávy českého i kladenského hokeje aplaudoval ve stoje.

IRONMAN DALŠÍ VÝZVOU. Zdeno Chára už absolvoval běžecké maratony.

Ironman Hradec spustil registrace, zapsal se i legendární hokejista Zdeno Chára

/FOTOGALERIE/ Více než 500 triatlonistů se zapsalo na startovní listinu závodu Ironman 70.3 Hradec Králové během prvních 24 hodin po spuštění registrací. Mezi nimi je i jedno výjimečné jméno – premiérový závod této legendární série na českém území si v srpnu příštího roku užije také hokejová legenda Zdeno Chára.

Alexandr Ovečkin vede Washington jako kapitán už 14. sezonu v řadě

Putinův hrdina v krizi? Ovečkin se na startu NHL trápí, zájem klesá i mezi fandy

K překonání historického rekordu Waynea Gretzkého mu momentálně schází už jenom 73 branek. Stejně jako v uplynulých letech je tak střelecká forma ruského snajpra Alexandra Ovečkina mezi zámořskou elitou velkým tématem. Úvod letošní sezony NHL ovšem malinko naznačil, že kapitána Washingtonu rozhodně nečeká žádná procházka růžovým sadem.

Hrdina české dvacítky Jiří Kulich

Vystřílí si Kulich NHL? Fanoušci chtějí vidět českou kometu v dresu Sabres

O NHL si důrazně říkal už minulou sezonu, jenže šanci nedostal. Pár dnů před začátkem nového ročníku putoval Jiří Kulich z Buffala znovu jen na farmu do Rochesteru. V kabině Americans ale podle všeho moc času nestráví. Český talent může co nevidět čekat telefon od kouče momentálně zoufalých Sabres, aby se hlásil v hlavním týmu.

Kanadský supertalent Connor Bedard si střihl premiéru v NHL proti legendárnímu Sydneymu Crosbymu

O Pastrňákovi, favoritech na pohár i Bedardovi: Příběh sezony v NHL, míní expert

V úterý večer se za mořem definitivně rozběhla další sezona prestižní NHL. Tentokrát s nepříliš bohatým českým zastoupením, ale zato s řadou zajímavých příběhů a také generačním talentem Connorem Bedardem. A právě okolo osmnáctiletého kanadského klenotu je zejména v úvodu nového ročníku pořádně dusno. „Ten všudypřítomný mediální zájem se však dá naprosto chápat,“ pronesl v rozhovoru pro Deník hokejový expert a podcaster Matěj Hejda. Jak si poradí Pastrňákův oslabený Boston a kdo z krajanů letos takříkajíc vystřelí?

Jakub Voráček v utkání mezi Philadelphií Flyers a Chicagem Blackhawks v pražské O2 aréně. Ilustrační snímek

Velký návrat po sedmnácti letech. Voráček si plácl s Jágrem, pomůže Kladnu

Hokejové Kladno oznámilo velkou novinku. Jeho realizační tým rozšíří český útočník Jakub Voráček. Ten přerušil kariéru, ale po dohodě s Jaromírem Jágrem souhlasil, že Rytířům pomůže jako mentor - zejména pak s přesilovkami. Není tomu přitom tak dávno, co právě v téhle herní situaci patřil mezi nejlépe hodnocené hokejisty světa. 

Michael Frolík v dresu Kladna: stihne úvod extraligy?

Uzdraví se Frolík do startu extraligy? A jak často bude létat za oceán?

Ze zápasových sestav v posledním týdnu vypadl, ale na Sletiště v neděli v rámci autogramiády Rytířů Michael Frolík dorazil. Největší letní posila, držitel Stanley Cupu a svého času jeden z nejužitečnějších hokejistů planety mluvil hlavně o svém zranění a zda se dá včas do začátku extraligy dohromady.

Benefiční utkání mezi HC Junior Mělník a hvězdným týmem pacientské organizace DEBRA ČR (6:8), 7. 9. 2023

VIDEO: Legendy na ledě. Poborský byl kapitánem, představily se i další hvězdy

Vítězové nejprestižnějších soutěží od hokejového Stanley cupu, přes mistrovství světa až po fotbalovou Ligu mistrů. Všichni v jednom týmu a na mělnickém ledě. Benefiční hokejové utkání domácího Junioru proti hvězdnému výběru pod hlavičkou pacientské organizace Debra ČR přineslo velmi slušně zaplněnému zimnímu stadionu skvělý zážitek. 

Brankář David Rittich se jako tradičně v létě připravuje s hráči Dukly Jihlava. Přitom sleduje demolici legendárního stadionu, na kterém začínal svoji kariéru.

Rittich přidá v zámoří osmou sezonu. Na kemp s Kings se chystá v rodné Jihlavě

/ROZHOVOR/ Opět jinam. Přestože brankář David Rittich odchytal v loňské sezoně v dresu Winnipegu Jets více zápasů než rok předtím za Nashville, dokonce i s lepší osobní statistikou, po sezoně změnil dres. Jeho pátým klubem v NHL budou Los Angeles Kings. Na kemp v novém působišti se nyní tradičně chystá v rodné Jihlavě.

Rytíři snadno porazili Energii Karlovy Vary 5:0. (11.2.2022)

Rytíře čeká první zápas, posily se ukáží publiku ve Slaném

Poprvé do akce půjdou hokejisté Kladna, kteří ve čtvrtek v dočasném azylu slánského zimního stadionu přivítají od 18 hodin celek Karlových Varů. V akci mohou být poprvé i letní posily Rytířů, ať už zámořští borci Martenet se Sideroffem nebo odchovanec Michael Frolík.

Libor Šulák

Žoldák Šulák. Kvůli Rusku to schytal. Ty bezmozku, nadával vítěz Stanley Cupu

Češi mají jasno: Libor Šulák slouží ruské propagandě. Hokejista v rozhovorech pro východní média nadšeně vypráví, jak je v zemi agresora spokojený a všechno je tam v pořádku. Na vydělávání peněz v Rusku, které rozpoutalo válku s Ukrajinou, nevidí nic špatného. Jenže v Česku s tím nepochodil. Do obránce se pustili vítězové Stanley Cupu Dominik Hašek a Jiří Hrdina i politik Miroslav Kalousek.

Švédský obránce Erik Karlsson mění dres San Jose za organizaci z Pittsburghu.

Nekonečná zápletka je u konce. Karlssona ulovili Tučňáci, NHL zažila obří trejd

Letní zámořský hit číslo jedna? V rámci přestupového okénka jednoznačně budoucnost slavného švédského zadáka Erika Karlssona. Třiatřicetiletá hvězda totiž nechtěla nadále pokračovat v dresu San Jose a o jeho služby tak okamžitě zažádalo hned několik prestižních adres. Dlouhé čekání nakonec ukončil až Pittsburgh, kam míří trojnásobný nejlepší obránce NHL v rámci rozsáhlé výměny, do níž se zapojil také kanadský Montreal.

David Krejčí v olomoucké plecharéně

Krejčí má údajně brzy oznámit konec v NHL. Mohl by ale hrát na domácím MS

Hokejisté Bostonu po nedávném konci kariéry kapitána Patrice Bergerona přijdou patrně o další dlouholetou oporu. Podle zdroje serveru Boston Hockey Now oznámí brzy konec v NHL také David Krejčí, jenž se za moře vrátil před rokem po sezoně v extraligové Olomouci. Sedmatřicetiletý centr, jenž v NHL hájil výhradně barvy Bruins a vyhrál s nimi v roce 2011 Stanley Cup, by se ale mohl představit na domácím světovém šampionátu v příštím roce.

Matyáš Šapovaliv na tréninku hokejového Kladna.

Šapovaliv plní úkoly od Vegas a nabírá svaly. Ještě rok ale stráví mezi juniory

Ve výstroji Vegas Golden Knights mezi kladenskými Rytíři na tréninku poněkud vyčnívá. Pod zisk historického Stanley Cupu pro město hříchu se ale Matyáš Šapovaliv ještě nepodepsal. Má však za sebou další vynikající sezonu, během níž získal stříbro na mistrovství světa do dvaceti let, a pomalu vyhlíží další ročník v zámořské juniorce. „Viděl bych to na rok v juniorce, pak rok na farmě a pomalu začít nakukovat do NHL,“ popisuje devatenáctiletý talent svůj plán v rozhovoru pro Deník.

Jágr, Plekanec, Bow, Dotchin, Frolík, Klepiš. 220 let, 4110 zápasů v NHL ...

Kladno po letech složilo kompletní lajnu z NHL, dohromady je jí 220 roků!

Není to tak dlouho, kdy tehdejší kladenský brankář Jan Chábera jen nevěřícně koukal, kdo to před ním operuje za spoluhráče. Jaromír Jágr, Tomáš Plekanec, Jiří Tlustý, Marek Židlický a Tomáš Kaberle, ti všichni tehdy v roce 2012 hráli NHL. Vlastně nehráli, právě probíhala její výluka. A tak si oblékli dresy svého mateřského Kladna a byli atrakcí extraligy. Lajnu z NHL dá Kladno dohromady také letos, dokonce i s gólmanem!

Jágr, Plekanec, Bow, Dotchin, Frolík, Klepiš. 220 let, 4110 zápasů v NHL ...

Jágr, Frolík a spol. Kladno po letech složí kompletní lajnu z NHL, je jí 220 let

Není to tak dlouho, kdy tehdejší kladenský brankář Jan Chábera jen nevěřícně koukal, kdo to před ním operuje za spoluhráče. Jaromír Jágr, Tomáš Plekanec, Jiří Tlustý, Marek Židlický a Tomáš Kaberle, ti všichni tehdy v roce 2012 hráli NHL. Vlastně nehráli, právě probíhala její výluka. A tak si oblékli dresy svého mateřského Kladna a byli atrakcí extraligy. Lajnu z NHL dá Kladno dohromady také letos, dokonce i s gólmanem!

Bostonská legenda Patrice Bergeron se loučí s kariérou v NHL.

Sbohem, legendo. Pastrňákův Boston přichází o kapitána, Bergeron ukončil kariéru

Obrovská ztráta pro celý Boston. V osmatřiceti letech se s aktivní kariérou v nejslavnější hokejové lize světa loučí legendární kanadský forvard Patrice Bergeron, dlouholetá ikona a jeden ze strůjců zlatého tažení Bruins za Stanley Cupem v roce 2011. Hrdý člen prestižního Triple Gold Clubu a šestinásobný vítěz trofeje pro nejlépe bránícího útočníka NHL odehrál v černožlutém dresu celkem 19 sezon, čímž se zapsal mezi největší osobnosti v historii věhlasné organizace.

Reprezentační obránce Michal Kempný na tréninku pražské Sparty.

Podpis ve Spartě? Názory cizích lidí mě vůbec nezajímají, vypráví obránce Kempný

Po úvodní sezoně v dresu pražské Sparty, kterou si navíc ještě prodloužil účastí na světovém šampionátu, měl rozhodně důvod k pořádnému odpočinku. Dvaatřicetiletého obránce a vítěze Stanleyova poháru Michala Kempného však s nohama na stole příliš často neuvidíte. „I po sezoně se snažím neustále udržovat, aby se moje tělo cítilo dobře,“ prozradil rodák z Hodonína, který před dvěma lety pomáhal místnímu regionu vzpamatovat se z tragických následků ničivého tornáda. Nejen o tom byla řeč v rozhovoru pro Deník.

Radko Gudas se svým parťákem z obrany Ryanem Forslingem.

Comeback, hvězda k Nečasovi i stěhování Čechů. NHL otevřela trh s volnými hráči

Letní detox od nejslavnější hokejové ligy světa? Kdepak. Zámořská NHL baví své příznivce i po skončení sezony. V noci na čtvrtek se pozornost všech fanoušků upínala na tradiční vstupní draft, nyní je zase na pořadu dne otevření trhu s volnými hráči. A hned úvodní den jasně naznačil, že severoamerickou burzu čeká velice nabitý týden. Podívejte se s Deníkem na nejzajímavější výměny, ve kterých figurují rovněž čeští hokejisté.

Oslavy šampionů Stanley Cupu v centru Las Vegas

Pompézní párty ve městě hříchu. Hokejisté Vegas slaví premiérový Stanley Cup

Držte si klobouky, v přepychovém Las Vegas startuje jedinečná hokejová párty! A že oslavy historicky prvního Stanleyova poháru pro mladičkou organizaci ze západního pobřeží stojí za to. Hokejisté Golden Knights vyrazili do víru velkoměsta a společně odšpuntovali netradiční karneval v ulicích jízdou po bulváru Las Vegas Strip.

Šéf českého hokeje Alois Hadamczik

Kauza Jaškin? Češi jsou z Hadamczika v šoku, hokejový šéf čelí ostré kritice

Zase rýpnul do vosího hnízda. První muž českého hokeje Alois Hadamczik se zastal Dmitrije Jaškina. Toho Jaškina, který působí v KHL a v předvečer výroční války na Ukrajině vyjádřil podporu ruským vojákům. Hokejový šéf za tenhle úlet dostal co proto. Ostrou kritiku si vysloužil i od známých osobností a politiků.

Hokejisté Vegas Golden Knights slaví zisk Stanley Cupu

Elvis, hokej a Stanley Cup. Jak se z pouštního doupěte hříchu stalo město sportu

Kdybyste před pár desítkami let v libovolném kanadském baru vykládali, že tým z Las Vegas jednou vyhraje Stanley Cup (a ve finále porazí soupeře z Floridy), zřejmě byste dostali flaškou přes hlavu a pak by vás odvezli do blázince. Jenže svět se mění a NHL s ním. „Město hříchu“ je pro hokejový klub v mnoha ohledem ideálním sídlem. Golden Knights tak mají výsledky, o kterých se tradičnějším baštám tohoto sportu může jen zdát.

Hokejisté Vegas Golden Knights se radují ze zisku premiérového Stanley Cupu

Devět branek jako třešnička na dortu. Vegas smetlo Floridu a slaví Stanley Cup

Hokejisté Vegas Golden Knights vyhráli v pátém duelu finále play off NHL nad Floridou jednoznačně 9:3 a postarali se tak o premiérový zisk Stanley Cupu ve své klubové historii. Rozhodující partii přímého boje o zlatý prsten rozsekl třemi asistencemi kanonýr domácích Rytířů Jack Eichel, kapitán Mark Stone si pro změnu připsal hattrick. Cenu pro nejužitečnějšího hráče vyřazovacích bojů obdržel útočník Jonathan Marchessault. A na západním pobřeží naplno odstartovaly bujaré oslavy.

Hokejisté Vegas slaví.

Poslední krok od Stanley Cupu. Vegas vyhrálo na Floridě a má finálový mečbol

Hokejisté Vegas zvítězili ve čtvrtém finále NHL na ledě Floridy 3:2, v sérii se ujali vedení 3:1 na zápasy a dělí je jediná výhra od zisku prvního Stanleyova poháru v historii klubu. Hosty přiblížil k triumfu Chandler Stephenson, který vstřelil úvodní dva góly zápasu a na kontě má v play off už deset přesných zásahů. Golden Knights můžou celou sérii uzavřít doma v noci na středu, kdy je na programu páté utkání od 2:00 SELČ.

Hokejisté Floridy slaví snížení ve finálové sérii proti Vegas na 1:2 na zápasy.

Florida odvrátila hrozbu mečbolu. Ve třetím finále přemohla Vegas po prodloužení

Hokejisté Floridy porazili ve třetím utkání finále play off zámořské NHL na domácím ledě Vegas 3:2 v prodloužení a snížili stav série na 1:2. V 65. minutě rozhodl o prvním finálovém vítězství Panterů útočník Carter Verhaeghe, jenž oslavil dokonaný obrat v závěru duelu i s navrátilcem do sestavy Radko Gudasem. Kromě něj zaznamenali gól a asistenci i jeho spoluhráč Matthew Tkachuk a na opačné straně zase Jonathan Marchessault a Mark Stone.

Sportovní osobnosti Šachtaru BO Ostrava pomohly mimo jiné v roce 2021 i tehdy sedmiletému Františkovi, na jehož léčbu se charitativním zápasem v Darkovičkách podařilo vybrat 143 tisíc korun.

Ostravský Šachtar začíná! V Hustopečích opory Baníku, možná i vítěz Stanley Cupu

/FOTOGALERIE/ Poprvé pomáhali v létě 2019 v bohumínském Záblatí, o rok později už vše začali dělat organizovaně, s jasným cílem. Šachtar BO Ostrava, charitativní projekt známých hokejových a fotbalových osobností z Moravskoslezského kraje, začíná čtvrtou sezonu své činnosti. Letos má v plánu dvě akce. Tu první v sobotu 10. června v Hustopečích nad Bečvou.

Hokejisté Vegas vedou ve finále Stanley Cupu nad Floridou už 2:0 na zápasy

Odměna za Stanley Cup? Striptýzový klub nabídl hokejistům Vegas nevšední prémii

Ve finále Stanley Cupu jsou již podruhé během pouhých šesti let své existence. V tom letošním už navíc vedou 2:0 na zápasy a pomalu tak kráčí za vytouženými zlatými prsteny. A pokud by se hokejistům Vegas Golden Knights skutečně podařilo dotáhnout své úctyhodné tažení až do vítězného konce, čeká na ně kromě mazlení s pohárem rovněž přislíbená odměna v místním striptýzovém klubu.

Hokejisté Vegas porazili Floridu v úvodním utkání finále Stanley Cupu.

Rozjetá Florida narazila. Úvodní finále Stanley Cupu ovládli hokejisté Vegas

Hokejisté Vegas porazili v úvodním utkání finále play-off NHL na domácím ledě Floridu 5:2 a ujali se vedení v sérii. Po dvou kanadských bodech si připsali Jack Eichel (0+2) a Shea Theodore (1+1). Obránce Radko Gudas, který může jako 30. český hokejista v historii vyhrát Stanleyův pohár, v dresu poraženého celku nebodoval. Druhé utkání na ledě Golden Knights je na programu v noci na úterý od 2:00 SELČ.

Brankář Dominik Hašek se Stanley Cupem

KVÍZ: Češi, kteří si sáhli na bájný Stanley Cup. Co víte o šampionech NHL?

O víkendu vypukne v zámoří bitva o Stanley Cup. Ve finále NHL na sebe narazí hokejisté Vegas Golden Knights a Floridy Panthers. Na ikonickou trofej může přibýt další české jméno. Usilovat o to bude obránce Radko Gudas v dresu Panterů. Jak dobře znáte české vítěze Stanley Cupu? Otestujete svoje vědomosti v kvízu Deníku.

Hokejisté Floridy slaví postup do finále Stanley Cupu

Gudas si zahraje o zlatý prsten. Florida postoupila po 27 letech do finále NHL

Hokejisté Floridy zdolali ve čtvrtém utkání semifinále Carolinu 4:3, sérii ovládli jednoznačně 4:0 na zápasy a po 27 letech čekání se probojovali do finále bojů o Stanley Cup. Postupovou výhru zařídil jednoznačný hrdina letošního play-off Matthew Tkachuk gólem 4,9 sekundy před koncem třetí třetiny. Panteři s Radko Gudasem v sestavě si zahrají o zlaté prsteny s vítězem série Dallas - Vegas, který vede už 3:0 na zápasy.